Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.


κκ Υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών,

Το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του Μαΐου 2012 θέτει με επίμονο και σαφή τρόπο το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης της  Χρυσής Αυγής, που απειλεί τη Δημοκρατία μας αλλά και τις ζωές των συμπολιτών μας.
Δεν εισακουστήκαμε. Η στυγνή πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, δυστυχώς μας επιβεβαίωσε.
Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα από την Πολιτεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό.  Μείζον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία και η διείσδυση της στους μαθητές μας.
Ως εκ τούτου, οι Γραμματείς των Τομέων Παιδείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, ζητάμε συνάντηση με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων για να καταθέσουμε προτάσεις τριών ταχυτήτων- βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη.
Συγκεκριμένα:
1.      Εν όψει του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ζητάμε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες ώστε οι εκδηλώσεις να έχουν σαφή αντιναζιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα, προτάσσοντας το μήνυμα της ενότητας και καταδίκης της βίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην εγκύκλιο που αποστέλλεται κάθε χρόνο, θα μπορούν να έχουν τη μορφή αντιναζιστικής και αντιφασιστικής καμπάνιας, καθώς και μία σχολική μέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στις ολέθριες συνέπειες της ναζιστικής δράσης.
2.      Συνεχείς δράσεις μικρής κλίμακας καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, όπως σχολικό φεστιβάλ και επιμορφωτικά σεμινάρια από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Σημαντικό είναι να οργανωθούν σεμινάρια για τους δασκάλους και καθηγητές για την υποστήριξη τους στην αντιμετώπιση νεοναζιστικών ενδοσχολικών κρουσμάτων, αλλά και γενικότερα της ενδοσχολικής βίας.
3.      Συγκρότηση ομάδας εργασίας από επιστήμονες και ειδικούς επί του αντικειμένου, που θα διαμορφώσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό διδακτικό υλικό, ώστε να ενσωματωθούν στο νέο τυπικό σχολικό πρόγραμμα ενισχυτικά μαθήματα Ιστορίας όσον αφορά το Ολοκαύτωμα, τον ναζισμό και τον φασισμό, και εν γένει τις θηριωδίες του Β’ ΠΠ, καθώς και μαθήματα που αφορούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας.

Με εκτίμηση,


Δημήτρης Νικηφόρος, Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ
Φώτης Χατζημιχάλης, Γραμματέας του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ
Βασίλης Χρονόπουλος, Γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.