Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Από την Κρίση και τη Σταύρωση στην Ανάσταση




ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ-TV ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΦΕΤΗΡΙΑ», ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2013, ΣΤΙΣ 9.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
* Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΛΑΝΟΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΪΝΑ.
* ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Η ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΘΕΝΙΑ ΕΡΜΕΙΔΟΥ

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2013, στις 9.00 το βράδυ, στην «Εγνατία Τηλεόραση», μέσα από την εκπομπή «Αφετηρία», ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γαλανός και η φιλόλογος Θένια Ερμείδου παρουσιάζουν την πορεία του Χριστού από τη Σταύρωση στην Ανάσταση.
Καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Θεολόγος – εκπαιδευτικός Γιάννης Μπεϊνάς.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ζούμε στην κορύφωση μιας ιερής περιόδου της Εκκλησίας μας, που ξεκίνησε την Καθαρή Δευτέρα και ολοκληρώνεται στο Θείο Πάθος και στην Ανάσταση του Χριστού.
Και η εκπομπή «ΑΦΕΤΗΡΙΑ», στην ΕΓΝΑΤΙΑ-TV, τη Μεγάλη Πέμπτη, δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού αφιερωμένη παρά στη Σταύρωση του Θεανθρώπου Χριστού και στην εκ νεκρών Ανάσταση, περιμένοντας βέβαια τη δική μας προσωπική ανάσταση, όπως και την ανάσταση της πατρίδας μας από την κρίση που διερχόμαστε.
Η συζήτηση με τον Γιάννη Μπεϊνά δεν είναι μια συνηθισμένη συνέντευξη, είναι περισσότερο μια κουβέντα με τον πτυχιούχο Θεολογικής και δημοσιογράφο Ανδρέα Γαλανό. Και οι δυο μαζί επιχειρούν να προσεγγίσουν με έναν σύγχρονο τρόπο και συγχρόνως θεολογικό, το πάθος και την Ανάσταση του Χριστού.
ΠΡΟΣΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Στην πορεία αυτής της συζήτησης ο λόγος ο απλός, μα και βαθιά θεολογικός, γίνεται λόγος για τη σωτηρία του ανθρώπου αλλά και λόγος για τη σωτηρία αυτής της χώρας. Προς το τέλος, λοιπόν, αυτής της κουβέντας, ο λόγος περί του Θείου Πάθους και περί της Αναστάσεως γίνεται λόγος περί των ανθρωπίνων παθών, περί των παθών των Ελλήνων και της Ελλάδας, περί της κρίσης αλλά και περί της προσμονής για την ανάσταση αυτής της χώρας.
Η προσέγγιση αυτή, βέβαια, γίνεται κάτω από ένα πρίσμα όχι κοσμικής οπτικής αλλά οπτικής πνευματικής, οπτικής μέσα από την εκκλησιαστική και την ελληνική παράδοση, την ελληνορθόδοξη παράδοση.
Η αφετηρία αυτής της συζήτησης ξεκινά από την Καθαρή Δευτέρα, από τη νηστεία και την προσευχή που υποδεικνύει η Εκκλησία. Η συζήτηση συνεχίζεται με την κορύφωση αυτής της ιερής περιόδου, που είναι τα άγια πάθη, η σταύρωση και τελικά η ανάσταση.
ΥΜΝΟΙ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ, ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη συζήτηση που αναπτύσσεται στην εκπομπή από τους Γαλανό και Μπεϊνά, ακούγονται και ύμνοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τους θρήνους της Μεγάλης Παρασκευής αλλά και από την Ανάσταση.
Στη σκηνοθεσία, στην τηλεοπτική λήψη της συζήτησης και στο μοντάζ της εκπομπής είναι ο Ηλίας Ερμείδης. Η όλη παρουσίαση επενδύεται με τηλεοπτικό υλικό που διατέθηκε από το πλούσιο αρχείο της «ΕΡΜΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ», αλλά όχι μόνο.         

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.