Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε μαζί με τη χώρα και θα ανέβει μαζί με τη χώρα

8 σημεία από τη Δευτερολογία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου


1. Η σύγκρουση για την εθνική στρατηγική στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ 
Το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι τεχνητό και νόθο δίπολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εμείς ως ιστορικό και κοινωνικό ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του τεχνητού δίπολου.
Η εσωτερική αντίφαση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσβάσταχτη για ένα κόμμα που είναι πολύ υπερήφανο για τις τελευταίες εκλογικές του επιδόσεις, που δεν οφείλονται όμως σε αυτό, αλλά στη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στο πολιτικό ΠΑΣΟΚ της κρίσης, στο ΠΑΣΟΚ που κλήθηκε να σηκώσει ένα δυσανάλογα μεγάλο εθνικό και ιστορικό βάρος και το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης, που συγκρότησε τις μεγάλες, πολυσυλλεκτικές πλειοψηφίες. Αυτές που διαλύθηκαν και ζήτησαν καταφύγιο και όχημα κατά βάση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αλλού, ακριβώς επειδή δεν πείστηκαν για την ανάγκη αυτής της εθνικής στρατηγικής.
Άρα εμείς, στο εσωτερικό μας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη μήτρα του προβλήματος αυτού, πολύ πριν το κίνημα των αγανακτισμένων και πολύ πριν -στην ιστορική ψηφοφορία της 12ης Φεβρουαρίου 2012- συγκροτηθούν μέσα στη Βουλή μορφώματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τροφοδοτηθεί η Χρυσή Αυγή, αποκτήσει υπόσταση η ΔΗΜΑΡ και φυσικά καταγραφή επίσημα η οριστική μεταστροφή της Ν.Δ. από τον αντιμνημονιακό στον υπεύθυνο ευρωπαϊκό χώρο.
Και φυσικά, όταν αυτό διαπερνά την κοινωνική βάση, διαπερνά και το στελεχικό δυναμικό. Με αμφιθυμίες, δυσκολίες και τελικά και με διαχωρισμό της θέσης κάποιων στελεχών, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή και γι’ αυτό βρεθήκαμε στην ανάγκη  να πάμε σε σχήματα συνεργασίας και σε επίσπευση των εκλογών. Χάσαμε ένα μεγάλο  αριθμό βουλευτών σε σχέση με την  κοινοβουλευτική δύναμη του 2009.
Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια βασική διάκριση ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη διαρθρωτική προσαρμογή. Η δημοσιονομική προσαρμογή με τόσο βίαιο τρόπο, σε τόσο σύντομο χρόνο δεν θα ήταν ποτέ μια επιλογή. Δεν είναι μια σωστή επιλογή. Είναι μια επιλογή ανάγκης. Όταν, ενώ έχεις αυτό το δημοσιονομικό πρόβλημα, προωθείς φιλόδοξα, διαρθρωτικά σχέδια, δεν έχεις στήριξη της κοινωνίας. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι ριζοσπαστικές, διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα τις υιοθετούσαμε και δεν θα τις εφαρμόζαμε ως χώρα  και μάλιστα με ταχύτητα και πυκνότητα, αν δεν υπήρχε ο δημοσιονομικός κίνδυνος, η απειλή και η πίεση .Θα τα συζητούσαμε αυτά επί μακρόν, θα τα επωάζαμε, θα πηγαινοερχόμασταν, αλλά καθαρή απόφαση, σταθερή γραμμή, δεν θα είχαμε διαμορφώσει ως χώρα.
 2. Πολιτικές και ιδεολογικές διάφορες μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο 

Κινούμαστε όλοι εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου, που βασίζεται στη συνύπαρξη των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Η συνύπαρξη αυτή οδηγεί σε ένα μόνιμο, κυλιόμενο, μεγάλο, κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος καταγράφεται στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την εναλλαγή στην προεδρία, ανά δυόμισι χρόνια, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και καταγράφεται μέσα από την διάθλαση διακρατικών και πολιτικών συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο.
Αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει, είτε είναι πρώτο κόμμα το Λαϊκό, είτε είναι πρώτο κόμμα το Σοσιαλιστικό. Δεν αλλάζει ως γενικό πλαίσιο. Δεν πρόκειται να υπάρξει μία μονοκομματική λύση προοδευτικής Ευρώπης με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Ούτε μια λύση μονοκομματικής, συντηρητικής Ευρώπης με τους Ευρωπαίους Λαϊκούς, Συντηρητικούς, Χριστιανοδημοκράτες, ή Χριστιανοκοινωνιστές. Θα υπάρχει πάντα μια συνύπαρξη, η οποία, όπως σας είπα, διαθλάται μέσα από μόνιμες εθνικές και κρατικές στρατηγικές.
Εδώ τώρα εμείς θα συγκρουστούμε με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές ως εκπρόσωποι των δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης. Η Ν.Δ. εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εμείς εκπροσωπούμε  το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Τα δύο κόμματα συνυπάρχουν στο Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο, συνυπάρχουν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμείς συνυπάρχουμε με τη Ν.Δ. ως εκφραστές δύο διαφορετικών αντιλήψεων που πρέπει να συνεργαστούν για λόγους ανάγκης. Γιατί είμαστε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.
Κόκκινες γραμμές είχαμε από την αρχή σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2012. Είχαμε απέναντί μας ένα μεγάλο μέτωπο αντίδρασης σε αυτό που κάναμε, γιατί δεν μας αναγνωρίζανε το δικαίωμα να έχουμε διαφορετική άποψη. Τώρα σταδιακά μας αναγνωρίζουν ξανά το δικαίωμα να έχουμε άποψη και τώρα καταλαβαίνουν και τη συμβολή μας. Την ιστορική μας συμβολή πρέπει να αναδείξουμε. Η χώρα έχει υποστεί πολύ μεγάλη πίεση. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μετά από τρία χρόνια συνειδητής συμμετοχής στην κρίση, η αισιοδοξία και η ανάκαμψη είναι ανάγκη επιβίωσης.
Εάν από μια ύφεση 4,5% πας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% η διαφορά είναι 5 μονάδες του ΑΕΠ. Είναι ένα ρεύμα ολόκληρο. Εάν η ανεργία δεν αυξηθεί, αλλά παραμείνει σταθερή με τα προγράμματα που θέλουμε να προωθήσουμε, η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Εμείς λοιπόν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που ψήφισε το συνέδριό μας. Δεν χαρίζουμε την υπόθεση αυτή σε κανέναν. Κατεβήκαμε μαζί με τη χώρα, θα ανέβουμε μαζί με τη χώρα. Διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στο ανοδικό ρεύμα. Φυσικά με τις προτάσεις μας, για τη συγκρότηση της κυβέρνησης, για τη λειτουργία της κυβέρνησης, για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Ό,τι έχουμε πει θα γίνει.
Εάν θα γίνει σε μια εβδομάδα, ή σε ένα μήνα, έχει πολύ μικρή σημασία. Βεβαίως θα προτιμούσαμε να γίνει το ταχύτερο γιατί δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Κάθε εβδομάδα έχει τη σημασία της. Αλλά βλέπετε, εδώ υπάρχει ο παράγοντας του τρίτου εταίρου. Γι’ αυτό έχει σημασία να είναι διπολικό το σχήμα της συνεργασίας. Η συντηρητική αντίληψη, η προοδευτική αντίληψη.
 3. Ο τρίτος εταίρος: η ΔΗΜΑΡ
Ο τρίτος εταίρος δημιουργεί μια σύγχυση, η οποία διασταυρώνεται με μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που δεν ανήκουν ιστορικά στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς από τον οποίο προέρχεται η ΔΗΜΑΡ, του ευρωκομμουνισμού, του παλιού ΚΚΕ Εσωτερικού, αλλά ανήκουν ιστορικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιδίδονται σε αυτό τον περίεργο πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Δεν θέλουν φυσικά να καταγραφούν ως παντελώς ανεύθυνοι και να συμπράξουν με το λεγόμενο δήθεν αντιμνημονιακό χώρο, αλλά αναζητούν προσχήματα, ή οχήματα ευκαιρίας τα οποία δεν πρέπει να τους τα δίνει η ΔΗΜΑΡ.
Εμείς είμαστε ένα κόμμα που έχει πέσει κοινοβουλευτικά και εκλογικά για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει και που καταλαβαίνουμε και που είναι και πολιτικοί και κοινωνικοί και ηθικοί και ιστορικοί. Εκφράζουμε όμως μια παράταξη και έχουμε συνείδηση μεγάλου κόμματος και δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε ένα ρόλο ο οποίος είναι δεύτερος ή τρίτος. Η ΔΗΜΑΡ έχει άλλη διαδρομή. Μπορεί να αρκείται στο ρόλο ενός μικρού κόμματος, μπορεί να αρκείται σε ένα μονοψήφιο ποσοστό.
Η αντίληψή μας για την κομματική οντότητα και την κομματική υπόσταση είναι διαφορετική. Εμείς προσεγγίζουμε τα πράγματα στη μεγάλη κλίμακα και με παραταξιακά χαρακτηριστικά. Η ΔΗΜΑΡ τα προσεγγίζει στη μικρή κλίμακα με κομματικά χαρακτηριστικά. Έχει έναν κομματικό υπερπατριωτισμό. Είναι μια διαφορετική αντίληψη. Από πού χθες ανέγνωσαν το άρθρο μου ως απευθυνόμενο σε αυτούς; Έλεγε μέσα τίποτα περί ΔΗΜΑΡ; Γιατί θεωρούν ότι τους αφορά η υπόθεση;
Εμείς είμαστε ευγενικοί, το είπαμε μια φορά, το είπαμε δυο. Είπαμε στο συνέδριό μας ότι θα προχωρήσουμε μόνοι μας, δεν εξαρτόμαστε από κανέναν, δεν θεωρούμε προϋπόθεση την αποδοχή και τη συμφωνία κανενός άλλου. Δεν διαβάζουν τις αποφάσεις του συνεδρίου μας; Ή τις υποτιμούν; Να μην τις υποτιμούν και να τις διαβάζουν.
Αλλά κάθε τι που λέμε είτε γίνει δεκτό, είτε δεν γίνει δεκτό, δίνει ένα επιχείρημα πολιτικό και ηθικό, το οποίο κρίνεται από την κοινή γνώμη. Στη βάση της κοινωνίας κρινόμαστε. Το θέμα είναι να μην δίνουμε σε μορφές πολιτικού τυχοδιωκτισμού –επαναλαμβάνω- προερχόμενες από τον ιστορικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, τη δυνατότητα διαφυγής, διότι αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Και νομίζω ότι όλοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ και όλοι ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα, για να μιλάμε πολύ καθαρά.
 4. Ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ 
Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να απευθυνθεί η πρόσκληση μας  σε ένα τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ; Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι διασπασμένη μεταξύ ευρωπαϊκής και αντιευρωπαϊκής πτέρυγας.
Εμάς μας ενδιαφέρει ο επαναπατρισμός της βάσης του ΠΑΣΟΚ που πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογική λύση ανάγκης. Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ που πήγε εκλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διασπασμένη. Αυτή στην δημοκρατική παράταξη ανήκει. Δεν ανήκει στη Ριζοσπαστική Αριστερά, ή στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα αναδεικνύοντας την αξεπέραστη αντίφαση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ηγεσία, στη βάση του απευθυνόμαστε και λέμε να επαναπατριστεί εκεί που ανήκει. Ιδίως τώρα που τελειώνει το ζήτημα του μνημονίου, γιατί θα βγούμε από το μνημόνιο ούτως ή άλλως και άρα τι συζητάμε για μνημόνιο – αντιμνημόνιο;
Δεν καταλάβανε στην Κύπρο ότι δεν υπάρχει πλάνο β’; Ότι το πλάνο β’ είναι χειρότερο από το πλάνο α’; Εμείς δώσαμε στην Κύπρο με σεβασμό το δικαίωμα να απορρίψει το πλάνο α’ και να επιλέξει το πλάνο β’ και γύρισε αυτό μπούμερανγκ. Εμείς αναγνωρίσαμε με απόλυτο σεβασμό το δικαίωμα των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων και του κυπριακού λαού να αποφασίσει, αλλά τώρα έχουμε δεδομένα τα οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε.
 5. Οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 
Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις κινήσεις μας σε σχέση με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές  και δημοτικές εκλογές. Γιατί η χώρα πρέπει να βγει κερδισμένη από την διαδικασία αυτή. Δεν λέω τα επιμέρους κόμματα, ή ο κυβερνητικός συνασπισμός, ή το ΠΑΣΟΚ, η χώρα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να βγει κερδισμένη, όπως το κατάλαβε στις εκλογές του Μαΐου και ιδίως του Ιουνίου. Αλλά βεβαίως τον Ιούνιο του 2012  το κατάλαβε υπό τον εκβιασμό του εκλογικού συστήματος, για το οποίο θα μιλήσουμε μια άλλη φορά. Έχω μιλήσει δημοσίως ,ούτως ή άλλως, πολλές φορές για το θέμα αυτό.
6. Η συζήτηση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ 
Αυτά που είπα σήμερα είναι αυτά που είπα και στη συνάντηση της Μεγάλης Τρίτης με τον Γιώργο Παπανδρέου . Τα ίδια. Και τα αποτυπώσαμε σε μια πολύ ψύχραιμη και ισορροπημένη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Και θα μπορούσε το θέμα να είχε κλείσει εκεί, αλλά υπήρξε δήλωση μετά την ανακοίνωση και άρα έπρεπε να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα.
Μιλάμε για διαρροές οι οποίες -είπα στην ομιλία μου- ότι στρέφονται εναντίον μου πρωτίστως και εξ αντικειμένου. Διότι πράγματι είχα υποστεί και προσωπικά τις επιθέσεις και τη φθορά των προηγούμενων εβδομάδων για την τροπολογία σε σχέση με τα δάνεια των κομμάτων στη Βουλή, η οποία – κατά μια ερμηνεία – αφορούσε τις προηγούμενες ηγεσίες των κομμάτων που δανείστηκαν μέχρι το 2011.
Οι διαρροές από ένα σημείο και μετά σε μια κοινωνία της πληροφορίας η οποία λειτουργεί χωρίς κανόνες, ασύντακτα, είναι δυστυχώς αναπόφευκτες. Είναι όμως άλλο πράγμα διαρροές που γίνονται από τα ΜΜΕ  με τρόπο ο οποίος μπορεί να είναι απολύτως αυθαίρετος, χωρίς καμία πηγή και άλλο πράγμα διαρροές κύκλων που αφορούν την υπόσταση και την ενότητα της παράταξης. Είναι άλλο διαρροή σε σχέση με ένα περιστατικό και άλλο διαρροή σε σχέση με την υπόσταση του χώρου. Είναι δυο διαφορετικής  τάξεως διαρροές και δεν πρέπει να τις συγχέουμε και δεν θέλω να επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό.
Σήμερα είπαμε τι πρέπει να γίνει, δεν μιλήσαμε για διαγραφή χρέους, αντιθέτως είπαμε πως θεωρούμε το χρέος όχι απλώς και μόνο οικονομικό,  αλλά και ηθικό. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να βγει.
Από την άλλη μεριά  δεν νομίζω ότι είναι καθόλου δίκαιο και λογικό να υφιστάμεθα και να υφίσταμαι την αδιανόητη αντίφαση ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλοι εσείς ως συλλογική ηγεσία του Κινήματος να σηκώνουμε το ιστορικό βάρος, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού βάρους, για ένα παρελθόν στην διαχείριση του οποίου στα θέματα αυτά δεν μετείχαμε.
Δηλαδή τελικά εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι θα σηκώσουμε το βάρος της παράταξης, ή το βάρος και το άγος της μεταπολίτευσης; Ποιος το προτείνει  αυτό; Πώς το βλέπουμε;
Άρα θα παρακαλούσα πάρα πολύ να εστιάσουμε στο πρόβλημα το οποίο είναι υπαρκτό και προφανές, στην πολιτική και θεσμική του αντιμετώπιση και στην πρόταση του Νίκου Σαλαγιάννη, ο οποίος τι λέει;
Λέει, διαφάνεια σε σχέση με το παρελθόν, λιτή διαχείριση στα μέτρα μας σε σχέση με το παρόν και το μέλλον. Άρα πράγματι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο, όπως το είπα στην εισήγησή μου, λιτής, βατής κεντρικής διαχείρισης και αυτοχρηματοδοτούμενης Δημοτικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης.
Πράγματι μπορούμε να έχουμε έναν προϋπολογισμό εκατό χιλιάδων το μήνα, ως κεντρική δαπάνη, συν τις αυτοχρηματοδοτούμενες Οργανώσεις και να οργανώσουμε το δίκτυο των στελεχών και των εισφορών, γιατί εμείς είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι πραγματικά και εκτός κρατικού προϋπολογισμού.
Ο κρατικός προϋπολογισμός πηγαίνει στο τραπεζικό και ηθικό χρέος, το οποίο ήταν μια προεξόφληση βεβαίως εις βάρος της δυνατότητάς μας να υπάρχουμε τώρα.
Άρα να πούμε ότι αποδέχεται το Πολιτικό Συμβούλιο την πρόταση αυτή  του Γενικού Διευθυντή που σημαίνει δραστική μείωση  των ενοικίων, του κόστους των εγκαταστάσεων, δραστική μείωση του κόστους μισθοδοσίας, δραστική μείωση των δαπανών των λειτουργικών( στο 5% μόλις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ) και αυτοχρηματοδότηση  με απολύτως διαφανή, αλλά και απολύτως προφανή τρόπο.
7. Η εκλογή δημοτικών και νομαρχιακών επιτροπών 
Σε σχέση με τις εσωτερικές διαδικασίες, θα εφαρμόσουμε το καταστατικό. Θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή η οποία θα αποφασίσει ,όπως προβλέπει το καταστατικό, για τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας ανάδειξης των Δημοτικών Νομαρχιακών και Περιφερειακών Οργανώσεων, θα αποφασίσει το ποσοστό σταυροδοσίας όπως λέει το καταστατικό. Θα εφαρμόσουμε- προτείνω -το ποσοστό που εφαρμόσαμε για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στο Συνέδριο.
Και βεβαίως θα αποφασίσουμε για  τα θέματα του μητρώου , διότι πρέπει να δούμε την σαφήνεια του μητρώου και πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ τώρα και δεν εντάχθηκαν προσυνεδριακά. Αυτό θα βρούμε ένα τρόπο να το λύσουμε πριν.
Πρέπει επιτέλους να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ ένα μητρώο το οποίο να είναι εκκαθαρισμένο.
 8. Οι τομείς δράσης και πολιτικής    
Συγκροτήσαμε και ενεργοποιήσαμε τους τομείς δράσης. Οι τομείς πολιτικής έχουν την εξής ιδιομορφία. Έχουν την σχέση με την βουλή, γιατί εμείς θέλουμε να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την δράση των εισηγητών στην Βουλή και των ομάδων που έχουν συγκροτηθεί εκ των πραγμάτων γύρω από κάθε εισηγητή.
Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε τώρα είναι ,σε συνεννόηση και με τους εισηγητές μας τους αντίστοιχους, να ορίσουμε τις επόμενες μέρες τους Γραμματείς του κάθε τομέα πολιτικής, χωρίς να περιοριζόμαστε στο κύκλο των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, διότι μπορεί να έχουμε κατάλληλους ανθρώπους από άλλους χώρους και ούτως ή άλλως θα διευρύνουμε το κύκλο αυτό στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με βάση τις προτάσεις των εισηγητών, με βάση τις προτάσεις της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών, με βάση προτάσεις από το ΙΣΤΑΜΕ και με βάση προτάσεις από κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, ώστε να έχουμε ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων.
Όμως σίγουρα πρέπει να έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος θα αναλάβει σε συνεργασία με τον Γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο να έχει τον συντονισμό. Και θα είναι κάποιος άνθρωπος ο οποίος κάτι συμβολίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.