Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Επερώτηση του Γρηγόρη Παπαχρήστου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Όλυμπο



Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΔΕΟΝΤΩΣ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΡΑΓΟΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Συζητήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο η επερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Γρηγόρης Παπαχρήστος, με θέμα τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου για τον Όλυμπο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν ήταν στις προθέσεις μου να φέρω το συγκεκριμένο θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο με τη διαδικασία της επερώτησης,
Σας υπενθυμίζω, ότι πριν ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα στις 22/9/2011 κατέθεσα στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου σχετική έγγραφη πρόταση, διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου για τον Όλυμπο, με αφορμή τότε το πλαίσιο διαβούλευσης που έδωσε για δημόσιο διάλογο το ΥΠΠΕΚΑ και αφορούσε το νέο προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τα όρια του Εθνικού Δρυμού, τις ζώνες προστασίας, καθώς και τους τρόπους διαχείρισης και αξιοποίησης του Ολύμπου.

Στην έγγραφη παρέμβαση μου, εξηγούσα τη σημασία και την αξία του γεγονότος και σημείωνα ότι η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας οφείλει να συμμετέχει στη σημαντική αυτή διαδικασία, αναπτύσσοντας μάλιστα σχετικές πρωτοβουλίες.

.Παρά την διαβεβαίωση από τον τότε περιφερειάρχη , περί αποδοχής και υλοποίησης της πρότασης, αυτή παρέμεινε στις καλένδες. Γεγονός που με ανάγκασε να επανέλθω , καταθέτοντας και πάλι γραπτώς την πρόταση μου με ημερομηνία 10/2/2012,
Αυτή τη φορά επικαλούμαι και έναν επιπλέον λόγο, τη συμπλήρωση εκατό χρόνων (1913 – 2013) της κατάκτησης της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου , του Μύτικα, από ομάδα Ελλήνων και Ελβετών ορειβατών. Και πάλι με ιδιαίτερο ενθουσιασμό γίνεται δεκτή η πρόταση μου και συγχρόνως δίνεται η διαβεβαίωση υλοποίησή της.

Με την παρέλευση ενός χρόνου και ενώ δεν υπάρχει κάτι νεότερο περί του θέματος, αναγκάζομαι να επαναφέρω την πρότασή μου, με τη διαδικασία της επερώτησης, ερωτώντας τώρα τον νέο περιφερειάρχη, αν προτίθεται να κάνει αποδεκτή την σχετική πρόταση και αν συγχρόνως δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό διαδικασίες για την υλοποίησή της.

Αγαπητοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σύντομα στην ουσία του συγκεκριμένου θέματος.

Επισημάναμε όλοι μας κατά καιρούς, ότι η Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στον τομέα του πολιτισμού και των φυσικών πόρων, διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών αναφέραμε τον Όλυμπο, το παγκόσμιο μνημείο φύσης και ιστορίας, το Άγιο Όρος, το κέντρο της ορθοδοξίας, τη Βεργίνα, το Δίον και την Πέλλα, το γνωστό αρχαιολογικό τρίγωνο, των σπουδαιότερων πόλεων της αρχαίας Μακεδονίας.

Όλα αυτά και μια σειρά επίσης αξιόλογων πολιτιστικών και ιστορικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης και των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων,, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με την κατάρτιση ενός ενιαίου περιφερειακού σχεδίου πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, μετατρέποντάς το, σε βασικό και σημαντικό πόρο στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Ο Όλυμπος αποτελεί αναμφισβήτητα για την περιφέρειά μας, το μεγαλύτερο συγκριτικό της πλεονέκτημα στην επίτευξη του στόχου αυτού.
Το συνέδριο που προτείνουμε και το οποίο θα πρέπει να έχει διεθνή χαρακτήρα, γιατί πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύμβολο, οφείλει να αναδείξει όλες τις πλευρές του Ολύμπου και να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, πρώτα για την προστασία του και στη συνέχεια την διαχείριση, την αξιοποίηση και τη ν προβολή του.
Η περιφέρεια στο σύνολό της, με κύρια βέβαια ευθύνη της διοίκησης, τουλάχιστον έως σήμερα, δεν αξιολόγησε δεόντως τη σπουδαιότητα του Ολύμπου και δεν θεώρησε απαραίτητο να ασχοληθεί με αυτόν, ούτε καν σε επίπεδο συζήτησης περιφερειακού συμβουλίου, παρά τις κατ επανάληψη οχλήσεις εκ μέρους μου.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ακουστούν σε λίγο από την πλευρά της πλειοψηφίας, επιχειρήματα αιτιολόγησης της συγκεκριμένης πραχτικής αντιμετώπισης του θέματος.

Εκείνο που τελικά έχει σημασία είναι ότι στην περιφέρειά μας, δεν υπάρχει συμφωνημένη περιφερειακή στρατηγική ανάπτυξης. Αυτός είναι και ο λόγος που αδυνατεί να ενσωματώνει προτάσεις σαν και αυτή και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες. Έτσι είναι υποχρεωμένη σε πολλές περιπτώσεις, να παρακολουθεί και στην καλύτερη των περιστάσεων να ακολουθεί τις εξελίξεις. 

Στην Πιερία αγαπητοί συνάδελφοι, ήδη, προετοιμάζεται το συνέδριο με θέμα τον Όλυμπο, για τον Σεπτέμβριο του 2013, με πρωταγωνιστές όμως άλλους φορείς.

Τον φορέα Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, την περιφέρεια Θεσσαλίας, τους παρολύμπιους δήμους Πιερίας και Θεσσαλίας, την Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων, τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου και μόλις τελευταία, μετά μάλιστα από παρότρυνση των διοργανωτών, προστέθηκε και η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ορίζοντας η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, έναν υπάλληλο στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, γιατί ο εκπρόσωπος της περιφέρειά μας στο φορέα Ε.Δ ΟΛΥΜΠΟΥ, δεν συμμετέχει καν στα Δ.Σ.

Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων αγαπητοί συνάδελφοι, καθιστά την περιφέρεια μας ουραγό, ενώ μπορούσε και έπρεπε να είναι πρωταγωνιστής.

Μετά από όλα αυτά, δεν απομένει να συμβιβαστούμε ακόμα μια φορά με το « κάλιο αργά παρά ποτέ» ή να αποδεχτούμε το βολικό σε αυτές τις περιπτώσεις «τέλος καλό, όλα καλά», μιας και η διεξαγωγή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί, έστω και χωρίς εμάς.

Είμαι βέβαιος κύριε περιφερειάρχη , πως κανείς στο περιφερειακό μας συμβούλιο και για κανένα θέμα, επιθυμεί την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας σε ρόλο κομπάρσου..Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύμβολο, τον Όλυμπο, που έχουμε την τύχη και το προνόμιο το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μέρος του, να βρίσκεται στην περιφέρειά μας.

Αξιοποιείστε λοιπόν κάθε τι δημιουργικό, από όπου αυτό προέρχεται. Η ανάπτυξη και η προοπτική της περιφέρειάς μας, απαιτεί κοινό σχέδιο και ταυτόχρονα κοινό βηματισμό από όλους μας. Επιτέλους, ας το κατανοήσουμε.    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.