Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ έβαλε στο τραπέζι την αναγκαιότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ Ρ/Σ «REAL FM»
ΚΑΙ ΣΤO ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

 


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε και να κουβεντιάσουμε με την Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, την κυρία Φώφη Γεννηματά.
                        Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου και σε όσους μας ακούνε.  
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα ξεκινήσω, παρ' ότι αυτό θα αναμένουν οι ακροατές μου, από το  θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Θα ξεκινήσω από κάτι που θεωρώ πολύ σοβαρότερο απ' αυτό, από τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τη στήριξη του πακέτου των νέων μέτρων στη Βουλή.
                        Καταλαβαίνω καλά ότι το πολιτικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελέσουν ένα πακέτο η επιμήκυνση, το κούρεμα και τα μέτρα; Και αν αυτό δεν συμβεί, τι θα πράξετε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, γιατί πιστεύουμε ότι αν ακολουθήσουμε μια άλλη διαδρομή, αυτή θα είναι καταστροφική για τον τόπο. Είναι προφανές ότι η κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές και αυτό που διεκδικούμε, δηλαδή την πραγματική παράταση, είναι κάτι που πραγματικά το δικαιούμαστε. Δεν ικετεύουμε και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι ζητάμε οξυγόνο, ότι έχουμε καλύψει τα 2/3 της διαδρομής, ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσαρμογή, με πολύ μεγάλες θυσίες, δυσβάστακτες θυσίες και, εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να καταλάβουν πού είναι και τα όρια της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, καταλαβαίνω καλά ότι δεν θα ψηφίσετε τα μέτρα, αν είναι αποκομμένα από τη συνολική ρύθμιση;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν πρέπει να έρθουν τα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή, εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι θα είναι το οριστικό πακέτο, για να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον ελληνικό λαό ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε διασφαλίσει, όχι απλώς την παράταση των δύο επιπλέον ετών, αλλά την πραγματική παράταση - γιατί ακούγονται και διάφορες αντιλήψεις ότι, εντάξει, θα πάρουμε την παράταση, αλλά τα μέτρα θα είναι εμπροσθοβαρή και ενδέχεται να έχουμε και επιπλέον μέτρα σε βάθος χρόνου.  
                        Εάν δεν έχουμε μια ρήτρα αντικατάστασης, που να λειτουργεί πραγματικά υπέρ της χώρας και υπέρ των πολιτών και όχι τιμωρητικά και εάν δεν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή, στην πραγματικότητα, για την περαιτέρω μείωση του χρέους - εμείς έχουμε προτείνει και τρεις τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό - αν δεν γίνουν όλα αυτά, πολύ απλά, σε τρεις μήνες, θα συζητάμε και πάλι για ένα νέο πακέτο μέτρων και για ένα νέο αδιέξοδο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαντάζομαι ότι κατανοείτε πως πολλοί θα συνδέσουν αυτή τη νέα σκληρή στάση του ΠΑΣΟΚ με όσα συνέβησαν με τη λίστα Λαγκάρντ. Ότι δηλαδή μπορεί να θεωρήσουν και να ερμηνεύσουν έτσι την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει αυτή την πιο σκληρή στάση, ως προσπάθεια να υπερβεί τις εντυπώσεις που δημιούργησε το γεγονός ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν στα χέρια του κ. Βενιζέλου.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή η απόφαση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι νέα. Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι ξεκινήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές να βάζουμε στο τραπέζι την αναγκαιότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Είπαμε τότε να μην μπούμε στη συζήτηση με την τρόικα για την εξειδίκευση των 11,5 δις, να ξεκινήσουμε με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, την πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, ακριβώς για να συμφωνήσουμε το συνολικό πακέτο. Είχε διαφορετική άποψη γι' αυτό το θέμα ο Πρωθυπουργός. Ήθελε να μπορεί να πει ότι έχει τα 11,5 δις στα χέρια του και μετά να πάει να συζητήσει.
                        Καταλαβαίνετε ότι υποχρεωθήκαμε να σεβαστούμε την άποψη του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα έπρεπε να έχει και τον τελικό λόγο σε αυτή την υπόθεση. Όμως, τι αποδεικνύεται τώρα; Αποδεικνύεται ότι έχει ξεφύγει η συζήτηση με την τρόικα, έχουμε ξεπεράσει ήδη τα 11,5 δις. Υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν οι Αρχηγοί σε μια νέα συνάντηση, όπου το πακέτο που θα έχουν μπροστά τους δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο συζήτησαν και συμφώνησαν τους βασικούς άξονες, για το οποίο θεωρούσαν ότι ήδη ήθελε βελτίωση και ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και αυτά τα 14,5 δις.
                        Άρα, εμείς λέμε ότι πρέπει να μπει ένα όριο. Δεν είναι λοιπόν καθόλου νέα η στάση μας. Έχουμε από την αρχή ακολουθήσει μια πολύ ξεκάθαρη διαδρομή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και δεν συνδέεται με τίποτε άλλο, λέτε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και δεν συνδέεται με τίποτε άλλο, παρά με τις αντοχές και τα όρια της ελληνικής κοινωνίας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ δεν θα σας θέσω αστυνομικού τύπου ερωτήματα για τη λίστα Λαγκάρντ, αυτά άλλωστε ετέθησαν στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, στη συνέντευξή του στο MEGA και, πιθανόν, αν έχω κάποιο πρόσθετο, θα το θέσω στον ίδιο, όταν θα συνομιλήσω μαζί του.
                        Θα σας ρωτήσω τι πρέπει, κατά τη γνώμη σας, από εδώ και πέρα να γίνει με τη λίστα αυτή. Πρέπει να αξιοποιηθεί; Πρέπει να μάθουμε ποιοι ήταν στη λίστα αυτή; Αυτά είναι τα δύο ερωτήματα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς έχουμε ζητήσει, ως ΠΑΣΟΚ, η λίστα αυτή να παραδοθεί στη Βουλή και νομίζω πως αυτή είναι η σωστή διαδρομή, αυτή την ώρα. Και θα σας θυμίσω ότι ο κ. Βενιζέλος έστειλε στη Βουλή ονόματα ανθρώπων, συμπολιτών μας, που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και, μάλιστα, μέσα στην επίμαχη περίοδο της κρίσης.
                        Αυτά είναι στη διάθεση των βουλευτών και είναι λίστες που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ, όπως υπάρχουν και οι αντίστοιχες λίστες, οι οποίες έχουν αξιοποιηθεί και επεξεργαστεί, για ακίνητα στο εξωτερικό άλλων συμπολιτών μας.
                        Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα το οποίο θέσατε, σε σχέση με την αξιοποίησή της: αυτή τη στιγμή, είναι στα χέρια των ανθρώπων που πρέπει να είναι. Και αυτοί θα εκτιμήσουν και θα δουν πώς μπορούν να την αξιοποιήσουν. Όμως, εγώ θέλω να βάλω μια άλλη διάσταση. Πραγματικά, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι, επί εννέα μήνες, άνθρωποι με πολύ μεγάλη εμπειρία και γνώση για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν στοιχεία και πληροφορίες, ακόμη και μέσα από μη νόμιμη οδό, δεν το έπραξαν.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι off shore της υπόθεσης Καρούζου πρέπει να ανοίξουν, ναι ή όχι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύω ότι αν δεν υπάρξει πλήρης διαφάνεια το συντομότερο δυνατό για όλες αυτές τις υποθέσεις, δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής. Και αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό η πολιτική και οι πολιτικοί να κερδίσουν το στοίχημα της ηθικής και να δώσουν περιεχόμενο σε αυτό που κάνουν, περιεχόμενο που θα συνδέεται με το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά, κυρία Γεννηματά. Καλημέρα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.