Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ επέμενε από την αρχή να συνεργαστούν οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου για να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή.






ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM  ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Β. ΧΙΩΤΗ


Δημοσιογράφος: Καλημερίζουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Καλή σας μέρα κ. Βενιζέλο.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας.

Δημοσιογράφος:
 Ένα ερώτημα που θέλω να σας κάνω και έχει ως βάση το αποτέλεσμα της χθεσινής ευρείας και πολύωρης σύσκεψης που είχατε με τον Πρωθυπουργό, είναι το εξής: γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε γεγονότα, όπως το προχθεσινό, δηλαδή τη δολοφονία του παιδιού αυτού στο Κερατσίνι, για να αποφασίσει η κυβέρνηση να πάρει εκείνα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να περισταλεί η δράση των παρακρατικών ομάδων της Χρυσής Αυγής. Γιατί δηλαδή δεν έγινε αυτό που θα γίνει τώρα τον περασμένο Ιούνη;

Ευ. Βενιζέλος: Πριν από οτιδήποτε άλλο θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, του Παύλου Φύσα, φυσικά τον αποτροπιασμό μου γι’ αυτό το γεγονός, την απόλυτη αντίδρασή μου, θα έλεγα, την αγωνία μου για το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο τόπος. Επειδή τη στιγμή που συζητούμε κηδεύεται το θύμα αυτής της άνανδρης δολοφονίας που είναι ταυτόχρονα και επίθεση κατά των δημοκρατικών θεσμών, θα ήθελα να εκφράσω αυτά μου τα αισθήματα.
Η ερώτησή σας είναι εύλογη. Όπως ξέρετε, αγωνίζομαι εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ από την αρχή αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής.Το ΠΑΣΟΚ επιμένει από την αρχή να συνεργαστούν οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή και να αναδείξουν τον παραβατικό, τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. 
Δεν περιμέναμε φυσικά να φτάσουμε στο ακραίο σημείο της δολοφονίας, είχαμε πολλές προηγούμενες πράξεις οργανωμένης και σκόπιμης βίας.
Πρέπει να σας θυμίσω τις επιθέσεις κατά του Δημάρχου Αθηναίων, τα γεγονότα στο Μελιγαλά, τα γεγονότα κατά οδηγών αυτοκινήτων, ή τουριστών από τα Σκόπια, τα γεγονότα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, επιθέσεις αμέτρητες κατά αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Άρα έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική οργάνωση που έχει το προκάλυμμα ενός πολιτικού κόμματος. Αυτά τα έχουμε πει εδώ και πάρα – πάρα πολλούς μήνες κατ’ επανάληψη.
Ζητήσαμε και ζητούμε την τροποποίηση της νομοθεσίας, ιδίως της ποινικής νομοθεσίας. Αλλά πρέπει να σας πω ότι η ερώτηση αυτή είναι και μια πάρα πολύ καλή ερώτηση για την ελληνική δικαιοσύνη, γιατί την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας δεν την αποφασίζει η κυβέρνηση, αλλά η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι εισαγγελικές αρχές.
Η ισχύουσα νομοθεσία επαρκεί, έχουν τελεστεί πάρα πολλά προφανή εγκλήματα για τα οποία πρέπει να κινηθεί η ποινική διαδικασία και περιμένουμε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έχει αναλάβει τώρα τα καθήκοντά της και απ’ όλα τα αρμόδια εισαγγελικά και δικαστικά όργανα, να κάνουν αυτό που πρέπει με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.
Και ισχύει επίσης για πολλοστή φορά, γιατί δεν είναι τώρα η πρώτη φορά, η πρότασή μας προς τον πρόεδρο της Βουλής να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, να συγκληθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ή έστω Γραμματέων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, για να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής όταν υπάρχουν αλχημείες κατά της δημοκρατίας μέσα στη Βουλή από ένα αντικοινοβουλευτικό κόμμα, που εκμεταλλεύεται την ύπαρξή του μέσα στη Βουλή. Κι εκεί δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση στην πραγματικότητα, χρειάζεται αυστηρή και συνεπή εφαρμογή του κανονισμού της Βουλής.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει αδράνεια, πιστεύετε, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων;

Ευ. Βενιζέλος:
 Δεν μπορώ να αποφανθώ με τόσο απόλυτο τρόπο. Θα έλεγα ότι περιμένω και προτρέπω τις αρμόδιες αρχές να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους. Χθες συναντήθηκα με ένα κλιμάκιο δημάρχων, οι οποίοι μου ανέφεραν ότι κινούνται ποινικές διαδικασίες εις βάρος δημάρχων, επειδή δεν καλούν σε ορισμένες εκδηλώσεις εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής.
Όταν υπάρχει τέτοια ευαισθησία και τέτοια ταχύτητα στην κίνηση ποινικών διαδικασιών, επειδή διαμαρτύρεται ένας εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής που δεν κλήθηκε να μετάσχει σε μια εκδήλωση, ή να καταθέσει ένα στεφάνι, αντιλαμβάνεστε τι πρέπει να γίνει όταν έχουμε μπροστά μας μια στυγερή δολοφονία, ή όταν έχουμε μπροστά μας τα γεγονότα του Μελιγαλά.

Δημοσιογράφος:
 Κύριε Πρόεδρε, πώς μπορούμε να βάλουμε φρένο σε μια οργάνωση, την οποία την ψηφίζουν 400.000 Έλληνες πολίτες, με νομικά μέσα;

Ευ. Βενιζέλος:
 Αυτό ισχύει ως ερώτημα εάν έχουμε απέναντί μας ένα πολιτικό κόμμα. Αλλά όταν στους κόλπους ενός πολιτικού κόμματος λειτουργεί με μια δομή, με μια ιεραρχία, με συντονισμό, με σχεδιασμό, μια εγκληματική οργάνωση, τότε υπάρχουν τα μέσα του ποινικού νόμου.
Δεν σας ξενίζει το γεγονός ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, άλλος με κομψότητα, άλλος με λιγότερη κομψότητα, θέτουν το θέμα αυτό, ότι είμαστε πρώτο ζήτημα;

Δημοσιογράφος:
 Όπως ο κ. Swoboda.

Ευ. Βενιζέλος:
 Δεν το θέτουν μόνο για την Ελλάδα. Το είχαν θέσει για την Αυστρία, το είχαν θέσει για την Ολλανδία. Το θέτουν κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα απειλής κατά της δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος:
 Αντιλαμβάνομαι όμως ότι ο κυβερνητικός σας εταίρος αυτή τη στιγμή κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή, διότι θέλει τους ψηφοφόρους τους.

Ευ. Βενιζέλος:
 Με συγχωρείτε. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Κι αυτά που λέω εγώ δεν αφορούν τους ψηφοφόρους. Ούτε τους ψηφοφόρους του Ιουνίου 2012, ούτε τους πολίτες που δημοσκοπικά εμφανίζονται ως ψηφοφόροι. Αλίμονο εάν θεωρούσαμε ότι γι’ αυτά έχουν ευθύνη οι απλοί πολίτες, οι οποίοι μπορεί κάποια στιγμή να ψήφισαν Χρυσή Αυγή, ή να φλερτάρουν με την ιδέα πως η Χρυσή Αυγή είναι ο φορέας που θα εκφράσει με αποτελεσματικό τρόπο την αντίθεση κατά του πολιτικού συστήματος, ή την απόγνωση της ελληνικής κοινωνίας λόγω της κρίσης.
Αυτά που λέω εγώ αφορούν το επιτελείο της Χρυσής Αυγής, την ηγεσία, τους δράστες εγκληματικών ενεργειών, τον σκληρό πυρήνα. Όλους αυτούς οι οποίοι συγκροτούν ένα δίκτυο στην πραγματικότητα, το οποίο ενεργεί με κοινό παρονομαστή τη βία. Δεν αφορά αυτό τον απλό πολίτη, ο οποίος μπορεί να κάνει μια επιλογή η οποία είναι, κατά τη γνώμη μου, μια εσφαλμένη επιλογή, μια τραγική επιλογή, αλλά αυτή είναι μια επιλογή η οποία δεν αφορά πράξεις βίας.
Σε καμία περίπτωση όμως ο πολίτης δεν πρέπει να ανέχεται ή να ενθαρρύνει πράξεις βίας, ή να κλείνει το μάτι σε πράξεις βίας.

Δημοσιογράφος:
 Αυτά είναι τα απολύτως λογικά. Το ερώτημα που θέλω να σας υποβάλω είναι το εξής: αναγνωρίζετε ευθύνες του πολιτικού κόσμου και προς ποια κατεύθυνση, στο γεγονός ότι αυτή η παρακρατική, εγκληματική οργάνωση, όπως την χαρακτηρίζετε, από εγκληματική οργάνωση εμφανίζεται σήμερα δημοσκοπικά ως το τρίτο κόμμα στη Βουλή;

Ευ. Βενιζέλος:
 Θα σας απαντήσω με ένα ιστορικό προηγούμενο. Μετά το μεγάλο κραχ του 1929, η Γερμανία επέλεξε το ναζισμό και τον Χίτλερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν το Ρούσβελτ και το new deal. Υπάρχουν πολλές επιλογές απέναντι στην οικονομική κρίση, πολλές επιλογές για να βρει ένας τόπος το νέο του όραμα και τη νέα του προοπτική.
Δεν μπορεί να λέμε ότι επειδή υπήρξε και υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, απώλεια εισοδημάτων, ανεργία και επειδή οδηγηθήκαμε με δικές μας ευθύνες, πρωτίστως ευθύνες πολιτικές του πολιτικού κόσμου, των παλαιότερων κυβερνήσεων, σε ένα αδιέξοδο και σε  μια κρίση, αυτό δικαιώνει την αναβίωση του ναζισμού, αυτό δικαιώνει πράξεις βίας, αυτό δικαιώνει ενέργειες οι οποίες είναι όχι απλά και μόνο ποινικά τιμωρητέες, αλλά είναι δημοκρατικά βλάσφημες και θα έλεγα ότι υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, όχι απλά και μόνο την πολιτική συναίνεση, την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.
Και βεβαίως πρέπει να σας πω ότι ναι μεν υπάρχει το πρόβλημα της βίας και των δραστών βίαιων ενεργειών οι οποίες είναι εγκληματικές και πρέπει να κινηθεί η ποινική διαδικασία εναντίον τους, υπάρχει από την άλλη μεριά ένα πρόβλημα κλίματος ένα πρόβλημα ατμόσφαιρας.
Υπάρχουν και αυτοί που επενδύουν στη στρατηγική της έντασης, που φαντασιώνονται συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου. Αυτοί, δεν ταυτίζονται φυσικά με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, δεν ταυτίζονται με ενέργειες οι οποίες είναι ποινικά τιμωρητέες. Είναι όμως και αυτοί υπεύθυνοι για τη βαριά ατμόσφαιρα για το αδιέξοδο, για το γεγονός δηλαδή ότι καταρρέουν τα βασικά θεσμικά, δημοκρατικά επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, που είναι η ύπαρξη κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης ενός πολύ συγκεκριμένου δημοκρατικού και θεσμικού πολιτισμού.
Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ισχυρές, οι οποίες δεν ταυτίζονται φυσικά με τη Χρυσή Αυγή, δεν είναι στην ίδια κατηγορία, ανήκουν στο συνταγματικό τόξο, όμως δυστυχώς κάνουν την επιλογή της καλλιέργειας του κοινωνικού και πολιτικού μίσους. Αυτό είναι η τομή στη μεταπολίτευση.
Κάποιοι κάνουν την επιλογή, όχι απλά και μόνο της έντασης, αλλά του μίσους, για να δείξουν ότι είναι ριζοσπάστες; Ότι είναι ασυμβίβαστοι; Ότι έχουν μια άλλη πλατφόρμα; Καμία πλατφόρμα δεν έχουν. Σχέδιο Β με λιγότερες θυσίες και λιγότερες απώλειες δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Αν είναι στη φαντασία κάποιων το σχέδιο Β, αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τον απλό, φτωχό άνθρωπο, για το μεσαίο νοικοκυριό.

Δημοσιογράφος:
 Κύριε Πρόεδρε, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο κ. Λαζαρίδης, εισήγαγε στη συζήτηση αυτή τη θεωρία των δύο άκρων. Θέλω, πρώτον τη θέση σας επ’ αυτού και δεύτερον θέλω να τοποθετηθείτε για το ζήτημα που έχει ανοίξει σχετικά με το αν η Χρυσή Αυγή μπορεί να τεθεί πραγματικά εκτός νόμου.

Ευ. Βενιζέλος:
 Γίνεται μια σύγχυση κατ' αρχάς μεταξύ της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων και του ερωτήματος εάν ένα κόμμα μπορεί να τεθεί εκτός νόμου και του απλού γεγονότος ότι μπορεί άνθρωποι που εμφανίζονται ότι μετέχουν σε ένα κόμμα, να είναι ταυτόχρονα οργανωμένοι σε μια εγκληματική οργάνωση, η οποία αντιμετωπίζεται από τον Ποινικό Κώδικα.
Εδώ δεν μιλάμε για πολιτικό Κόμμα, μιλάμε για συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένα στελέχη, συγκεκριμένη ηγεσία, συγκεκριμένους δράστες, συγκεκριμένο Δίκτυο και αυτό είναι αντικείμενο αστυνομικής και εισαγγελικής έρευνας και ποινικής δίωξης. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι τιμητές του πολιτικού συστήματος, αυτοί μιλούν στο όνομα της πολιτικής ηθικής, αυτοί ασκούν κριτική για τη μεταπολίτευση.
Ποιοι; Οι οπαδοί της δικτατορίας, οι οπαδοί του ναζισμού! Αυτοί  μιλούν για πατριωτισμό, αυτοί οι οποίοι εκφράζουν την ιστορική διαδοχή του δοσιλογισμού, των συνεργατών των Γερμανών και μιλούν και στο όνομα, ποιων ηθικών αξιών. Ποιοι; Αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λέγεται πολιτιστικό κεκτημένο του έθνους μας και της κοινωνίας μας;
Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι φωνές τίμιες, εύστοχες, θαρραλέες που υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία, δεν υπάρχουν δυστυχώς μέσα στο δημόσιο βίο εκτός Εκκλησίας από την άποψη αυτή. Δηλαδή, θα μου επιτρέψετε να πω ότι μόνοι μας σηκώνουμε το βάρος αυτής της αντιπαράθεσης επί μήνες, ως ΠΑΣΟΚ.
Τώρα ως προς την ιστορία των δύο άκρων. Το πρόβλημα δεν είναι μια θεωρία των δύο άκρων, το πρόβλημα είναι ότι μέσα στο αμάλγαμα του λεγόμενου "αντιμνημονιακού μετώπου", συνυπάρχουν δυνάμεις οι οποίες είναι ακροδεξιές, ναζιστικές, παραδοσιακά κομμουνιστικές και βεβαίως νεοριζοσπαστικές δήθεν, οι οποίες στην πραγματικότητα εκφράζουν ένα κόμμα του Δημοσίου, του δημόσιου τομέα, της ακινησίας και των συντεχνιακών συμφερόντων.

Δημοσιογράφος:
 Ποιο είναι αυτό το κόμμα;

Ευ. Βενιζέλος:
 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό το κόμμα, όπου καλλιεργεί ως κόμμα του Δημοσίου, του δημόσιου τομέα του παλαιού συστήματος της ακινησίας, του συντεχνιασμού, της αυταπάτης ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, του κλεισίματος του πελατειακού ματιού στον οποιονδήποτε για οτιδήποτε, το Κόμμα αυτό καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης. Πάρτε τις ομιλίες του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και θα δείτε με τις εκφράσεις του, την καλλιέργεια αυτού του κοινωνικού και πολιτικού μίσους κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Έχουμε το ΚΚΕ το οποίο εντίμως λέει την άποψή του. Έχουμε τον κ. Καμμένο ο οποίος έπεσε θύμα ο ίδιος της έντασης που ο ίδιος πήγε να δημιουργήσει και λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό και εξέφρασα την πλήρη μου αντίθεση γι' αυτό που υπέστη.

Δημοσιογράφος:
 Κύριε Πρόεδρε έφτασε σήμερα στο σημείο να στοχοποιεί δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος.

Ευ. Βενιζέλος:
 Εντάξει θα του απαντήσετε σε αυτό, αλλά ο ίδιος πρέπει να προβληματιστεί και φαντάζομαι ότι προβληματίζεται.
Και βεβαίως έχουμε τη Χρυσή Αυγή και όλοι αυτοί αθροίζονται, όλοι αυτοί ψηφίζουν από κοινού. Όλοι αυτοί στηρίζουν πολιτικές συνωμοσίες από κοινού.
Και υπάρχει τώρα κι ένας ενδιάμεσος, μικρός χώρος που δεν ξέρει τι είναι, που δεν ξέρει αν ανήκει σε αυτό το "αντιμνημονιακό μέτωπο", ή αν είναι μια δύναμη που στηρίζει τη δύσκολη εφαρμογή ενός μονόδρομου, που είναι απόρροια βέβαια της κρίσης και των δικών μας ιστορικών λαθών, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας βγάλει κάπου. Και θα μας βγάλει κάπου, γιατί το άλλο οδηγεί στην πραγματική εθνική καταστροφή: οικονομική, κοινωνική, θεσμική.

Δημοσιογράφος:
 Κύριε Πρόεδρε εγώ θέλω να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Έχει ανοίξει  μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Είπατε για το ρόλο της Δικαιοσύνης, για το ρόλο της Αστυνομίας, θεωρείτε ότι υπάρχουν φαινόμενα ανοχής ή και κάλυψης στη Χρυσή Αυγή από κύκλους ή στελέχη της Αστυνομίας;


Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω αυτό. Ξέρω ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες καθημερινά ώστε η Αστυνομία να εκτελεί σαφείς πολιτικές εντολές και οδηγίες. Το πλαίσιο που έχει ο κ. Δένδιας είναι πάρα πολύ καθαρό, από εκεί και πέρα κι εμείς παρατηρούμε το τι συμβαίνει σε διάφορες εκλογές σωματείων και συλλογικών οργάνων του αστυνομικού προσωπικού και εμείς ξέρουμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πολιτικών επιλογών σε ατομική βάση, προσωπικού αστυνομικού, αλλά η Αστυνομία ανεξάρτητα από το τι πιστεύει το οποιοδήποτε πρόσωπο εργάζεται στην Αστυνομία, είναι κρατικός θεσμός, κρατική υπηρεσία, είναι στρατιωτικό σώμα το οποίο οφείλει να εκτελεί τις εντολές που λαμβάνει στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος και να προστατεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την έννομη τάξη.

Δημοσιογράφος:
 Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω... Είχαμε νωρίτερα εδώ στην τηλεφωνική γραμμή τον κ. Ρουπακιώτη ο οποίος είπε ότι είναι αδήριτη ανάγκη πλέον να επανέλθει ο αντιρατσιστικός  νόμος, στο πλαίσιο …

Ευ. Βενιζέλος:
 Ναι, αλλά να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μας λείπει τώρα το νομοθετικό οπλοστάσιο για να τιμωρήσουμε πράξεις που έχουν ήδη τελεστεί. Όχι. Με το υφιστάμενο ποινικό οπλοστάσιο τιμωρούνται οι πράξεις που έχουν τελεστεί. Βεβαίως, για λόγους παιδαγωγικούς, αποτρεπτικούς πρέπει να τροποποιηθεί η ποινική νομοθεσία άμεσα, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης αν και η ισχύουσα νομοθεσία επαρκεί για να τιμωρηθούν όπως πρέπει, στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου οι πράξεις που έχουν τελεστεί.



Δημοσιογράφος: Εσείς θα επιμείνετε στη συζήτηση και ψήφιση της πρότασης που έχετε καταθέσει από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ;

Ευ. Βενιζέλος:
 Μα, η πρόταση που έχουμε καταθέσει είναι πρόταση στο τραπέζι της Βουλής. Αλλά, δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μας λείπει αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο για να τιμωρηθούν οι πράξεις αυτές. Όταν έχεις μια δολοφονία, σου λείπει κανένα πλαίσιο; Όταν έχεις φυσικό αυτουργό και ηθικούς αυτουργούς, σου λείπει κανένα πλαίσιο; Όταν έχεις το Μελιγαλά, σου λείπει κανένα πλαίσιο; Όταν βρίσκεις να υπάρχει μια οργάνωση βίας, σου λείπει κανένα πλαίσιο; Όχι. Βεβαίως, πρέπει από εκεί και πέρα να προσαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία μας στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και στις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα έναντι του Ο.Η.Ε., του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιογράφος: Είπατε πριν κ. Πρόεδρε ότι οι Αμερικανοί το ’30 διάλεξαν τον Ρούσβελτ και το new deal, ενώ οι Γερμανοί τον Χίτλερ. Επειδή σε λίγες μέρες θα υπάρχουν εκλογές στη Γερμανία και το new deal σημαίνει τέρμα στη λιτότητα, υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα ν’ αντιταχθεί σ’ αυτή την επιλογή της λιτότητας, αν αυτή είναι η επιλογή της κας Μέρκελ; Και το ξέρω ότι το θέμα συζητήθηκε χτες.

Ευ. Βενιζέλος:
 Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του ευρωπαϊκού μέλλοντος και αυτό συζητάμε και με αφορμή την προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας. Αυτό συζήτησα κι εγώ στην Ιταλία προχθές γιατί η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα, η 7η οικονομία στον κόσμο, αλλά μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς να πάρει δάνειο μάλιστα, όπως πήρε η Ελλάδα ένα τεράστιο δάνειο. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και πάρα πολλές άλλες χώρες.
Άρα λοιπόν, ο ευρωπαϊκός νότος, που είναι μια σύνθετη έννοια, όχι γεωγραφική αλλά πολιτική -περιλαμβάνει χώρες, κόμματα, διανοούμενους, επιστήμονες, κοινωνίες- πρέπει να μπει μπροστά. Και οι διαδοχικές Προεδρίες, η Ελληνική και η Ιταλική το 2014, είναι μια ωραία ευκαιρία που συμπίπτει με τις ευρωπαϊκές εκλογές και με την επιλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε ν’ ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση.
Φυσικά, εμείς τόσον καιρό μέσα στη δυσκολία της κρίσης, διαπραγματευόμαστε και συγκρουόμαστε, αλλά πρέπει και να συμφωνήσουμε τελικά, με μια δεξιά Ευρώπη. Εμείς έχουμε απέναντί μας τώρα, στην πιο κρίσιμη φάση, μια Ευρώπη η οποία είναι πολιτικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη. Αυτό είναι το μοντέλο που επικρατεί.
Κι αυτό δεν είναι ένα μοντέλο κυβερνήσεων, είναι ένα μοντέλο που το έχουν επιλέξει λαοί, εκλογικά σώματα, κοινωνίες.

Δημοσιογράφος: Άρα, η κυβέρνηση μπορεί να πει «όχι» σ’ ένα νέο μνημόνιο που να θέλουν οι Γερμανοί.

Ευ. Βενιζέλος: Μα δε θέλει κανείς νέο μνημόνιο.

Δημοσιογράφος: Γιατί ο κ. Σόιμπλε μιλάει για τρίτο δάνειο.



Ευ. Βενιζέλος: Αν εννοείτε ότι υπήρξε θέμα νέου δανείου και άρα νέου μνημονίου, εμείς δεν καταλήξαμε σε κανένα τέτοιο συμπέρασμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει ανέτως πέρα, αρκεί να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία και να σταματήσει η συζήτηση αυτή...

Δημοσιογράφος: Χωρίς πρόσθετη βοήθεια;

Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς πρόσθετη βοήθεια, ναι. Και μάλιστα θα έλεγα ότι η μόνη βοήθεια που θέλουμε τώρα είναι να μη λέγονται λάθος πράγματα με λάθος τρόπο σε λάθος στιγμή. Το γεγονός ότι άνοιξε αυτή η συζήτηση προεκλογικά στη Γερμανία δε βοηθάει ούτε την Ελλάδα ούτε τη Γερμανία ούτε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Θέλω να είμαι πολύ καθαρός σ’ αυτό, διότι η Γερμανία είναι και μια χώρα η οποία μας έχει βοηθήσει βεβαίως, είναι η ισχυρή χώρα της Ευρώπης, είναι η χώρα η οποία εκ των πραγμάτων καθοδηγεί τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, αλλά δεν έχει δώσει ένα ευρώ για την Ελλάδα.
Τα δάνεια τα οποία έχουν δοθεί, δεν τα έχει δώσει η Γερμανία, το πρώτο δάνειο το έχει δώσει η Επενδυτική της Τράπεζα, η KFW με την εγγύηση του Γερμανικού Δημοσίου και το δεύτερο, το EFSF με την εγγύηση των κρατών μελών. Τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνται.
Ο μόνος τρόπος να χάσει λεφτά η Γερμανία ως εγγυητής, είναι να μην πάει καλά η ελληνική υπόθεση. Η ελληνική υπόθεση θα πάει καλά εάν μας αφήσουν ν’ ασχοληθούμε με την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Εάν δε μας ταλαιπωρούν, με λάθος συζητήσεις λάθος στιγμή.

Δημοσιογράφος: Ελάφρυνση από το πλεόνασμα του πλεονάσματος σε ορισμένους αδυνάτους συζητήθηκε χτες κατά τη συνάντηση που είχατε με τον κ. Σαμαρά;

Ευ. Βενιζέλος:
 Αυτός είναι ο στόχος, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα. Για να μπορέσουμε σιγά-σιγά ν’ αποκαθιστούμε ελπίδες και ν’ αποκαθιστούμε και αδικίες.

Δημοσιογράφος:
 Το θεωρείτε εφικτό;

Ευ. Βενιζέλος:
 Το θεωρώ εφικτό, απολύτως εφικτό, αρκεί να καταλαβαίνουν και οι εταίροι μας και οι συνομιλητές μας και οι περιβόητες αγορές, ότι η Ελλάδα έκανε ένα θαύμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχουμε κάνει σε πρωτογενές επίπεδο μια προσαρμογή που φτάνει τις 20 μονάδες του ΑΕΠ, δεν έχει ξαναγίνει αυτό παγκοσμίως στην οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας. Και αυτό έγινε με αίμα του ελληνικού λαού, με ιδρώτα, με κόπο, με θυσίες.
Αλλά, βεβαίως αυτό οδήγησε σε απώλεια εισοδημάτων. Τώρα πώς να εξηγήσεις στον απλό άνθρωπο που βλέπει το παιδί του άνεργο, που βλέπει να μειώνεται το εισόδημά του, ότι αν δεν είχαμε κάνει αυτή την επιλογή και πηγαίναμε αμέριμνοι στα βράχια, στην ασύντακτη χρεοκοπία, στο περιβόητο Σχέδιο Β’, στη «λεβεντιά» όπου πήγε να πάει η Κύπρος και τελευταία στιγμή σώθηκε αφού έπαιξε με τη φωτιά, αν λοιπόν είχε ακολουθηθεί η άλλη γραμμή, η ανεύθυνη, οι απώλειες δε θα ήταν 35%, ας πούμε, κατά μέσο όρο για τα εισοδήματα, αλλά 80%;
Πώς να το πεις αυτό; Ο άλλος νιώθει αυτό που έχασε, δε μπορεί ν’ αντιληφθεί τι είναι αυτό που θα πάθαινε εάν είχαν επικρατήσει οι ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές απόψεις.


Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία και τις πληροφορίες που μας δώσατε.

Ευ. Βενιζέλος:
 Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.