Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πρέπει να ξαναβρούμε την ηθική στην πολιτική




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «BHMA»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Β. ΧΙΩΤΗ & Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ


Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πάμε τώρα να συνομιλήσουμε με την Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, την κυρία Φώφη Γεννηματά, διότι από σήμερα και μετά, η πολιτική αντιπαράθεση βλέπω να ανάβει και πάλι, έτσι κι αλλιώς είναι και μέρα απεργίας. Καλή σας ημέρα, κυρία Γεννηματά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, κατ΄ αρχάς, βλέπουμε σήμερα πληροφορίες στις εφημερίδες, που λένε ότι το πακέτο μέτρων κλείδωσε και μάλλον αύριο θα έχουμε και τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, για να συμφωνηθεί. Θέλω να ρωτήσω, το ΠΑΣΟΚ, από όλες αυτές τις πληροφορίες που διαρρέουν από το οικονομικό επιτελείο, αποδέχεται όλα αυτά τα μέτρα, ή για κάποια διατυπώνει ενστάσεις; 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ' αρχήν, δεν έχουμε πληροφορίες και δεν μπορούμε να διατυπώσουμε θέση, με βάση δημοσιογραφικές διαρροές.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εντάξει, συνήθως μέσα πέφτουν οι δημοσιογραφικές διαρροές, όπως τις αποκαλείτε, διότι δεν προέρχονται από το πουθενά, από το οικονομικό επιτελείο είναι. Τα μπλοκάκια που θα φορολογηθούν με 30%, δηλαδή, είναι ένα μέτρο που έχει συζητηθεί ήδη.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύω πως κι εσείς θεωρείτε ότι ένα κόμμα πρέπει να έχει μία υπεύθυνη στάση και να τοποθετείται με βάση την επίσημη πληροφόρηση. Και δεν ξέρω αν ισχύει η αυριανή συνάντηση, για την οποία διαβάζω.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, μας λέτε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε τουλάχιστον, δεν έχω τέτοια ενημέρωση.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα, ωραία. Πέραν αυτού, ως ΠΑΣΟΚ, έχετε και μια ενημέρωση απευθείας από το οικονομικό επιτελείο, άρα, μια εικόνα την έχετε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλω να σας πω κ. Χιώτη, ότι στην πρόταση των πέντε σημείων, που δώσαμε και χθες στη δημοσιότητα, ακριβώς εκεί βάζουμε ένα ολόκληρο σκεπτικό, για το πώς μπορεί αυτό το πακέτο των μέτρων να αποδώσει και να έχει και μία κοινωνική στήριξη, δηλαδή, να κατανοήσει ο κόσμος ότι αυτό μπορεί κάπου να οδηγήσει, μπορεί να οδηγήσει στο φως στην άκρη του τούνελ.
Γιατί αυτό που ζητάει σήμερα ο ελληνικός λαός, είναι να βεβαιωθεί ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων, το οποίο θα οδηγήσει σε μία προοπτική. Επομένως, εμείς έχουμε τοποθετηθεί για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, με πέντε σημεία, τα οποία θα ήθελα να μου δώσετε το χρόνο να τα πω όσο πιο επιγραμματικά γίνεται.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Παρακαλώ, όσο πιο επιγραμματικά, όμως, για να μη φάμε όλο το χρόνο της συνέντευξης.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το πρώτο σημείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και απαντά και σε αυτό που με ρωτήσατε, έχει να κάνει με την ανάγκη να διατηρηθεί η εσωτερική ισορροπία του πακέτου των 11,5 δις.
                        Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, από την πρώτη στιγμή, οι τρεις Αρχηγοί έδωσαν κατευθύνσεις στο οικονομικό επιτελείο, με βάση τις οποίες θα έπρεπε περίπου 6,5 δις περικοπές να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα - ένα πακέτο πάρα πολύ δύσκολο και δυσβάσταχτο - και περίπου 5 δις από περικοπές στο κράτος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, αυτή η εσωτερική ισορροπία είχε ανατραπεί. Και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα πρέπει να δουλέψουν οι Υπουργοί, για να τεκμηριώσουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να γίνουν αποδεκτές από την Τρόικα.
Γιατί όπως καταλαβαίνουμε, η Τρόικα δεν αποδέχθηκε, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, τις προτάσεις των Υπουργείων για περικοπές στο κράτος. Να δουλέψουν, λοιπόν, για να γίνουν αποδεκτές, γιατί με τον τρόπο αυτό, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, μειώνεται το βάρος στο κομμάτι «μισθοί-συντάξεις-επιδόματα». Αυτό είναι το πρώτο.
Και το δεύτερο σε σχέση με το εσωτερικό, είναι ότι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, για το πώς μπορεί να μην είναι οριζόντιες οι περικοπές ή, ακόμα χειρότερα, και αντίστροφα προοδευτικές. Και θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να συμφωνηθούν στο εσωτερικό επίπεδο, γιατί δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσει η Τρόικα για το πώς θα γίνουν αυτές οι περικοπές.

Εγώ θέλω να σημειώσω εδώ ότι είναι σημαντικό πως μία από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, το να μην υπάρχουν περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, γιατί υπήρξε δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού σε σχέση με αυτό. Αυτό είναι το πρώτο, λοιπόν, το οποίο συμπληρώνεται από το γεγονός ότι είναι ανάγκη να υπάρξει η παράταση, για να μπορέσουμε να μοιράσουμε αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα σε δύο φάσεις. Και τι σημαίνουν οι δύο φάσεις;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τα λέτε πολύ αναλυτικά και φοβάμαι ότι δεν θα προλάβουμε να τα πείτε και τα πέντε, γιατί πρέπει να σας ρωτήσουμε κι άλλα πράγματα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα πω τα υπόλοιπα πολύ γρήγορα, κ. Χιώτη.
Το ότι θέλουμε να εφαρμοστούν σε δύο φάσεις, σημαίνει ότι προχωρώντας στον τρίτο και στον τέταρτο χρόνο, έχοντας αντιμετωπίσει ή τουλάχιστον προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και τη φοροδιαφυγή και βάζοντας μπροστά το ζήτημα της ανάπτυξης, θα μπορούμε, βελτιώνοντας τους οικονομικούς δείκτες, να μην προχωρήσουμε στη λήψη κάποιων μέτρων, ή να είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι ακούγονται σήμερα.
Αυτό, αν θέλετε, είναι και το σκεπτικό της ρήτρας ισοδυνάμων που θέτει η ΔΗΜΑΡ και είναι και η λογική της παράτασης που θέτει το ΠΑΣΟΚ. Και το έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ προ των εκλογών, ως ρήτρα στη δανειακή σύμβαση, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η πιθανή μεγαλύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη.
Στο δεύτερο σημείο, επειδή προέκυψε στην τελευταία συνάντηση το θέμα των εσόδων από φορολογία, περίπου 2 δις, η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι αυτά τα 2 δις δεν μπορεί να προκύψουν από φοροεισπρακτικής λογικής μέτρα, δηλαδή, να πάμε πάλι να φορολογήσουμε τα ήδη δεδηλωμένα εισοδήματα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του ενιαίου φορολογικού συστήματος, που χτυπά τα αδήλωτα εισοδήματα, τη μεγάλη περιουσία, την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, που ούτε αυτό φαίνεται να γίνεται. Και εκεί φαίνεται να υπάρχει ανατροπή των συμφωνηθέντων.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ένα από τα σημεία από τα οποία προσδοκούμε βελτίωση των εσόδων και των αποτελεσμάτων είναι η εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού, που θα χτυπήσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Αν «κάψουμε» αυτή την προοπτική, εφαρμόζοντας πάλι φορομπηχτικού χαρακτήρα μέτρα...  
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεννηματά, έχουμε φάει δέκα λεπτά και, δυστυχώς, θα πρέπει να πάμε λίγο πιο γρήγορα, γιατί θα πρέπει στα επόμενα πέντε λεπτά να ολοκληρώσουμε, αν οι κόκκινες γραμμές αυτές...
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πολύ γρήγορα σας λέω, λοιπόν, ότι το τρίτο σημείο είναι πως εάν υπάρξει πρόσθετο δημοσιονομικό κενό από την παράταση, δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιπλέον φορολογικά μέτρα, αλλά με μείωση του χρέους, σύμφωνα με τους τρεις τρόπους που έχουμε πει.
Το επόμενο σημείο είναι ότι όλο αυτό το πακέτο θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα κοινωνικό πακέτο, με μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ, για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι, οι άνεργοι, οι άνθρωποι που ζουν αυτή τη στιγμή κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Και το επόμενο και πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα αναπτυξιακό πακέτο, που θα έχει πρωτοβουλίες που αφορούν εμάς, στο εσωτερικό, και ειδικότερα την Κυβέρνηση, αλλά και τους εταίρους μας.  
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα, άρα στα πέντε σημεία που ζητάτε, δεν γίνεται κανένα δεκτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όταν λέω και τους εταίρους μας, εδώ χρειάζεται και πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε προηγούμενες Συνόδους.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κάποιες από αυτές τις κόκκινες γραμμές δεν περάσουν, τι θα κάνετε, δεν θα ψηφίσετε το πακέτο;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε δηλώσει ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να έχει προοπτική. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι υποχρέωσή μας να πιέσουμε και, μάλιστα, να πιέσουμε σε κατευθύνσεις που θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικές, όπως αυτές που σας ανέφερα.
                        Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο μιας ολοκληρωμένης διαπραγμάτευσης. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να πιέσουμε, με τη συμμετοχή μας και με τις παρεμβάσεις μας και με τις προτροπές μας, την Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, σε αυτές τις κατευθύνσεις. Και αυτό κάνουμε.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρχει κομματική πειθαρχία την επόμενη εβδομάδα που θα γίνει η ψηφοφορία;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος έκανε αποδεκτή την πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αποφασίσει για το τι θα πράξει στην επίμαχη ψηφοφορία. Νομίζω ότι είναι μια πολύ δημοκρατική διαδικασία, μια πολύ καθαρή διαδικασία. Η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα πρέπει να αποφασίσει και να δεσμευθεί το σύνολο ότι θα σεβαστεί αυτή την απόφαση.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Μίμης Ανδρουλάκης, σε αυτή την εκπομπή, είπε ότι δεν θα ψηφίσει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Τι θα κάνετε, αν δεν το ψηφίσει;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μα, και ο κ. Σκανδαλίδης έχει πει ότι δεν ψηφίζει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ θα έλεγα ότι δεν είναι ώρα για προσωπικές κόκκινες γραμμές. Εγώ αναγνωρίζω και εκτιμώ και κατανοώ την αγωνία όλων, όλοι αγωνιούμε, δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις, δεν είναι εύκολη η συγκυρία. Πιστεύω όμως ότι, αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να πιέσουμε για τη συνολική λογική αυτού του πακέτου και, στη συνέχεια, να δούμε πώς θα μιλήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Η εξέλιξη που έχει προκύψει με τον κ. Μεϊμαράκη, θεωρείτε ότι συνιστά ένα πολιτικό πρόβλημα για την ψήφιση των μέτρων; Υπήρξαν χθες Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είπαν ότι δεν μπορούν να ψηφιστούν ομαλά τα μέτρα, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται σε αναστολή των καθηκόντων του.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει θέμα ηθικής νομιμοποίησης, όπως είπαν.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εσείς τι λέτε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ νομίζω ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατό - το έχω διατυπώσει όλο αυτό το διήμερο που έχει δημοσιοποιηθεί το ζήτημα. Πιστεύω ότι δεν μπορούν τέτοιες υποθέσεις να καθυστερούν επί χρόνια και να μην αντιμετωπίζονται.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, κυρία Γεννηματά, όμως, μέχρι την ψήφιση των μέτρων. Αν γίνει αυτό, τότε θα μιλήσετε για «κουκούλωμα» και νομίζω ότι θα έχετε και δίκιο, αν το κάνετε αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κανένας μας δεν θέλει κουκούλωμα, το αντίθετο θέλουμε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μα, θα φτάσουμε στην ψηφοφορία, με τον Πρόεδρο της Βουλής, αν δεν έχει παραιτηθεί μέχρι τότε ολοκληρωτικά, να είναι σε αναστολή των καθηκόντων του. Αυτό συνιστά πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ ή όχι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το πρόβλημα για μένα είναι ένα κομμάτι στο περιεχόμενο των μέτρων και της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με τους εταίρους μας - και αυτό είναι το κορυφαίο. Και το δεύτερο, που είναι επίσης κρίσιμο και πάρα πολύ σημαντικό, είναι να μη μείνει καμία σκιά, να ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση σε βάθος, γιατί δεν μπορούμε, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο προσπαθεί να πείσει ότι πράγματι υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα.
                        Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Η ηθική στην πολιτική από τη μία πλευρά, και η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών από την άλλη, που ζούμε όλο αυτό το διάστημα, είναι φαινόμενα πάρα πολύ ανησυχητικά. Πρέπει να ξαναβρούμε την ηθική στην πολιτική, πρέπει να δώσουμε περιεχόμενο σε αυτό που κάνουμε, να καταλάβει ο κόσμος ότι όσοι ασχολούνται αυτή τη στιγμή με τα κοινά, δεν έχουν το προσωπικό συμφέρον πάνω απ΄ όλα, αλλά επιδιώκουν το καλύτερο για τον τόπο. Γιατί καταλαβαίνετε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τη σημερινή απεργία, κυρία Γεννηματά, τη θεωρείτε θετική, περνάει ένα μήνυμα προς τους ξένους ή όχι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω το εξής: όσοι ασχολούνται με τα κοινά, έχουν ένα βήμα για να πουν την άποψή τους, να εκφράσουν την αγωνία τους, να βάλουν τις κόκκινες γραμμές τους, να πιέσουν, να στείλουν μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός, μόνον αυτό τον τρόπο έχει, για να εκφράσει την αγωνία του και να στείλει μηνύματα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Κυρία Γεννηματά, να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι΄ αυτή τη συνομιλία.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Καλή σας ημέρα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.