Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Task Force: SOS για 1025 έργα ΕΣΠΑ



Την ώρα που το μεγάλο ζητούμενο της ελληνικής οικονομίας είναι η εκκίνησή της μέσα από επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα, έρχεται η Task Force με την τριμηνιαία έκθεσή της (την τελευταία για το 2012) να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για 1.205 έργα του Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης (ΚΠΣ/2000-2006). Πρόβλημα στην απορρόφηση κονδυλίων διαπιστώνει, ωστόσο, η Task Force και στο ΕΣΠΑ, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει.

Όπως λέει, για την εκκαθάριση εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού 2000-2006, «για όλα τα ταμεία, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί 1.205 έργα κατά το κλείσιμο των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ανακτηθεί μέγιστο ποσό περίπου 3,3 δις € από πληρωμές για όλα τα έργα. Το συνολικό ποσό εθνικής χρηματοδότησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτών των ημιτελών έργων είχε εκτιμηθεί στα 262 εκ. € περίπου.

»Για τα επιχειρησιακά προγράμματα που επρόκειτο να κλείσουν έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2012, περίπου 60 έργα ενδέχεται να παραμείνουν σε εκκρεμότητα πέραν της προθεσμίας, αντιπροσωπεύοντας ποσό περίπου 65 εκ. € (συμμετοχή της ΕΕ).

»Κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών η Επιτροπή παραχώρησε παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013. Σχετικά με ανολοκλήρωτα έργα που προβλέπεται να κλείσουν έως τις 31 Μαρτίου 2013, έως το τέλος Νοεμβρίου σε εκκρεμότητα ήταν 300 και αντιπροσώπευαν συνολικά ποσό ανάκτησης περί τα 1,5 δις €. Όσον αφορά το Ταμείο Συνοχής, στα τέλη του Νοεμβρίου 2012 όλα τα έγγραφα κλεισίματος είχαν σταλεί εντός των προθεσμιών από τις ελληνικές αρχές. Για 15 έργα η προθεσμία για υποβολή των εγγράφων κλεισίματος από τις ελληνικές αρχές είναι πέρα της 1ης Ιανουαρίου 2013».

Η πρόοδος στο ΕΣΠΑ
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται στην Τριμηνιαία Έκθεση της Task Force/Δεκέμβριος 2012 για τη σημασία που έχει το ΕΣΠΑ για τη χώρα μας, κάτι που το έχει εξάλλου πει σε όλους τους τόνους και ο έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών: «Στο πλαίσιο της σοβαρής και παρατεταμένης ύφεσης και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής καθίστανται μια σπάνια και εξαιρετικά πολύτιμη πηγή επενδύσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις απορροφήσεις των κονδυλίων, «έως τα τέλη του Νοεμβρίου του 2012, η Ελλάδα απορρόφησε (από πλευράς πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν από την Επιτροπή) το 46,25% των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής ύψους 20,4 δις € που είναι διαθέσιμα για την περίοδο 2007-2013 (+11,3% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2011, κυρίως λόγω της αύξησης). Το εν λόγω ποσοστό υπερβαίνει το μέσο ποσοστό της ΕΕ που ανέρχεται σε 44,97%. Στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), η επίδοση της Ελλάδας είναι 50,91% έναντι του μέσου ποσοστού του 46,43%, ενώ σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συνοχής, η ελληνική επίδοση είναι 42,1%, ποσοστό το οποίο υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ των 15 που ανέρχεται σε 39,5%2. Στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), απορροφήθηκε το 36,8% της επιχορήγησης για την Ελλάδα έναντι του μέσου ποσοστού του 46,14% για την ΕΕ.
»Παρά την παραπάνω συνολική εικόνα, εξαιτίας του κανόνα Ν+2/3, οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποδέσμευσης ενός σημαντικού ποσού των κοινοτικών κονδυλίων έως τα τέλη του 2012 για ορισμένα επιχειρησιακά προγράμματα που σημειώνουν χαμηλότερη απορρόφηση. Η επόμενη περίοδος προγραμματισμού παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την καλύτερη στόχευση των κονδυλίων στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης. Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει. Θα απαιτηθούν νέες προσεγγίσεις για τη μεγιστοποίηση της αναπτυξιακής αξίας του πακέτου της πολιτικής συνοχής».
ΥΠΑΝ:
Ωστόσο, διαφορετική άποψη έχει το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο με ανακοίνωσή του προαναγγέλλει ότι «ως το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, πράγμα που θα αλλάξει ουσιωδώς την εικόνα των απορροφήσεων»
»Κατά τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτό θα φανεί σε 15 ημέρες, δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος απώλειας κονδυλίων με την εφαρμογή του κανόνα Ν+2/3», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει: «Η Task Force ούτως ή άλλως δέχεται ότι η Ελλάδα είναι πάνω από τον Κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις, παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αποτελεί σοβαρό εμπόριο στην υλοποίηση των προγραμμάτων».

Σχετικά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.