Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ θέμα κλεισίματος της ΕΡΤ.


Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη Γραμματέα Κεντρικής Πολίτικης Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή «ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Μάριον Μιχελιδάκη


Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Είναι μαζί μας ο κ. Νίκος Παππάς, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Μιχελάκης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
                        Πριν να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και με τη δική σας παρουσία εδώ, πάμε να δούμε ένα βίντεο που έχουν ετοιμάσει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σχετικά με το δημοσίευμα που διαβάσαμε χτες από τη REAL NEWS και αφορά στην ΕΡΤ και όπως λέει το δημοσίευμα, υπάρχει η πιθανότητα και εξετάζεται το ενδεχόμενο έτσι όπως το αναφέρει για συρρίκνωση ή κλείσιμο της ΕΡΤ. Θα τ’ ακούσουμε στο ρεπορτάζ και θα τα σχολιάσουμε.

Προβάλλεται βίντεο

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ:
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: α
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Ανδρουλάκη, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η δημόσια τηλεόραση υποφέρει εκατέρωθεν και ξέρουμε πολύ καλά πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πρέπει ν’ αφήσουμε τη δημόσια τηλεόραση να κάνει τη δουλειά της σωστά χωρίς παρεμβάσεις. Για μας δεν υπάρχει θέμα κλεισίματος της ΕΡΤ, μάλιστα πρόσφατα, όταν είδαμε τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων τους ξεκαθαρίσαμε ότι η στάση μας είναι καθαρή, όμως επαναλαμβάνω, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΕΡΤ είναι …
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Όταν λέτε «για μας», επειδή αυτό έγραφε το δημοσίευμα ότι έχει συζητηθεί ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, λέτε ότι δεν υπάρχει..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει αυτό.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ξέρετε τι λέει το δημοσίευμα; Να σας το διαβάσω συγκεκριμένα: «Το έβαλε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ούτε ο Φώτης Κουβέλης προέβαλλαν βέτο απέναντι στο ενδεχόμενο».

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας λέω πάλι καθαρά ότι δεν υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ θέμα κλεισίματος της ΕΡΤ. Μπορεί να υπάρχει θέμα εξορθολόγησης δαπανών, μπορεί να υπάρχει θέμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας τηλεόρασης, πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα κλεισίματος της ΕΡΤ.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Ανδρουλάκη, η ΕΡΤ είναι ιδιαίτερη τηλεόραση, δηλαδή δεν έχει τον ίδιο χαρακτήρα που έχουν τ’ άλλα ιδιωτικά κανάλια. Γι’ αυτό και για πολλούς φαντάζει ότι ο αριθμός των εργαζομένων μπορεί να είναι μεγάλος. Αλλά τι καλύπτει..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, κάθε δημόσιος τομέας έχει άλλο ρόλο από αυτόν που έχει ο ιδιωτικός τομέας. Όμως δε σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να εξορθολογίζουμε και να εκσυγχρονίζουμε το δημόσιο τομέα.
                        Σας ξαναλέω, επειδή γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά πώς έφτασε εδώ που έφτασε η ΕΡΤ όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις από τα κόμματα στη δημόσια τηλεόραση και δεύτερον, πρέπει και οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ποιες είναι οι συνθήκες, που πιστεύω ότι στην ΕΡΤ σ’ ένα μεγάλο βαθμό, επειδή υπάρχουν μεγάλες περικοπές, το γνωρίζω και μας ενημέρωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, το έχουν κατανοήσει, ας αφήσουμε λοιπόν την ΕΡΤ να κάνει τη δουλειά της.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Έχετε πληροφόρηση αν σήμερα στη συζήτηση αυτή των τριών αρχηγών, γιατί υπήρξε μια τέτοια διαρροή, αν θα συζητηθεί και το θέμα της ΕΡΤ;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό, εγώ μένω στη θέση του ΠΑΣΟΚ που είναι ότι δεν υπάρχει σενάριο κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης. Την έχει ανάγκη ο τόπος. Απλά πρέπει να εξορθολογίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε, τη δημόσια τηλεόραση.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: α
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: α
Ν. ΠΑΠΠΑΣ: α
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εδώ έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα μας πει ο κ. Ανδρουλάκης, διότι με βάση αυτά που είπε ο κ.Μιχελάκης προκύπτει σαφώς ότι η Νέα Δημοκρατία ένα τέτοιο νομοσχέδιο σαν αυτό που έχει φέρει ο κ.Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να το υποστηρίξει με καμία δύναμη, εσείς από την άλλη μεριά απ’ ό,τι καταλαβαίνωυπεραμύνεσθε αυτού του νομοσχεδίου. Τι μέλει γενέσθαι;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Κουβαρά, η Νέα Δημοκρατία θέλει να παραμείνει στο 1979 όπου τ’ αποτελέσματα της Διεθνούς Αμνηστίας για ρατσιστικά φαινόμενα βίας στην Ελλάδα ήταν τελείως διαφορετικά από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Και καλό θα ήταν πριν τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία στη βάση ότι αυτό το νομοσχέδιο που προωθήσαμε πρώτοι με το Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αφορά τις ιδέες της Χρυσής Αυγής, δεν αφορά της ιδέες της Χρυσής Αυγής, αφορά συγκεκριμένα εγκλήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας τα οποία καταδικάζει η Διεθνής Κοινότητα και πρέπει η χώρα για να κρατήσει το εθνικό της κεφάλαιο με αξιοπρεπείς όρους, πρέπει να πάρει αποφάσεις νομοθετικές. Εμείς δεν κυνηγάμε καμία ιδέα, εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ανθρώπινες αξίες τις οποίες δυστυχώς μέσα από τα ρατσιστικά εγκλήματα που συμβαίνουν στη χώρα, αυτή τη στιγμή απαξιώνονται.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εσείς θεωρείτε δηλαδή ότι δεν υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς θα μείνουμε σταθεροί, το 1979 ήταν πολύ διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά η χώρα και είναι άλλα τα φαινόμενα τότε και άλλα τα φαινόμενα τώρα μετά από 30 χρόνια.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Όταν λέτε «θα μείνουμε σταθεροί» τι σημαίνει αυτό; Θα επιμείνετε να έρθει το νομοσχέδιο ως έχει στη Βουλή;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση που αφορά την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων που πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα και θα μείνουμε σε αυτήν.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δε θα δεχθείτε αλλαγές δηλαδή κ. Ανδρουλάκη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακούστε, απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ της Νέας Δημοκρατίας περί νόμου και τάξης, εμείς απαντάμε με υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών που βάλλονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, απ’ όποιο κόμμα και αν προερχόμαστε. Και να μην κάνουμε επικοινωνιακά παιχνίδια.
                        Γιατί ξέρετε, δε μπορώ να καταλάβω πώς ταυτίζουν κάποιοι ένα νόμο ο οποίος υπερασπίζει τον άνθρωπο απέναντι σε συγκεκριμένα εγκλήματα που συμβαίνουν στην κοινωνία, με ιδέες κάποιων κομμάτων. Για ποιο λόγο; Ποινικοποιούμε ιδέες; Εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν..
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα, αυτό είναι κατανοητό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δηλαδή ο μετανάστης τον οποίο χτυπάει κάποιος και του δίνουμε τη δυνατότητα να καταγγείλει το έγκλημα αυτό, χωρίς να φοβάται ότι μπορεί ν’ απελαθεί από τη χώρα, καταγγέλλουμε κάποια ιδέα;
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα επιμείνετε να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή ως έχει ή όχι;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως, πρέπει να υπερασπιστούμε το όνομα της δημοκρατικής Ελλάδας στο εξωτερικό.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εάν πει σήμερα ο Πρωθυπουργός λοιπόν στους δυο πολιτικούς αρχηγούς ότι «έτσι το νομοσχέδιο εμείς δεν το δεχόμαστε να έρθει στη Βουλή, το κόμμα μου δεν το ψηφίζει, που είναι το κόμμα τις περισσότερες ψήφους στη Βουλή», τι θα προτείνετε να γίνει; Να έρθει το νομοσχέδιο για να ψηφιστεί από τη μειοψηφία;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ν’ αναλάβει την ευθύνη του ο Πρωθυπουργός. Εμείς θέλουμε να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή και να γίνει ένας δημοκρατικός διάλογος των κομμάτων. Να τοποθετηθούμε όλοι. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Δημοκρατία, για να είμαστε καθαροί και στην κυβέρνηση που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα που βάζει το ΠΑΣΟΚ και που έβαλε το ΠΑΣΟΚ πρώτο όταν ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του τότε έλεγε ακριβώς τα ίδια που λέει ο κ. Μιχελάκης.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ενώ υπάρχουν άλλοι οι οποίοι δεν το καταλαβαίνουν;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μουλόπουλος και οι διάφοροι άλλοι, είχαν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που έχει ο κ. Μιχελάκης. Εμείς διαφωνούμε. Δε μπορεί σήμερα να έχουμε τέτοιου τύπου εγκλήματα στη χώρα και να μην υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο υπεράσπισης των ανθρωπίνων αξιών.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος γι’ αυτό πηγαίνει σήμερα στον κ. Ρουπακιώτη; Για να στηρίξει το νομοσχέδιο ως έχει;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια. Εμείς θα στηρίξουμε το νομοσχέδιο στη λογική που σας είπα. Πρέπει να τελειώσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Η χώρα βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα πάτε σε ρήξη δηλαδή;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση αυτή δε μπορεί να στέκεται μόνο στα μνημονιακά ζητήματα της οικονομίας. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα κοινωνικά πολύ σημαντικά.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα πάτε σε ρήξη κυβερνητική γι’ αυτό το θέμα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: Στη Βουλή έχουν τα νομοσχέδια και τα συζητάνε οι Βουλευτές. Εμείς θέλουμε το νομοσχέδιο αυτό να έρθει στη Βουλή, να γίνει συζήτηση. Και πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των Βουλευτών της ελληνικής Βουλής θα υπερασπιστούν ένα νομοσχέδιο που υπερασπίζεται πάνω απ’ όλα τις ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι η θέση μου.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: α
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: α
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πιστεύετε ότι με το νομικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή έχουμε τιμωρία σε όλες αυτές τις πράξεις που βλέπουμε να συμβαίνουν πλέον καθημερινά στους δρόμους;
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι σαφές ότι υπάρχει, μίλησα κι εγώ προηγουμένως, ο κ. Ανδρουλάκης προτίμησε να μιλήσει για επικοινωνιακά τρικ, δεν τα βλέπω τα επικοινωνιακά τρικ, μια αντιπαράθεση απόψεων βλέπω, μια πολιτική αντιπαράθεση απόψεων. Πού βλέπει τα τρικ τα επικοινωνιακά εγώ δεν το έχω καταλάβει.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Με τη διγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας;
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δε σας διέκοψα, σας άκουσα με προσοχή, σας παρακαλώ να με ακούσετε. Θέλω λοιπόν να πω ότι μια και αναφερθήκατε στο νομοθέτημα του κ. παπαϊωάννου, να σας θυμίσω ότι τότε, όταν φέρατε αυτό το νομοθέτημα, δεν περιλαμβάνονταν οι γενοκτονίες. Κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε οι γενοκτονίες, και θα ήθελα μια θέση σας πάνω σ’ αυτό, π.χ. ν’ αναγνωρίζονται και πάρα πολύ σωστά όσες γενοκτονίες έχουν αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και να μην αναγνωρίζονται γενοκτονίες οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την Ελληνική Βουλή όπως είναι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η γενοκτονία της Ελλήνων της Μικράς Ασίας;
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα έπρεπε ή όχι ν’ αναγνωρίζονται κ. Ανδρουλάκη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι αυτός ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία δε φέρνει το νομοσχέδιο στην Ελληνική Βουλή, τώρα μη γελιόμαστε.
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Γιατί δεν το βάλατε στο νομοσχέδιο κ. Ανδρουλάκη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει. Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα παίζουν με τόσο ευαίσθητο θέμα για 5 ψήφους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, εμείς δε μπαίνουμε σ’ αυτή τη διαδικασία.
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη γιατί δεν το βάλατε στο νομοσχέδιο του Παπαϊωάννου;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας ξεκαθάρισα, δε μπαίνουμε στη διαδικασία για 5 ψήφους από τη Χρυσή Αυγή και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να παίζουμε με νομοσχέδια…
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ξαναρωτάω: Εσείς, που δεν έχει να κάνει με Χρυσή Αυγή αυτό το πράγμα, αυτό που σας ρωτάω δεν έχει να κάνει με τη Χρυσή Αυγή, σας λέω, γιατί στο νομοθέτημα του κ. Παπαϊωάννου ως ΠΑΣΟΚ δεν το βάλατε εσείς;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Φέρτε το στη Βουλή να το συζητήσουμε.
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Γιατί δεν το βάλατε εσείς σας ρώτησα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Γιατί δεν το φέρνετε στη Βουλή λοιπόν, να κάνουμε το διάλογο αυτόν που κάνουμε σήμερα στη Βουλή.
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μα είναι απάντηση αυτή που μου δίνετε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια. Τα νομοσχέδια έρχονται στη Βουλή. Φέρτε το στη Βουλή λοιπόν να συμφωνήσουμε.
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Επειδή δεν απάντησα σ’ αυτό που με ρώτησε η κα Μιχελιδάκη, εγώ είπα κατ' αρχήν ότι χρειάζονται προσθήκες η νομοθεσία είναι σαφές, το ξεκαθάρισα. Ο κ. Ανδρουλάκης δε θέλησε να το ακούσει προφανώς διότι έχει έρθει με μια συγκεκριμένη θέση η οποία πιθανό να τον εξυπηρετεί, εγώ πιστεύω δεν τον εξυπηρετεί.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο νόμος του ’79 αυτή τη στιγμή είναι ενεργός;
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Συγνώμη, το Σύνταγμά μας κ. Ανδρουλάκη δε διασφαλίζει την ανεξιθρησκεία;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχει καταδικαστεί έγκλημα ρατσιστικό με το νόμο του ’79; Έστω ένα.
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας απαντώ: Το ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος κ. Ανδρουλάκη δεν είναι πρόβλημα νομοθεσίας, είναι πρόβλημα εφαρμογής των νόμων. Και τέλος πάντων, σ’ αυτή τη χώρα δεν έχουμε πρόβλημα νόμων, έχουμε πρόβλημα εφαρμογής τους. Σας απάντησα. Ας υποθέσουμε ότι ένας Βουλευτής κάνει μια αξιόποινη πράξη, η αυτόφωρη διαδικασία που ακολουθείται δεν τον καλύπτει στην ασυλία του. Αυτό δεν το καταλαβαίνετε, παράδειγμα σας ανέφερα. Εδώ υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής νόμων και όχι πλαισίου. Το αναγνωρίζουμε όλοι αυτό νομίζω.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, σωστό. Και θέλω να μου πείτε πώς πιστεύετε ότι μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί. Για παράδειγμα, είδαμε πριν από μερικές μέρες, αυτό το 14χρονο που είχε έρθει στη χώρα, έμεινε χωρίς τη μητέρα του γιατί έφυγε, πήγε στην Ελβετία, δεν είχε χαρτιά, σπάσανε ένα μπουκάλι, του έκαναν το πρόσωπο μέσα στα ράμματα, βρέθηκε σ’ ένα νοσοκομείο, δεν τον ρώτησε κανείς τι έχει συμβεί, μετά φιλοξενήσαμε εδώ τους Γιατρούς του Κόσμου…
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι πρόβλημα νομοθεσίας;
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Θα σας πω. Ο γιατρός από την ομάδα αυτή μας είπε πόσα τέτοια περιστατικά συμβαίνουν και δεν αναφέρονται πρώτον γιατί αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα απελαθούν έτσι και πάνε και καταγγείλουν το τι συνέβη και δεύτερον ότι χρειάζονται και 100 ευρώ για να κάνουν τη μήνυση για το πρόσωπο αυτό. Θέλω να σας πω, γιατί μιλάμε για εφαρμογή..
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ρωτάω λοιπόν: Ο νόμος γι’ αυτή την αξιόποινη πράξη, για την επίθεση εναντίον ενός ανθρώπου τον οποίο τον χτύπησαν, τον σημάδεψαν, δεν υπάρχει στο ποινικό μας Δίκαιο;
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πώς εφαρμόζεται όμως; Επί της ουσίας, πρακτικά.
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω λοιπόν: Έρχεται αυτό το νομοσχέδιο που λέει ο κ. Ανδρουλάκης και αυτό το περιστατικό συμβαίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ρωτάω λοιπόν: Εκεί αν δεν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, το ίδιο πράγμα δε συμβαίνει;
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δε χρειάζεται όμως μια ανανέωση στο ενδιαφέρον πάνω σε όλα αυτά τα πράγματα που έχουν πολλαπλασιαστεί;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, το καταλαβαίνετε; Ότι η Ελλάδα της δημοκρατίας περιφρουρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάμε στον κ. Ανδρουλάκη για να κάνει ένα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις και για τη θέση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και τα ποσοστά που παίρνει, τα οποία νομίζω ότι δε θα σας ευχαριστούν κ. Ανδρουλάκη, και επίσης κι ένα σχόλιο για τα κορυφαία στελέχη, είτε τον κ. Λοβέρδο που φτιάχνει καινούργιο κόμμα είτε την κα Διαμαντοπούλου που είναι προς αυτή την κατεύθυνση και λέει ότι δεν την εκφράζει πλέον το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είπε ότι δεν εκφράζει και τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω από το δεύτερο: Κατ' αρχάς όλα αυτά τα στελέχη που ήταν πρωταγωνιστές μεγάλων αποφάσεων της τελευταίας κυβερνητικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ και σιγά-σιγά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πήραν αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ σήμερα, θα τα κρίνουν και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ αλλά και η κοινωνία. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις πολιτικές του επιλογές.
                        Το ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε από τις τελευταίες εκλογές ότι πέσαμε σε ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως σηκώσαμε και πάρα πολύ μεγάλο βάρος. Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια τώρα, ανασύνταξης της παράταξης, στις 9 Ιουνίου έχουμε τις εκλογές στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Οργανώσεις, προσπαθούμε σιγά-σιγά να φτιάξουμε ένα νέο, σύγχρονο Οργανισμό για ν’ αντεπεξέλθουμε στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ και η χώρα, όμως θέλω να σας πω το εξής: και αυτό αφορά και τα μέλη μας και τους φίλους μας και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία:
                        Τα τελευταία χρόνια υπήρξε η ρητορεία από διαφόρους πολιτικούς χώρους, ότι για το μνημόνιο ευθύνονται τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια βασικός πρωταγωνιστής ήταν το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε όλο αυτό το κόστος. Εμείς πιστεύουμε, κι εγώ προσωπικά, κάτι διαφορετικό ότι τα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι τα καλύτερα χρόνια που έχει περάσει το ελληνικό έθνος από τη γέννησή του και μετά, είναι τα χρόνια τα πιο δημοκρατικά, τα πιο ειρηνικά, με τη μεγαλύτερη πρόοδο των Ελλήνων.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ο κ. Βενιζέλος έχει πει ότι το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με τη χώρα και θ’ ανέβει με τα χώρα, αλλά στα πρώτα ψήγματα αισιοδοξίας φαίνεται ότι δεν καρπώνεται κάτι απ’ αυτή την αισιοδοξία που ίσως δημιουργείται.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακούστε, η αισιοδοξία θα γίνει πρακτική όταν θ’ αρχίσει να μειώνεται η ανεργία στη χώρα και όχι όταν έχουμε μόνο δηλώσεις. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Όμως πρέπει να καταλάβουν και οι Έλληνες πολίτες ότι εδώ η χώρα ήρθε λόγω συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Αν είχαμε ψηφίσει το νόμο Γιαννίτση, θα είχαμε 70 δισεκατομμύρια λιγότερο χρέος. Αν δεν υπήρχε η διετία 2007-2009 να έχουμε 60 δισεκατομμύρια παραπάνω χρέος με 40% αύξηση των δαπανών σε μισθούς και συντάξεις.
                        Συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές αντιμεταρρυθμιστικού περιεχομένου, οδήγησαν εδώ που οδηγήθηκε η χώρα. Και το λέω αυτό γιατί κι εμείς στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε σταματήσει, δεν κάνουμε κανένα είδος μακροοικονομικού λαϊκισμού, η παράταξη θα προχωρήσει έτσι λέγοντας την αλήθεια ρεαλιστικά και καλούμε τα μέλη μας να μας στηρίξουν όλο το επόμενο διάστημα.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.