Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση με τους ηγέτες της Ευρωζώνης



Κ. ΜΑΚΡΗ: Να καλημερίσουμε και να καλωσορίσουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, την κυρία Φώφη Γεννηματά.
                        Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλό μεσημέρι και σ' εσάς.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Το μυστήριο με τη λίστα, υποθέτω ότι λύθηκε, γιατί την έστειλε ο κ. Βενιζέλος - αν κατάλαβα σωστά - στην Κυβέρνηση, στον κ. Σαμαρά. Είναι έτσι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, βεβαίως. Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο κ. Διώτης στην Κυβέρνηση. Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω απ' αυτό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχετε καταλάβει γιατί ο κ. Διώτης δεν την εγχείρησε στον κ. Στασινόπουλο, στο διάδοχό του;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό νομίζω θα πρέπει να το ρωτήσετε στον κ. Διώτη. Αυτό που ξέρουμε όλοι, είναι αυτό που και δημόσια έχει δηλώσει, ότι η λίστα αυτή είναι προϊόν υποκλοπής, επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας. Αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα. Από την άλλη πλευρά, εγώ προσθέτω, όμως, ότι η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών.
                        Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν μπορεί να ειπωθεί δημόσια. Άρα, εγώ θέλω να προσθέσω εδώ ότι αυτή η δημόσια συζήτηση γι' αυτή την περιβόητη λίστα, δημιουργεί δύο προβλήματα: το ένα πρόβλημα είναι στην αξιοποίηση αυτών καθαυτών των πληροφοριών, γιατί κανένας ποτέ δεν θα παραδεχθεί ότι τις χρησιμοποίησε. Και το δεύτερο, δημιουργεί προβλήματα στη σχέση μας με την Ελβετία, γιατί η Ελβετία καταγγέλλει τις χώρες που χρησιμοποιούν στοιχεία υποκλοπής για τις καταθέσεις στις Τράπεζές της και δεν προχωρά σε διακρατικές συμβάσεις μαζί τους, κάτι που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, όπως καταλαβαίνετε, πάρα πολύ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ να προσθέσω ένα τρίτο, κατά την προσωπική μου άποψη, εξίσου μείζον πρόβλημα: δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα αξιοπιστίας κυρία Γεννηματά και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Για φανταστείτε την κυρία Λαγκάρντ, για παράδειγμα, που εγχείρησε τη λίστα και ακούει εδώ και μια εβδομάδα ότι χάθηκε αυτή η λίστα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η λίστα αυτή δεν έχει χαθεί, όπως διαπιστώνετε, άρα, νομίζω ότι το θέμα πρέπει να σταματήσει εδώ. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται κυρία Μακρή και νομίζω ότι, για να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, πρέπει ν' ασχοληθούμε με την ουσία αυτών των θεμάτων, την ουσιαστική διερεύνηση αυτών των θεμάτων, γιατί ο κόσμος ζητά απαντήσεις. Κι εγώ θέλω να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι, με εντολή του κ. Βενιζέλου, ο οποίος ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών, ονόματα Ελλήνων πολιτών, που έχουν βγάλει χρήματά τους στο εξωτερικό για το 2009, το 2010 και το 2011, έχουν δοθεί στο ΣΔΟΕ για έλεγχο και είναι στη διάθεση της Βουλής, ο κάθε Βουλευτής θα μπορούσε να ενημερωθεί γι' αυτά τα στοιχεία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρετε κάτι όμως; «Ο κάθε Βουλευτής», λέτε. Αυτό που κυρίως προέχει, είναι να καταλαβαίνει ο κόσμος ότι κάτι γίνεται. Και εδώ δεν είναι θέμα αν ήταν προϊόν υποκλοπής ή όχι, αν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, ανεξαρτήτως, θα μπορούσαν να ήταν από μια ανώνυμη καταγγελία σαν κι αυτή που έβαλε πολλούς συναδέλφους σας Βουλευτές μέσα στην περίφημη λίστα του ΣΔΟΕ την περασμένη εβδομάδα και μάθαμε ότι είναι ανώνυμες καταγγελίες.
                        Αν μαθαίναμε λοιπόν ότι από αυτούς που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν τα τάδε ποσά και βγήκαν στη σέντρα - για να το πω λαϊκά - τόσοι, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε όλη αυτή την παραφιλολογία για τη λίστα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Έχω και η ίδια μιλήσει για τη σημασία των αποτελεσμάτων όλων αυτών των ερευνών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σε συντομότερο χρόνο, πολύ πιο αποτελεσματικά, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας, τους θεσμούς και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
                        Δεν μπορούν να τα κάνουν όλα από μόνοι τους οι πολιτικοί, υπάρχουν και Υπηρεσίες και αρμόδιες Αρχές, που θα πρέπει να λειτουργούν και να επιταχύνουν. Να αναλάβει τις ευθύνες του το πολιτικό σύστημα, έχουμε κάνει σκληρότατη αυτοκριτική για μια σειρά ζητημάτων. Υπάρχουν αμαρτίες στο πολιτικό σύστημα, αλλά από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πούμε ότι και η κάθε αρμόδια Αρχή πρέπει να κάνει τη δουλειά της σύντομα και τα αποτελέσματα να είναι γνωστά με διαφάνεια, γιατί πρέπει να ηρεμήσουν τα πράγματα.
                        Κρίνεται το μέλλον της χώρας, παίρνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις. Δεν μπορεί να είναι απαξιωμένο το πολιτικό σύστημα, που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. Κι αν θέλετε, όχι μόνο που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις, αλλά που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με τους εταίρους μας. Γιατί αυτή τη στιγμή, γίνεται μια κρίσιμη διαπραγμάτευση και νομίζω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το κύρος και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, που προσπαθεί να ολοκληρώσει αυτή τη διαπραγμάτευση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και περίπου αυτό που βγήκε προς τα έξω, είναι ότι συμφώνησαν σ' ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων. Δεν είχαμε καταλάβει, τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή, ότι η συμφωνία ήταν συμφωνία εσωτερικού, ότι δεν υπήρχε συνεννόηση με την τρόικα. Εσείς το ξέρατε αυτό, ότι ο κ. Βενιζέλος έδωσε τη συναίνεσή του σ' ένα πακέτο, το οποίο μπορούσε να μη δεχθεί η τρόικα;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η εικόνα που είχα εγώ ήταν ότι υπήρχε μια συμφωνία σε βασικούς άξονες. Αυτή ήταν η πληροφόρηση που είχαμε εμείς, στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ότι υπάρχουν προβλήματα, είναι μια δύσκολη συζήτηση. Στο σημείο αυτό, θέλω να επαναλάβω αυτά που λέμε όλες τις τελευταίες εβδομάδες, ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να τεκμηριωθούν σωστά οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, στα Υπουργεία, έτσι ώστε να μην έχουμε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο τμήμα των περικοπών που αφορούν τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα.
                        Ήδη, το πακέτο αυτό είναι εξαιρετικά βαρύ, είναι επώδυνο, είναι δυσβάσταχτο. Είναι προφανές ότι για να μπορέσουν όλα αυτά τα πράγματα να υλοποιηθούν, να είναι αποτελεσματικά, να είναι πιο ήπια και τελικά πιο «φιλικά» για τον Έλληνα πολίτη, αν μπορεί να γίνει αυτό - εντός εισαγωγικών το βάζω - πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί η παράταση.
                        Γιατί καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται και να «απλωθούν» τα μέτρα - είναι απολύτως προφανές αυτό, βλέποντάς τα κανείς - και να έχουμε τη διαβεβαίωση της άμεσης εκταμίευσης, γιατί χρειάζεται ρευστότητα η αγορά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο. Δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση σ' αυτό. Και βεβαίως, πρέπει να γίνει αποτελεσματική συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.     
                        Έχουμε ζητήσει παράλληλα δύο υποστηρικτικά πακέτα, ένα αναπτυξιακό και ένα κοινωνικό, που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως αντίβαρα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτή τη στιγμή, για να καταλάβω, λέτε ότι οι Υπουργοί δεν καταφέρνουν να πείσουν την τρόικα με τα μέτρα τα «ισοδύναμα», εντός ή εκτός εισαγωγικών, τα οποία τους εγχειρίζουν. Οι Υπουργοί αυτοί δεν πρέπει να πιεστούν να φέρουν μέτρα, τα οποία να τα δεχτεί η τρόικα; Από περικοπές των Υπουργείων τους, γιατί αλλιώς μετακυλύεται το βάρος πάλι σε μισθούς και συντάξεις.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό ακριβώς κάνουμε όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες. Και δημόσια βγήκα και το ζήτησα αυτό, ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το έχετε παρακολουθήσει. Πιστεύω ότι είναι κομβικό σημείο να τεκμηριωθούν με τέτοιον τρόπο οι προτάσεις των Υπουργείων, ώστε να γίνουν τελικά αποδεκτές. Αλλά εδώ, προκύπτει και η μεγάλη ανάγκη της πολιτικής διαπραγμάτευσης, επίσης ένα θέμα που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή. Ότι δεν αρκεί να τεκμηριώσουμε και να εξειδικεύσουμε μέτρα 11,5 δις. Εδώ χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, γιατί τα θέματα ξεπερνούν την τρόικα και γιατί χρειάζεται η ολοκληρωμένη συμφωνία που σας είπα πριν και όχι απλώς η εφαρμογή 11,5 δις μέτρων και, μάλιστα, μέσα σε μια διετία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Η διαπραγμάτευση όμως να γίνει για το πακέτο των μέτρων; Γιατί αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Ή για την επιμήκυνση, την περιστολή του χρέους και οτιδήποτε άλλο μεγαλύτερο; Γιατί αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνω ότι ο κ. Σαμαράς μιλάει με τους Ευρωπαίους εταίρους του για το πακέτο των μέτρων.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχετε πολύ δίκιο σ' αυτό, γιατί σας είπα και πριν ότι, για μας, αυτό που έχει σημασία είναι το όλον, είναι η ολοκληρωμένη συμφωνία. Άρα, εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος της διαπραγμάτευσης. Γι' αυτό το λέμε, λοιπόν, για να έχει τα χέρια του λυμένα ο Πρωθυπουργός και να δώσει το βάρος στην ολοκληρωμένη συμφωνία.
                        Αυτή ήταν και η αντίληψή του, γι' αυτό έλεγε, «ας ξεκινήσουμε από τα 11,5 δις», ήταν μια θέση στην οποία αναγκαστικά κι εμείς προσχωρήσαμε, γιατί το ήθελε. Άρα, για να έχει τα χέρια του λυμένα, θα πρέπει να πιέσει τους Υπουργούς της Κυβέρνησης να του τεκμηριώσουν τις προτάσεις που δίνουν στην τρόικα. Είναι τόσο απλό αυτό που λέμε.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό σας μεσημέρι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά. Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.