Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.




Είναι γνωστό ότι στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αρκετές διατάξεις σχετίζονται και με την λειτουργία των Ο.Τ.Α. Είναι επίσης γνωστό ότι, προκειμένου να απολυθούν άρον – άρον αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι, καταργούνται υπηρεσίες όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες.

Δεν χρειάζεται καν να σχολιαστεί το γεγονός ότι τέτοιες κινήσεις απέχουν μακράν από μία σοβαρή προσπάθεια για τον (αναγκαίο πράγματι) εξορθολογισμό του συστήματος δημόσιας διοίκησης, ενώ προκαλούν εύλογη ανησυχία για το πώς εννοούν και προωθούν ορισμένοι την…«αξιολόγηση»!

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν συντονισμένες κινήσεις διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο από αιρετούς και υπαλλήλους των Ο.Τ.Α., καθώς και από άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται (π.χ. εκπαιδευτικοί). Αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών ήταν να «αμβλυνθούν» κάπως ορισμένες επίμαχες διατάξεις, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α.

Πράγματι, είναι πολύ σημαντικό ότι στο θέμα των Δημοτικών προϋπολογισμών αποσύρεται η πρόβλεψη για πειθαρχική δίωξη των Δημάρχων και για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ προβλέπεται απλώς η «παροχή οδηγιών» από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Γιατί είναι άλλο πράγμα ο έλεγχος (που οι Ο.Τ.Α. πρέπει να δείξουν ότι δεν τον φοβούνται, αλλά αντιθέτως τον ζητούν για να αποτινάξουν το στίγμα του «πιο διεφθαρμένου φορέα διοίκησης») κι εντελώς διαφορετικό η ασφυκτική «επιτροπεία» και η σύνταξη προϋπολογισμών… «με το πιστόλι στον κρόταφο!».

Οι Ο.Τ.Α. πρέπει να διατηρήσουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχουν και ταυτόχρονα να εξελιχθούν στον βασικότερο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Για να συμβεί όμως αυτό αναγκαία είναι η διατήρηση της βασικής διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας. Αυτοτέλεια την οποία έκαμπταν σαφώς ορισμένες διατάξεις που κινούνταν στα όρια της συνταγματικότητας, όπως παρατηρεί και το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής!

Και τώρα που αυτές οι διατάξεις αποσύρονται ή τροποποιούνται, τι γίνεται; Όλα καλά; Θα ξεχάσουμε την κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας – ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες δημοτικές υπηρεσίες μελλοντικά; Κατά τη γνώμη μας αυτό δεν πρέπει να συμβεί.
Αφ’ ενός, επειδή θα δώσουμε λαβή δικαιολογημένου σχολιασμού ότι οι αιρετοί τώρα που έβγαλαν το μπελά απ’ το δικό τους κεφάλι, αδιαφορούν για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α.
Αφ’ ετέρου, γιατί θα φανούμε τουλάχιστον ανακόλουθοι στα όσα δηλώναμε και ψηφίζαμε στα δημοτ. συμβούλια για να μην υπάρξουν απολύσεις στους Ο.Τ.Α.
Προσωπικά (και πιστεύω το ίδιο για τους περισσότερους συναδέλφους αιρετούς) δεν ψήφισα ποτέ κάτι τέτοιο για να το παίξω «εργατοπατέρας», αλλά επειδή πιστεύω πράγματι ότι δεν περισσεύει κανείς δημοτ. υπάλληλος. Μάλλον επιλεγμένες προσλήψεις πρέπει να γίνουν, παρά μαζικές απολύσεις, αν υποστηρίζουμε πως οι δήμοι πρέπει να επιτελέσουν σωστά το έργο τους!
Αυτή είναι η εικόνα στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας. Αυτή είναι και η πραγματικότητα στον δικό μας δήμο Δίου – Ολύμπου!

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Η μόνη σωστή κι έντιμη στάση είναι η συνέχιση των αντιδράσεων. Με ποιον τρόπο όμως; Προτείνεται συχνά – πυκνά η παραίτηση ως τρόπος αντίδρασης. Πιστεύουμε ότι, όπως προβάλλεται, λειτουργεί θετικά περισσότερο στον τομέα του εντυπωσιασμού, παρά στην ουσία, στερώντας παράλληλα την δέουσα σημασία κι αξία από μία τέτοια κίνηση που, αν γίνει σωστά και μόνο ως πραγματικά έσχατο μέσο αντίδρασης, μπορεί να είναι ουσιαστική.
Οι αντιδράσεις λοιπόν θα πρέπει να συνεχιστούν σε συντονισμό με εκείνες των υπαλλήλων και με προγραμματισμό τέτοιο, ώστε να ελαχιστοποιείται το δυνατόν περισσότερο η ταλαιπωρία των πολιτών.
Όσο για τις παραιτήσεις, αυτές θα πρέπει να παραμείνουν ως το έσχατο «βέλος στη φαρέτρα» των Ο.Τ.Α. π.χ. στην όχι και τόσο απίθανη περίπτωση της επιστροφής της «επιτροπείας» από κάποιο άλλο…νομικό «παράθυρο»! Όμως και τότε θα πρέπει η κίνηση να γίνει σωστά κι όχι σπασμωδικά. Γιατί οι παραιτήσεις δημάρχων, έστω και μαζικές, δεν πρόκειται να φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εκ του νόμου προβλέπεται διάδοχη κατάσταση.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι οι μαζικές παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων (μαζί και των επιλαχόντων κάθε συνδυασμού), ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές! Σίγουρα φαντάζει κομματάκι πιο δύσκολο, αλλά θα είναι αποτελεσματικό και μόνον έτσι θα αποδείξουμε ότι είμαστε πράγματι ενωμένοι κι αποφασισμένοι και δε νοιαζόμαστε για τις…«καρέκλες»!
Μακάρι βέβαια να μη χρειαστεί να φτάσουμε ποτέ σε αυτό το έσχατο σημείο, όμως σε περίπτωση που χρειαστεί, ας διατρανώσουμε από τώρα προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα διστάσουμε να το πράξουμε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.