Τρίτη 9 Απριλίου 2013

E. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Βασικός μας στόχος είναι και πρέπει να είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε σκέψη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.


 

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας.
Καλημέρα. Σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, συναντηθήκαμε σήμερα εδώ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τους επικεφαλής της τρόικας, γιατί στόχος μας είναι πάντα να στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης σε αυτή την διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και με τις παρεμβάσεις μας να διευκολύνουμε στο μέτρο του δυνατού, ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία αυτή. Να αρθεί η αβεβαιότητα και να σταλεί το μήνυμα πως η Ελλάδα, μέσα σε μια αβέβαιη Ευρώπη, έχει πάρει οριστικά το δρόμο της εξόδου από την κρίση.
Δεν είναι δυνατόν κάθε δυο -τρεις μήνες να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, να έχουμε πάντα την ίδια αβεβαιότητα σε σχέση με τη δόση και να είναι στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής και της οικονομικής ζωής, η εκταμίευση της δόσης. Στο επίκεντρο πρέπει να είναι η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, η αισιοδοξία που χρειάζεται, προκειμένου η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις εσωτερικές της δυνάμεις, να ξανασταθεί όρθια, ισοδύναμη, αυτοδύναμη και να δώσει στο λαό της αυτά που αξίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης και ιδίως ο νεώτερος.
Από τις συζητήσεις που κάναμε με την τρόικα -έχουμε μακρά γνωριμία μαζί τους και έχουμε πολλές φορές διαπραγματευτεί σκληρά- προκύπτει ότι το βασικό πρόβλημα, το μεγάλο αγκάθι είναι η δημόσια διοίκηση.
Τα θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση δεν τα αντιμετωπίζουν από μια δημοσιονομική οπτική γωνία. Ο στόχος δεν είναι να μειωθούν οι δαπάνες. Τα αντιμετωπίζουν και ορθά νομίζω από μια διαρθρωτική οπτική γωνία. Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η αξιοπιστία μας, δηλαδή κρίνεται η απάντηση στο ερώτημα εάν εμείς εδώ στην Ελλάδα θέλουμε, πράγματι, βαθιές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, τομές. Ένα άλλο κράτος το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει φιλοεπενδυτικά, φιλοαναπτυξιακά, φιλικά προς τον πολίτη πρωτίστως και πρέπει να δώσουμε μια θετική απάντηση.
Δεν φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, δεν φοβόμαστε τις αλλαγές, τις χρειαζόμαστε. Και γι’ αυτό ο Έλληνας πολίτης δεν αποδέχεται κανενός συντεχνιακού τύπου αντίσταση σε σχέση με τα θέματα αυτά. Αλλά θα έλεγα και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θέλει να ταυτίζεται με τους λίγους, τους ελάχιστους που συνιστούν πρόβλημα για το κράτος, για τον πολίτη, για την κοινωνία.
Άρα πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεράσουμε το ζήτημα αυτό. Πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και της έννομης τάξης και πάντα υπό τον έλεγχο των αρμοδίων δικαστηρίων. Αλλά αναμφίβολα πρέπει οι διαδικασίες να κινηθούν, να είναι διαδικασίες και πειθαρχικής αξιολόγησης, όπου υπάρχει πειθαρχικό πρόβλημα και επαγγελματικής αξιολόγησης, εκεί που υπάρχει προφανής αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Αυτά νομίζω ότι θα μας προσδώσουν αξιοπιστία και στο εσωτερικό, απέναντι στην ελληνική κοινωνία και διεθνώς.
Να το πω πιο καθαρά ακόμη: Βασικός μας στόχος είναι και πρέπει να είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε σκέψη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα πάρουμε, δεν τα αντέχει η κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό σύστημα. Αλλά  θωρακίζουμε  τη χώρα και την κοινωνία και τον πολίτη σε σχέση με πρόσθετα μέτρα όταν δίνουμε δείγματα αξιοπιστίας στις διαρθρωτικές αλλαγές, που ούτως ή άλλως, βοηθούν την ανάπτυξη της χώρας.
Θα μιλήσω για τα θέματα αυτά και με τον πρωθυπουργό και με τον κ. Κουβέλη, με τον οποίο είμαι σε πολύ συστηματική επαφή. Θεωρώ πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί και η απευθείας συνάντηση της Δημοκρατικής Αριστεράς με την τρόικα, θα βοηθήσει πάρα πολύ στον εντοπισμό των θεμάτων όπως τα βλέπει η κάθε μια πλευρά. Γιατί πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.
Μιλήσαμε επίσης για το μεγάλο θέμα των τραπεζών, ιδίως για το ζήτημα που έχει προκύψει με την Εθνική Τράπεζα και τη EUROBANK. Είναι σαφές ότι το ζήτημα της συγχώνευσης δεν έχει λάβει την οριστική του απάντηση. Η οριστική απόφαση για τη συγχώνευση θα ληφθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των δυο τραπεζών.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ότι τώρα, εντός των επόμενων ημερών, ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση και της Εθνικής και της EUROBANK. Στόχος είναι ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους. Αυτό είναι σαφέστατο από κάθε άποψη.
Επίσης ήταν και το δικό μας μήνυμα πάρα πολύ καθαρό, ότι με κορμό την Εθνική Τράπεζα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας πυλώνας δημοσίου συμφέροντος, ένας πυλώνας ο οποίος είναι σε πραγματική επαφή με τα συμφέροντα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και τις προοπτικές της. Μέσα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον αυτό το χρειαζόμαστε. Πάντα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με επαγγελματισμό και διαφάνεια
Συζητήσαμε και για τα άλλα θέματα, με κορυφαίο το ζήτημα της ανεργίας. Η τρόικα αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά την ανάγκη που προβάλει η πρότασή μας για ένα φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα κατά της ανεργίας. Αποδέχεται ότι πρέπει να μετακινηθούν πόροι του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εναπόκειται στην κυβέρνηση -εμείς πιέζουμε συνεχώς με εσωτερικές συζητήσεις- να υποβάλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεγάλων διαστάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδίως της απόλυτης ανεργίας, δηλαδή εκεί που η οικογένεια δεν έχει κανένα εργαζόμενο μέλος.
Για το ειδικό τέλος ακινήτων θα βρεθεί λύση η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή. Για τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών επίσης έχουμε μείνει με την εντύπωση ότι θα βρεθεί μια σχετικώς ικανοποιητική λύση. Και ασκήσαμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γιατί πιστεύουμε ότι ρυθμίσεις λογικές και δίκαιες μέσα στην πραγματικότητα βοηθάνε και τα νοικοκυριά και το τραπεζικό σύστημα, αν θέλουμε να περιορίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας και της χρηματοοικονομικής και της πραγματικής. Σας ευχαριστώ.
Δημοσιογράφος: Τα θέμα των απολύσεων είναι προσωπικό θέμα του κ. Μανιτάκη;
Ε. Βενιζέλος: Όχι, όχι, δεν είναι καθόλου προσωπικό το θέμα. Είναι προφανές ότι το θέμα αυτό αφορά τηνKυβέρνηση, αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία, τη χώρα. Άρα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το αντιμετωπίσει ηKυβέρνηση. Kαι φυσικά όλα τα μείζονα θέματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τα αντιμετωπίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνεννόηση των τριών Aρχηγών.
Δημοσιογράφος: Τα δυο θέματα τα κορυφαία που θέσατε, της διοικητικής μεταρρύθμισης και της συγχώνευσης της Εθνικής με τη EUROBANK.
Ε. Βενιζέλος: Τίθενται εκ των πραγμάτων.
Δημοσιογράφος: Μπορεί να έχουν κινδύνους για την κυβερνητική συνοχή; Να έχουν προβλήματα;
Ε. Βενιζέλος: Όχι, δεν το πιστεύω καθόλου αυτό. Ούτε το φοβάμαι. Δείξαμε και στην υπόθεση του ειδικού τέλους, που τώρα έγινε ενιαίος φόρος ακινήτων, ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις. Kαι όπως συμβάλαμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα του ενιαίου φόρου, γιατί έγινε κατανοητό τι έχει συμβεί, τι δυνατότητες υπήρχαν στο παρελθόν, πόσο άδικες ήταν οι μονομερείς επιθέσεις και πόσο δύσκολα μπορούν να βρεθούν άλλες λύσεις, έτσι θα συμβάλουμε και στο να βρεθεί μια λύση στο θέμα της δημόσιας διοίκησης, το οποίο είναι άκρως επείγον. Γιατί από την αντιμετώπισή του, σε ένα επίπεδο συμβολικό, διαπίστωσης της αξιοπιστίας μας και της αποφασιστικότητάς μας σε σχέση με τις διαρθρωτικές αλλαγές, εξαρτώνται πολλά πράγματα. Και το βασικό που μας ενδιαφέρει είναι να τελειώνει αυτή η συζήτηση.
Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να τίθεται θέμα εκταμίευσης δόσεων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να βγει έξω από την εικόνα της κρίσης. Και νομίζω ότι η εμπειρία της Κύπρου πρέπει να έχει κάνει σοφότερους όλους τους Έλληνες. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Δεν υπήρξε ποτέ εναλλακτική λύση και η κατάσταση στην Ευρώπη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σκληρό της πυρήνα, στον πυρήνα των δημοσιονομικά «ενάρετων χωρών», των ισχυρών χωρών, των λεγόμενων βορείων χωρών, τα προβλήματα είναι τέτοια, που την κάνουν να παίρνει νευρικές αποφάσεις.
Άρα η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση  γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό και εμείς πρέπει να βρεθούμε το ταχύτερο σε μια ασφαλή θέση. Σε όσο γίνεται ασφαλέστερη θέση.
Εάν κάποιος θέλει να κινηθεί εκτός Ευρωζώνης, εκτός ευρώ, μπορεί να κάνει την επιλογή αυτή. Να την πει στον ελληνικό λαό και να πει ότι το κόστος, η θυσία, ο πόνος για τον Έλληνα πολίτη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Δυστυχώς το δίλημμα είναι αυτό. Όλα τα άλλα είναι ψέματα, είναι δημαγωγίες, εξωραϊσμοί και αυταπάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.