Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ


Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου στον υπουργό Οικονομικών 

ΘΕΜΑ: ΑΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 

Κύριε Υπουργέ, 
Μια τεράστια αδικία συντελείται από την εφαρμογή της ΠΟΛ 1094/2010 που αφορά το νόμο 3842/2010 για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έναντι των επιχειρήσεων Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο άρθρο 35 που αφορά τον Υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας νομικών προσώπων (Α.Ε. και ΕΠΕ) περιλαμβάνεται εξαίρεση  που προβλέπει το εξής: «Ειδικά για τα έτη 2010 έως 2012 η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής φορολογείται με συντελεστή 0.33 τοις χιλίοις και για τα κτίσματα αυτά δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 
Προκειμένου να έχει εφαρμογή η εν λόγω διάταξη θα πρέπει να υπάρχει άδεια λειτουργίας ξενοδοχειακής επιχείρησης, τα ακίνητα να ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία στην επιχείρηση και να χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των ως ξενοδοχειακής». 

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει εφαρμογή μόνο για τα νομικά πρόσωπα με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προσωπικές, να βρίσκονται αντιμέτωπες με την υψηλή φορολόγηση και την κλίμακα φόρου που αφορά τα φυσικά πρόσωπα. 
Ενώ δηλαδή μια προσωπική επιχείρηση ξενοδοχείου θα πλήρωνε φόρο 700 ευρώ με βάση την παραπάνω πρόβλεψη και το συντελεστή 0,33 τοις χιλίοις, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με φόρο ανά έτος (2010-2011-2012) 15.000 ευρώ.

Κύριε Υπουργέ, 
Χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προσωπικές σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες στην Πιερία βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση και τις γνωστές της συνέπειες. Την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες και με μια αδικία στη φορολόγησή τους που θα γονατίσει κυριολεκτικά τις επιχειρήσεις τους. 

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 
-Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για την άρση της αδικίας αυτής; 
-Προτίθεται να εντάξει στη συγκεκριμένη διάταξη που αφορά τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά πρόσωπα (ξενοδοχειακές μονάδες). 

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.