Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Τρεις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική προστασία και την ανακούφιση των νοικοκυριών



noikokyria

Τρεις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική προστασία και την ανακούφιση των νοικοκυριών

Διατυπώσαμε με σαφήνεια κατά την προεκλογική περίοδο την θέση ότι και μέσα στην κρίση, υπάρχουν περιθώρια για μέτρα κοινωνικής προστασία και ανακούφισης των νοικοκυριών. Αναφερθήκαμε μάλιστα με σειρά συγκεκριμένων προτάσεων γι αυτά.

Υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας προωθούμε τρεις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σ’ αυτή την κατεύθυνση:

1η Πρωτοβουλία:
Κατά την συνάντηση του με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έθεσε προς τους εκπροσώπους των Τραπεζών το θέμα της διευκόλυνσης των δανειοληπτών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Ζήτησε συγκεκριμένα:

  • Να εφαρμόζουν ΟΛΕΣ οι τράπεζες – για τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια – τους κανόνες που έχουν νομοθετηθεί για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες
  1. παρατείνεται μέχρι και για 50 χρόνια η εξόφληση των δανείων
  2. η μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά τα 3/10 του μηνιαίου μισθού των υπαλλήλων ή τα 4/10 του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος
  3. διακανονίζονται τα επιτόκια με φιλικό τρόπο προς τους οφειλέτες.
Φυσικά η εφαρμογή θα γίνει με βάση τα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά του κάθε νοικοκυριού και τις πραγματικές οικονομικές του δυνατότητες.

  • Να προσαρμοστούν οι κανόνες του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» στα δεδομένα της κρίσης στην αγορά. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μπαίνει κάποιος σε «μαύρη λίστα» γιατί δεν πληρώνει μια επιταγή 2.000 ευρώ. Η Ε.Ε.Τ. δεσμεύτηκε να υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση ως το τέλος Αυγούστου.

Με τις προτάσεις αυτές μπορεί να δοθεί άμεση και πρακτική λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, χωρίς να απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, χωρίς δηλαδή να μετακυλισθεί το βάρος στους έλληνες φορολογούμενους.

2η Πρωτοβουλία:

Στην συνάντηση του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το θέμα της ανάληψης (από τους ΟΤΑ) τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και της δημιουργίας νέων κοιτασμάτων απασχόλησης μέσα από προγράμματα όπως η κοινωφελής εργασία και η αυτεπιστασία, καθώς και μέσα από δομές, όπως η νέα μορφή του «Βοήθεια στο Σπίτι» και η δομή του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης.

Επισημαίνουμε ότι:
α) Διεκδικούμε από την Ε.Ε. την αύξηση των πόρων – κατά 400 εκ.ευρώ – για τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, όπου τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και αυτεπιστασίας διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο. Μόνο με τα προγράμματα αυτεπιστασίας των ΟΤΑ μπορούν το αμέσως επόμενο διάστημα να βρουν δουλειά 120.000 άνθρωποι.

β) Η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μπορεί να καλύψει 130.000 άτομα ως το τέλος του 2013 και να δημιουργήσει 5.000 θέσεις εργασίας. Ήδη έχουν εξευρεθεί γι αυτό οι απαιτούμενοι πόροι από το ΕΣΠΑ και το ΙΚΑ.

γ) Το νέο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης – μπορεί σε συνεργασία με τις ΟΤΑ – να δημιουργήσει 300 νέες δομές με 1500 εργαζόμενους, για την κάλυψη ατόμων που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας (κέντρα ημερήσια υποδοχής αστέγων, συσσίτια, κοινωνικό φαρμακείο κ.ά.). Ήδη είχαν εξευρεθεί 50εκ. ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ γ’ αυτές τις δομές.

Πρωτοβουλία 3η:

Με βασική επιδίωξη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για τους πολίτες και κυρίως για την νέες γενιές, σε μία εποχή που τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καταθέτει στην Βουλή Πρόταση Νόμου για την δημιουργία ειδικού κεφαλαίου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

Βασική πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου είναι οι πόροι από τα έσοδα του Κράτους που προέρχονται από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και την φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πρόβλεψη για 150 δις ευρώ τα επόμενα 25-30 χρόνια).

Με αυτόν τον τρόπο ενέργειες που προωθούν την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας, συνοδεύονται άμεσα με την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και την ασφάλεια των εργαζομένων.


Στόχος μας είναι να νιώσουν όλοι οι έλληνες, το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε άνεργος, ο κάθε επαγγελματίας, ο κάθε επιχειρηματίας, ότι αυτά που κάνουμε για να σώσουμε την χώρα, για να την κρατήσουμε μέσα στο ευρώ σταθερή και ασφαλή, συνοδεύονται από πολιτικές και δράσεις που έχουν άμεση θετική επίπτωση στη δική του κατάσταση, στη δική του προοπτική, στο δικό του εισόδημα, στα δικά του όνειρα και στα όνειρα των παιδιών του.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.