Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Θ. Παπαγεωργίου: Η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών δίνει νέες δυνατότητες στους μυδοκαλλιεργητές.





Με την υπογραφή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη του Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση της πρώτης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) για την περιοχή του Μακρυγιάλου Πιερίας  που προβλέπεται στην ΚΥΑ 31722/04-11-2011 για το χωροταξικό ο πρώην Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου δήλωσε: «Οι προσπάθειες ετών των μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου για την οργάνωση της μυδοκαλλιέργειας άρχισε να έχει αποτελέσματα με την ίδρυση στην Πιερία της πρώτης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος και την μεταφορά των μονάδων μυδοκαλλιέγειας  στην ΠΟΑΥ ανοίγουν νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες για την μυδοκαλλιέργεια και γενικότερα τις υδατοκαλλιέργειες στην Πιερία. 

Επόμενο βήμα είναι να προωθηθεί και η πρόταση για τη διασφάλιση της ποιότητας και την ανάδειξη της ταυτότητας της μυδοκαλλιέργειας Μακρυγιάλου, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχήμα πιστοποίησης, με κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης, ώστε οι εκμεταλλεύσεις – επιχειρήσεις του κλάδου να παράγουν πιστοποιημένο ελληνικό προϊόν με αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας. 
Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στην νόμιμη μυδοκαλλιέργεια – όπως είναι η μυδοκαλλιέργεια του Μακρυγιάλου – να ανεβάσει τον «πήχη» της ποιότητας και τις απαιτήσεις πιστοποίησης, έτσι ώστε να δώσει προστιθέμενη αξία στο μόχθο του παραγωγού - μυδοκαλλιερητή, να  προστατεύσει το περιβάλλον και να εξασφαλίσει τον καταναλωτή με ποιοτικό και επώνυμο προϊόν» 


Ένα από τα πρώτα θέματα που έθεσε σε προτεραιότητα στην βουλευτική του θητεία (2009 – 2012) ο Θανάσης Παπαγεωργίου ήταν και η προώθηση της μελέτης για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργιών. 
Στην πρώτη συνάντηση που είχε ως Βουλευτής Πιερίας (αρχές του 2010) με τα μέλη του Διοκητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου συζητήθηκαν κυρίως δύο θέματα η Προώθηση της μελέτης την Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργιών) και Αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα των παράνομων μυδοκαλλιεργιών της Χαλάστρας. 


Το σχετικό Δελτίο Τύπου 


Συνάντηση με τον Συνεταιρισμό Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου 
Προώθηση της μελέτης την Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργιών) – Αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα των παράνομων μυδοκαλλιεργιών της Χαλάστρας 

Συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου είχε ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου και συζήτησε το πλαίσιο δράσης ώστε να αναζητηθούν εφικτές και άμεσες λύσεις. 

Ένα από τα βασικά - και όπως έχει καταλήξει- χρόνιο πρόβλημα, το οποίο συνεχώς διογκώνεται είναι οι παράνομες μυδοκαλλιέργειες της περιοχής της Χαλάστρας.  
Όπως τόνισαν οι μυδοκαλλιεργητές του Μακρυγιάλου, στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης λειτουργεί ένας τεράστιος αριθμός μυδοτροφείων, πάνω από 500 που κάθε μέρα αυξάνεται, τελείως παράνομα, αφού δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, αλλά ούτε έχουν μισθωτήρια συμβόλαια του χώρου που καλλιεργούν. 
Η δυναμικότητα της παραγωγής ξεπερνά τους 30.000 τόνους που είναι παράνομη και χωρίς τους απαραίτητους και νόμιμους ελέγχους με αποτέλεσμα η παραγωγή της Πιερίας που είναι καθ’ όλα νόμιμη και ελεγχόμενη να αντιμετωπίζει πρόβλημα διάθεσης σε τιμή που διασφαλίζει το κόστος παραγωγής και το εύλογο κέρδος. 

Ένα ακόμη θέμα που έθεσαν οι μυδοκαλλιεργητές στον κ. Παπαγεωργίου είναι η προώθηση της μελέτης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) προκειμένου να εγκριθεί και να προχωρήσει η εφαρμογή της στην περιοχή του Μακρυγιάλου. 
Ο κ. Παπαγεωργίου που πάντα στάθηκε αρωγός σε θέματα και προβλήματα των μυδοκαλλιεργητών της Πιερίας, συζήτησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου το πλαίσιο δράσης και ανέλαβε την πρωτοβουλία των επαφών με αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες ώστε να λυθούν τα προβλήματα και να προωθηθούν θέματα που διασφαλίζουν την παραγωγή και το εισόδημα των μυδοκαλλιεργητών.


Ο κ. Παπαγεωργίου στη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας αλλά και στη συνέχεια προώθησε με κάθε τρόπο και δυνατότητα που είχε όχι μόνο την ΠΟΑΥ αλλά  και την πρόταση και προώθηση της διαδικασίας εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για μυδοκαλλιέργειες Πιερίας - Εγκαθίδρυση σχήματος πιστοποιημένης ποιότητας της ελληνικής μυδοκαλλιέργειας - Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας πιστοποίησης ποιότητας μυδιών Μακρυγιάλου


Σχετικά: 
http://www.thpapageorgiou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=472&Itemid=62
Για το Θαλάσσιο Πάρκο Μυδοκαλλιέργειας – Οστρακοκαλλιέργειας Μακρυγιάλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.