Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Tυροκόμηση & νωπή ζωοτροφή




Με έντονο ενδιαφέρον, που αποτυπώθηκε με την πολυπληθή συμμετοχή κτηνοτρόφων από την Δράμα, αλλά και από Σέρρες και από Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δράμας, στις 11/7/2013, στον Δημοτικό Κήπο Δράμας, τον γνωστό τόπο συνάντησης των κτηνοτρόφων της περιοχής.
Με συντονιστή τον κ. Βασίλη Γραμματικόπουλο (πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου Καλαμώνα), την ημερίδα χαιρέτισε ο κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης (πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δράμας), ο κ. Αργύρης Πατακάκης (Περιφερειακός Σύμβουλος Αν. Μακ. Θράκης, πρώην δήμαρχος Νευροκοπίου), ο κ. Μανώλης Χατζόπουλος (Γεν. Δ/ντής Αναπτυξιακής Δράμας) και ο κ. Σταύρος Δελεφέρης (πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών).
Ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (Δημοσιογράφος, συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ) και ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Δημήτρης Ρουκάς (Ζωοτέχνης, τεχνολόγος γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας), ενώ στοιχεία της αγοράς έδωσε ο κ. Άλεν Μούλε (συνεργάτης της BELGOMILK)
Μεταξύ των συμμετεχόντων διακρίναμε τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη (Πολιτευτή Σερρών), τον κ. Δημήτρη Γανίκα (κτηνοτρόφο, Γραμματέα ΕΝΑ Σερρών), τον κ. Τάσο Βογιατζόγλου (κτηνοτρόφο, Αντιπρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων), τον κ. Σάκη Πελέχρα (κτηνοτρόφο, παλαιό Πρόεδρο ΕΝΑ Δράμας), Μιχάλη Ρούφα (πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμώνα), Τάσο Καρκατζέλη (ενεργό πολίτη, Δοξάτο), Χριστόφορο Δερρέ (Σύμβουλο, Δράμα), Νικόλαο Ημερίδη (MilkPlan, Κολχικό), Στυλιανό Ορφανίδη (Μικροχώρι) και πολλούς άλλους.
Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (6998282382) αναφέρθηκε στην νέα ΚΓΠ-Κοινή Γεωργική Πολιτική (CAP) και την βάση υπολογισμού της κατανομής των επιδοτήσεων. Στην 1η ΚΓΠ η βάση ήταν το προϊόν (κιλό), στην 2η ΚΓΠ (2000-2006) η βάση υπολογισμού ήταν τα στρέμματα-δένδρα-κεφάλια, στην 3η ΚΓΠ (2007-2013) ήταν τα έτη αναφοράς και η Ενιαία Ενίσχυση ήταν σχεδόν ένα τσέκ, ενώ στην 4η ΚΓΠ (2014-2020) η βάση είναι η φροντίδα του πλανήτη, δηλαδή η επιφάνεια που φροντίζει ο αγρότης (όλα ανάγονται σε στρέμματα), και όπου φροντίδα δεν σημαίνει οπωσδήποτε καλλιέργεια, μπορεί να είναι ακαλλιέργεια, αγρανάπαυση ή οικολογικού ενδιαφέροντος επιφάνεια.
Όσον αφορά τα ποσά, ενώ το κράτος θα πάρει περίπου τα ίδια (περίπου 19 δις € στην επταετία), κάθε περιοχή θα πάρει ίδιο ποσό ανά στρέμμα, αλλά οι αγρότες θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες αλλαγές που απλά γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν σε διακύμανση μέχρι 30% από τα προηγούμενα, αλλά ταυτόχρονα όχι περισσότερη απόκλιση από το 60% κάθε περιοχής. Ένα δύσκολο σταυρόλεξο, που απαιτεί συμμετοχή και εγρήγορση από τους οργανωμένους αγρότες, πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει στον Ελληνικό αγροτικό κόσμο, με τις ισχυρές κομματικές επιρροές μέχρι τώρα και τον χρηματισμό των οργανώσεων.
Ο κ. Δ. Ρουκάς (6945370358) εξήγησε με απλά λόγια και έδωσε τα στοιχεία που επιτρέπουν στον αγρότη που είναι ικανός να προσεγγίσει την κατανάλωση και να πουλήσει την παραγωγή του, να μπορεί, οικονομικά & αποτελεσματικά, να μεταποιήσει την δικιά του παραγωγή.
Ο κ. Δ. Ρουκάς έδειξε με φωτογραφίες και κατόψεις την πραγματική εφαρμογή τυροκόμησης που εγκαταστάθηκε μέσα στην Zootechnia (Φεβ 2013), με την υποστήριξη του περιοδικού Ζοοκόμος, σε 25 τμ. Ο κάθε κτηνοτρόφος μπορεί να κάνει το δικό του τυροκομείο με ένα συνολικό κόστος περίπου 50-70.000€, ενώ τα μηχανήματα δεν κάνουν περισσότερο από 25-30.000€. Ο κ. Δ. Ρουκάς έδειξε μικρά τυροκομεία σε παραδοσιακά σπίτια, δίπλα σε στάβλους, σε κοντέινερ και άλλα. Και όλα αυτά με νόμιμες διαδικασίες και κανονικό αριθμό άδειας τυροκόμησης από τον ΕΦΕΤ.
Ο κ Δ. Ρουκάς έδωσε έξυπνες λύσεις σε φαινομενικά πολυσύνθετα προβλήματα, όπως της άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του βιολογικού καθαρισμού. Απλά δεν είναι απαραίτητο να γίνουν με τον κλασικό τρόπο των τσιμεντένιων «γιγάντων», αν εξασφαλισθεί η κατανάλωση πχ του τυρογάλακτος από κτηνοτρόφο που εκτρέφει γουρούνια, ή από συγχωριανούς που έχουν μερικά γουρούνια ο κάθε ένας, ή ακόμα και με ενσωμάτωση του τυρογάλακτος στην διατροφή του ίδιου του κοπαδιού.
Σε κάθε περίπτωση η επένδυση που θα αναλάβει την υποχρέωση να κάνει ένας κτηνοτρόφος ΔΕΝ πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο από την υπολογιζόμενο ετήσιο τζίρο του. Αλλιώς η χρεοκοπία είναι εξασφαλισμένη.
Ο κ. Α. Μούλε, Βέλγος μηχανικός, ενημέρωσε ότι στο Βέλγιο η νομοθεσία επιτρέπει την άμελξη και τυροκόμηση σε ρυμουλκούμενα κοντέινερ, πράγμα που στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται (ποια κτηνιατρική θα εποπτεύει). Με ειδικούς συνεργάτες μελέτησαν στην BELGOMILK (2311 820373), κατασκεύασαν και προσφέρουν από την Θέρμη Θεσσαλονίκης, σε κάθε ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο ένα οικογενειακό τυροκομείο, το TyroBox, ένα κοντέινερ, 12Χ 3,2, το οποίο έχει ενσωματωμένα όλα τα απαραίτητα για τυροκόμηση, δηλαδή παγολεκάνη, αποδυτήρια, κορυφολόγο, βραστήρι, πήκτρα, παστεριωτή, τυροτράπεζα, ψυγείο & θάλαμο ωρίμανσης, για ημερήσια επεξεργασία γάλακτος από 200 έως 1500 lt.
Το πρόβλημα των βοσκοτόπων επεσήμανε ο κ. Σ. Δελεφέρης (6975656920), διότι φαίνεται ότι για εφέτος η ενιαία επιδότηση θα δοθεί με όσα βοσκοτόπια είχε δηλώσει ο κάθε κτηνοτρόφος, αλλά δεν μπόρεσε να διακρίνει τι θα γίνει στο μέλλον, παρά τις συζητήσεις που είχε η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών με την Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρέπει να το προσεγγίσουν επειγόντως με ειδικούς.
Στην συνάντηση αναφέρθηκε και η πρόσφατη διάθεση στην ελληνική αγορά, με μορφή κοντέινερ, μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας βιολογικής ζωοτροφής, από την DNA AE (211 7401190). Ο κ. Δ. Αγγελόπουλος μελέτησε, σχεδίασε, κατασκευάζει και διαθέτει από το εργοστάσιο του στους Θρακομακεδόνες Αθήνας, την μονάδα DNA που έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα που το βάζεις κοντά στον στάβλο σου, το τροφοδοτείς με σπόρους σιτηρών & οσπρίων, που θα έτρεφες τα ζωντανά σου, και αυτό σε μερικές μέρες (7 ημέρες), σου δίνει φρέσκια ζωοτροφή από βλαστάρια-φύτρα. Έτσι γίνεσαι πιο αυτάρκης, ενώ δεν εξαρτάσαι από χωράφια, καιρικές συνθήκες κλπ, και ταυτόχρονα μειώνεις το κόστος διατροφής στο 1/6 περίπου, βελτιώνοντας την ποιότητα των προϊόντων.
Η γεμάτη με πληροφορίες και ζωντανή συνάντηση βελτιώθηκε με τις γεύσεις κατσικίσιου τυριού, που έφερε ο κ. Σ. Ορφανίδης (Μικροχώρι) με λεμόνι και ένα άλλο με ιπποφαές.
Ο κ. Ε. Χατζόπουλος ανέφερε ότι κάποια μικρά υπόλοιπα από το LEADER θα μπορούσαν να συμβάλουν χρηματοδοτικά σε όσους το αιτηθούν την αμέσως επόμενη περίοδο, για να κάνουν το δικό τους οικογενειακό τυροκομείο (το κόστος δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 55.000 €).
Με όσα ακουστήκαν και είδαμε σε εικόνες, φαίνεται ότι ο αγρότης-κτηνοτρόφος μπορεί αντί να έχει στα χέρια του το ευπαθές γάλα, να μπορεί να διαπραγματευθεί την πώλησή του για καλύτερες τιμές τελικού προϊόντος σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την παραγωγή του. Μεγάλη υπόθεση είναι και η τροποποίηση της νομοθεσίας που πλέον δίνει την δυνατότητα (εδώ και 1,5 χρόνο) να πωλούνται γαλακτοκομικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές, ενώ οι Αγορές Αγροτών δίνουν μεγαλύτερες προοπτικές, στον αγρότη, να εξασφαλίζει κάποιο ζεστό ρευστό χρήμα για τις άμεσες ανάγκες, αποφεύγοντας την χρηματοδοτική ασφυξία.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας (Λ. Ραβανός-69741112520) λειτούργησε πειραματικά την πρώτη Αγροτική Αγορά και θα μπορούσε να μας μεταφέρει τις εμπειρίες του.
Το ΑΓΡΟΡΑΜΑ (2310 271950) οργανώνει μέσα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, φέρνοντας πάλι την ΔΕΘ (7-15 Σεπ 2013) πιο κοντά στην πραγματική οικονομία, την Farma Fair, με αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς & δασοκόμους) οι οποίοι συσκευάζουν την παραγωγή τους και την προσφέρουν έτοιμη για τους καταναλωτές.
Η ΕΝΑ Πρέβεζας (2682028382) ετοιμάζεται να υποδεχθεί νέους και νέες κατοίκους της υπαίθρου στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι Πρέβεζας) προωθώντας την ανάγκη συνολικής τοπικής συνεργασίας όλων των επαγγελμάτων για τοπική ανάπτυξη, με αυτάρκεια και βιωσιμότητα. Οι Νέοι και οι Νέες της υπαίθρου έχουν πολλά να πουν, ενώ το Φεστιβάλ θα έχει ειδικά θέματα για τη κτηνοτροφία και όλοι, όσοι θέλουν, θα μπορούν να τυροκομήσουν στο κοντέινερ που θα μας προσφέρει για τρεις ημέρες η BelgoMilk.
Με θέμα «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» οργανώνεται Συνέδριο στο Ναύπλιο (15/10/2013, Αμαλία) από την ΜΙΛΗΤΟΣ (georgakopoulos@militos.gr, 210 6772129) με αντικείμενο την αγροτική επιχειρηματικότητα.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.