Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ έχει κρατήσει τη χώρα όρθια. Αυτό αρχίζει πλέον να αναγνωρίζεται από παντού.


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΝΕΤ
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Τ. ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, την κυρία Φώφη Γεννηματά. Καλή σας ημέρα κυρία Γεννηματά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα και σε εσάς και σε όσους μας ακούνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη για το τι ακριβώς έχει γίνει χθες και το τι μέλλει γενέσθαι. Κουβεντιάσαμε ήδη με τον κ. Χατζησωκράτη από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Δώστε μας κατ' αρχάς την δική σας εικόνα, αν υπάρχει εμπλοκή και σε τι βαθμό είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμπλοκή υπάρχει σίγουρα, αλλά σε τι βαθμό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω ότι θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να εξαντλήσει τις δυνατότητές του, από εδώ και πέρα, στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και δεν το λέω αυτό, μόνο για το θέμα των εργασιακών, αλλά κυρίως γιατί, όπως έχει πει πάρα πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα μπορεί να πείσει και τον ελληνικό λαό, αλλά αν θέλετε και τις αγορές, ότι είναι ένα οριστικό πακέτο, το οποίο οδηγεί σε έξοδο από την κρίση την οποία ζούμε όλα αυτά τα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε φτάσει στο παρά πέντε, όμως.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουμε φτάσει στο παρά πέντε. Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε μια διαφορετική άποψη για τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γνωστό αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύαμε ότι έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει από την πολιτική διαπραγμάτευση, κυρίως για τα θέματα της βιωσιμότητας του χρέους, της παράτασης, της εκταμίευσης, του αναπτυξιακού και κοινωνικού πακέτου, που θα έπρεπε να λειτουργούν ως αντίβαρα σε όλο αυτό το πακέτο των μέτρων, γιατί το πακέτο των μέτρων από μόνο του...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά ταύτα, δώσατε το «οκ» στον κ. Σαμαρά να προχωρήσει με το πώς ο ίδιος ήθελε, ως Πρωθυπουργός.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Προσχωρήσαμε στην άποψη του Πρωθυπουργού. Είναι ο Πρωθυπουργός, αυτός έχει τον τελευταίο λόγο και, βεβαίως, όχι απλώς προσχωρήσαμε στην άποψή του, αλλά στηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός - και αυτό φάνηκε και στην παρουσία του στο εξωτερικό, όπου ο ίδιος είπε, «δεν ένιωσα καμία στιγμή μόνος».
                        Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να μην ειπωθεί ότι έχουν περάσει 3,5 μήνες, κατά τους οποίους δεν έχουμε κάποια εξέλιξη σε σχέση με αυτά. Για να γυρίσω τώρα στα ζητήματα των εργασιακών, έχουν συμφωνήσει οι τρεις Αρχηγοί πως ό,τι έρθει για ψήφιση στη Βουλή, θα είναι ένα πακέτο στο οποίο θα μπορούν να συμφωνήσουν και οι τρεις, να το στηρίζουν και οι τρεις, άρα, δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά αυτή την αρχική τους συμφωνία. Είχε τεθεί εξ αρχής το ζήτημα και από τους δύο, και από τον κ. Βενιζέλο, και από τον κ. Κουβέλη, ότι δεν πρέπει να προχωρήσει ο Υπουργός Εργασίας σε καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα για ζητήματα εργασιακά, εάν δεν έχει πάρει την έγκριση των Αρχηγών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε όμως αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εδώ και εβδομάδες είχε ειπωθεί αυτό. Το θυμάστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είχαν φωνάξει και τον κ. Βρούτση, τον είχαν πάρει τηλέφωνο και πάει λέγοντας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τον είχε πάρει ο Πρωθυπουργός τηλέφωνο. Επομένως, εμείς λέμε ότι αυτό είναι ένα μέτωπο που δεν πρέπει να ανοίξει. Τον προηγούμενο Μάρτιο, φτάσαμε σε ένα ακραίο σημείο, σε ένα οριακό σημείο, σε σχέση με τις ρυθμίσεις σε αυτό τον τομέα. Δεν έχουν καν δοκιμαστεί, δεν έχουν αποδώσει. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος, ώστε όλα αυτά να αποδώσουν και να αφομοιωθούν από τους κοινωνικούς εταίρους. Δεν έχει μεσολαβήσει τίποτα από τότε μέχρι σήμερα, που να επιβάλει νέες ρυθμίσεις.
                        Δεν αποφέρουν τίποτα δημοσιονομικά και δεν θεωρούμε ότι συμβάλλουν στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, αν έρθει αυτή η συμφωνία που υπάρχει στα εργασιακά, εσείς δεν θα το ψηφίσετε. Είναι καθαρό απ' ό,τι λέτε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ λέω ότι είμαστε ακόμα στη φάση της διαπραγμάτευσης. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει αυτό να έρθει προς ψήφιση και θέλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα των πολιτικών επαφών, που γνωρίζω ότι γίνονται από χθες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επαφών, ώστε να μην υπάρχει τίποτα σε σχέση με τα εργασιακά. Όχι να υπάρχει μια καλύτερη εκδοχή.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να ανοίξει το θέμα. Αλλά από εκεί και πέρα, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Δεν είναι σωστό να προκαταλαμβάνουμε. Γίνεται μια προσπάθεια και το γνωρίζουμε ότι γίνεται προσπάθεια. Περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε κάτι υποθετικό και το υποθετικό συνάμα είναι και πρακτικό. Γιατί αν τελικά έρθουν τα εργασιακά και έρθουν σε ψήφιση στο Κοινοβούλιο, σε ένα νόμο, εκεί πλέον θα έχετε τεράστιο δίλημμα τι θα κάνετε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και από τους τρεις. Το δίλημμα δεν αφορά μόνο το ένα ή τα δύο από τα τρία κόμματα, που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Όλοι θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την κατάσταση και πρωτίστως ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ. Άρα, θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες, ώστε να φτάσει στη Βουλή ένα πακέτο, το οποίο να μπορούν να στηρίξουν και τα τρία κόμματα. Έχει τεράστια δύναμη στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο κ. Σαμαράς. Η δύναμή του είναι ότι στηρίζεται από τρία κόμματα, από τρεις πολιτικές δυνάμεις. Νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι, με αυτή τη δύναμη, μπορεί να έχεις σημαντικά αποτελέσματα στην πολιτική διαπραγμάτευση. Εξάλλου, σας θυμίζω ότι ο όρος «επαναδιαπραγμάτευση» είναι μια δική του λέξη. Και με αυτήν ακριβώς την επιδίωξη οδηγηθήκαμε στις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλο αυτό το οποίο περιγράφετε πρέπει να λήξει σήμερα, όμως, γιατί αύριο φεύγει ο κ. Βενιζέλος.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς λέγαμε και λέμε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ότι κάθε μέρα που περνάει είναι σε βάρος μας. Δεν είναι υπέρ μας. Επίσης, σας θυμίζω ότι είχαμε εισηγηθεί να δημιουργηθεί μια Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, στην οποία θα έπρεπε να συμμετέχει και η Αντιπολίτευση, για να σηκώσει όλο αυτό το βάρος και να δώσει μηνύματα στους εταίρους μας. Δεν επιλέχθηκε ούτε αυτή η πρόταση. Άρα, καταλαβαίνετε ότι όλο το βάρος έχει πέσει αυτή τη στιγμή στην πλάτη του Πρωθυπουργού και όλοι εμείς περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης. Και επειδή ειπώθηκε χθες, ότι «προχωράμε με όσους τολμήσουν»...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Στουρνάρας φαίνεται να το έχει πει και ο Πρωθυπουργός.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ νομίζω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να μιλήσει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τόλμη, γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και στη σημερινή, και στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, τόλμησαν να στηρίξουν πολύ δύσκολες αποφάσεις, πολύ δύσκολα μέτρα, για να στηρίξουν τελικά την Ελλάδα και να μη μείνει μόνη της, απομονωμένη από το υπόλοιπο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδιναν αυτή τη μάχη μόνοι τους, οι υπόλοιποι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, για 18 δις - που θα είχαμε και περίσσευμα σήμερα, εάν πράγματι υπήρχαν - για άλλο μείγμα πολιτικής, για ανάπτυξη, για επαναδιαπραγμάτευση. Το ΠΑΣΟΚ έχει κρατήσει τη χώρα όρθια. Σήμερα, αυτό αποδεικνύεται. Είμαστε εδώ και μπορούμε να προσδοκούμε στις αλλαγές των συσχετισμών και στις επόμενες αποφάσεις για την Ευρωζώνη.
                        Νομίζω ότι σιγά - σιγά αυτό αρχίζει και λέγεται από παντού. Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πια. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα είναι όρθια, επειδή πήρε τις προηγούμενες δόσεις. Άρα, νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να λέει στο ΠΑΣΟΚ, αν τολμά ή δεν τολμά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τώρα, αυτό το οποίο μας βάζατε τα τρία κόμματα, ήταν ότι εκ των πραγμάτων πρέπει να ψηφίσουμε, γιατί διαφορετικά δεν θα πάρουμε αυτή τη μεγάλη δόση των 31,5 δις. Τώρα πλέον, το ερώτημα πάει σε εσάς. Θα ρισκάρετε να μην ψηφίσετε και να μην πάρουμε τα 31,5 δις; 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν έχουμε φτάσει στην ώρα της ψήφισης. Είμαστε στην ώρα της διαπραγμάτευσης. Και όταν μιλάμε για διαπραγμάτευση όλο αυτό τον καιρό και όταν έχουμε πάει σε εκλογές με το σύνθημα της επαναδιαπραγμάτευσης, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοούμε, εάν δεν εννοούμε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τέτοια ζητήματα, που τα θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικά όλοι μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια εβδομάδα είναι. Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, πρέπει να έχει τελειώσει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δηλαδή, πρέπει να λένε τα κόμματα εκ των προτέρων «ναι» σε όλα, για να προχωρήσουμε; Όταν λέμε ότι διαπραγματευόμαστε, δεν σημαίνει ότι κάπου λέμε και ένα «όχι»; Και αν θέλετε, να σας πω και κάτι ακόμα: το ΠΑΣΟΚ δεν βγήκε ποτέ να πει ότι, εγώ βάζω κόκκινες γραμμές, ή έχω ισοδύναμα. Τι είπαμε; Σας θυμίζω ότι εμείς έχουμε μιλήσει για τα όρια της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι αγγίζουν τα όρια της αντοχής της ελληνικής κοινωνίας.
                        Υπάρχουν φαινόμενα πολύ ανησυχητικά, φαινόμενα εκφασισμού. Αυτά αποτελούν κίνδυνο για το σύνολο της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και όχι μόνο για την Ελλάδα και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Και θεωρώ ότι θα πρέπει, και μετά απ' αυτή τη συμφωνία, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μπορεί να βλέπει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μια ελπίδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που προέκυψε χθες με τον ειδικό λογαριασμό, πότε ενημερωθήκατε εσείς;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Επειδή άκουσα το πρωί να λέγεται ότι το χαρτί αυτό είναι παλιό, εγώ γνωρίζω ότι το έγγραφο εστάλη από τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικών στο αντίστοιχο ελληνικό Υπουργείο, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές δηλαδή.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακριβώς. Επομένως, πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και θέλω να τονίσω πως ό,τι λέμε, το λέμε ακριβώς επειδή θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια και να βοηθήσουμε τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σας το έδωσαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΠΑΣΟΚ; Γιατί η ΔΗΜΑΡ, μας είπε ότι δεν το έχει πάρει στα χέρια της.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να μην το έχει πάρει, το ΠΑΣΟΚ, όμως, το έχει στα χέρια του και νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες το στείλατε κιόλας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Και αυτό που έχει σημασία, είναι η ουσία αυτού του εγγράφου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στην ουσία αυτού του εγγράφου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήθηκε χθες, το έβαλε χθες ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών αυτό το θέμα;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, βεβαίως συζητήθηκε. Όπως γνωρίζετε, είχε έρθει αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επί Κυβέρνησης Παπαδήμου και απερρίφθη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος - και έτσι πρέπει να είναι και να τον διαχειρίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το έγγραφο αυτό, ζητά να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να τον διαχειρίζεται η Τρόικα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελληνική Κυβέρνηση. Δεν φάνηκε καθόλου στη συζήτηση να συμφωνεί η Κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αρχηγοί, εφόσον αντιλαμβάνονται ότι τίθενται ζητήματα, δεν πρέπει να τοποθετηθούν και, μάλιστα, δημόσια, για το ποια είναι η θέση τους σε σχέση με τόσο σοβαρά θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, χθες το βράδυ, η Κυβέρνηση έδειξε αιφνιδιασμένη με αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι δεν συζητήθηκε. Απ' όλα τα ρεπορτάζ άκουσα να λέγεται πως δεν υπάρχει θέμα, γιατί δεν το δεχόμαστε. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Είναι άλλο το ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη η Κυβέρνηση - και καλά κάνει - και άλλο ότι δεν τέθηκε ποτέ αυτό το θέμα. Όμως, είναι υποχρέωση και των Αρχηγών, εφόσον αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα ζήτημα, να τοποθετηθούν δημόσια γι' αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, είναι παλιά ιστορία αυτή, όπως το είπατε κι εσείς, η οποία επανέρχεται πάνω στο τραπέζι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ιδέα του κ. Σόιμπλε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο κυρία Γεννηματά. Παρακολουθούσα χθες το βράδυ τα δελτία ειδήσεων, όπως κι εσείς πιστεύω, είδαμε όλο αυτό το οποίο έγινε ανάμεσα στους πολιτικούς Αρχηγούς, όλη αυτή την «κόμπλα», η οποία φάνηκε ότι υπάρχει. Το επόμενο ρεπορτάζ, το οποίο παρακολούθησα, είχε να κάνει με την αύξηση στα εισιτήρια - το 1,40 γίνεται 1,75 - και την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μία δόση το Δεκέμβρη, μία δόση το Μάρτη επιπλέον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πετρέλαιο θέρμανσης, το ξέχασες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μένω σε αυτό. Η απλή σκέψη, ο απλός συνειρμός: μειώνουν τα εισοδήματά μας και αυξάνουν το κόστος ζωής μας. Κι αυτά εσείς θα τα ψηφίσετε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχετε δίκιο. Έχουμε πει αρκετές φορές, ίσως και από την εκπομπή σας, ότι δεν μπορούν να αυξηθούν τα εισιτήρια, εάν δεν υπάρξει πρώτα μια πολιτική αντιμετώπισης των λαθρεπιβατών. Θα πρέπει να εξαντληθεί αυτή η προσπάθεια.
                        Στο ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι αυτή τη στιγμή το περιβάλλον για την ελληνική οικογένεια και ότι αντιμετωπίζει μείωση των εσόδων της ενώ, από την άλλη μεριά, τα δάνεια «τρέχουν» και όλες αυτές οι υποχρεώσεις, θέλω να σας πω ότι είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε και μια πρόταση νόμου, σε σχέση με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
                        Την προηγούμενη εβδομάδα, πήραμε πρωτοβουλία, βγήκε και σχετική ανακοίνωση, για την ανάγκη να παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών και έχουμε συζητήσει και στην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται αυτή τη στιγμή το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, για το πώς θα μπορούσε, με ένα πλαφόν κατανάλωσης, να επιστρέφεται το σύνολο του φόρου.
                        Κάνουμε προσπάθειες σε όλες τις κατευθύνσεις, για να μπορέσουμε πραγματικά να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος, που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε πλήρη εικόνα για το πακέτο των μέτρων, όχι για τα εργασιακά, για τα υπόλοιπα;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ προσωπικά δεν είμαι στην αντιπροσωπεία που συζητά με τους αρμόδιους της Κυβέρνησης, οπότε δεν έχω την πλήρη εικόνα σε βάθος. Ξέρω όμως πάρα πολύ καλά, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει αντιπροτάσεις για τα φορολογικά θέματα και για τα συνταξιοδοτικά, γιατί πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις που έχουν παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση είναι οριζόντιες και ισοπεδωτικές. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι και αντίστροφα προοδευτικές. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τη δική μας αντιπροσωπεία στοχεύουν ακριβώς στο να είναι πιο δίκαιη η εσωτερική κατανομή των βαρών.
                        Για να γίνει κατανοητό και για να μην γίνει καμία παρανόηση, εννοώ ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων και των Αρχηγών το σύνολο των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία.
                        Δηλαδή, τι πρέπει να έχουμε ως έσοδα φορολογικά, τι πρέπει να περικοπεί από τις δαπάνες για τις συντάξεις. Το πώς θα γίνει αυτό, όμως, είναι αντικείμενο εσωτερικής συζήτησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και γι' αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε αναμένεται να τελειώσει αυτή η συζήτηση;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όπως καταλαβαίνετε, το συντομότερο δυνατό, διότι εφόσον θέλει η Κυβέρνηση πάρα πολύ γρήγορα να έχει ψηφιστεί το πακέτο, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν πια πολύ μεγάλα περιθώρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο που αφορά το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, είχαμε τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη, του κ. Σηφουνάκη, που είπε ότι είναι «καλός πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς». Τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχω μάθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να λέω, ότι έχω πρόβλημα, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα. Και αυτό σημαίνει ότι επιλέγω να μένω και να παλεύω και να προσπαθώ, μέσα από το κόμμα.
Εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική, που λέει ότι «είμαι με τον Σημίτη και εργάζομαι στην πρώτη γραμμή, αλλά όταν έρχεται ο Γιώργος, το ΠΑΣΟΚ δεν μου κάνει και φεύγω». Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική, ότι «είμαι με τον Γιώργο και παλεύω, αλλά όταν έρχεται ο Βενιζέλος, δεν είμαι ΠΑΣΟΚ, είμαι κάτι άλλο, είμαι απ' έξω και κάνω κριτική». Ή είσαι με το ΠΑΣΟΚ, το αγαπάς, πονάς τη διαδρομή του, σέβεσαι την ιστορία του, κρατάς ψηλά τη σημαία των αρχών του και των αξιών του, ή έχεις προσωπικές επιλογές και διαδρομές.
Εγώ έχω επιλέξει να είμαι με το ΠΑΣΟΚ. Είμαι εδώ, το παλεύω και θα το παλεύω. Και πιστεύω ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που, ακόμη και αν δεν το ψήφισε, ακόμη κι αν είναι πικραμένος από εμάς, γιατί αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ιστορικό συμβιβασμό, μας παρακολουθεί και περιμένει την ανάκαμψή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεννηματά, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνομιλία.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.