Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ο. Κωνταντινόπουλος: Κανένας παραλληλισμός ΣΥΡΙΖΑ με Χρυσή Αυγή.


Συνέντευξη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπη Πρωινό ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ                         Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ.
Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ                  Υπουργός Υγείας
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ         Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ                      Γραμματέας Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ                        Εκπρόσωπος ΚΚΕ
Ν. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Να καλημερίσουμε από τη Νέα Δημοκρατία τον κ. Μάκη Βορίδη, από τον ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη και από το ΠΑΣΟΚ τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:Κύριε Κωνσταντινόπουλε πρέπει να πω ότι μου άρεσε η εικόνα χτες μετά τις εκλογές στη Γερμανία όταν είδα το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων να είναι σε μια κοινή τηλεοπτική εμφάνιση. Και της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών. Αυτό δεν είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού, είναι το αυτονόητο νομίζω, γιατί δεν ξέρω αν μιλάμε για πολιτικό πολιτισμό και για ορισμένους από δαύτους, νομίζω ότι και στην ουσία και την έννοια του ρόλου κάνουμε κακό.
                        Θέλω να έρθω σ’ εσάς τώρα. Αναγνωρίζετε και θα πρέπει να κάνετε κάτι, ότι υπάρχει σημαντική ευθύνη του πολιτικού συστήματος που 500.000 άνθρωποι επέλεξαν ένα κόμμα που αν αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη, γιατί θέλω δεοντολογικά να είμαι εντάξει, αν αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη ότι έχει διαπράξει όλα αυτά, σπρώξατε 500.000 κόσμο με τις πολιτικές σας –όχι εσείς προσωπικά ούτε το κόμμα σας προσωπικά, το σύνολο του πολιτικού συστήματος προς αυτή την κατεύθυνση και με την αβάντα των Μέσων, θα έλεγα εγώ, σε ορισμένες περιπτώσεις; Έχετε τύψεις; Και πρέπει να κάνετε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, επειδή η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη Χρυσή Αυγή και ποιος το είπε πρώτος, ή τι έχει γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θέλω να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ κι ένα χρόνο έχει καταθέσει πρόταση για το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί η Χρυσή Αυγή. Δυστυχώς τότε κάποιοι είτε δε μας άκουγαν ή αδιαφορούσαν, ή κάποιοι άλλοι έριχνα λάδι στη φωτιά.
                        Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν κάνουμε κανέναν παραλληλισμό του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή. Κανέναν παραλληλισμό. Το επόμενο, το μεγάλο ερώτημα είναι αυτό που είπατε εσείς: Μα πώς φτάσαμε ως εδώ;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:Κι όχι μόνο έγινε, στις εκλογές είχαμε και αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στο πέρασμα του χρόνου.

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ένα θέμα είναι πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και το δεύτερο είναι: θέλουμε να πάμε όλοι μαζί; Άκουσα και τον κ. Παπαδημούλη και τον κ. Βορίδη. Θέλω εδώ να αναφερθώ σε κάτι πολύ σημαντικό: Προχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έγινε η μεγάλη πρώτη προσπάθεια για να πάμε όλοι μαζί, όλοι οι Ευρωβουλευτές να καταθέσουν μια ερώτηση γι’ αυτά που συμβαίνουν, έλειπαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπήκαν στην διαδικασία, συμμετείχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΛΑΟΣ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η Δράση.
                        Το πώς φτάσαμε εδώ, είναι το μεγάλο ερώτημα: Αν πει κάποιος ότι η οικονομική κρίση δεν έχει και αντίκτυπο σ’ αυτό, βεβαίως θα πει ψέματα. Υπάρχει όμως και το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας χώρες που πέρασαν ανάλογη κρίση αλλά δεν παρουσίασαν τέτοια φαινόμενα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:Δεν είχαμε όμως την ατιμωρησία των ανθρώπων οι οποίοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Δεν είχαμε τόσα σκάνδαλα, δεν είχαμε μέτρα τα οποία με βίαιο τρόπο άλλαξαν γιατί είπαμε να είμαστε κατά της βίας αλλά έλεγα προηγουμένως και στον κ. Γεωργιάδη, βία δεν είναι το ν’ αλλάζει η ζωή με βίαιο τρόπο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ; Δεν είναι βία αυτή;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:Μιλάμε για δυο δολοφονίες. Να μιλήσουμε για τις αυτοκτονίες; Όταν έχουμε τόσους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους γιατί βρέθηκαν σε απόγνωση;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω το συλλογισμό μου. Πού ακούμπησε όλο αυτό; Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα. Υπήρχε λεκτική βία τα τελευταία δυο χρόνια, από το 2010 και μετά; Υπήρχε. Υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν ότι υπάρχει χούντα και να πάμε στις κρεμάλες; Υπήρχαν. Υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν την κυβέρνηση ότι είναι δοσίλογοι και γερμανοτσολιάδες; Υπήρχαν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:Όταν λέτε «άνθρωποι» εννοείτε πολιτικούς;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, στο πολιτικό στελεχικό δυναμικό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:Μην πιαστούμε από τον αγανακτισμένο, χωρίς εισαγωγικά, πολίτη, αυτόν ο οποίος περιμένει στην ουρά δυο ώρες..
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω σας παρακαλώ. Εκτός από το πολιτικό σύστημα, έχει ευθύνη το μιντιακό σύστημα, αλλά μήπως έχει ευθύνη και ο πνευματικός κόσμος; Όμως εδώ υπάρχει ένα θέμα. Ακόμα και σήμερα – και θα ήθελα να ακούσω τι λέει κ. Παπαδημούλης επειδή δεν έχει αυτή την άποψη – ο ιστότοπος του iskrao οποίος εκφράζει τουλάχιστον το 40% του ΣΥΡΙΖΑ, λέει το εξής…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:Να γιατί κάποιοι αγανακτούν. Και σου λέει «αυτοί θα με πείσουν ότι θ’ αντιμετωπίσουν από κοινού την ιστορία όταν μετά από τις πρώτες πέντε καλές κουβέντες, μαζί να τα βρούμε, αρχίζουν και λένε τι’ ναι αυτό που μας χωρίζει;». Βέβαια, σας χωρίζουν πάρα πολλά πράγματα, στο συγκεκριμένο όμως δε σας χωρίζει τίποτα.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για το συγκεκριμένο θα μιλήσω, δε μιλάω για την πολιτική γενικώς. Μιλάω για το συγκεκριμένο. Κι επειδή εμείς έχουμε καθαρές απόψεις σ’ αυτά τα πράγματα, για να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι που εμείς το θέλουμε, το προτείνουμε εδώ και πολύ καιρό, υπάρχει κάτι σήμερα και θα πρέπει να το ξέρει ο κ. Παπαδημούλης, θα το έχει δει.
                        Σήμερα διαβάζουμε στον ιστότοπο iskra: «η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν πρέπει να γίνει αφετηρία φόβου και αναδίπλωσης. Δεν πρέπει να οδηγήσει την ίδια την Αριστερά να δίνει εξετάσεις καταδίκης και ένταξης στο συνταγματικό και δημοκρατικό τόξο ως συμπλήρωμα της ΠΑΣΟΚονεοδημοκρατίας. Ακόμα χειρότερα θα ήταν αν στο όνομα του νεοναζιστικού μορφώματος προωθούσε η Αριστερά διευρύνσεις που θα έφταναν μέχρι τη συνεύρεση».
                        Θέλω να σας πω το εξής: Ότι εμείς θέλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Πρέπει όμως ν’ αποκλείσουμε όλες τις δυνάμεις ακόμα και μέσα στα κόμματά μας, τα οποία δεν θέλουν αυτή την προσπάθεια και δεν βοηθούν.
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ:Εγώ δεν είδα τίποτε κακό σ’ αυτό που διαβάσατε.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, άμα δεν είδατε κάτι κακό…
Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ:Διαφορά έχει αλλά δεν πειράζει που την έχει τη διαφορά, διότι δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ, τι να κάνουμε. Αυτό είναι το θέμα. Όπως δεν είναι και η Νέα Δημοκρατία η φωνή του Λαζαρίδη η προχθεσινή, τι να κάνουμε…
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ:Το ΠΑΣΟΚ, ο Πάγκαλος…
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πάγκαλος δεν εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Όπως κ. Λυκούδη εμείς ξεκαθαρίσαμε από την αρχή και είπαμε ότι δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, έτσι είπαμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποια κατάσταση βρίσκεται και αν καλλιεργεί ή καταδικάζει τη βία και την ένταση ώστε να καθίσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις.
Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ:Κύριε Παπαδάκη εγώ κάνω την ίδια παρατήρηση μ’ αυτή που κάνατε εσείς πριν από λίγο, δηλαδή ξεκινάμε μια συζήτηση με τον προφανή κίνδυνο πάνω στο τραπέζι και ξαναρχίζουμε τις αναλύσεις για το ποιος πρόφτασε να πει για την εμφάνιση του κινδύνου. Όχι ότι δεν υπάρχει αυτό το ζήτημα, 4ος στη σειρά, ή ο Θανάσης μετά, 5ος, να πει από πότε εμείς λέγαμε ότι κτλ. Δε βγαίνει τίποτε απ’ αυτό. πολύ περισσότερο δεν έχει καμία αξία να δούμε τις ευθύνες που δημιούργησε ο πολιτικός κόσμος και που είχε ο πολιτικός κόσμος και μέσα από τις οποίες ενδεχομένως αναπτύχθηκε..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:Υπάρχουν 500.000 άνθρωποι τους οποίους πρέπει να πείσετε, το πολιτικό σύστημα πρέπει να πείσει για το λάθος της επιλογής του. θα πρέπει να πείσει ότι πράγματι αυτή είναι μια φασιστική οργάνωση, θα πρέπει να πείσει αν είναι έτσι ότι πράγματι είναι μια εγκληματική Οργάνωση, αν είναι έτσι και το αν είναι έτσι το λέω όχι για μένα, το λέω για εκείνους. Γιατί εκείνοι μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή, μπορεί να λένε «και ποιος σας είπε ότι είναι φασιστική και ποιος σας είπε ότι είναι εγκληματική.
                        Δηλαδή καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι μόνο να τα βρείτε μεταξύ σας, το θέμα είναι το πώς θα πείσετε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουν κάνει λάθος επιλογή.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Λυκούδη, σας τηλεφώνησε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για να κάνουμε όλα τα κόμματα κοινή προσπάθεια;
Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ:Εντός ενός λεπτού του είπα «ναι».
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε τι απάντησαν τα υπόλοιπα κόμματα;
Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Δεν έχει σημασία, ειλικρινά το λέω. …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.