Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αναστολή λειτουργίας σχολείων λόγω έλλειψης λειτουργικών δαπανών


ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


* ΣΤΟΝ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Η ΠΙΣΤΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 35 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΘΑΝΕΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Λόγω επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης, σοβαρό πρόβλημα έχει ήδη προκληθεί στη λειτουργία σχολικών μονάδων. Το πρόβλημα εντοπίζεται αρχικά σε νομούς της Μακεδονίας και, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη  σε δύο νομούς έχει ανασταλεί η λειτουργία σχολείων. Ωστόσο, υπό τις παρούσες περιστάσεις το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους νομούς της Μακεδονίας αλλά και ευρύτερα.
Τους τελευταίους μήνες έχουν περικοπεί περαιτέρω τα κονδύλια που δίνονταν για δαπάνες στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα λειτουργίας σχολικών μονάδων λόγω έλλειψης χρημάτων που αφορά κυρίως προμήθεια καυσίμων για θέρμανση.

Για τα θέματα αυτά καθώς και για άλλα που αφορούν στη γενικότερη λειτουργία των δήμων, έχουν γίνει συναντήσεις δημάρχων αλλά και περιφερειαρχών προκειμένου να συζητηθεί η βιωσιμότητα πλέον της αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, συνέλευση δημάρχων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη.

Μετά τη συνάντηση αυτή ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, όταν ρωτήθηκε για τα προβλήματα που προκαλούνται μετά και τις εκ νέου περικοπές, δήλωσε: «Η μόνη πίστωση που ήρθε αυτές τις μέρες για τη λειτουργία των σχολείων είναι ένα ποσό της τάξης των 57.000 ευρώ. Αυτό το ποσό φτάνει για να λειτουργήσουν  οι  35 σχολικές μονάδες της περιοχής μας για λίγες μόνο ημέρες.  Μετά; Τι θα γίνει μετά; Κυρίως όταν οι θερμοκρασίες θα πέφτουν πολύ χαμηλά.
Σας ανέφερα  ένα σοβαρό πρόβλημα, που όμως δεν είναι το μοναδικό. Να ξέρετε ότι τα χτυπήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι συνεχή και πολλαπλά  και, όπως είχα πει και το προηγούμενο διάστημα, αυτή η κατάσταση, νομοτελειακά πια, οδηγεί τους δήμους όχι σε ολιγοήμερο κλείσιμο λόγω απεργιών αλλά σε οριστικό κλείσιμο.

Όταν λοιπόν τα έλεγα όλα αυτά, κάποιοι δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ή δεν ήθελαν να το παραδεχτούν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο… Τώρα όμως έρχεται η ώρα που θα δούμε καταστάσεις και γεγονότα τα οποία, μεταπολεμικά, δεν έχουμε ξαναδεί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.