Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΛΙ ΑΡΓΗΣΕ.

Σημεία συνέντευξης Νίκου Ανδρουλάκη Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ-1» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη


Για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση


Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κάναμε μια επιλογή η οποία ήταν επιλογή σταθερότητας για τη χώρα διότι είναι πολύ δύσκολο να οδηγείται τρίτη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο η χώρα σε εκλογές σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτές οι εκλογές οδηγούσαν σ’ ένα αποτέλεσμα σταθερότητας (…) Δύο είναι τα στοιχεία αυτής της συνεργασίας. Το πρώτο είναι ότι η χώρα πρέπει να έχει κυβερνητική σταθερότητα και το δεύτερο είναι να υπάρξει μια ξεκάθαρη προγραμματική συμφωνία για να δούμε τι μπορούμε να υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα.

Για την κινητικότητα

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όλοι συμφωνούμε ότι το κράτος χρειάζεται αναδιάρθρωση. Οι δομές του, η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, και εσείς είπατε προηγουμένως πως οι Υπηρεσίες κάνουν λάθη. Μα οι Υπηρεσίες είναι άνθρωποι, είναι δομές, άρα αυτά πρέπει ν’ αλλάξουν (…) Το πρόγραμμα κινητικότητας δεν ήταν ένα δημοσιονομικό μέτρο. Γιατί για κάθε μια απόλυση υπήρχε δέσμευση να υπάρχει μια πρόσληψη. Άρα δεν είναι θέμα δημοσιονομικό. Αυτό το μέτρο είχε την εξής αξία: Να υπάρχει κινητικότητα σε τομείς του δημόσιου τομέα όπου υπήρχε ανάγκη να στελεχωθεί από δυναμικό και κάπου, όπου υπήρχε πλεονάζον προσωπικό, το προσωπικό αυτό να μετακινηθεί (…) Έναν χρόνο τώρα ο Υπουργός Εσωτερικών και οι Υπουργοί στο στενό δημόσιο τομέα, όφειλαν ο καθένας ν’ αξιολογήσει στον τομέα του και να φέρει ένα paper στο οποίο θα έλεγε ότι «εγώ θεωρώ ως πλεονάζον προσωπικό 60, 70, 100 και τους βάζω στη δεξαμενή μετακινήσεων».
                        Αυτό δεν έγινε γιατί αποδεικνύεται ότι ακόμη και σ’ αυτή την εποχή της κρίσης, το πολιτικό προσωπικό διασφαλίζει ιδιαίτερα συμφέροντα, δε θέλει να συγκρουστεί με συγκεκριμένες δομές. Καθαρά για θέμα πολιτικού κόστους. Φτάσαμε λοιπόν στο παρά πέντε κι ήρθε τώρα η κυβέρνηση και τι κάνει: Ψάχνει αριθμούς, αθροίσματα. Μιλάμε για Δημοτική Αστυνομία, που το θεωρώ τραγικό λάθος διότι κάθε προηγμένο ευρωπαϊκό κράτος, κάθε ευρωπαϊκή πόλη έχει Δημοτική Αστυνομία. Αλλά, για δυο πόλεις της βορείου Ελλάδας με τον ίδιο ακριβώς πληθυσμό που η μία έχει 56 δημοτικούς αστυνομικούς και η άλλη έχει 8 αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, να υπάρξει δηλαδή κινητικότητα και όχι κατάργηση.
                        Γιατί φτάσαμε εδώ λοιπόν; Διότι κάποιοι ένα χρόνο τώρα δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Έχει ευθύνη μόνο ο κ. Μανιτάκης; Θεωρώ ότι είναι λάθος μια τέτοια προσέγγιση. Έχει κι αυτός ευθύνη. Η μεγαλύτερη όμως ευθύνη είναι του Πρωθυπουργού που ενώ η χώρα είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει με αξιοκρατικούς όρους την κινητικότητα δεν το έπραξε. Και φτάνουμε τώρα στο παρά πέντε να συζητάμε πώς θα αθροίσουμε για να φτάσουμε σ’ ένα μέγεθος «Χ» ή «Ψ» άδικα, οριζόντια καιαπαξιωτικά. Και φοβάμαι ότι το πρόγραμμα δε θα λειτουργήσει και δε θα έχει τα προσδοκώμενα οφέλη. (…) Άρα το πρόγραμμα κινητικότητας έπρεπε να εφαρμοστεί σωστά και όχι ν’ απαξιώνουμε με τον τρόπο εφαρμογής την έννοια της μεταρρύθμισης. Διότι εμείς κάνουμε τον ελληνικό λαό να πιστέψει ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι κάτι το αξιοκρατικό ουσιαστικά που θ’ αλλάξει τις δομές του κράτους, αλλά κάτι οριζόντιο και άδικο, που είναι λάθος (…) Έχουμε μια ευκαιρία ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα. Μην το απαξιώνουμε. Όμως πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο.
                        Και η προσωπική μου άποψη - γιατί πρέπει να καταλήγουμε σε κάποιες προτάσεις - είναι να υπάρξει άμεσα μια Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού. Ξέρετε τι φοβάμαι κ. Παπαδάκη; Όχι μόνο τον τρόπο που θα γεμίσει η δεξαμενή της κινητικότητας, αλλά και τις διαδικασίες του ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα φύγουν. Επειδή η αξιοκρατία είναι ένα βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης και για να έχουμε σύμμαχο την κοινωνία μας σ’ αυτή την προσπάθεια, πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή. Ο τρόπος επιλογής να είναι καθαρός και διαυγής και να μην είναι οριζόντιος.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να μειωθούν κατ’ ελάχιστο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δε λέω να μην έχει συνεργάτες ο Βουλευτής, αλλά με ποια κριτήρια γίνονταν αυτές οι μετατάξεις; Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δε δούλεψαν ούτε μια ώρα. Και είχαν και προνόμια.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και να σας πω και μια άλλη πρόταση; Γιατί λέτε για τους μετακλητούς: Να έχουν κι αυτοί χρόνο παραμονής ως μετακλητοί, να μη μπορεί να είναι πάνω από 4 χρόνια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσους μετακλητούς έχουν τα κόμματα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αν έχουμε διάθεση ν’ αλλάξουμε τα πράγματα, λύσεις βρίσκονται. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση και μαχόμαστε μεταξύ μιας δύναμης η οποία δε θέλει ν’ αλλάξει τίποτα και λέει στον ελληνικό λαό ότι έχει plan B και θα καταγγείλει το μνημόνιο…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν θέλει κάποιος να δείξει καλή διάθεση ξεκινάει κι από εκεί.
Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Εδώ ο κ. Μητσοτάκης με το που ανέλαβε, όταν του είπαν πόσους μετακλητούς δικαιούται να πάρει τα’ χασε ο άνθρωπος. λέμε για τον καινούργιο Υπουργό.. Λέει «δεν είναι δυνατόν»… Φανταστείτε τι γινόταν μέχρι σήμερα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς δεν είπαμε να μην έχει ένας Βουλευτής μια επιστημονική…
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μπορεί να μην είναι για μια ζωή μετακλητός, δηλαδή να έχει χρονικό περιορισμό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν άνθρωποι που δε δούλεψαν ποτέ κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε, ότι τέρμα μ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε δούλεψαν ποτέ, ήταν στα κόμματα και δε δούλεψαν ποτέ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι μ’ αυτούς πρέπει να τελειώνουμε. Δεύτερον, όσοι βρήκαν τρύπα και τρύπωσαν στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ, πρέπει να αξιολογηθούν (…) Και κάποιοι που δεν ψήφισαν το νόμο Πεπονή τώρα είναι τιμητές. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, γιατί λέμε «η μεταπολίτευση και η μεταπολίτευση», κάποιοι έκαναν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, κάποιοι προσπάθησαν, μπορεί να είχαν ήττες, άλλες φορές να έκαναν πίσω όταν δεν έπρεπε να κάνουν πίσω, αλλά προσπάθησαν. Κάποιοι άλλοι δεν έκαναν καμία προσπάθεια.

Για την επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι στην τηλεφωνική γραμμή ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Καμίνης.
(…)
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς καταδικάσαμε την επίθεση από χτες το βράδυ, δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά, είναι γνωστά τα προηγούμενα περιστατικά. Ο κ. Καμίνης μίλησε για ακροδεξιά στελέχη κ.Παπαδημούλη, πριν από λίγο δεν τον ακούσατε τι είπε;
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άκουσα πολύ καλά.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα σας πω το εξής: Εμείς περιμένουμε να έρθει το Σεπτέμβριο ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος θα έχει προοδευτική μείωση. Αυτή είναι η συμφωνία που υπάρχει. Τώρα πώς θα γίνει; Θα το αξιολογήσουμε όταν έρθει.
Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Το 4% ή 5% μείωση θα το δεχθείτε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, εμείς θεωρούμε ότι η μείωση πρέπει να είναι της τάξεως του 20%. Κι απ’ αυτά που ήρθαν στο φορολογικό, πάρα πολλά άλλαξαν. Είχαν 80% προκράτηση φόρων, έμεινε στο 55%. Άρα όλα αυτά είναι μια ενεργή συζήτηση, κάποια πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι κι αυτό με τους φοιτητές που είπαμε..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ πήγε με 11 σημεία, δεσμεύτηκε ότι θ’ αλλάξουν τα 11 σημεία. Θα μείνει 55% η προκράτηση και οι φοιτητές θα είναι προστατευόμενα μέλη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι δυνατό να μην είναι; Είστε ο πιο νέος της παρέας, είναι δυνατό να μην είναι; Θα σταματήσουν να σπουδάζουν τα μισά παιδιά κ. Ανδρουλάκη..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό δε θα υπάρχει, είναι δέσμευση του Υπουργείου γιατί είναι ένα από τα 11 σημεία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί έκανε όμως 11 τυπογραφικά λάθη; Δε σας προβλημάτισε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν ήταν λάθη τυπογραφικά..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λάθη και παραλείψεις.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να πω αν ήταν λάθος, το θέμα είναι να διορθωθούν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μου θυμίζει τη φράση «δεν είναι αυτό που νομίζεις αγάπη μου» και τον έχει δει στο κρεβάτι με άλλον.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο: Και οι φορολογικοί συντελεστές δεν είναι φορολογικοί συντελεστές που παράγουν δικαιοσύνη ή στέλνουν μήνυμα αξιοκρατίας και Δικαίου. Γιατί; Διότι θα σας πω το εξής: Έχει 26% μέχρι τις 50.000, πάνω από τις 50.000 είναι 33% και θεωρώ ότι πάνω από τις 100.000 πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντελεστής.
Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Αυτό το είπαμε εμείς πρώτοι, είπαμε ότι αυτοί που έχουν ενοίκια είναι κερδισμένοι..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφού δεν το ψηφίζετε όμως; Τα λέτε στο πάνελ κι όταν φτάσει στη Βουλή δεν το ψηφίζετε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όπως προσπαθήσαμε ν’ αλλάξουμε τα 11 σημεία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βουλευτές του κόμματός σας το ψήφισαν κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είπαμε, οι συντελεστές τον Φλεβάρη, ήταν μια ρύθμιση η οποία θ’ άλλαζε με τη μεταρρύθμιση που θα ερχόταν τώρα. Τώρα όμως έχουν έρθει οι ίδιοι συντελεστές. Θεωρώ ότι οι συντελεστές αυτοί πρέπει να γίνουν προοδευτικότεροι. Διότι είναι άδικο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αδικείτε τον εαυτό σας, ενώ είναι σωστό αυτό που λέτε, εάν δεν περάσει.. Είσαστε ο Γραμματέας του κόμματός σας.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει να περάσει, σας το λέω. Όπως επίσης είναι δέσμευση να εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μην το ψηφίσετε στη Βουλή. Πείτε «εμείς δεν το ψηφίζουμε», ποιος σας ενοχλεί; Με την άδειά μου μην το ψηφίσετε, από μένα προσωπικά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλα αυτά είναι ένα πακέτο που θέλουμε ν’ αλλάξει, γιατί εμείς συζητάμε θεωρητικά. Δυστυχώς η φορολογική μεταρρύθμιση είναι κουτσή.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.