Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΥΦΑΛΟΥ ΣΤΟ ΚΙΤΡΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ



Υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση για την κατασκευή τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Κίτρους Ν.Πιερίας. Το έργο προϋπολογισμού μελέτης 599.496,00€, υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και είναι ενταγμένο στο Μέτρο 3.2 του ΕΠΑΛ 2007 – 2013. Δικαιούχος για την εκτέλεση του έργου σύμφωνα με το νόμο είναι πλέον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
Το έργο αφορά το σχεδιασμό και τον υπολογισμό των απαραίτητων θαλάσσιων κατασκευών για τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στην περιοχή του Κίτρους Πιερίας, ενώ σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός του έργου για την επιστημονική παρακολούθηση διάρκειας τριών χρόνων, της λειτουργίας του τεχνητού υφάλου μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασής του. 

Ο τεχνητός ύφαλος προτείνεται να εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή στα παράλια του Κίτρους και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται ΒA του Ακρωτηρίου Αθερίδα. Η ακτή στην περιοχή αυτή είναι ομαλή με αμμώδες και μερικώς ιλυώδες υπόστρωμα, έχει νησίδες σκληρού υποστρώματος και επηρεάζεται εποχιακά από το κρύο ρεύμα που δημιουργείται από τις υδάτινες μάζες που εκρέουν από τα μεγάλα ποτάμια του κόλπου Θεσσαλονίκης. Η έκταση όπου προτείνεται να ποντιστεί ο τεχνητός ύφαλος, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ισοβαθών των 15 και 25 μέτρων.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της ιχθυολογικής μελέτης θα χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι παραγωγικών τεχνητών υφάλων. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για την περιοχή, τα φυσικά χαρακτηριστικά της και την καταγεγραμμένη πανίδα, προτείνεται από την ιχθυολογική μελέτη να συμπεριληφθούν τύποι κυβολίθων και πυραμίδων , ενώ για την οριοθέτηση της περιοχής του τεχνητού υφάλου θα τοποθετηθούν περιμετρικά μικρότεροι κύβοι.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η αύξηση της βενθικής βιοµάζας στην περιοχή, µέσω της εποίκισης του σκληρού υποστρώµατος µε δηµιουργία καταφυγίου κατάλληλου για την απόθεση των αυγών µεγάλου αριθµού θαλάσσιων ειδών, την προφύλαξης των προνυµφών τους, την αύξηση της πολυπλοκότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον και επομένως και την αύξηση της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία νέων τροφικών πλεγμάτων. Επιπλέον το έργο στοχεύει στην προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος µε έμφαση στις περιοχές συγκέντρωσης νεαρών ατόμων και την προστασία της περιοχής από την παράνομη αλιεία, αυξάνοντας µακροπρόθεσµα τη βιομάζα των αυτόχθονων πληθυσμών, µέσω της δημιουργίας προστατευόµενης ζώνης. 

Παράλληλα, μέσω του έργου επιτυγχάνεται προστασία των θαλάσσιων ειδών της περιοχής , αύξηση της βιοποικιλότητας, αύξηση της ιχθυοπαραγωγής, δημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, που θα αποφέρει όφελος στην τοπική οικονομία.
Για ένα έργο πνοής κάνει λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου. Όπως επισημαίνει, το εν λόγω έργο θα συμβάλλει στην προστασία του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας αλλά και στη διατήρηση των αλιευτικών πόρων της Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.