Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΒΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ.


Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στον «REAL FM» με τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή και να καλημερίσουμε το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.
                        Κύριε Ανδρουλάκη καλό μεσημέρι. Τι κάνετε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλό μεσημέρι κα Μακρή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Είμαστε σε μια μέρα σταθμό και για το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης. Θέλω να μου πείτε πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αν έχει γίνει κάποια παρασκηνιακή ενδεχομένως κίνηση από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ή αν πάτε όλοι με τις γραμμές που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η χώρα κινδυνεύει να μπει σε μια περιπέτεια χωρίς να ξέρουμε την κατάληξή της. Πλέον το ζήτημα δεν είναι το θέμα ΕΡΤ. Είναι θέμα δημοκρατίας για τον τόπο, διότι το προηγούμενο καλοκαίρι για το όφελος της χώρας στηρίξαμε για πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά σε μια τρικομματική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως είδαμε, δεν προχώρησαν και σήμερα την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε ο πρωθυπουργός να βάζει ένα δίλημμα το οποίο είναι έωλο: ή προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις, ή μπαίνει το θέμα του εάν μπορούμε δημοκρατικά να συνεχίσουμε να κυβερνάμε τον τόπο. Διότι αυτό είναι η ουσία του ζητήματος.

                        Πρέπει να καταλάβει η Ν.Δ., ότι μια τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν μπορεί να κυβερνά τον τόπο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ψευδές το δίλημμα εκσυγχρονισμός ή δημοκρατία. Ο τόπος χρειάζεται δημοκρατικό εκσυγχρονισμό. Δηλαδή οι αποφάσεις να σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς και παράλληλα να έχουν μεταρρυθμιστικό βάθος προς όφελος της χώρας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Το έχετε δεχτεί βεβαίως, αλλά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου πολλάκις κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι εννοείτε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι βεβαίως.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εννοείτε ότι τότε δεχόσασταν, αλλά τώρα δεν δεχόσαστε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχετε δει εσείς το ΠΑΣΟΚ ποτέ χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προχωράει σε τέτοιου βάρους αποφάσεις;
                        Και επειδή ακούω πολλά τις τελευταίες μέρες, επειδή κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν τη μνήμη μας για το θέμα περί υπευθυνότητας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έχει ρίξει ποτέ καμία κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν το αντιμνημονιακό κόμμα που επί δύο χρόνια φρέναρε όλες τις μεταρρυθμίσεις στον τόπο. Η Ν.Δ. ήταν.
                        Ο Βενιζέλος επίσης δεν είχε πει προεκλογικά ότι έχει 17 δισεκατομμύρια σε ισοδύναμα μέτρα ώστε να ελαφρύνει δημοσιονομικά το ελληνικό λαό - χρήματα που μετά τις εκλογές έγιναν καπνός - ούτε το ΠΑΣΟΚ οδήγησε, ή προσπαθεί να οδηγήσει τρίτη φορά σε ένα χρόνο τη χώρα σε εκλογές.
                        Μαθήματα υπευθυνότητας δεν δέχεται το ΠΑΣΟΚ απ’ αυτούς που έπραξαν όλα τα παραπάνω.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για να καταλάβω, τι κατά τη γνώμη σας είναι αυτό το οποίο θα μπορούσε σήμερα να κάνει ο κ. Σαμαράς, να το δεχτείτε και να εκτονωθεί το κλίμα και να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, ή σε άλλους είδους κοινοβουλευτικές διαδικασίες;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Εμείς θέλουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ, στον δημόσιο τομέα, όπως θέλει και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
                        Ουδείς υποστηρίζει ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν σε ακινησία. Δεν είμαστε εμείς η δύναμη της ακινησίας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά πώς θα γίνει αυτό; Με το να ακυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλά με αξιοκρατία, όχι να απολύουμε δημοσίους υπαλλήλους επί δικαίους και αδίκους.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να ακυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και αύριο το πρωί η ΕΡΤ να εκπέμπει όπως πριν;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως και με ζωντανό το σήμα της ΕΡΤ να συμφωνήσουμε με κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση αξιοκρατική, με διαφάνεια, με σαφέστατο σχέδιο και όχι αυτές τις τσαπατσουλιές.
                        Εμείς ξέρουμε ότι το καλό του τόπου είναι να μην γίνουν εκλογές. Δεν μπορεί μια χώρα σε τέτοια δημοσιονομική κρίση να κάνει τρεις φορές εκλογές το χρόνο. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε όμως ότι μπαίνει ζήτημα δημοκρατίας. Η ΕΡΤ χρειάζεται μεταρρύθμιση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς να ανοίξει με μεταβατικό σχήμα η ΕΡΤ, με λίγους δημοσιογράφους μέχρι να έρθει το επόμενο σχήμα, δηλαδή να έχουν αξιολογηθεί οι υπάλληλοι κλπ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ δεν το έχω καταλάβει αυτό ακριβώς το σχέδιο. Πιστεύω ότι όλα αυτά – και το ξαναείπα στην εκπομπή σας την προηγούμενη εβδομάδα - πρέπει να λύνονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι λάθος μια κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις χωρίς το Κοινοβούλιο. Να έρθει με μια σαφέστατη μεταρρύθμιση. Υπάρχει το σχέδιο Μόσιαλου, είναι μια βάση διαλόγου, να βρούμε ένα τρόπο να μειωθεί το προσωπικό της ΕΡΤ με αξιοκρατία όμως. Δεν μπορείς να απολύεις επί δικαίους και αδίκους όλους τους υπαλλήλους της ΕΡΤ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Η κυβέρνηση από την άλλη το επιχείρημά της είναι ότι όλοι μαζί συμφωνήσατε το 2000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου. Άρα ήσασταν υποψιασμένοι ότι θα κλείσει ένας μεγάλος οργανισμός.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και αποφασίσαμε όλοι μαζί χωρίς αξιοκρατία, χωρίς κριτήρια να απολύουμε δημοσίους υπαλλήλους; Αυτό αποφασίσαμε; Όχι κάνετε λάθος. Όποιοι τα λένε αυτά δεν εκπροσωπούν κανένα μεταρρυθμιστικό λόγο στην Ελλάδα. Μεταρρύθμιση σημαίνει αξιοκρατία. Μεταρρύθμιση σημαίνει να βοηθήσεις τον ελληνικό λαό να προχωρήσει παρακάτω, να δει ότι υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι κοινωνική δικαιοσύνη να βάζεις στην ίδια μοίρα τον δημόσιο υπάλληλο ο οποίος δεν εργάζεται με τον δημόσιο υπάλληλο που είναι υπεύθυνος και δίνει κάθε μέρα μάχη για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν στη δημόσια τηλεόραση;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αν δεν κάνει το βήμα πίσω το γενναίο ο κ. Σαμαράς, είστε αποφασισμένοι πράγματι να το τραβήξετε στα άκρα; Να αποσύρετε δηλαδή την εμπιστοσύνη σας από την κυβέρνηση;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα, εδώ σας λέω ότι το ζήτημα έχει ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της ΕΡΤ. Είναι σημαντικό ζήτημα η ΕΡΤ. Εδώ μιλάμε για θέμα δημοκρατίας στον τόπο. Εδώ όλα τα διεθνή μέσα δείχνουν μια εικόνα μιας Ελλάδος που πάρθηκε μια αντιδημοκρατική απόφαση. Δεν το καταλαβαίνει αυτό ο πρωθυπουργός; Είδατε έναν ευρωπαίο εταίρο, έναν δημοκράτη Ευρωπαίο πολιτικό να λέει ότι χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρέπει να λαμβάνονται τέτοιες σημαντικές αποφάσεις;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, άκουσα όμως τον εκπρόσωπο της κας Μέρκελ να επικροτεί το μεταρρυθμιστικό ζήλο του κ. Σαμαρά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δηλαδή η Γερμανία παίρνει αποφάσεις για μεγάλες μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Αν το κάνει αυτό η Γερμανία να μας πει πότε το έχει κάνει.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα δηλαδή «ή ταν ή επί τας» είναι η ιστορία. Ή θα υποχωρήσει ο κ. Σαμαράς, ή θα πάτε για εκλογές.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η χώρα δεν πρέπει να μπει στην περιπέτεια των εκλογών. Είναι εθνικά επιζήμιο να κάνουμε τρεις φορές το χρόνο εκλογές. Από την άλλη όμως σε θέματα σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για πείτε μου, γιατί υπάρχει αυτό το σενάριο της απόσυρσης εμπιστοσύνης και τις διαδικασίες….
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν προβληματίζει τον πρωθυπουργό ότι το μόνο κόμμα που επικροτεί στην ελληνική Βουλή αυτή τη απόφαση με τον τρόπο που πάρθηκε είναι η Χρυσή Αυγή; Δεν τους προβληματίζει επιτέλους;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός μέσω του κ. Καρατζαφέρη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν τους προβληματίζει αυτό επιτέλους; Να καταλάβουν ότι ήταν λάθος και ο τρόπος; Έχει προκαλέσει το δημοκρατικό αίσθημα όλου του ελληνικού λαού.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Είναι και η Δράση βεβαίως, για να τα λέμε όλα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις κ. Μακρή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, είναι και η Δράση, είναι και ένα σωρό κόμματα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά μεταρρυθμίσεις με αξιοκρατία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Υπάρχει αυτό το σενάριο ως δικής σας σκέψη στην απόσυρση εμπιστοσύνης και της διαδικασίας διερευνητικών εντολών όπου θα έχετε την ίδια πλειοψηφία, δηλαδή Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ χωρίς τον Σαμαρά στο τιμόνι;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ σήμερα το βράδυ και ο πρόεδρος ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα βάλουν το ζήτημα να υπάρχει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ με σχέδιο, με διαφάνεια, όχι στο λουκέτο και βέβαια θα μπει το ζήτημα της λειτουργίας της κυβέρνησης. Τι σημαίνει τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης; Νέα προγραμματική συμφωνία και οδηγός λειτουργίας. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε είναι ένα κόμμα, είτε δύο, είτε τρία.
                        Δεν μπορεί να έχουμε αποφάσεις που λαμβάνονται με λιγότερο από 151 βουλευτές για τόσο σημαντικά ζητήματα. Αυτό είναι το πλαίσιο που θα βάλει το ΠΑΣΟΚ σήμερα.
                        Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να παίρνεις επώδυνες αποφάσεις. Εθνικές αποφάσεις, κάνοντας στην άκρη πολλές φορές και τις ίδιες σου τις ιδέες για το καλό της χώρας. Αυτό πρέπει να το καταλάβει και η Ν.Δ. και να μην παίζουν ούτε επικοινωνιακά παιχνίδια του «νόμος και τάξη», ούτε επικοινωνιακά παιχνίδια του μέγα μεταρρυθμιστή, όταν επί 2,5 χρόνια τρέναραν όλες τις μεταρρυθμίσεις στον τόπο, στήνοντας το αντιμνημονιακό μέτωπο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δεν μου απαντάτε όμως αν όντως υπάρχει. Το είπε και ο κ. Σκανδαλίδης.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας είπα, δεν κάνουμε βήμα πίσω από ζητήματα σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα να υποθέσω έστω και αυθαίρετα, ότι όλα τα σκέφτεστε, όλα τα έχετε στο τραπέζι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ελπίζω να βρεθεί λύση σήμερα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πριν από λίγο φιλοξένησα τον κ. Νίκο Μπίστη από τη Δημοκρατική Αριστερά που είπε ότι δεν θέλουν εκλογές, αλλά στην περίπτωση που πάμε αύριο το πρωί πρέπει να γίνει μια πανστρατιά της κεντροαριστεράς με ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αλλά και όλες τις κινήσεις, ή πολιτικά κόμματα που κινούνται σε αυτό το χώρο. Θα το επιδιώξετε κ. Ανδρουλάκη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο τόπος χρειάζεται ισχυρό, δημοκρατικό μεταρρυθμιστικό λόγο, ισχυρή κεντροαριστερά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να υπάρξει αυτή η ισχυρή κεντροαριστερά, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα της σημερινής μέρας. Το ζήτημα της σημερινής μέρας είναι να μη μπει η χώρα σε περιπέτειες. Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά η χώρα δεν τις χρειάζεται. Πρέπει ο πρωθυπουργός να καταλάβει ότι πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας που να μη βάζει τη χώρα σε κίνδυνο. Μην παίζουμε με τη χώρα. Το έκαναν 2,5 χρόνια με τις φθηνές αντιμνημονιακές ρητορείες, μη το ξαναθυμηθούμε. Φτάνει.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ πάντως ακούγοντάς σας αναρωτιέμαι ακόμη και εάν βρεθεί συμβιβαστική λύση απόψε, πώς μπορείτε από αύριο να συμπορευτείτε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αν βρεθεί ένα νέο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας και ένας τρόπος λειτουργίας δημοκρατικός της κυβέρνησης, για το καλό της χώρας πρέπει να κάνουμε όλοι βήματα πίσω κ. Μακρή. Όλοι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να σας ευχαριστήσω πολύ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.