Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι όλα ξεκινούν από εδώ μέσα, από το εσωτερικό μας


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟN Ρ/Σ «REAL FM»
ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Πρόεδρε καλημέρα σας.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές και τις ακροάτριές μας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας ζητώντας να μου πείτε με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί η προσπάθειά μας, η εθνική προσπάθεια να βελτιώσουμε τις συνθήκες, να βελτιώσουμε το πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος για το επόμενο διάστημα.
Καταλαβαίνω καλά ότι θα υπάρξει κάποια εκστρατεία των τριών Αρχηγών το επόμενο διάστημα με συναντήσεις με ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς η διαπραγμάτευση είναι πάντα πολιτική. Έχει μια τεχνοκρατική βάση, πρέπει να συμφωνούμε σε αριθμούς, αλλά λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες είναι πολιτικές και γι' αυτό λαμβάνονται από πολιτικά όργανα. Είτε το όργανο αυτό είναι το Συμβούλιο Κορυφής, είτε είναι το Eurogroup, είτε είναι σε διμερές επίπεδο συνεννοήσεις και συμφωνίες, οι οποίες πάντα γίνονται.

Αλλά αυτό αφορά τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αφορά δηλαδή το πρόγραμμα στήριξης, το Μνημόνιο όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην Ελλάδα.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά των πραγμάτων: το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Αυτά που έχει ανάγκη η χώρα, ανεξαρτήτως του τι μας λένε οι εταίροι μας, που συμφωνούν ή που διαφωνούν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι όλα ξεκινούν από εδώ μέσα, από το εσωτερικό μας. Το εσωτερικό μας πρόβλημα είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από το πρόβλημα των ευρωπαϊκών συσχετισμών και των σχέσεών μας με τους έξω.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ξεκινήσουμε από αυτά που αναμφίβολα πρέπει να κάνουμε: Δηλαδή επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα, μια οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο ανοιχτή, που δίνει περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά της.
Επίσης να ξεκινήσουμε από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν είναι ξεπούλημα, αλλά είναι μια προσπάθεια να γίνει το κράτος πιο φιλικό, πιο αναπτυξιακό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως. Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να κινηθούμε με ταχύτητα στα άλλα κεφάλαια του προγράμματος στήριξης, τα οποία θα έπρεπε μόνοι μας να τα έχουμε επιβάλλει και όχι να τα συζητούμε με τους εταίρους μας. Δηλαδή αυτά που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, αυτά που αφορούν το άνοιγμα των επαγγελμάτων, αυτά που αφορούν το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνουν αυτά τα πράγματα.
Επίσης έχει μεγάλη σημασία να προωθηθούν τα μέτρα, τα οποία αλλάζουν το κλίμα στην αγορά, τη ρευστότητα. Δηλαδή έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταβληθούν εμπροσθοβαρώς, όπως λέμε, δόσεις της δανειακής σύμβασης οι οποίες πηγαίνουν στην αγορά για να εξοφλήσει το δημόσιο τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, που είναι 6,5 δις, να επιστρέψει τον ΦΠΑ εκεί που τον χρωστάει, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ώς ένα βαθμό, προκειμένου να ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση, δηλαδή να πέσουν νέα δάνεια ή να διευθετηθούν δάνεια. Και αυτό έχει  πολύ μεγάλη σημασία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μιλάτε με τη φωνή της λογικής, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε αυτά που είπατε. Εκείνο όμως που προκαλεί ανησυχία και το οποίο προκαλεί στους πολίτες απορία, είναι το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τοποθετήθηκε με ένα τρόπο, που έστειλε την επαναδιαπραγμάτευση, ή εν πάση περιπτώσει να μην την λέω έτσι, την προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους δανειστές της, την έστειλε στις ελληνικές καλένδες.
Και αναρωτιέμαι αν η στιγμή για να αρχίσει αυτή η επαναδιαπραγμάτευση ήταν χτες. Διότι ήδη βλέπουμε ότι η Ισπανία και η Ιταλία κάνοντας συζήτηση, θέτοντας τα ζητήματα κέρδισαν πράγματα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω λοιπόν ότι η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με την Ελλάδα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ότι εφαρμόζουν αυτά που συμφωνούν, θα μου πείτε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι μεγαλύτερες χώρες, μεγαλύτερες οικονομίες και μεγαλύτερα προβλήματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι πολύ μεγαλύτερα τα προβλήματα από την Ελλάδα και έχουν το βάρος του όγκου τους. Διότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι όσο είναι οι ετήσιες δανειακές ανάγκες της Ιταλίας. Δηλαδή όσο είναι όλο το χρέος το δικό μας διαχρονικά, αυτό που πρέπει να διευθετήσουμε, να εξυπηρετήσουμε, πρέπει να δανείζεται η Ιταλία κάθε χρόνο για να καλύπτει, να ανανεώνει τα 2 τρις χρέος που έχει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο λαός μας το λέει αυτό για τις σχέσεις των πολιτών με τις Τράπεζες. Λέει «αλίμονο σε αυτόν που χρωστάει λίγα».
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς βέβαια χρωστάμε λίγα σε σχέση με τις χώρες αυτές, διότι σε σχέση με τον εαυτό μας ή σε σχέση με το μέσο όρο των δυτικών χωρών, χρωστάμε πάρα πολλά. Άρα έχουν αυτό το επιχείρημα η Ιταλία και η Ισπανία. Η Ιταλία είναι μέλος των G-8 των οκτώ μεγαλύτερων χωρών - οικονομιών του κόσμου, η Ισπανία των G-20 των είκοσι μεγαλύτερων χωρών του κόσμου. Άρα μιλάμε για μεγάλους όγκους, μεγάλα προβλήματα, άρα ισχυρά επιχειρήματα λόγω του φόβου και της απειλής που πάντα υπάρχει.
Έχει επίσης μεγάλη σημασία να πούμε ότι χτες οι τρεις πολιτικοί Αρχηγοί επιβεβαιώσαμε το προφανές και το αυτονόητο: δηλαδή την προγραμματική μας συμφωνία. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως λέμε.
Πρέπει η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να γίνουμε πλέον μια ισορροπημένη δημοσιονομικά χώρα, να γίνει σε περισσότερα χρόνια. Δεν μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του 2014, πρέπει να πάμε το λιγότερο μέχρι το τέλος του 2016, αρχές του 2017.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι σημαντικό. Αρκεί μόνο αυτό κ. Πρόεδρε;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι....
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί χτες σας άκουσα, θα με συγχωρήσετε, θα σας πω ότι δεν εκπέμπετε εσείς το κεντρικό σήμα της Κυβέρνησης. Δηλαδή εγώ σας άκουσα χτες να μιλάτε για την παράταση για την επιμήκυνση, λέγοντας ότι είναι αφετηρία για τη βελτίωση του ελληνικού προγράμματος. Η Κυβέρνηση εκπέμπει μέχρι σήμερα κ. Πρόεδρε το σήμα ότι πάει μόνο για την επιμήκυνση και αυτήν δεν τη θέτει τώρα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, μισό λεπτό ...
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, πως.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη συμφωνούμε απολύτως. Κάνουμε τις ίδιες εκτιμήσεις και έχουμε και την ίδια σειρά ενεργειών.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τότε είναι σε άλλο κλίμα ο κ. Στουρνάρας. Διότι ακούω τις δηλώσεις του, ο κ. Στουρνάρας τοποθετείται απέναντι στην προοπτική της επαναδιαπραγμάτευσης με τρόπο που όλοι μας στη χώρα αυτή, έχουμε αυτή τη στιγμή την αίσθηση ότι δεν την επιθυμεί, δεν θέλει να την αγγίξει.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Στουρνάρας, ξεκίνησα να σας το λέω τρεις φορές προηγουμένως αλλά με διακόπτατε, είναι ένας άνθρωπος με γνώση και ικανότητα, είναι ένας τεχνοκράτης υψηλής ποιότητας. Θα κάνει νομίζω με αποτελεσματικότητα αυτά που πρέπει, για να προωθηθεί η κυβερνητική πολιτική η οποία έχει συμφωνηθεί μεταξύ των Κομμάτων και αποτελεί εθνική ανάγκη και εθνική προτεραιότητα.
Τώρα, οι αποφάσεις λαμβάνονται πράγματι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και εκεί θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες στις οποίες αναφερθήκατε στην αρχική ερώτησή σας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέχρι τότε μήπως μας έχουν κολλήσει στον τοίχο; Διότι εδώ ακούω 3 δις τώρα πάλι, μέτρα 11,5 δις συνολικά.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό, αυτά όλα θα τα βάλουμε κάτω από ένα λόγο, που λέγεται «εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012». Πρέπει πράγματι η χώρα να δείξει ότι προωθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και να κάνει όσο γίνεται πιο συστηματική και υπεύθυνη προσπάθεια για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Όμως πρέπει και το έτος 2012, επειδή είναι ένα δύσκολο έτος, να ενταχθεί και αυτό στην προοπτική ενός νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλαδή της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, από την οποία όπως είπα και το ξαναλέω και τώρα, ξεκινούν τα πάντα. Γιατί αν δεν υπάρχει αυτό το νέο συμφωνημένο πλαίσιο, όλες οι επιμέρους ενέργειες δεν μπορούν να αποκτήσουν νόημα. Διότι αποκτούν νόημα, η  μία σε σχέση με την άλλη και στην προοπτική ολοκλήρωσης του προγράμματος αυτού, το 2017 όπως σας είπα εγώ κατά προτίμηση, ή έστω τέλος του 2016. Γιατί λιγότερο από δυο χρόνια παράταση δεν μπορεί να νοηθεί στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε εμείς.
Και βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές και στη Βουλή και στα Μέσα Ενημέρωσης, για να συμφωνηθεί η παράταση αυτή που είναι η αφετηρία όλων των άλλων πραγμάτων, πρέπει να διασφαλίσουμε δυο πράγματα: τη χρηματοδότηση της πρόσθετης περιόδου και τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Γιατί το χρέος είχε συμφωνηθεί ως βιώσιμο με το ισχύον πρόγραμμα. Πρέπει να επιβεβαιωθούν λοιπόν τα χαρακτηριστικά της βιωσιμότητάς του.
Αυτά όμως πως σχετίζονται τώρα με τις ανάγκες του άνεργου, του επιχειρηματία που προσπαθεί να βρει λεφτά, με τις ανάγκες του τζίρου στην αγορά, σχετίζονται όλα αυτά με την έννοια της ρευστότητας. Και εκεί η ρευστότητα πηγαίνει στην αγορά μέσα από τρία μεγάλα κανάλια.
Το ένα είναι οι Τράπεζες, η επανακεφαλαιοποίησή τους, η δυνατότητά τους να δίνουν δάνεια να διατηρούν τα πλαφόν να διατηρούν σχετικά σε καλά επίπεδα τα επιτόκια. Το δεύτερο κανάλι είναι το ίδιο το κράτος που χρωστάει λεφτά στην αγορά και πρέπει να ρίξει λεφτά -έχω εξηγήσει τους τρόπους μην επαναλαμβανόμαστε- Και το τρίτο κανάλι είναι τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ΕΣΠΑ, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, δηλαδή η απελευθέρωση των μεγάλων έργων. Στις οποίες πρωτοβουλίες πρέπει να βοηθήσει πάρα πολύ η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχουμε μπλοκαρίσματα μόνο εδώ -ελληνικά γραφειοκρατικά νομικά κλπ- αλλά έχουμε πάρα πολύ σημαντικές εμπλοκές με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε σήμερα η «Αυγή» έχει τη φωτογραφία Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη τους τρεις σας και έχει τίτλο «Τρόικα εσωτερικού».
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά αυτά είναι ευρήματα επικοινωνιακά και προσβλητικά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, το ακούω αυτό που λέτε ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βαθιά προσβλητικά! Δηλαδή ως ευφυολόγημα του συντάκτη της «Αυγής», να το δεχτώ αλλά ...
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, μα το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον ανοιχτά αυτό.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά, το θεωρώ ...
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά αυτό και θα σας διαβάσω, δώστε μου ένα δευτερόλεπτο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παρακαλώ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέει: «Συμφωνία των τριών για τα σκληρά μέτρα, πρώτα η επιβολή των νέων μέτρων και εν ευθέτω χρόνω η επιμήκυνση και μονόπρακτο επαναδιαπραγμάτευσης έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βασιλικότερος του βασιλέως ο Φώτης Κουβέλης, άνοιξε μονομέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Τρόικα εσωτερικού!».
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το όλο λοιπόν ζήτημα είναι το εφεύρημα της Τρόικας εσωτερικού, που είναι προσβλητικό και θα έλεγα ότι είναι και αντιφατικό σε σχέση με την υποτίθεται σοβαρή γραμμή που ακολουθεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο οποίος, όπως είπα στην Βουλή, ξέχασε τα περί μονομερούς καταγγελίας και ακύρωσης του Μνημονίου ή τα θυμάται μόνο όταν απευθύνεται σε κομματικό ακροατήριο και επισήμως στη Βουλή μίλησε για αντικατάσταση. Αντικατάσταση σημαίνει αναθεώρηση, αλλάζω το Μνημόνιο αυτό βάζω ένα άλλο, το οποίο θεωρώ ότι είναι κάπως καλύτερο.
Μην κοροϊδευόμαστε. Και να 'ρθεί να βοηθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης και συναντόμενος με την Τρόικα, για να πει τις απόψεις του και για να ελέγξει τους αριθμούς του. Γιατί αρνήθηκε να συναντήσει την Τρόικα ο κ. Τσίπρας;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου κάτι άλλο ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι με συγχωρείτε! Είναι πολύ σοβαρό αυτό. Γιατί αρνήθηκε να τους συναντήσει; Να δοκιμάσει τις απόψεις του.
Ο κ. Σαμαράς, ως Αντιπολίτευση στην προηγούμενη φάση, τους δεχόταν πάντα και έλεγε τις απόψεις του, έθετε υπό κρίση τους αριθμούς και το υποτιθέμενο πρόγραμμα του Κόμματος και πολλές φορές έπαιρνε απαντήσεις, επιτόπου. Γιατί δεν το κάνει αυτό ο κ. Τσίπρας; Γιατί δεν του βλέπει; Να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια, πιέζοντας έστω, αν δεν θέλει να έρθει στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.
Τι προσδοκά; Το αδιέξοδο; Την κατάρρευση; Γι' αυτό είπα ότι καιροφυλακτεί. Και όταν  μια Αντιπολίτευση καιροφυλακτεί και χαίρεται να βλέπει τη χώρα να έχει προβλήματα και αδιέξοδα ...
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βαρύ αυτό που λέτε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ας μου απαντούσε στη Βουλή αν το βρίσκει βαρύ. Μήπως δεν είναι ακριβές; Το θέμα δεν είναι αν είναι βαρύ, το θέμα είναι αν είναι ακριβές.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου κάτι ακόμη. Το «Ποντίκι» σήμερα έχει τίτλο «Δεν έχω, δεν πληρώνω». Ένα νέο Κίνημα -γράφει- σαρώνει ολόκληρη τη χώρα. Οι κεφαλικοί φόροι εξαντλούν τις τελευταίες αντοχές του κόσμου».  Πρέπει να σας πω ότι προσωπικά δέχομαι καθημερινά εδώ στο ραδιόφωνο, δεκάδες e-mail και μηνύματα από ανθρώπους οι οποίοι τα περσινά τους εισοδήματα ήταν υπαρκτά, αλλά φέτος άλλος έχει βρεθεί χαμηλότερα, άλλος έχει βρεθεί σε ανεργία. Υπάρχει δυσκολία μεγάλη.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό είναι ένα υπαρκτό κολοσσιαίο ζήτημα, το οποίο οφείλεται ακριβώς σε αυτό που είπατε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι θα γίνει;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ότι λαμβάνονται υπόψη πάντα τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα περσινά εισοδήματα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό είναι πάγιο χαρακτηριστικό όλων των φορολογικών συστημάτων, όχι μόνο του ελληνικού. Γι' αυτό έχουμε πει ότι θα εφαρμοστούν τρόποι τους οποίους πολύ γρήγορα θα συμφωνήσουμε και θα εξειδικεύσουμε, ώστε να κλιμακωθούν οι υποχρεώσεις. Να υπάρχει ένα όριο σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημα το τρέχον το πραγματικό, όπως ακριβώς και με τα δάνεια. Είχαμε πει ότι δεν μπορεί κάποιος να επωμίζεται μια δόση στεγαστικού, η οποία να είναι μεγαλύτερη του 30% των πραγματικών μηνιαίων εισοδημάτων του, από κάθε πηγή.
Άρα και για τη φορολογία εισοδήματος, γιατί εκεί κυρίως είναι το πρόβλημα, προσπαθούμε να βρούμε κλιμακώσεις τέτοιες και οριοθετήσεις, οι οποίες όμως ξέρετε πρέπει να υπολογιστούν σε σχέση με τα συνολικά δημόσια έσοδα και αυτό θα μας φέρει τώρα το Υπουργείο Οικονομικών.
Στην επόμενη σύσκεψη που έχουμε ορίσει για την ερχόμενη Τετάρτη οι τρεις πολιτικοί Αρχηγοί, έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών κι άλλα Υπουργεία να παρουσιάσουν μια σειρά από στοιχεία, εισηγήσεις, προτάσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα. Ένα από αυτά είναι αυτό που λέμε τώρα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ιδίως κ. Πρόεδρε πρέπει να δείτε το τι γίνεται με τους ανθρώπους που είναι άνεργοι φέτος ενώ πέρσι είχαν εισοδήματα, αυτό είναι το χειρότερο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας πω ότι όπως ακριβώς διευθετήσαμε με νόμο τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είδα ότι πήρε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μια ωραία πρωτοβουλία για τις δανειακές υποχρεώσεις των ανέργων, ώστε να τους εξυπηρετήσει στο διάστημα της ανεργίας τους. Και τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να ληφθούν. Υπάρχει η δυνατότητα και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η οποία τώρα, εκ των πραγμάτων, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τη θέση του δημοσίου. Γιατί το δημόσιο έχει το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μην το ξεχνάμε αυτό, έτσι;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ερώτηση ακροατού μας: Ο κ. Βενιζέλος -μου γράφει εδώ ο φίλος ο Σπύρος- εμφανίζεται ως υπέρμαχος της επαναδιαπραγμάτευσης. Ο ίδιος όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών, γιατί δεν την έκανε;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έκανα την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, που ήταν πάρα πολύ δύσκολη, γιατί τότε έπρεπε να εξυπηρετήσουμε τους άμεσους στόχους:  να πάρουμε το νέο δάνειο, να μειώσουμε το δημόσιο χρέος δραστικά, τη μεγαλύτερη μείωση παγκοσμίως, να πάρουμε τα λεφτά για την προστασία των τραπεζών, δηλαδή των καταθέσεων των πολιτών, όχι των τραπεζιτών και να πάμε στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης που προβλέπεται στη σύμβαση ως δυνατότητα αναθεώρησης.
Τότε δεν υπήρχε ο Ολάντ, τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα να συστρατευθούμε με την Ισπανική και την Ιταλική Κυβέρνηση. Κάναμε το πρώτο βήμα το πολύ σημαντικό κεκτημένο ξέροντας ότι ακολουθεί πάντα μια επόμενη φάση. Η διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τελειώνει ποτέ, μόλις συμφωνείς κάτι την επόμενη μέρα αρχίζει η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεύτερη ερώτηση από άλλον ακροατή τον Διονύση: Πολλά από τα χαράτσια για τα οποία μιλούμε σήμερα και ψάχνουμε λύσεις για το πώς θα επιβιώσουμε, τα έβαλαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ορισμένα ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ως Υπουργός Οικονομικών. 
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, αλλά βλέπετε, κανείς δεν τα αμφισβητεί αυτά. Δεν έρχεται τώρα ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Κουβέλης να πει ότι "ξέρετε δεν πρέπει να έχει επιβληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων", διότι είναι ένα πολύ σημαντικό έσοδο για το κράτος και για την επιβίωση της χώρας.
Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί μπορεί να έχεις μια περιουσία από κληρονομιά ή να την απέκτησες κάποτε που είχες τη δυνατότητα και τώρα τα εισοδήματά σου να μην εναρμονίζονται με μια ακίνητη περιουσία που έχεις. Αλλά γι΄ αυτό σας μίλησα προηγουμένως για το πώς θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα ιδίως για κάποιους ανθρώπους που είναι πια στη σύνταξη, δεν είναι ενεργοί και οι οποίοι απέκτησαν ένα σπίτι εργαζόμενοι επί 30 χρόνια και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι περισσότεροι γονείς και παππούδες αυτά τα σπίτια τα έχουν μεταβιβάσει στα παιδιά τους, αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει κι αυτό βεβαίως, προφανώς υπάρχει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα ένα τελευταίο ερώτημα ακροατού κι ένα δικό μου, δύο μένουν δηλαδή και κλείνουμε. Ο φίλος ο Θεοδόσης λέει: Πείτε στον κ. Βενιζέλο μήπως ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τη σωστή τακτική, που δεν συναντάται με τους υπαλλήλους των δανειστών;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να σας πω κάτι, εγώ είχα χαρακτηρίσει υπαλλήλους στην αρχή-αρχή την τρόικα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το θυμούμαι πολύ καλά.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχει αλλάξει η φύση της τρόικας. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι Κυβερνήσεις των κρατών-μελών, η ίδια η κα Μέρκελ, ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος περιμένει από την τρόικα, σε τεχνικό επίπεδο, την εισήγηση.
Κι όταν λέμε τρόικα, δεν εννοούμε τον κ. Τόμσεν, τον κ. Μορς, τον κ. Μαζούχ. Εννοούμε την κα Λαγκάρντ του ΔΝΤ, τον κ. Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον κ. Ρεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτοί είναι που μιλάνε ως τρόικα τελικά και δίνουν και τις πληροφορίες στις Κυβερνήσεις.
Άρα λοιπόν όταν μιλάμε με την τρόικα, μιλάμε πάντα στην πραγματικότητα με τις Κυβερνήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δικό μου ερώτημα και κλείνουμε: ΠΑΣΟΚ, επόμενη μέρα, τι γίνεται;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Νομίζω πήγαμε πολύ καλά στην εναρκτήρια Συνδιάσκεψη. Υπήρξε μια συγκινητική, μπορώ να πω, συμμετοχή ιδίως από την περιφέρεια. Διότι ήρθαν πάρα πολλά στελέχη μας, με δικά τους έξοδα, σε μία περίοδο δυσπραγίας, που δεν είναι εύκολο να κάνεις ένα ταξίδι στην Αθήνα μόνο και μόνο για να πάρεις μέρος σε μια κομματική διαδικασία.
Ξεκινήσαμε νομίζω με πολύ καλούς οιωνούς. Θα ανακοινώσω σήμερα τη σύνθεση της προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας για να πάμε προς το Συνέδριο. Έχουμε πλειάδα στελεχών, έχουμε στελέχη καταξιωμένα με καλή εικόνα στην κοινωνία, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι εκτός Βουλής. Έχουμε νέους ανθρώπους πολλά υποσχόμενους, είχαμε και πολύ καλά ψηφοδέλτια στις εκλογικές περιφέρειες.
Έχω μια δεξαμενή δηλαδή πολύ μεγάλη. Η δυσκολία μου είναι αντίστροφη, στο ποιον να πρωτοδιαλέξω. Ξέρετε τώρα στη φάση αυτή και από το παλιότερο δυναμικό και από το νέο δυναμικό, το οποίο είναι εδώ παρόν και πιστεύει στην προσπάθεια αυτή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να διαλέξετε αυτούς που δεν έχουν ευθύνη για το παρελθόν ή που έχουν τη μικρότερη δυνατή ευθύνη για το παρελθόν.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό είναι ένα κριτήριο. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν και άλλα πολλά, το οποίο το έχω κάνει όσο μπορώ πιο αντιπροσωπευτικά αξιοκρατικά και συνθετικά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις επιλογές σας. Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, καλημέρα σας.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γεια σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.