Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σεισμικές έρευνες κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή
 
Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση με τη διαδικασία του επείγοντος από τον Κ. Αρσένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γραπτή ερώτηση με τη διαδικασία του επείγοντος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κρίτων Αρσένης θέτοντας το θέμα της έναρξης σεισμικών ερευνών για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του διεθνούς πρωτοκόλλου ACCOBAMS.

Οι σεισμικές έρευνες με σόναρ θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για ένα τρίμηνο, τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν ληφθεί αποκλίνουν από οριζόμενα στην οδηγία 92/43 και στο πρωτόκολλο ACCOBAMS. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι η παρουσία δύο συνολικά παρατηρητών κητωδών στο νορβηγικό πλοίο για όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ προβλέπεται η συνολική παρουσία επτά παρατηρητών.  

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Χθες ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου. Οι έρευνες θα γίνονται σε 24ώρη βάση για ένα τρίμηνο. Μπορούν να αποβούν μοιραίες για τα δελφίνια και τις φάλαινες της εκτός Αιγαίου Ελλάδας. Είναι πιθανό να έχουμε μαζικούς ξεβρασμούς. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη συμφωνία ACCOBAMS να έχει επαρκή αριθμό παρατηρητών κητωδών στα πλοία που θα κάνουν σεισμικές έρευνες. Όμως από ότι φαίνεται στο νορβηγικό πλοίο θα υπάρχει ένας οπτικός και ένας ακουστικός παρατηρητής, που για να κάνουν τη δουλειά τους θα πρέπει να μην κοιμηθούν καθόλου για τρεις μήνες. Επειδή αυτό δε γίνεται, αναμένεται να μην υπάρχουν παρατηρητές κητωδών σε υπηρεσία κατά μεγάλα διαστήματα κάθε ημέρα, κατά τα οποία οι έρευνες θα είναι ανεξέλεγκτες ως προς τις επιπτώσεις τους στα κητώδη. Αντί για δύο, οι παρατηρητές θα πρέπει να γίνουν το λιγότερο 7, ώστε κάθε στιγμή να βρίσκονται σε βάρδια 2 οπτικοί και 1 ακουστικός. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει άμεσα την αύξηση των παρατηρητών δημιουργώντας άλλωστε έτσι τουλάχιστον 5 ακόμη θέσεις εργασίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.