Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ; Αντισυνταγματική και η Κουβέντα…





ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;
Αντισυνταγματική και η Κουβέντα…



Του Κώστα Ιω. Δημόπουλου
ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Υποψηφίου Δημάρχου Δίου – Ολύμπου
Μέλους Κ.Ε.Δ.Ε.

Στο ενδεχόμενο αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Ιουνίου του 2014 για τον Οκτώβριο του 2015 αναφέρθηκε πρόσφατα μερίδα του τύπου, υποστηριζόμενη από αρκετούς εν ενεργεία δημάρχους και το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να δώσει «παράταση ζωής» στους «πράσινους» αυτοδιοικητικούς.

Σύμφωνα, όμως, με τον «Καλλικράτη», η πρώτη θητεία λήγει στις 31 Αυγούστου 2014. Αυτό αποφασίστηκε για να συμπέσουν αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση της εκλογικής δαπάνης.

Οι θιασώτες της αναβολής αυτής παρακάμπτουν θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος.

Οι χώρες της Δύσης διοικούνται, κατά κανόνα, από το πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Σύνταγμα χορήγησε στον κυρίαρχο λαό το δικαίωμα να εκλέγει τα πρόσωπα των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 102 § 2 του Συντάγματος αναφέρει: «Οι αρχές τους (= των ΟΤΑ) εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει.».

Ο νόμος που εφαρμόζεται από το 2010 είναι ο «Καλλικράτης», όπου η θητεία των αιρετών ορίστηκε πενταετής, εκτός της πρώτης, της τρέχουσας, που είναι βραχύτερη, όπως προαναφέρθηκε.

Έτσι, στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, οι εκλογείς ψήφισαν τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες με θητεία από 1 Ιανουαρίου 2011 μέχρι 31 Αυγούστου 2014. Την ημερομηνία αυτή λήγει η «λαϊκή εντολή».

Εάν όμως, όπως φημολογείται, η θητεία παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, τότε, από 31 Αυγούστου 2014, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και οι αυτοδιοικητικοί σύμβουλοι κλπ, παύουν να είναι αιρετοί αλλά είναι εκ του νόμου διορισμένοι, αφού ξεπερνούν τα χρονικά όρια της «λαϊκής εντολής». Παράταση της θητείας αυτής χωρίς εκλογές συνιστά «πραξικόπημα».

Εξάλλου, αν, παρ’ ελπίδα, παραταθεί η θητεία, οι αποφάσεις των αυτοδιοικητικών αρχών θα είναι άκυρες, ως εκδοθείσες από «δοτό» και όχι από εκλεγμένο όργανο.

Πολλές οι διαπιστωμένες παραβιάσεις του Συντάγματος. Κάποιες παρουσιάζονται ως δικαιολογημένες λόγω «έκτακτων συνθηκών». Όσοι, όμως, δεν πρόλαβαν να διαβάσουν τα μνημόνια, επειδή ήταν 600 σελίδες, ας διαβάσουν το Σύνταγμα. Είναι μόνο 120 άρθρα. Κι ας γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα είναι το «υπερωκεάνιο». Δεν είναι η ελληνική νομοθεσία, που με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, προσθήκες και τροπολογίες έχει καταντήσει να είναι «η τράτα μας η κουρελού η χιλιομπαλωμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.