Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ- ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ


Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον κ. Υπουργό Υγείας 
ΘΕΜΑ: Ταλαιπωρία νεφροπαθών λόγω οφειλών του ΕΟΠΥΥ



Κύριε Υπουργέ,
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς σε όλη την Ελλάδα, αφού ο ΕΟΠΥΥ λόγω της αδυναμίας του να καταβάλλει τα αντίστοιχα έξοδα αιμοκάθαρσης, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατοντάδες ιδιωτικές κλινικές που αναλαμβάνουν τη διαδικασία.
Οι νεφροπαθείς σύμφωνα με την υπ'αρ. 185/29/2-4--2012 απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ δικαιούνται αποζημίωσης για τα έξοδα της απαραίτητης για την αιμοκάρθαση μετακίνησης.  
Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και η  Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ανακοίνωσαν την αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας ασφαλισμένων από την 1η Οκτωβρίου 2012. Στην επιστολή τους προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας αναφέρεται πως δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού για τα νοσήλια Μαΐου 2012, ούτε προχωρούν τα εντάλματα για τα λοιπά νοσήλια Μαΐου - Ιουνίου 2012.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τι σημαίνει η απόφαση αυτή για όλους τους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα τους νεφροπαθείς, που θα κληθούν να καταβάλλουν εξ ολοκλήρου το κόστος της αιμοκάθαρσής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί περίπου 5500 αιμοκαθαρόμενοι μεταβαίνουν κάθε εβδομάδα σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν αιμοκάθαρση, ενώ περίπου 500 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής ιδιωτικών κλινικών.
Το συνολικό χρέος του ΕΟΠΠΥ έναντι των ιδιωτικών κλινικών και μονάδων υγείας αγγίζει τα 1,2 δις ευρώ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1.      Τι προτίθεται να κάνει ο κ. Υπουργός για την κάλυψη των οφειλών έναντι των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτικών μονάδων υγείας;

Oι  Ερωτώντες Βουλευτές

Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος


Δημήτριος Χριστογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.