Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

NΕΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ 901,6 kWp ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ERA ENERGY


















    Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ν. Πιερίας ισχύος 901,6 kWp ολοκλήρωσε πρόσφατα η ERA ENERGY Ε.Π.Ε. για λογαριασμό της εταιρίας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ Φ/Β ΠΑΡΚΑ ΕΠΕ». Πρόκειται για ένα έργο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή «Πράτμος» του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και του οποίου την πλήρη εποπτεία έχει η ERA ENERGY, η οποία ανέλαβε την μελέτη, προμήθεια, επίβλεψη και κατασκευή του Φ/Β σταθμού, καθώς και την θέση του σε λειτουργία. Αξίζει μάλιστα να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για το μέγεθος της ισχύος του αφού πριν συμπληρωθούν 2 μήνες από την έναρξη των πρώτων χωματουργικών εργασιών το έργο είχε παραδοθεί και ήταν έτοιμο προς σύνδεση με το δίκτυο ΜΤ του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001:2008 που εφαρμόζει η ERA ENERGY.
    Ήταν αρχές Μαρτίου όταν έγινε η πρώτη αυτοψία του αγροτεμαχίου από το τεχνικό τμήμα της ERA ENERGY το οποίο εκπόνησε και την σχετική μελέτη εγκατάστασης. Επρόκειτο για μια μελέτη ιδιαίτερα απαιτητική καθώς μετά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι οι επεμβάσεις στο έκτασης 18 στρ. αγροτεμάχιο (χωματουργικές εργασίες, επιχωματώσεις, ισοπεδώσεις, κλπ) έπρεπε να γίνουν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό. Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της αναδόχου εταιρίας μέσα σε λίγες ημέρες το χωράφι στο οποίο θα γίνονταν η εγκατάσταση άλλαξε μορφή. Αφού ολοκληρώθηκε η περίφραξη και η τοποθέτηση του συστήματος συναγερμού και παρακολούθησης στα τέλη του ίδιου μήνα ξεκίνησε και η χωροθέτηση του έργου στο χώρο. Στη συνέχεια έγινε η κατασκευή των βάσεων. Για την στήριξη χρησιμοποιήθηκαν τριγωνικές βάσεις και τεγίδες της εταιρίας ALUMIL SOLAR. Στο επόμενο στάδιο, κατέφθασαν στο χώρο τα 3680 πάνελ της εταιρίας RENESOLA, τα οποία προμήθευσε η εταιρεία EUROSOL. Τα πλαίσια ταξινομήθηκαν και οδηγήθηκαν ένα προς ένα στην θέση που τους αναλογούσε με γνώμονα πάντα την μελέτη εγκατάστασης. Σειρά πλέον είχαν τα 44 inverter της εταιρίας SIEMENS στα οποία συνδέθηκαν κατά ομάδες (string) τα πάνελ. Αφού ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους οι οδεύσεις των καλωδίων, οι ομαδοποιήσεις, οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις και η κατασκευή των υποπινάκων, τοποθετήθηκε ο υποσταθμός της εταιρίας SIEMENS, στον οποίο συνδέθηκαν οι 44 inverter και ο οποίος αποτελεί το σημείο σύνδεσης του σταθμού με το δίκτυο μέσης τάσης.
    Μετά τους τελικούς ελέγχους από το τεχνικό επιτελείο της ERA ENERGY, συντάχθηκε η μελέτη σύνδεσης του έργου με βάση την οποία καταρτίστηκε και το πρωτόκολλο  παράδοσης – παραλαβής του Φ/Β σταθμού. Έτσι, στις 01 Ιουνίου 2012 συνδέθηκε με το δίκτυο ΜΤ του ΔΕΔΔΗΕ ο ισχύος 901,6kWp Φ/Β σταθμός και πλέον μετρά ήδη σχεδόν 3 μήνες παραγωγής. Με βάση την μελέτη παραγωγής το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να παράγει περίπου 1.190.112 kWh/έτος (κιλοβατώρες), δηλαδή περίπου την ενέργεια που καταναλώνουν 180 νοικοκυριά ετησίως. Τα περιβαλλοντικά οφέλη της λειτουργίας του σταθμού είναι επίσης σημαντικά καθώς θα εξοικονομούνται περίπου 1.113,85 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.
    Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το έργο υλοποιήθηκε στα πλαίσια της υπογεγραμμένης σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ της εταιρίας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ Φ/Β ΠΑΡΚΑ ΕΠΕ» και της ATE Leasing Α.Ε. με βάση την τεχνικοοικονομική μελέτη της ERA ENERGY. Αρωγός της όλης προσπάθειας στάθηκε ο βασικός συνεργάτης της ERA ENERGY στον χώρο των φωτοβολταϊκών. Πρόκειται για την εταιρία EUROSOL, η βοήθεια της οποίας σε πολλούς τομείς αλλά κυρίως στον τομέα της προμήθειας, ήταν ζωτικής σημασίας καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έλλειψη υλικών στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Να σημειώσουμε πως για την υλοποίηση του έργου εργάστηκαν 7 συνεργεία ενώ στο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την κατασκευή του απασχολήθηκαν 72 άτομα. Όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι της ιδιοκτήτριας εταιρίας: «μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι από την αποτελεσματικότητα του εργατικού δυναμικού της ERA ENERGY. Από τον πρώτο εργάτη μέχρι τον αρχιμηχανικό αλλά και την διοίκηση της αναδόχου εταιρίας ήταν έκδηλη η μεθοδικότητα αλλά και η χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του σωστού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. Χαρακτηριστικά που αποτέλεσαν το “κλειδί” για την σωστή όσο και έγκαιρη εφαρμογή της μελέτης εγκατάστασης».
    Το έργο αυτό προστέθηκε σε μία μεγάλη λίστα έργων σε φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και αμέτρητες στέγες που έχει ήδη  υλοποιήσει  η ERA ENERGY.  Ακόμη αυτή τη στιγμή  προχωρά και σε άλλες εγκαταστάσεις σε στέγες και σε πάρκα αποτελώντας την καλύτερη και πλέον αξιόπιστη λύση για όποιον θέλει να ασχοληθεί ενεργά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η έως τώρα εμπειρία των στελεχών και των τεχνικών της , από παρόμοιες εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας  της  δίνει την δυνατότητα να παρέχει πάντα τον καλύτερο συνδυασμό κόστους – απόδοσης - ποιότητας, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό εισόδημα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές κόστους εγκατάστασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.