Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΗΡΑΝΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.



Στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας εξετάστηκαν σήμερα οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης και ειδικότερα στο αφηγηματικό ποίημα "Κρητικός" του Σολωμού, το οποίο και αποτελεί σταθμό στην ποιητική πορεία του.
Σε γενικές γραμμές τα θέματα δεν χαρακτηρίζονται απαιτητικά αλλά βατά χωρίς ωστόσο να μπορούμε να παραβλέψουμε το υποκειμενικό στοιχείο στη διόρθωση των θεμάτων.
Αν και αρκετά δύσκολο ποίημα, οι ερωτήσεις ήταν διατυπωμένες με σαφήνεια και μπορούσαν να απαντηθούν από μαθητές μέτρια ως καλά προετοιμασμένους.
Αναμενόμενη……….έκπληξη βέβαια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθώς παρατηρείται μια συνάφεια θεμάτων  στην Νεοελληνική Γλώσσα και την Νεοελληνική Λογοτεχνία, την οποία και επισημάναμε στους υποψηφίους του φροντιστηρίου "ΚΟΡΥΦΗ". "ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΖΩΗ" το θέμα της έκθεση του 2012 και "Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΟΣ ΚΛΕΑΝΔΡΟΥ…." Στην λογοτεχνία, ποίημα φιλοσοφικό του Κων/νου Καβάφη με θέμα τον αναλγητικό ρόλο της τέχνης της ποίησης στην ζωή του ανθρώπου. Αντίστοιχα "Φυσικό Περιβάλλον" το φετινό θέμα προς εξέταση στην έκθεση και "Κρητικός" του Σολωμού στην λογοτεχνία.
Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στην 5η στροφική ενότητα του ποιήματος όπου και είναι έκδηλη η κυριαρχία της φύσης και η άρρηκτη σχέση της με τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν αυτή την σχέση και τον τρόπο με τον οποίο αισθητοποιείται στο ποίημα.

Ηραντου Κατερίνα
    Φιλόλογος

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.