Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ.





Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον Υπουργό: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Κύριε Υπουργέ,

Περίπου 120 οικογένειες  αποτελούν μέλη του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «ΑΡΤΕΜΗ» και έχουν τη δυνατότητα οικιστικής αξιοποίησης της ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού στη θέση «Τοπόλιανη» Λιτοχώρου

Σύμφωνα με το Π.Δ. 31.1.90 –ΦΕΚ 67/Δ/16-2-90, στην περιοχή που βρίσκεται ο οικοδομικός συνεταιρισμός «ΑΡΤΕΜΗ» επιτρέπεται η δημιουργία οικοδομικών συνεταιρισμών που προυπηρχαν του ανωτέρω διατάγματος.
Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός «ΑΡΤΕΜΗ» σύμφωνα με το καταστατικό του, προυπήρχε στην περιοχή «Τοπόλιανη» του Λιτοχώρου πριν το 1990.
Στη ΖΟΕ 6 όπου ανήκει η περιοχή επιτρέπονται οι χρήσεις κατοικία και προγραμμάτων Οικοδομικών Συνεταιρισμών που προυπήρχαν του παρόντος διατάγματος, γεωργικών αποθηκών, υδατοδεξαμενών, στεγάστρων, αντλητικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων κ.α.
Παρόλα αυτά και ενώ υπάρχει η σαφής αναφορά στο σχετικό ΦΕΚ για τους Συνεταιρισμούς που προυπήρχαν του Διατάγματος και ενώ ακολούθησαν την προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία και υπέβαλλαν όλα τα σχετικά έγγραφα για τις ανάλογες αδειοδοτήσεις  προσκρούουν στην έκδοση οικιστικής καταλληλότητας, λόγω του ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επικαλούνται το γεγονός ότι δεν έχουν εγκριθεί περιοχές ρυθμιζόμενης πολεοδομικής δραστηριότητας (ΠΕΡΠΟ) μέσω των οποίων να προβλέπεται η δυνατότητα υλοποίησης οικιστικής ανάπτυξης ιδιωτικών εκτάσεων, ενώ επίσης εκκρεμεί η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Δίου Ολύμπου (τέως δήμου Λιτοχώρου).
Επισημαίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας της ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντητικό έγγραφο σε ερώτημα της ΕΥΠΕ για την έγκριση προμελέτης περιβαλλοντικής επιπτώσεων (Αρ.Πρωτ.23879/1.6.2012) ότι με το άρθρο 24 παρ.1 του Ν.2508/97, δίνεται η δυνατότητα σε εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται στα όρια ΓΠΣ, εγκεκριμένων με τις διατάξεις του Ν.2508/97 ή ΖΟΕ εγκεκριμένων με τις διατάξεις του Ν.1337/83, να καθορίζονται ως ΠΕΡΠΟ και να πολεοδομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Τι θα γίνει με τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς που είναι ενταγμένοι σε ΖΟΕ και προυπήρχαν της έκδοσης του ΠΔ του 1990;
-Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για τις 112 οικογένειες με δεδομένο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά η έγκριση του ΓΠΣ του δήμου Δίου-Ολύμπου;
-Γιατί δεν χορηγείται άδεια οικιστικής καταλληλότητας ώστε να ξεκινήσει η πολεοδόμηση;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.