Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λιτοχώρου μέσα από το πρόγραμμα “Future Library”.

   






































         
Στις 2 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «πράσινοι ντέτεκτιβ» στη Βιβλιοθήκη. Οι μικροί μας αναγνώστες ζωγράφισαν τη γειτονία τους με γκρι χρώματα και ύστερα με πράσινα χρώματα. Ενώσαμε τις ζωγραφιές και κάναμε δύο κολάζ τεράστια, είδαμε τη διαφορά των χρωμάτων και μιλήσαμε για το γκρι και για το πράσινο. Για το πώς βγαίνουν τα χρώματα. Μας βοήθησε σε όλη τη διαδικασία ως εθελόντρια, η ζωγράφος κ.Μαρία Ανδριά, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά της.
                Στις 5 Ιουλίου αλλά και στις 19 Ιουλίου, μαζευτήκαμε και παίξαμε ΣΚΑΚΙ  και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια. Όσα παιδιά γνώριζαν να παίζουν ΣΚΑΚΙ ξεκίνησαν αμέσως να παίζουν σε δυάδες και όσα δεν ήξεραν, κάτσαμε στη μοκέτα και διαβάσαμε τις οδηγίες για τον τρόπο που παίζεται το ΣΚΑΚΙ, για όλες τις κινήσεις που γίνονται στο παιχνίδι. Στο τέλος έπαιξαν όλα τα παιδιά ΣΚΑΚΙ και όσα ήξεραν καλύτερα βοηθούσαν και  τους υπόλοιπους. Οι νικητές των δύο γύρων έπαιξαν μεταξύ τους και βγήκε ο τελικός νικητής. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ, έκαναν γνωριμίες, έμαθαν κάτι παραπάνω στο ΣΚΑΚΙ, δανείστηκαν βιβλία και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εκδήλωση.
                Στις 8 Ιουλίου τη Βιβλιοθήκη μας επισκέφθηκε η κ.Μαρία  Κοκορότσκου, την οποία μας έστειλε το Future Library ως εξωτερικό συνεργάτη. Βασισμένη στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά με τίτλο: «Η τελευταία μαύρη γάτα»  τα παιδιά έπαιξαν θεατρικά παιχνίδια, ζωγράφισαν το γατονήσι, διασκέδασαν βοηθώντας τη Μαριλένα, την ηρωίδα του βιβλίου, να βρει το μαύρο γάτο και συγχρόνως να αναρωτηθούν για το ρόλο των προκαταλήψεων στη ζωή. Ευχαριστούμε θερμά την κ.Μαρία Κοκορότσκου που μέσα από το πρόγραμμα “Future Library”  μας μετέδωσε κάποιες από τις γνώσεις της και μας χάρισε μία αξέχαστη εμπειρία μέσα από αυτή την εκδήλωση. Τα παιδιά που παρακολούθησαν την εκδήλωση σίγουρα είδαν και έμαθαν πολλά και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ανακάλυψαν μία άλλη πτυχή του εαυτού τους.
Στις 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «πράσινα βατραχάκια κρυμμένα στα βιβλία». Αρχικά χρησιμοποιήσαμε χειροποίητα βατραχάκια (τα οποία κατασκεύασε η εθελόντριά μας κ. Μαρία Ανδριά), τα οποία αφού τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τα έκρυψαν στα ράφια της Βιβλιοθήκης. Αφού η μία ομάδα βρήκε τα βατραχάκια της άλλης κέρδισε αυτή που βρήκε τα περισσότερα βατραχάκια. Μετά αφού αλλάξαμε χώρο και ομάδες αντίστοιχα, ξαναπαίξαμε το παιχνίδι του θησαυρού στη Βιβλιοθήκη για να ανακαλύψουμε πόσα βατραχάκια κρύβονται εκεί. Ύστερα βρήκαμε βιβλία με βατραχάκια και τα ξεφυλλίσαμε, είδαμε πόσα βατραχάκια χωράνε εκεί όπως ο βάτραχος είναι βάτραχος, η Τοσοδούλα κ.α. και αφού ακούσαμε ένα παραμύθι  από την Ρωσία, με τίτλο: η μικρή κουάξ και αφήγηση της Έφης Παπαθεοδώρου, στο τέλος ζωγραφίσαμε βατραχάκια. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με το παιχνίδι του θησαυρού, διασκέδασαν ακούγοντας το παραμύθι, δανείστηκαν βιβλία και ήρθαν σε επαφή με διάφορα βιβλία.
Στις 16 Ιουλίου, πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση με τίτλο: «Το φωτοκόμικ της Βιβλιοθήκης μας».Βρήκαμε ένα θέμα από περιοδικά, κόψαμε φωτογραφίες και γράψαμε μία ιστορία .Τα παιδιά κατασκεύασαν φανταστικά φωτοκόμικ.
Η συμμετοχή των παιδιών είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και ευχαριστώ όλα τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους που μας στηρίζουν στο δύσκολο έργο μας.
                Έχουμε πραγματοποιήσει  σχεδόν τις μισές μας εκδηλώσεις και έχουμε ακόμη άλλες τόσες για να μάθουμε κι εμείς και τα παιδιά ακόμη πολλά. Είναι ευχής έργο που μέσα από το πρόγραμμα “Future Library"  εκτός απ’  το ό,τι πήραμε 150 παιδικά βιβλία, χαρτικά, αναλώσιμα για την υλοποίηση των εκδηλώσεων, μάθαμε πολλά, φέραμε τα παιδιά στη Βιβλιοθήκη, δανείστηκαν βιβλία, τα φέραμε σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους, έμαθαν να παίζουν ΣΚΑΚΙ, να κάνουν κατασκευές , χειροτεχνίες, κολάζ, να βγάζουν φωτογραφίες, να γράφουν ιστορίες στα φωτοκόμικ. Ευχαριστούμε θερμά το Future Library και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  που μέσα από το πρόγραμμα αυτό ενισχύει τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες υλικά και ηθικά.


Κατερίνα Μυλωνίδου – Βιβλιοθηκονόμος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.