Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Απογευματινή περιφορά Επιταφίου στην Άνω Μηλιά





Για δεύτερη χρονιά ξαναζωντανεύει η κατανυκτική τελετή της περιφοράς του Επιταφίου στον οικισμό της Άνω Μηλιάς Πιερίας γεγονός που είχε να συμβεί – λόγω εγκατάλειψης του χωριού - ογδόντα και πλέον χρόνια.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα αργίας και σιωπής για τους Χριστιανούς, που ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Για την Άνω Μηλιά τον ορεινό οικισμό στα Πιέρια είναι ημέρα κατάνυξης αλλά και ζωής ταυτόχρονα, αφού το χωριό εκτός από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, γεμίζει από τους επισκέπτες και τους εποχιακούς κατοίκους του.
Φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά που ο Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος θα επιμεληθεί την τελετή περιφοράς του Επιταφίου στους δρόμους του χωριού, μια τελετή που αναβίωσε μετά από 80 και πλέον χρόνια.

Η Άνω Μηλιά είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Πιερίας. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1000 σχεδόν μέτρων στα καταπράσινα Πιέρια είναι το ηρωικό και μαρτυρικό χωριό που είχε ως ορμητήριο της η οικογένεια των Λαζαίων, εκεί είχαν το πύργο τους, στους προεπαναστατικούς ξεσηκωμούς των Ελλήνων αλλά και στη διάρκεια του εθνικοαπελεθερωτικού αγώνα του ξεκίνησε 1821. Το χωριό ήταν ζωντανό τα χρόνια της δεκαετίας του 1930 και ερήμωσε μέχρι τον πόλεμο.
Τα τελευταία χρόνια απόγονοι παλιών κατοίκων, επισκέπτες που μαγεύτηκαν από την ομορφιά του τοπίου άρχισαν να ανηφορίζουν στην Άνω Μηλιά να ψάχνουν παλιά πατρογονικά σπίτια, ν αγοράζουν γη και να ριζώνουν σιγα σιγά εκεί. Έτσι το χωριό άρχισε να οργανώνεται σαν οικισμός και να παίρνει ξανά ζωή τα τελευταία 10 χρόνια.
Ο Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικισμού Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή», είναι ο φορέας που ενώνει τους νέους κατοίκους και συντονίζει την κοινή προσπάθεια για να εξασφαλίσει το χωριό τις βασικές υποδομές, αλλά και να αναδείξει την ξεχωριστή ομορφιά του και τα πλεονεκτήματα του.

Πάσχα στην Άνω Μηλιά
Ο Σύλλογος έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις τα τελευταία χρόνια. Μια από αυτές είναι και η εξασφάλιση του εορτασμού του Πάσχα στο χωριό με την λειτουργία της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Η αρχή έγινε πέρσι και ήταν επιτυχημένη. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού αλλά και πολλών επισκεπτών που προτίμησαν το ειδυλλιακό τοπίο της Άνω Μηλιάς για να παρακολουθήσουν την λειτουργία και την περιφορά του Επιταφίου
Έτσι και φέτος την Μ. Παρασκευή από νωρίς το απόγευμα (ώρα 16.00) θα ξεκινήσει η θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στα μονοπάτια του χωριού.
Επίσης το βράδυ του Μ. στου ου Μ. φεριφορευλεθερωτικο αΣαββάτου θα γίνει η θεία λειτουργία της Ανάστασης δίνοντας την ευκαιρία σε όσους παραβρεθούν να έχουν τη μοναδική εμπειρία συνδυάζοντας την λαμπρότητα της Ανάστασης με την ομορφιά και τις εξαίσιες ευωδιές της πολυποίκιλης βλάστησης των Πιερίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.