Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σε στάση πληρωμών οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας;


ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ (23/8)
ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ Ο Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ: ΕΝΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 500.000 ΕΥΡΩ, ΛΑΜΒΑΝΕΙ 94.500 ΕΥΡΩ!

Με θέμα τις «δυσμενείς εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση που οδηγούν τους δήμους τής χώρας σε στάση πληρωμών» πραγματοποιείται το απόγευμα της Πέμπτης 23 Αυγούστου (ώρα 4.30 μ.μ.) μια κρίσιμη γενική συνέλευση της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης (οδός Βασιλέως Γεωργίου 1Α) με τη συμμετοχή τού προέδρου τής κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδας, Κώστα Ασκούνη. 
Η τελευταία δυσμενής εξέλιξη για την αυτοδιοίκηση αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους που λαμβάνει από το κράτος. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος θα πρέπει να δει κανείς το ύψος των επιχορηγήσεων που λάμβαναν οι καποδιστριακοί δήμοι έως το 2010 (προτού συνενωθούν κάτω από το πρόγραμμα «Καλλικράτης») και να κάνει σύγκριση με το ύψος των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν σήμερα οι καλλικρατικοί δήμοι. 

ΣΕ ΔΕΙΝΟΤΑΤΗ ΘΕΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Στο μεταξύ, σε δεινότατη οικονομική θέση βρίσκεται ο δήμος Δίου-Ολύμπου, ο 9ος πιο υπερχρεωμένος δήμος ολόκληρης της χώρας, δεδομένου ότι ενώ οι τρεις πρώην καποδιστριακοί δήμοι λάμβαναν μέχρι το 2010 συνολικά το ποσό των 500 και πλέον χιλιάδων ευρώ μηνιαίως, σήμερα, μετά τη συνένωσή τους στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», ο δήμος Δίου-Ολύμπου λαμβάνει ποσό τής τάξης των 94.500 ευρώ, όταν μάλιστα η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων ξεπερνά μηνιαίως τις 220.000 ευρώ.
Επομένως, εάν τελικά γίνει πράξη η μείωση των επιχορηγήσεων στην αυτοδιοίκηση, τότε ο δήμος Δίου-Ολύμπου θα πρέπει, κάποια στιγμή, να κηρύξει στάση πληρωμών ή και να κλείσει. Κατ’ επέκταση, ενδεχομένως θα πρέπει το ίδιο να κάνουν οι περισσότεροι (ή και όλοι) οι δήμοι της χώρας. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ. 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πολλοί δήμαρχοι, μπροστά στην οικονομική κατάρρευση των δήμων τους, προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και σε παραιτήσεις. Από τις τοποθετήσεις στην 1η γενική συνέλευση της περιφερειακής ένωσης δήμων Δυτικής Ελλάδας που έγινε την Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 στην Πάτρα, η απόγνωση φάνηκε να αποτυπώνεται στα πρόσωπα των συμμετεχόντων δημάρχων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, μιλώντας σ’ εκείνη τη γενική συνέλευση, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης έχουν πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, και για τον λόγο αυτό έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της.
Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τη ζοφερή κατάσταση των οικονομικών της αυτοδιοίκησης καθώς και την επικείμενη επιδείνωσή τους, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές στους πόρους τής τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγούν σε κατάρρευση τους δήμους, ακύρωση του κοινωνικού τους ρόλου και στάση πληρωμών μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.
Υπογράμμισε δε τον καθοριστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, λέγοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο, υπέρ της κοινωνικής συνοχής και να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα την οποία δεν διαθέτει κανένας άλλος φορέας του δημοσίου».
Τόνισε επίσης ότι με την αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο είναι αδύνατη η ανασυγκρότηση και η έξοδος της χώρας από την κρίση, ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά της παρουσίασε στη συνέλευση στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος των περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΥΨΟΥΣ 30% ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ειδικότερα ο κ. Ασκούνης επεσήμανε: «Η απόφαση της κυβέρνησης για νέες περικοπές στους πόρους της αυτοδιοίκησης κατά 30% περίπου, επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο, αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει. Δηλαδή την κατάργηση της λειτουργίας των δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου τής αυτοδιοίκησης και την αδυναμία καταβολής μισθών και άλλων υποχρεώσεων προς τρίτους. 
Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης για μισθούς και λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% σε σχέση με το 2009 και των επιχορηγήσεων για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι ΚΑΠ το 2011 ανέρχονταν μηνιαίως σε 168 εκ. ευρώ, το μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους σε 135 εκ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές η δόση του Ιουλίου ανέρχεται στα 96 εκ. ευρώ».
Σημειώνεται ότι οι 13 γενικές συνελεύσεις των περιφερειακών ενώσεων δήμων, με στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών, ξεκίνησαν την Τρίτη 21 Αυγούστου από τη Δυτική Ελλάδα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012, παραμονή του έκτακτου συνεδρίου τής ΚΕΔΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.