Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Διακρίθηκε στο ''Ignite Athens'' η πρόταση του συμπολίτη μας, Λευτέρη Μωυσιάδη, και πάει Αμερική





''Ignite Athens'': Η γιορτή της καινοτομίας στην Ελλάδα
Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και του Ιδρύματος Ωνάση

Η  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξένησε στις 20 Σεπτεμβρίου το πρώτο ελληνικό Ignite Show, έξι χρόνια μετά την παρουσία του σε 120 πόλεις του κόσμου. Πρόκειται για μια παγκόσμια συνάντηση επενδυτών και φορέων της αγοράς με καινοτόμους εφευρέτες και γενικά ανθρώπους με πρωτότυπες ιδέες σε επιχειρηματικό ή και πρακτικό, δημιουργικό επίπεδο. Συμμετείχαν γραφίστες, προγραμματιστές, δικηγόροι, σύμβουλοι επενδύσεων, οικονομολόγοι, ηλεκτρολόγοι – μηχανολόγοι, άνθρωποι από το χώρο της μόδας, δημοσιογράφοι, αλλά και φοιτητές του Πολυτεχνείου, Οικονομικών Σχολών και σπουδαστές Πληροφορικής που  ένωσαν τις φωνές τους σε πεντάλεπτες παρουσιάσεις και απέδειξαν περίτρανα ότι στην Ελλάδα τελικά… "μυαλά υπάρχουν".

Σε ένα απόγευμα οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τη δική τους πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα με 20 slides, διαμορφώνοντας μια πεντάλεπτη παρουσίαση. Μάλιστα, οι καλύτερες ιδέες θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να παρουσιαστούν σε κοινό επενδυτών/χρηματοδοτών στο Global Ignite Week.
"Στην Ελλάδα της κρίσης μία τέτοια πρωτοβουλία, είναι ό, τι πιο σημαντικό μπορεί να γίνει. Νέοι άνθρωποι που δημιουργούν σε μία καταπληκτική διοργάνωση. Η Ελλάδα μπορεί, μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε από αυτήν την κρίση", σημείωσε στην έναρξη του Ignite Show Athens στον χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το μέλος της κριτικής Επιτροπής και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.
Το Ignite που προσγειώθηκε στην Αθήνα, μετά από έξι χρόνια περιπλανήσεων σε 120 πόλεις του κόσμου, έδωσε την δυνατότητα σε 20 Έλληνες να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες σε πέντε λεπτά και με την βοήθεια 20 διαφανειών. Το Show που στόχο έχει να κάνει τη ζωή του διπλανού μας πιο εύκολη, άνοιξε τις πόρτες του στις 11 το πρωί της Πέμπτης.
Πλήθος κόσμου από τον χώρο του μάρκετινγκ, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, επενδυτές, επιχειρηματίες, αλλά και προγραμματιστές από όλο τον κόσμο έσπευσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και γιατί  όχι… να βοηθήσουν την εξέλιξη των ιδεών 20 Ελλήνων startupers που η φαντασία , το πάθος για την καινοτομία, αλλά και η όρεξη για δουλειά έχουν προτεραιότητα.
Ο συμπολίτης μας, Λευτέρης Μωυσιάδης, παρουσίασε την πρότασή του που αφορά μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού ακτιβισμού με τον τίτλο “Retweet Greece” (ριτουίτ Γκρίς). Πρόκειται για μια εφαρμογή που συγκεντρώνει σε μια κοινή χρονογραμμή (timeline) καλές ειδήσεις για την Ελλάδα από θεματικές ενότητες όπως ο τουρισμός, οι επιστήμες, ο πολιτισμός και το επιχειρείν. Οι χρήστες – ακτιβιστές θα έχουν τη δυνατότητα χωρίς να αναλώσουν πολύτιμο χρόνο να αναπαράγουν τις ειδήσεις αυτές και να τις μοιραστούν με τους φίλους τους (συνδεδεμένους λογαριασμούς) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σχέση του λογισμικού με τον χρήστη – ακτιβιστή είναι αμφίπλευρη μιας και δεν θα υπάρχει μόνο η δυνατότητα άντλησης καλών ειδήσεων από το Retweet Greece αλλά παράλληλα θα δίνεται η επιλογή να προτείνουν οι χρήστες και δικές τους ειδήσεις. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Η παρουσίαση του Retweet Greece αναλυτικά:
Κυριες και κυριοι, εκλεκτοι προσκεκλημενοι, καλησπέρα σας. Θα ήθελα πρώτα απ´ όλα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές που επέλεξαν την Αθήνα, που επέλεξαν την Ελλάδα σε αυτήν την τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους της θετικοτητας και της δημιουργίας.

Η κρίση αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία δημιουργίας αντικινήτρων και φαινομένων αποεπένδυσης στη χώρας μας. Κυρίως όμως αφήνει στο διάβα της ένα πολύ μεγάλο αρνητικό πρόσημο. Στην οικονομία. Στην επιχειρηματικότητα. Στην κοινωνία. Η περιβόητη φράση "καλό κουράγιο" δεν έπιασε.

Η επαναφορά είναι και το ζητούμενο σε όλες τις εκφάνσεις της έννοιας. Η ψυχολογία της αγοράς ορίζεται κυρίως από την δική μας κατάσταση και το πως θέλουμε εμείς να φαινόμαστε προς τα έξω. Οφείλουμε λοιπόν αν θέλουμε να συνεισφέρουμε, να αλλάξουμε πρόσημο. Να βάλουμε ένα "συν" μπροστά από την Ελλάδα.

Ο τρόπος.
Τα τελευταία χρόνια συχνάζει πάνω από την Ακρόπολη ένα μαύρο σύννεφο γεμάτο αρνητική ενέργεια. Εμείς λοιπόν πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να μπούμε να μια συνεχή διαδικασία επισήμανσης – ανάδειξης της θετικής Ελλάδας. Να δυναμώσουμε τη φωνή, την εικόνα, και τον ήχο της Ελλάδας, με κάθε πτυχή που ο Ελληνισμός πρωτοπορεί, διακρίνεται και κερδίζει.

Πως;
Ηλεκτρονικός ακτιβισμός. Μια έννοια συμμετοχής για τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αλλαγή της εικόνας μας προς τα έξω. Όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αλλά με την πραγματική εικόνα. Ο κάθε ένας από εμάς και ας μην αρνηθεί κανένας, σπατάλαει - εντός εισαγωγικών - κάποιον χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) καθημερινώς.

Greek statistics
Τα Greek statistics με την πραγματική τους έννοια αντικατοπτρίζουν πως περίπου 4.000.000 Έλληνες δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) Facebook και Twitter. 

Έχουμε λοιπόν δυνητικά 4.000.000 εθελοντές. Οι οποίοι δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη τεχνολογία. Το ζητούμενο δεν είναι μια πολλή . Περισσότερο απο το innovation χρειαζόμαστε το motivation. (More than innovation we need motivation). 

Το κίνητρο είναι ότι με ένα μας retweet στο "twitter", με ένα μας "share" στο Facebook μπορούμε να συμβάλουμε στο να αλλάξει η εικόνα. Μπορούμε χωρίς να σπαταλήσουμε χρήσιμες εργατοώρες και να αναλωθούμε στο ψάξιμο να γίνουμε ακτιβιστές διαδικτύου για τη χώρα μας. 

Υφιστάμενη κατάσταση

Υπάρχουν πολύ σημαντικές προσπάθειες που έχουν ως κοινή αφετηρία αυτήν την λογική και τον ίδιο στόχο. Η ιστοσελίδα Ellines.com για παράδειγμα αναδεικνύει Έλληνες που διαπρέπουν και διακρίνονται, ο καθένας στον τομέα του, σε όλον τον κόσμο. Έλληνες που δεν θα γνωρίζαμε ποτέ χωρίς το Ellines.com

Η καινοτομία του retweet Greece δεν έχει να κάνει κυρίως με κάποιον σύνθετο αλγόριθμο. Αφορά μια πηγή συγκέντρωσης θετικών ειδήσεων, γεγονότων, ανθρώπων, καινοτομιών, εικόνων και ακουσμάτων για την Ελλάδα σε μια χρονογραμμή (timeline). Έναν εύκολο τρόπο όπου ο καθένας θα μπορεί επιλέγοντας μεταξύ τομέων όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, οι επιστήμες και το επιχειρείν να μοιράζεται την είδηση με τους φίλους του. 

E-activism

Γιατί ακτιβισμός. Ο ακτιβισμός, όπως και πάρα πολλές άλλες έννοιες ανήκουν στις παρεξηγημένες έννοιες στη χώρα μας. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα εφαλτήριο να μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο την πραγματική Ελλάδα. Την Ελλάδα των τεχνών. Την Ελλάδα του πολιτισμού. Των επιστημών. Της καινοτομίας. Την Ελλάδα του τουρισμού που όλοι θέλουν να επισκεφθούν.

Στον ηλεκτρονικό ακτιβισμό δεν γίνεσαι μόνο αποδέκτης προτάσεων για μοίρασμα. Γίνεσαι συμμέτοχος μιας προσπάθειας όπου με μια απλή επισήμανση (hashtag) μπορείς να προτείνεις το δικό του θέμα. Να καταθέσεις την δική σου εικόνα και να μοιραστείς την δική σου θετική Ελλάδα.

Με την αναμετάδοση όσο το δυνατόν περισσότερων θετικών ειδήσεων, θετικών εικόνων και εξελίξεων για την πόλη μας και για την χώρα μας, αγγίζουμε έναν αριθμό χρηστών διαδικτύου ικανό να ενισχύσει το σύνολο. Για αυτό χρειαζόμαστε κίνητρο.

Μοιραζόμαστε, διαχέουμε κάθε πτυχή που έχει να κάνει με τον Ελληνισμό πατώντας πάνω σε μια κοινή βάση δεδομένων την οποία αναδιαμορφώνουμε γιατί ο ακτιβισμός δεν έχει επικεφαλής και προϊσταμένους. Ο στόχος είναι κοινός και ο καθένας μπορεί να συμμετέχει. Η θεματική κατάτμηση βοηθάει τον καθένα να μοιραστεί θέματα από τον τομέα που τον ενδιαφέρει.

Όλοι μαζί λοιπόν δημιουργούμε και αναδιαμορφώνουμε μια κοινή βάση δεδομένων με στόχο την κινητοποίηση της κοινωνίας σε επίπεδο διαδικτυακό. Το διαδίκτυο στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο δίαυλος αποσυμπίεσης του καθένα μας προκειμένου να κάνουμε σχόλια σε άρθρα και δημοσιεύματα. 

Γιατί με το να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο μόνο για να βρίζουμε πολιτικούς και να καταγράφουμε συνθήματα υπέρ της ποδοσφαιρικής ομάδας που υποστηρίζουμε ουσιαστικά σπαταλάμε χρόνο χωρίς να αφήνουμε τίποτα θετικό πίσω μας. 

Κεφαλαιοποιούμε λοιπόν όλοι μας την καθημερινή διαδικτυακή μας προίκα και την μοιραζόμαστε με τον έξω κόσμο. Δίνουμε ελάχιστο από τον χρόνο μας για την χώρα μας. Ενισχύουμε το σύνολο.


Retweet Greece

Όπως τόνισα και στην αρχή δεν πρόκειται για μια προσπάθεια να πείσω ότι ανακάλυψα την Αμερική. Ήρθα όμως σήμερα εδώ για να σας σκουντήξω (poke) ότι κυρίως χρειαζόμαστε κίνητρο και όχι καινοτομία. Το ευγενικό μου project λοιπόν, αυτόν το στόχο έχει. Να μας δώσει κίνητρο για την Ελλάδα αμφίπλευρα. Συμμετέχοντας στον ηλεκτρονικό ακτιβισμό μοιράζοντας και προτείνοντας.

Ελπίζω να σας άρεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.