Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥ ΓΥΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Πρέπει να διαφυλάξουμε την πίστη των Ελλήνων στην ευρωπαϊκή προοπτική και το ευρώ

Συνάντηση μιας ώρας είχε σήμερα στο Παρίσι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Α' Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Harlem Désir, με τον οποίο και συζήτησαν για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα, καθώς και για τη συνεργασία των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος συνάντησε και τον ελληνικής καταγωγής Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρμόδιο για διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα κ. Jean-Christophe Cambadélis.

Δηλώσεις  Ευάγγελου Βενιζέλου - Harlem Désir μετά τη συνάντησή τους

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε το σκοπό της συνάντησης;
Η. DESIR: Χάρηκα ιδιαίτερα που συναντηθήκαμε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του ΠΑΣΟΚ και τις απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε στην κρίση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε η Ευρώπη να βρίσκεται στα χέρια των χρηματοπιστωτικών αγορών, των σπεκουλαδόρων. Η Ευρώπη είναι ένα πολιτικό οικοδόμημα αλληλεγγύης, συνοχής μεταξύ των λαών μας και πρέπει να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο δυνατοί μαζί στο αυριανό κόσμο.
Θέλουμε να επανασυμφιλιώσουμε την Ευρώπη με τους λαούς μας, τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη Νότια Ευρώπη όσο και στις χώρες όπως η Γαλλία, όπου οι συντηρητικοί εφάρμοσαν πολιτικές φορολογικών απαλλαγών στους πιο πλούσιους που επιβάρυναν την οικονομία μας, τα δημόσια οικονομικά μας.
Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι στην υπηρεσία της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής ευημερίας και ταυτόχρονα ότι μπορεί να υπάρξουν αξιόπιστες απαντήσεις σε οικονομικό επίπεδο. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει λύσεις αλλά γι' αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει την οικονομική πολιτική.
Θέλουμε η ΕΚΤ να επεμβαίνει πολύ πιο άμεσα, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, ώστε να αγοράζει δημόσιο χρέος και να καταπολεμά την σπέκουλα και τα υψηλά επιτόκια. Ζητάμε η τρόικα να κατανοήσει ότι πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση των προθεσμιών που έχουν ζητηθεί σε ορισμένες χώρες για την αποπληρωμή και δεν ζητάμε μόνο στις χώρες να κάνουν προσπάθειες για την αποσυμφόρηση του χρέους.
Και η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες απόλυτα απίστευτες, πάρα πολύ σκληρές, για την κοινωνία. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη στην πραγματική οικονομία, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στη καταναλωτική δυνατότητα των νοικοκυριών.
Πρέπει να υπάρξει ελπίδα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα διαρθρωτικά ταμεία. Ξέρετε, ότι ο Φρανσουά Ολάντ, την επομένη της  εκλογής του, πήγε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στις 28 - 29 Ιουνίου για να ζητήσει ένα σύμφωνο ανάπτυξης με 120 δις ευρώ, για να υπάρξει φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μόλις πέρασε μια συμφωνία και τώρα πρέπει να ισχύσει. Ο ΕΜΣ θα πρέπει να μπορέσει να επαναγοράσει δημόσιο χρέος. Ο τρόπος μπορεί να βρεθεί.
Υπάρχει η πολιτική βούληση της αλληλεγγύης. Για μας η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν είναι μόνο μέλος του ευρώ αλλά και της ιστορικής, πολιτιστικής, πολιτικής πορείας της Ευρώπης. Και είμαστε όλοι μαζί, Γάλλοι, Έλληνες, Γερμανοί , αλληλέγγυοι όσον αφορά την απάντηση που πρέπει να φέρουμε στην κρίση.
Αυτό είναι το νόημα της δουλειάς που πραγματοποιούμε μαζί, μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και του  αγώνα που εμείς, οι Γάλλοι σοσιαλιστές, θέλουμε να φέρουμε σε πέρας με τους Έλληνες συντρόφους μας για μια άλλη πολιτική της Ευρώπης που θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε εξετάσει μια καλύτερη συνεργασία των δύο κομμάτων;
Η. DESIR: Νομίζω ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις ανταλλαγές μας. Πρέπει μαζί να προωθήσουμε ιδέες για την Ευρώπη. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, με οικονομολόγους. Πρέπει όμως να οργανώσουμε περισσότερες ανταλλαγές με τους πολίτες, με τα μέλη των δύο κομμάτων των Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ, των νέων. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε αυτές τις ανταλλαγές. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως μπορείτε να επηρεάσετε τη λήψη αποφάσεων στο Ελυζέ για παράδειγμα; Θα παίξετε κάποιο ρόλο εκεί..
Η. DESIR: Ναι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, πιστεύει πάρα πολύ στο ότι η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδος μέσα στο ευρώ και ότι για άλλη μια φορά πρέπει να υπάρξει ένα σύμφωνο που θα στηρίζει την ανάπτυξη για το σύνολο της ευρωζώνης και ιδιαίτερα για τις χώρες με δυσκολίες, όπως είναι η Ελλάδα.
Εγώ, ως αντιπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μπορώ να σας πω ότι το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να επιμηκυνθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδος και ότι χρειάζεται μια παρέμβαση πολύ πιο σημαντική του ΕΜΣ και της ΕΚΤ. Αυτό συνιστά πολιτικό και ιδεολογικό αγώνα που κάνει το Σ.Κ.
Είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι στο πλευρό μας με όλη του την καρδιά. Αλλά θα πρέπει να δώσει τον αγώνα μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χρειάζεται να βρει συμμάχους. Ήδη με την Ιταλία, την Ισπανία, ακόμη και κυβερνήσεις που δεν είναι στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον ίδιο, έχει προωθήσει τα πράγματα, έχει αλλάξει τον προσανατολισμό του διαλόγου και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, σε σύγκριση με την εποχή  των Σαρκοζί και Μέρκελ.
 Τα πράγματα έχουν αλλάξει με τον Φρανσουά Ολάντ. Εμείς όμως, σαν πολιτικό κόμμα, πρέπει να κάνουμε το αγώνα μας ώστε να βρούμε συμμάχους μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα και να προετοιμάσουμε τους πολίτες.
Οι ηγέτες δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι τους. Και οι λαοί πρέπει να εκφραστούν. Κατ' αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να έχει περισσότερα αποτελέσματα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με το νέο επικεφαλής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος τον κ. Desir είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες πριν λίγες μέρες. Αυτή είναι η δεύτερη συνάντησή μας, η πρώτη εδώ στην έδρα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και θα σηματοδοτήσει με την παρουσία του μια πετυχημένη πορεία του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ λεπτή και δύσκολη, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να διαφυλάξουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη συνοχή της κοινωνίας, πρέπει να διαφυλάξουμε την πίστη των Ελλήνων στην ευρωπαϊκή προοπτική και το ευρώ. Πρόκειται να πάρουμε πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι θυσίες των Ελλήνων είναι ήδη πάρα πολλές. Είμαστε έτοιμοι και για άλλες θυσίες, αλλά πρέπει να έχουμε μια σαφή προοπτική, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικό, δημοσιονομικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δημοσιονομικό, πρέπει να λύσουμε θέματα τεχνικά με τους εταίρους μας, αλλά είναι πρωτίστως πρόβλημα πολιτικό, πρόβλημα κοινωνικό. Γι' αυτό πρέπει η προσέγγισή μας να είναι διπλή: να είναι και πολιτική και οικονομική. Και είμαι βέβαιος ότι κάθε προοδευτικός Ευρωπαίος, κάθε Ευρωπαίος, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος που καταλαβαίνει τις συνθήκες, καταλαβαίνει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι, σε αριθμούς, πάρα πολύ μικρό για την Ευρώπη. Και άρα η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα εργαστήριο για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών με προοπτική και όχι απλώς ένα εργαστήριο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.
Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Desir καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά αυτό που λέμε. Θα εργαστούμε μαζί και προσωπικά και στο επίπεδο των κομμάτων μας και με άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού νότου, με άλλα κόμματα σοσιαλιστικά τα οποία ξέρουν, όπως ξέρουμε κι εμείς, ότι καθήκον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι να προτείνουμε και να υποστηρίξουμε μια ρεαλιστική, προοδευτική, εφαρμόσιμη γραμμή  και υπολογίζουμε πάρα πολύ στους νέους συσχετισμούς που μπορούν να διαμορφωθούν με την παρουσία του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η εκλογή του πριν μερικούς μήνες συμβολίζει πολλά πράγματα, δίνει ελπίδες και πρέπει να δουλέψουμε πραγματικά στο επίπεδο αυτό για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα.
Η Ελλάδα είναι μια ιστορία άδικων παρεξηγήσεων, υπάρχουν αρνητικά άδικα στερεότυπα για την Ελλάδα, που πρέπει να τα αντιστρέψουμε λέγοντας την αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Τόκιο η διαφωνία μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε δείχνει ότι ίσως αρχίζει και η γενικότερη γνώμη των ηγετών να αλλάζει;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η συζήτηση στο Τόκιο είναι η συζήτηση που έχουμε κάνει και στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα, πάρα πολλές φορές. Λέω συνεχώς, σε κάθε μου δημόσια εμφάνιση, ότι χωρίς να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς πραγματική παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση της κρίσης, σε ένα ξέφωτο που θα της επιτρέψει να πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ξανακερδίσει την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη.
Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να θίγονται οι εταίροι μας. Υπάρχουν λύσεις που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα για το Γερμανό  ή τον Ολλανδό ή γενικά τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Και πιστεύω ότι από την αντίθεση που φάνηκε να υπάρχει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Γερμανίας μπορούμε εμείς να αντλήσουμε θετικά στοιχεία και να διαμορφώσουμε μια λύση, την οποία την έχουμε επεξεργαστεί, η οποία να μας επιτρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο αυτό με μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διχόνοια που δημιουργείται τώρα μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε εμφανίζεται στην πραγματικότητα στην Τρόικα με την Ελλάδα; Εσείς αισθάνεστε ότι υπάρχει πρόβλημα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μιλάμε για δημοσιογραφικές πληροφορίες. Θα σας πω λοιπόν πρακτικά κάτι πάρα πολύ απλό: πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους γιατί τώρα έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας, επειδή η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλέψει η Τρόικα. Μπορεί να διασφαλιστεί αυτό, χωρίς να χρειαστεί να «κουρευτούν» όπως λέμε, τα διακρατικά δάνεια, χωρίς να έχουμε πρόβλημα με κανένα Κοινοβούλιο κάποιου κράτους - μέλους. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες τεχνικές, που αυτό το επιτρέπουν.
Αυτό με τη σειρά του, μας επιτρέπει να κάνουμε την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, χωρίς να δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα ύφεσης, ρευστότητας και άρα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, στην απασχόληση, στους απλούς και φτωχούς ανθρώπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία με την Τρόικα βγήκε κι ένα καινούργιο αγκάθι, το θέμα των 500 εκ. με τις Τράπεζες.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό αντιμετωπίστηκε. Αντιμετωπίστηκε, γιατί εμείς είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό που είχαμε καταθέσει, του 2012 το ποσό αυτό. Ορθώς εισπράττεται το ποσό αυτό και δεν είναι δυνατό την περίοδο που ζητάς θυσίες από τον ελληνικό λαό, να απαλλάξεις τις Τράπεζες από 550 εκ. οφειλής προς το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.