Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο.













ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ, ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1570 – 1944, ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΥΛΟΥ.
* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ, ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.
* Ι.ΜΕΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.

Με την παρουσίαση χαρτών για τον Όλυμπο και το Λιτόχωρο, περιόδου 1570 – 1944, άρχισαν στον δήμο Δίου-Ολύμπου οι επετειακές εκδηλώσεις συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση των κορυφών του Ολύμπου το καλοκαίρι του 1913.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκθεση σπάνιων γεωγραφικών χαρτών που εστιάζονται στο Λιτόχωρο και στον Όλυμπο, με θέμα: «Ο Όλυμπος και το Λιτόχωρο στους χάρτες».
Το αρχειακό αυτό υλικό ανήκει στον Γιάννη Μεγαλόπουλο και αφορά χάρτες σπουδαίων χαρτογράφων που εκτίθενται στο ισόγειο του πολιτιστικού κέντρου Λιτοχώρου.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλιστα, μιλώντας για την έκθεση σε σχέση με τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, ο Γιάννης Μεγαλόπουλος υπογράμμισε: «Αρχή των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την πρώτη κατάκτηση των κορυφών του Ολύμπου από τον Χρήστο Κάκαλο και από τους Ελβετούς Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy μας βρίσκει σήμερα εδώ στο Λιτόχωρο σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της ιστορίας, της περιβαλλοντικής και πολιτισμικής αξίας της περιοχής του Ολύμπου μέσα από τα εκτιθέμενα χαρτογραφικά τεκμήρια.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το περασμένο Σάββατο με την παρουσία του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου, του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Φαρμάκη, της προέδρου της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Γαρυφαλλιάς Ζησκάτα, της αντιδημάρχου πολιτισμού Σοφίας Ζουρζούρα, του δημοτικού συμβούλου Νίκου Λάππα, του τ. δημάρχου Λιτοχώρου Θανάση Κατσαμάκα, του διευθυντή του β’ δημοτικού σχολείου Κατερίνης Νίκου Ναχόπουλου, του διευθυντή του λυκείου Λιτοχώρου Γιώργου Μάνου, του Κώστα Ζολώτα και της συζύγου του, εκπροσώπων φορέων αλλά και δημοτών.
Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΖΟΥΡΑ
Την εκδήλωση άνοιξε η Σοφία Ζουρζούρα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι παλαιοί χάρτες είναι έργα τέχνης και αποτελούν πηγή γνώσης της ιστορίας του τόπου μας» και τονίζοντας ότι «στις δύσκολες μέρες που περνάει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο πολιτισμός παραμένει μία από τις σημαντικότερες αξίες πάνω στην οποία πρέπει να «πατήσουμε» για να σηκωθούμε ψηλότερα».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτοί οι χάρτες δεν δείχνουν τίποτε άλλο παρά την ιστορία μας. Και ξέρετε, η ιστορία μιας περιοχής αποτυπώνεται και στους χάρτες». Επίσης, ανέφερε ότι την έκθεση θα επισκεφθούν μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου.
Ο κ. Παπαθανασίου μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, κάλεσε τον Γιάννη Μεγαλόπουλο να παραλάβει βιβλίο για τον Όλυμπο με κείμενα και φωτογραφικό υλικό των Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy καθώς και μια τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην έκθεση χαρτών, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΣΤΑΓΚΑΣ
Ο ερευνητής συγγραφέας Σωτήρης Μασταγκάς, που ήταν ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης σημείωσε ότι «σε μια κοινωνία που βασίζεται στη γνώση, την πληροφορία και την επικοινωνία, η αποτύπωση και απεικόνιση του Λιτοχώρου σε χάρτες αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική του διάσταση, συμβάλλοντας έτσι στην προβολή και διάδοση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής του προσφοράς».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση που λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι, θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2013. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.