Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Διαγραφή παλαιών χρεών – Ένα θέμα με πολλές ενστάσεις κι…εντάσεις!


Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΗ 2013

• Κοινωνικό πρόβλημα με εργαζόμενους Α.Μ.Ε.Α. της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο.
• Προσφυγή Εργατικού Κέντρου εναντίον (παρόμοιας με του δικού μας Δ.Σ.) απόφασης του Δήμου Κατερίνης για το ωράριο των καταστημάτων.
• Διαγραφή παλαιών χρεών – Ένα θέμα με πολλές ενστάσεις κι…εντάσεις!

Στη δεύτερη – σε διάστημα μόλις 10 ημερών – τακτική συνεδρίαση για τον μήνα Ιούνιο τα περισσότερα θέματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διαδικαστικά. Παρ’ όλα αυτά δεν έλειψαν κι ορισμένες εντάσεις.
– Το πρώτο θέμα που θέσαμε προ ημερησίας ήταν αυτό του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται από τη λήξη των επιδοτούμενων από τον Ο.Α.Ε.Δ. συμβάσεων εργαζομένων Α.Μ.Ε.Α. στην Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο. Ζητήσαμε λοιπόν ενημέρωση σχετικά με σχεδιαζόμενες ενέργειες της διοίκησης, ώστε οι συμβάσεις αυτές να συνεχιστούν. Το θέμα έθιξαν κι άλλοι συνάδελφοι και της συμπολίτευσης. Δόθηκε η απάντηση ότι το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι πληρώνονταν απευθείας απ’ τον Δήμο, επειδή «δεν είχαμε παρακολουθήσει σωστά το επιδοτούμενο πρόγραμμα». Δόθηκε όμως και η διαβεβαίωση ότι η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο. έκανε ήδη αίτημα επαναπρόσληψης των υπαλλήλων. Ευελπιστούμε σε θετική κατάληξη της υπόθεσης!
- Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε προειδοποιήσει για την αντικανονικότητα της απόφασης σχετικά με τη διεύρυνση θερινού ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές του δήμου, καθώς δεν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 46 του ν. 2224\1994 διαδικασία, δηλ. της από 10ημέρου πρόσκλησης και γραπτής κατάθεσης θέσεων των φορέων εργαζομένων κι επαγγελματιών. Ως γνωστόν το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη προσφύγει εναντίον ανάλογης απόφασης του δήμου Κατερίνης. Ζητήσαμε λοιπόν να επαναληφθεί με νόμιμο τρόπο η διαδικασία, ή έστω να μην βιαστούμε να αποστείλουμε για έγκριση την απόφαση της 18\6, τουλάχιστον μέχρι να δούμε την κατάληξη της προσφυγής του Εργατικού Κέντρου. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Ευχόμαστε να διαψευστούν οι επιφυλάξεις μας και να μην αποβεί η όλη «φούρια» της υπόθεσης σε βάρος καταστηματαρχών κι εργαζομένων.
– Αρκετή ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 15ου θέματος της ημερήσιας διάταξης σχετικά με διαγραφή παλαιών χρεών από βεβαιωτικούς καταλόγους ύδρευσης της Δ.Ε. Δίου. Πρόκειται για απόφαση του Δ.Σ. του πρώην δήμου Δίου, η οποία έχρηζε «επικαιροποίησης», καθώς είχε ληφθεί μόλις 3 ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου Δ.Σ.! Στον νέο «καλλικρατικό» δήμο υφίσταται «Επιτροπή Διαγραφής Χρεών», στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις. Αρμοδιότητά της είναι αποκλειστικά τέτοιες περιπτώσεις, με τις οποίες έχει ασχοληθεί συχνά και μάλιστα πάντοτε με πνεύμα σύμπνοιας και σταθερό τρόπο αντιμετώπισης. Για λόγους όχι απολύτως ξεκάθαρους ο συγκεκριμένος κατάλογος δεν είχε μέχρι τώρα εξεταστεί από την επιτροπή αυτή.
Μετά από υπόδειξη του δημάρχου η αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Δίου κα. Τσιμήτρη κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων για σχετική ενημέρωση 2 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Στην ενημερωτική αυτή συνάντηση προσήλθαμε από τους επικεφαλής μόνο εγώ και η κα. Κουρίτα, ενώ παρέστη για λίγο και ο κ. Καλαϊτζής ως εκπρόσωπος της «Ολύμπιας γης». Τόσο εγώ, όσο και η κα. Κουρίτα τονίσαμε ότι προσήλθαμε απλώς για ενημέρωση κι ότι σε καμιά περίπτωση οι επικεφαλής δεν μπορούν να υποκαθιστούν την αρμόδια επιτροπή!
Δύο ημέρες μετά, στη συνεδρίαση, ζήτησα για μία ακόμη φορά να ξεκαθαριστεί γιατί το θέμα δεν εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή. Οι εκατέρωθεν αιτιάσεις και οι βαρείς χαρακτηρισμοί που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στον πρόεδρο της επιτροπής κ. Κιάφα και την αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Δίου δεν άφησαν κανένα περιθώριο συνεννόησης. Ζήτησα λοιπόν από το προεδρείο το αυτονόητο να αναβληθεί το θέμα, έτσι ώστε να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία, δηλ. η εξέταση του καταλόγου από την Επιτροπή Διαγραφής Χρεών με τον ενδελεχή τρόπο που το έπραξε στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις! Δυστυχώς το προεδρείο επέμεινε στην ψήφιση του θέματος και μάλιστα με τη διαδικασία «πακέτου» και για τις 44 υποθέσεις. Εξέφρασα λοιπόν τις επιφυλάξεις μου για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας και αρχικά η ψήφος μου προσμετρήθηκε ως «θετική με επιφύλαξη». Όταν όμως πρότειναν το ίδιο (αναβολή) και κάποιοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης και η δική τους ψήφος προσμετρήθηκε ως «όχι», ζήτησα εξηγήσεις και τελικά καταγράφηκε και η δική μου ως αρνητική. Η διαγραφή «πέρασε» με 9 ψήφους υπέρ (6 συμπολίτευσης, 3 αντιπολίτευσης), 7 κατά (3 συμπ \ 4 αντιπ), 2 «παρών» (1\1), ενώ ορισμένοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία.

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».       

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.