Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ.



ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ 23ης ΜΑΪΟΥ 2013

Απλήρωτοι διμηνίτες καθαριότητας: Η υπομονή (όλων) εξαντλήθηκε!
Λεπτοκαρυά: Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού \ Κατασκευές σε δημοτικό χώρο.
Ανάπλαση Αγ. Αποστόλων: Δεύτερη προειδοποίηση.

• Το πρώτο θέμα που θίξαμε στην προ ημερησίας συζήτηση της 23ης Μαΐου ήταν, για μία ακόμη φορά, αυτό των απλήρωτων εδώ και 7 μήνες διμηνιτών εργατών καθαριότητας! Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο όχι μόνο γιατί οι συνδημότες μας αυτοί που από μεγάλη ανάγκη επέλεξαν την δίμηνη εργασία στην καθαριότητα, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τόσο καιρό, αλλά κι επειδή δε μπόρεσαν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων με αποτέλεσμα να είναι ανασφάλιστοι, ενώ ταυτόχρονα έχασαν κάθε δικαίωμα σε ευεργετικές διατάξεις προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. ή άλλων φορέων, καθώς, αν και απλήρωτοι κι ανασφάλιστοι, τυπικά δεν θεωρούνται άνεργοι. Τον προηγούμενο μήνα ο κ. δήμαρχος ενημέρωσε τους αρχηγούς των παρατάξεων πως το θέμα είχε φτάσει στο Ελεγκτικό συνέδριο και πως μέχρι το Πάσχα θα είχε λυθεί. Ζήτησα μάλιστα και προσωπικά από αρκετούς αγανακτισμένους εργαζόμενους να κάνουν λίγες εβδομάδες υπομονή μήπως και όντως βρεθεί λύση. Άλλωστε ως παράταξη δεν χαιρόμαστε καθόλου όταν ο δήμος μας «φορτώνεται στην καμπούρα του» νέες δικαστικού τύπου εκκρεμότητες ή και πρόστιμα. Δυστυχώς όμως οι διαβεβαιώσεις απεδείχθησαν για μία ακόμη φορά «λόγια του αέρα» και ήδη κάποιοι εργαζόμενοι προχώρησαν πια σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Ι.Κ.Α.
Η απάντηση του δημάρχου σε όλα αυτά ήταν πως για όλα φταίει η επίτροπος που δεν υπέγραψε τα εντάλματα (τι πρωτότυπο!), πως τα λεφτά υπάρχουν στην τράπεζα (λες και το αμφισβήτησε ποτέ κανείς αυτό) και πως του υποσχέθηκαν απ’ το ελεγκτικό συνέδριο αρχές της εβδομάδας να εξετασθεί (αβέβαιο επομένως το αποτέλεσμα) η περίπτωση αυτή .
Θα είμαστε οι πρώτοι που θα χαρούμε από μία ευνοϊκή εξέλιξη και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, για να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι! Αυτό όμως δεν «σβήνει» τις αβλεψίες ή παραλείψεις της διοίκησης σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε εξ αρχής το όλο θέμα. Π.χ. πως δικαιολογείται το γεγονός να δουλεύουν από Αύγουστο έως Οκτώβριο και να υπογράφουν σύμβαση το Νοέμβριο; Τι θα είχε συμβεί σε περίπτωση (ο μη γένοιτο!) εργατικού ατυχήματος ανασφάλιστου εργαζομένου; Γιατί ζητήθηκε από τους ίδιους εργαζόμενους να ξαναϋπογράψουν σύμβαση στα τέλη Δεκέμβρη;
Το πρόβλημα γίνεται συνεχώς και πιο περίπλοκο με τον τρόπο που επέλεξε να το χειριστεί η δημ. αρχή. Πρότεινα, σε περίπτωση που δεν έχουμε σύντομα ευνοϊκή εξέλιξη στην υπόθεση αυτή, να προχωρήσουμε σε ειδική συνεδρίαση με συμμετοχή και των εργαζομένων για να βρούμε από κοινού την καλύτερη δυνατή λύση!
• Είναι γνωστά τα μεγάλα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου ακόμη κι εντός οικισμών στον δήμο μας. Είναι επίσης αλήθεια ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως τους τελευταίους μήνες ειδικά σε ορισμένες διασταυρώσεις. Ωστόσο προβλήματα παραμένουν, όπως π.χ. στην γέφυρα και τον κυκλικό κόμβο κοντά στη βόρεια είσοδο της Λεπτοκαρυάς (από την επαρχιακή οδό), όπου η κατάσταση θυμίζει «γενική συσκότιση» καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευση οχημάτων και πεζών από εκεί τη νύχτα. Η απάντηση και παράλληλα η υπόσχεση που δόθηκε ήταν πως υπήρξαν προβλήματα προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού (άγονος διαγωνισμός) και πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την προμήθεια αυτού του υλικού με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αναμένουμε!
Επίσης στη Λεπτοκαρυά σε δημοτική έκταση πλησίον της παραλίας παρατηρήθηκε κλείσιμο της πρόσβασης προς αυτή και στήσιμο λυόμενων κατασκευών. Ρώτησα λοιπόν εάν αυτά έγιναν από τη δημ. αρχή ή με την άδειά της. Απαντήθηκε πως πρόκειται για ενέργειες ιδιώτη, πως η κατασκευή ήταν αυθαίρετη και πως έγιναν όλες οι απαραίτητες συστάσεις. Ελπίζουμε η κατάσταση να διορθωθεί άμεσα!
• Σε συνέχεια του ερωτήματος που είχα απευθύνει στην προηγούμενη συνεδρίαση, επανήλθα σχετικά με το θέμα της ανάπλασης των Αγ. Αποστόλων. Είχα επισημάνει από τον Απρίλιο την ιδιαίτερα κακή κατάσταση των κατασκευών αυτών που πέρα από το αντιαισθητικό του πράγματος, εγκυμονούν πια και κινδύνους τραυματισμού για κάθε επισκέπτη της περιοχής! Τότε δεν είχε δοθεί κάποια απάντηση κι επομένως επανέφερα το ζήτημα προειδοποιώντας και πάλι τη δημ. αρχή για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από ενδεχόμενο τραυματισμό. Πληροφόρησα μάλιστα το σώμα ότι ξεκίνησε συλλογή υπογραφών από συνδημότες μας για το θέμα αυτό. Επανέλαβα επίσης την θέση μας πως πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα η εν λόγω κατασκευή κι εάν αυτό είναι αδύνατο ή ασύμφορο, τότε καλύτερα να ξηλωθεί! Ο κ. δήμαρχος αυτή τη φορά απάντησε πως ζητήθηκε από την Τεχν. Υπηρεσία να εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ για την συντήρηση των κατασκευών αυτών «πέταξε το μπαλάκι» και στους…ιερείς! Προφανώς και δεν θεωρούμε ικανοποιητική την απάντηση. Θα συνεχίζουμε να βλέπουμε το θέμα από κοντά και να πιέζουμε για ταχεία επίλυσή!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.