Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Διαγωνισμός ψαρέματος στη Γρίτσα Λιτοχώρου



« Η αθλητική αλιεία μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό της Πιερίας» , τονίζει η Σοφία Μαυρίδου


Η ερασιτεχνική αλιεία έχει ως σκοπό τη ψυχαγωγία ή την άθληση και  αποτελεί για πολλούς μια ευχάριστη δραστηριότητα της οποίας οι όροι  και οι  προϋποθέσεις άσκησής της  στο Θερμαϊκό κόλπο προβλέπονται από τα  Π. Δ. 373/85 και Π.Δ. 68/2009.  Στην Πιερία  εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνονται αγώνες (Π.Δ. 373/85 άρθρο 5) που εκτός του ψυχαγωγικού και αθλητικού  τους χαρακτήρα συνδυάζονται με σπουδαία τοπικά πολιτιστικά δρώμενα,   που μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην επικοινωνία και σύσφιξη των ανθρωπίνων σχέσεων.


Με εκκίνηση το λιμάνι της Γρίτσας Λιτοχώρου και συγκεκριμένα  στη θαλάσσια περιοχή από το Βαρικό Λιτοχώρου έως τη  Λεπτοκαρύα,  θα διεξαχθεί αθλητική αλιεία (διαγωνισμός ψαρέματος) την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012  από  τις 5.30 π.μ. έως τις 11.00 π.μ.


Την παραπάνω δραστηριότητα  διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατικών Ν. Εφέσου « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ » μετά από έγκριση  της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας,  Σοφίας Μαυρίδου , που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του συλλόγου.

Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν ερασιτέχνες ψαράδες με βάρκες , που θα ψαρεύουν με αγκιστρωτά εργαλεία και συγκεκριμένα με καθετή, συρτή και τσαπαρί. Τα είδη ιχθύων που θα ψαρευτούν είναι μουρμούρες, σπάροι, γόπες, λυθρίνια, σαυρίδια, κυνηγοί κ.λ.π. Μια ποσότητα των  αλιευμένων  ψαριών  θα διατεθεί για την προετοιμασία του γεύματος  της  εκδήλωσης  -που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του λιμανιού της Γρίτσας-  ενώ η υπόλοιπη ποσότητα ψαριών προορίζεται για την κάλυψη αναγκών  ιδρυμάτων  ή άπορων  οικογενειών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  ανέφερε ότι η διενέργεια δραστηριοτήτων στο  πλαίσιο  της ερασιτεχνικής αθλητικής αλιείας μέσα από συλλογικούς φορείς,  αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως τις ομορφιές της Πιερίας και εντάσσονται  στο στρατηγικό  σχεδιασμό της Π.Ε.Πιερίας για την  τουριστική  ανάπτυξη  της περιοχής. «Θα διαχειριστούμε όλες τις ευκαιρίες για την προβολή της Πιερίας και η ανάδειξη και ενίσχυση της Αθλητικής Αλιείας μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της τουριστικής κίνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σοφία Μαυρίδου.

Ο πρόεδρος τους Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατικών Ν. Εφέσου « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ », Ιωάννης Δημητριάδης,  έκανε λόγο για έναν  καθιερωμένο θεσμό,   ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια στο πλαίσιο  των πολιτιστικών εκδηλώσεων « ΠΡΟΔΡΟΜΙΑ», έχει σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ερασιτεχνών ψαράδων και την προσφορά φρέσκων ψαριών του Θερμαϊκού σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.


Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας,  Δημήτρης Ρουκάς,  επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός ψαρέματος δεν έχει ως  σκοπό την εξασφάλιση αλιευμάτων αλλά να ψυχαγωγήσει τους πολίτες και τους επισκέπτες της Πιερίας. Άλλωστε, πρόσθεσε,  ότι η αθλητική αλιεία μπορεί να  ενταχτεί στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. «Το τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη  Πιερίας  και σε συνεργασία με  αλιευτικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους,  προσανατολίζεται  στη  δημιουργία προγράμματος αθλητικής αλιείας με σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης», ενημέρωσε ο Δημήτρης Ρουκάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.