Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: TO ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΔΗ.ΚΕ.ΔΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ


ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 (ΜΕΡΟΣ Β’).


ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΔΡΑΣ ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο. – «ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ»
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ο.Τ. 81-83 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΙΟΥ

- Μεταφορά έδρας ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο. / Παραχώρηση χρήσης κτιρίου «Γκουντέλια»: Ζητήθηκε από το σώμα να εγκρίνει τη μεταφορά έδρας της Δημοτ. Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο.) από τη Λεπτοκαρυά στο Λιτόχωρο και συνάμα την παραχώρηση χρήσης στην Κοινωφελή του αναπαλαιωμένου αρχοντικού «Γκουντέλια». Εννοείται πως για ένα κτίριο – η αναπαλαίωση του οποίου κόστισε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό – που ενώ προγραμματιζόταν να γίνει λαογραφικό μουσείο κατέληξε να «ρημάζει» επί μία δεκαετία στην αχρηστία (ακόμη περιμένει ο Πολιτιστικός Όμιλος παραχώρηση χρήσης), είναι ευχής έργο να «ζωντανέψει» επιτέλους και να συντηρείται σωστά, έστω και με διαφορετικό πλέον σκοπό (πινακοθήκη έργων του διεθνούς φήμης ζωγράφου Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη).
Από εκεί και πέρα το να συνδέεται η ανάγκη συντήρησης του κτιρίου και η λειτουργία της πινακοθήκης με τη μεταφορά έδρας της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο. ή ακόμη και με την δυσκολία μετακίνησης της υπαλλήλου (αλήθεια, μετά από πόσο καιρό το θυμήθηκαν αυτό;!), ήταν επιλογή τουλάχιστον ατυχής – την ίδια περίπου παρατήρηση έκανε κι ο κ. δήμαρχος λέγοντας μάλιστα πως το πρόβλημα μετακίνησης μπορούσε να λυθεί με το αυτοκίνητο του «Βοήθεια στο σπίτι»!
Προσωπικά δήλωσα ότι τα επιχειρήματα για την ανάγκη αλλαγής έδρας ασφαλώς και δεν με έπεισαν, όπως δεν έπεισαν κι αρκετούς άλλους συμβούλους (ακόμη και μερικούς της πλειοψηφίας). Στο κάτω – κάτω, αν όντως έπρεπε να μεταφερθεί η έδρα της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο., τότε στα πλαίσια της αναλογικότητας θα έπρεπε να μεταφερθεί στο δημαρχείο Κονταριώτισσας. Έχουμε τρεις δημοτ. επιχειρήσεις εκ των οποίων η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο. εδρεύει στον Αν. Όλυμπο και η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. στο Λιτόχωρο. Μόνο η Δ.Ε. Δίου δεν έχει έδρα δημοτ. επιχείρησης. Καταψηφίσαμε λοιπόν ως συνδυασμός την αλλαγή έδρας, αλλά είπαμε «ναι» στην παραχώρηση χρήσης του κτιρίου «Γκουντέλια» στη ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο.

- Εμμονή σε γνωμοδοτική απόφαση του Δ.Σ. για τροποποίηση στα Ο.Τ. 81-83 του ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού Δίου: Τον περασμένο Ιούλιο το Δ.Σ. είχε αποφασίσει γνωμοδοτικά να αποδεχθεί τροποποίηση σε δύο Ο.Τ. του ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού Δίου, μετά από δικαστική απόφαση που δικαίωσε συνδημότες μας για το γεγονός ότι επί 20 και πλέον έτη δεν τους είχε εγκριθεί ποσό απαλλοτρίωσης. Από την τότε γραπτή εισήγηση προέκυπτε πως ήμασταν σχεδόν υποχρεωμένοι από την απόφαση του δικαστηρίου να προχωρήσουμε σε τροποποίηση του αρχικού σχεδίου («…πράξη ορθή και απόλυτα αναγκαία και συντάσσεται σε εκτέλεση της με αριθμό 36\2011 δικαστικής απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία και έχει καταστεί τελεσίδικη.»).
Στο μεσοδιάστημα βρήκα την απόφαση αυτή, κι ενημέρωσα το σώμα ότι αυτό που προκύπτει από το σκεπτικό της, αλλά και από ακόμη πιο πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Σ.Τ.Ε. (που έχει ισχύ νόμου), είναι πως ο Δήμος έχει την υποχρέωση απλώς να επανεξετάσει την υπόθεση και είναι στην διακριτική του ευχέρεια να κρίνει «…εάν η ιδιοκτησία πρέπει να παραμείνει εκτός πολεοδ. σχεδίου ή να δεσμευθεί εκ νέου με την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης.» που θα πρέπει βέβαια αυτή τη φορά να καταβληθεί στους συνδημότες μας! Βασικό κριτήριο ορίζεται εκ του νόμου, ανάμεσα σε άλλα, η προστασία και διαφύλαξη των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
Εκτός από την επισήμανση αυτή, ρώτησα επίσης εάν είχαν ειδοποιηθεί για την τροποποίηση όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι (δηλ. όχι μόνο οι συνδημότες μας που κινήθηκαν δικαστικά, αλλά και όλοι όσοι τυχόν επηρεάζονται από την προτεινόμενη τροποποίηση). Δυστυχώς ούτε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, ούτε ο πρόεδρος του Δίου ήταν παρόντες στη συνεδρίαση κι έτσι δε δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Από τη στιγμή που υπήρχε έλλειψη ενημέρωσης, η παράταξή μας («ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ»), καθώς και η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», δηλώσαμε «παρόντες» στην ψηφοφορία.     

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.