Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η χώρα οδηγείται σε ακυβερνησία διχασμό και αδιέξοδο.



Ευάγγελος Βενιζέλος: Η χώρα οδηγείται σε ακυβερνησία διχασμό και αδιέξοδο. Η ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη λύση. Που διασφαλίζει μια συμφωνία εθνικής συνευθύνης μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Αλλιώς, ο τόπος οδηγείται στην καταστροφή.




ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Η ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ. ΠΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗΣ ΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗΣ. ΑΛΛΙΩΣ, Ο ΤΟΠΟΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.




(Από την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Κορυδαλλό και τις συνεντεύξεις του στα Μέσα Ενημέρωσης.)


1.Μπαίνουμε στο τελευταίο τριήμερο της προεκλογικής περιόδου. Πηγαίνουμε στις εκλογές της Κυριακής μέσα στο σκηνικό μιας τεχνητής πόλωσης που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βιώσιμη κυβέρνηση την Δευτέρα στις 18 Ιουνίου. Πού θα οδηγήσει αυτή η αντιπαράθεση; Σε μία Κυβέρνηση της ΝΔ ή σε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Σε μία Κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και απέναντί της τα 2/3 των Ελλήνων; Σε μία Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι τα άλλα δύο τρίτα των Ελλήνων;
2. Είναι απόλυτη ανάγκη για τη χώρα, προκειμένου να σωθεί το μέλλον μιας γενιάς, προκειμένου οι πιο φτωχοί, οι αδύνατοι, η μεσαία τάξη να έχει προοπτική και ελπίδα να ξεπεράσουμε την τεχνητή πόλωση, το εμπόριο ψευδαισθήσεων και να δούμε τι πράγματι μπορεί να γίνει. Η καρικατούρα του δικομματισμού, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί σε ρήξη του κοινωνικού ιστού, σε διχασμό, σε διάσπαση της εθνικής ενότητας. Η μόνη ασφαλής οδός, η οποία είναι και προοδευτική και ρεαλιστική για τον τόπο και για το εισόδημα κάθε νοικοκυριού, είναι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τον καταλύτη και τον εγγυητή της σταθερότητας και της ενότητας.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν πει με πολλούς τρόπους ότι θέλουν τρία βασικά πράγματα: Τη χώρα σταθερά μέσα στο ευρώ, την αλλαγή των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Για αυτά προσπαθήσαμε μετά τις εκλογές, για αυτά έχουμε καταθέσει ξεκάθαρες προτάσεις.

Σε αυτά τα θέλω του ελληνικού λαού προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Κάναμε τα πάντα προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση κάτι που δεν κατέστη δυνατό αφού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν από την αρχή επιλέξει την προσφυγή σε νέες κάλπες. Παρουσιάσαμε τα 6 σημεία για την


αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης τα οποία έτυχαν της αποδοχής του Γάλλου Προέδρου Ολάντ, του Ιταλού Πρωθυπουργού Μόντι και των ευρωπαίων σοσιαλιστών, στους οποίους βασίζουμε τις ελπίδες για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων παρουσιάσαμε τα 8 σημεία πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης που θα διεκδικήσει αυτά που θέλει ο ελληνικός λαός. Την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ, την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της σύμβασης και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ανοίξαμε τα χαρτιά μας και ζητήσαμε και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο. Δεν το έκαναν.

Ρωτούν οι πολίτες εάν δεν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στα οποία έχετε απευθυνθεί τι θα γίνει; Πού θα πάει η χώρα; Η απάντηση είναι ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτός που μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να αναγκάσουμε τους πάντες να συμμετάσχουν σε αυτή την εθνική συστράτευση, σε αυτή την εθνική προσπάθεια

Τίθενται από τους πολίτες τα εξής ερωτήματα. Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία; Θα πάει η χώρα ξανά σε εκλογές; Θα μείνει η χώρα με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση; Χωρίς καθοδήγηση, χωρίς κέντρο αποφάσεων; Ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες; Ποιος θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 28 Ιουνίου, σε λίγες ημέρες; Η απάντηση είναι ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτός που μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να αναγκάσουμε τους πάντες να συμμετάσχουν σε αυτή την εθνική συστράτευση, σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν είναι ισχυρό, που δεν μπορεί να πιέσει, δεν μπορεί να επιβάλει τη μόνη εθνικά επιβεβλημένη και σωτήρια λύση. Εμείς λοιπόν ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη αυτή. Να μας δώσει τη δύναμη να αγωνιστούμε για το δικό του συμφέρον, για τα δικά του όνειρα, για την δική του ελπίδα, για τις δικές του προτεραιότητες.

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει από τους Έλληνες πολίτες να σπάσουν τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τη χώρα στο αδιέξοδο και να σκεφτούν απλά και υπεύθυνα. Να σκεφτούν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στην οποία να μην είναι μέσα όλοι εκείνοι που πρέπει.

1. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πρέπει και μπορεί να επιβάλει με την ψήφο του την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Δεν κυβερνιέται ο τόπος ούτε από τη Ν.Δ., ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να προκύψει φυσικά καμία αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε κορμός με μια από τις δυο αυτές δυνάμεις, χωρίς τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πρέπει να μοιραστούμε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Δεν υπάρχει σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας που να μπορεί να αφήσει κάποια υπαρκτή, ισχυρή πολιτική δύναμη έξω από τις ευθύνες. Κανείς δεν μπορεί και κανείς δεν δικαιούται να πάει να κρυφτεί στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης, αφήνοντας σε κάποιους άλλους να βγάλουν τα δύσκολα και καυτά κάστανα από τη φωτιά. Πιστεύει κανείς ότι τώρα μπορεί ν' αποφύγει να βάλει την υπογραφή του και να κρυφτεί πίσω από τις δικές μας υπογραφές; Η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης μπορεί και πρέπει να επιβληθεί λοιπόν από τον ίδιο τον Έλληνα πολίτη την Κυριακή στην κάλπη.


Ας αναρωτηθούμε: ποιοι είναι αυτοί που επενδύουν στο πολιτικό αδιέξοδο; Ποιοι είναι αυτοί που επωφελούνται από την παράταση και το βάθεμα της κρίσης; Το «οριζόντιο λόμπι της δραχμής».

Είναι αυτοί που αφού έβγαλαν τα λεφτά τους σε ευρώ στο εξωτερικό, χαίρονται τώρα, γιατί βλέπουν τον κίνδυνο του αδιεξόδου. Και περιμένουν την κατοχική πληθωριστική δραχμή για να αγοράσουν φτηνά τη χώρα, αλλά και τις ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων πολιτών. Απέναντι σε αυτό πρέπει να αντιδράσει ο κάθε προοδευτικός πολίτης. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι εμείς που θέλουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ μεγάλο να παίζει κεντρικό, καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Η ΝΔ παρουσιάζει ως λύση ένα κατάλογο παροχών και δεν διαθέτει καμία συγκεκριμένη πολιτική. Με ποιους συμμάχους θα πετύχει την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της σύμβασης; Με τα συντηρητικά αδελφά κόμματα της Ευρώπης που μας τα επέβαλαν παρά τις επισημάνσεις μας για τα προβλήματα που θα προκαλέσουν;

1. Η Νέα Δημοκρατία κάνει έναν κατάλογο παροχών, δεν έχει καμία συγκεκριμένη πολιτική. Βλέπω τώρα, όπως γινόταν και επί των ημερών της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου, να υιοθετούνται διάφορες προτάσεις που λέμε εμείς με καθυστέρηση 5-6 εβδομάδων, σα ν' ανακαλύπτουν την πυρίτιδα, και δεν λένε ότι «εν πάση περιπτώσει υιοθετούμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ή την επιδοκιμάζουμε» .
2.Αλλά υπάρχει και το μείζον. Το μείζον είναι ότι αν πας να διαπραγματευθείς από μια συντηρητική οπτική γωνία απέναντι σε μια συντηρητική στην πλειοψηφία της Ευρώπη, κάνεις μια τρύπα στο νερό. Εάν δεν κινητοποιήσεις τις σοσιαλιστικές δυνάμεις, δεν κάνεις τίποτα μέσα στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν είναι αυτό που έχει τις σχέσεις με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Εμείς ανήκουμε στο μόνο ρεύμα, το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ευρώπη.

Ο πολίτης θα πρέπει να εκτιμήσει ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στο απόλυτο αδιέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με συμμάχους που δεν υπάρχουν. Το κομματικό κόλπο: Μένουμε στην αντιπολίτευση, μένουμε αλώβητοι και ασκούμε κριτική σε αυτούς που συνεχώς φορτώνουμε τις ευθύνες.

1.Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε αδιέξοδο. Λέει: «θα κάνουμε εμείς μία Κυβέρνηση». Μόνοι σας; «Όχι, δεν επαρκούμε». Με ποιον; «Με το ΚΚΕ». Μα το ΚΚΕ δε θέλει, απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ο κ. Τσίπρας: «θα κάνουμε με τη ΔΗΜΑΡ». Μα η ΔΗΜΑΡ θέτει ως ανυπέρβλητο όριο να μην υπάρξει παιχνίδι με τη φωτιά, να μην υπάρξει έξοδος από το ευρώ, να μην υπάρξει μονομερής ενέργεια. Άρα, δεν υπάρχει κυβερνητικό σχήμα, άρα ο κ. Τσίπρας λέει «δεν μπαίνω στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, θα κάνω μία Κυβέρνηση με συμμάχους», οι οποίοι δεν υπάρχουν. Άρα λέει κάτι το οποίο είναι ανεφάρμοστο, είναι μία ψευδαίσθηση. Είναι μία πολύ επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση απέναντι σε μία χώρα στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα σήμερα.
2. Κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί μόνον εφόσον αυτή είναι βιώσιμη και βιώσιμη είναι μια κυβέρνηση εάν έχει νομιμοποίηση και αξιοπιστία. Δεν μπορεί να έχεις απέναντι σου μία ισχυρή Αντιπολίτευση, η οποία


τσάμπα, λέει με ευκολία αυτά που λέει, δεν σε αφήνει να εφαρμόσεις μία πολιτική ή την υπονομεύει και την απαξιώνει. Όταν πρέπει να διαπραγματευθείς και να υπογράψεις με τους διεθνείς εταίρους της χώρας συμφωνίες, οι οποίες να έχουν συνέχεια και προοπτική, δεν μπορεί κάποιος να είναι απέξω. Πρέπει να είναι μέσα στη συνευθύνη. Εδώ υπάρχει ένα κομματικό κόλπο. Να πάμε εμείς να κάνουμε τη διαπραγμάτευση, με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, να φέρουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι πολύ καλό για τον τόπο. Αυτό που θα φέρουμε θα εμφανιστεί ως μια μικρή κουτσουλιά μπροστά στον αντιμνημονιακό παράδεισο που υποσχέθηκε ως ψευδαίσθηση ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον φέραμε.

Σε όλη την Ελλάδα, δυο είναι τα μεγάλα προβλήματα: Ανεργία και υπερχρέωση των νοικοκυριών, δυσβάσταχτα δάνεια στις Τράπεζες. Όλες αυτές τις εβδομάδες, ποιος μιλάει για τον άνεργο; Ποιος μιλάει για το υπερχρεωμένο νοικοκυριό;

Εμείς μιλάμε. Και μιλάμε κοιτώντας στα μάτια τον άνεργο. Το νέο άνεργο αλλά και τον μεγαλύτερης ηλικίας, το μισθωτό που αγωνιά μην κλείσει η επιχείρηση και χάσει τη δουλειά του. Τι του λένε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις; Του λένε ότι«μπορούμε να αυξήσουμε τα επιδόματα». Ναι, κι εμείς θέλουμε ν' αυξήσουμε τα επιδόματα κι εμείς λέμε, υγειονομική περίθαλψη χωρίς προαπαιτούμενα για ένσημα και χρόνο ασφάλισης της ανεργίας. Αλλά αυτό είναι το ζήτημα; Να αφήσεις τον άνεργο στην ανεργία του με μια μικρή υποστήριξη; Το ζήτημα είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Να υπάρξουν επενδύσεις, δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική. Και ένας μόνος τρόπος υπάρχει να κινηθεί η οικονομία: Χρήμα στην αγορά, ρευστότητα. Τράπεζες υπό τον έλεγχο του κράτους, που μπορούν να δώσουν χρήμα στις επιχειρήσεις. Μόνο η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης μας επιτρέπει να δώσουμε λύση στην αγωνία του ανέργου, με επενδύσεις, με μεγάλα έργα. Μόνο έτσι μπορούμε να πληρώσουμε το ΦΠΑ, που χρωστάει το κράτος, τις οφειλές στις επιχειρήσεις. Μόνο έτσι μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα της ρευστότητας που κυκλοφορούν στην ελληνική οικονομία.
2. Και για τα νοικοκυριά, για τα δάνεια εμείς έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένα μέτρα που ισχύουν ήδη ως νόμος του κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και έχουμε δεσμευτεί ότι οι τράπεζες που τώρα έρχονται στον έλεγχο του κράτους θα διευθετήσουν τα δάνεια ώστε κανείς να μην πληρώνει δόση πάνω από το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Και αν δεν έχει για ένα χρονικό διάστημα δεν θα πληρώνει κεφάλαιο, μόνο τόκους. Εάν δεν έχει και για τόκους, ούτε τόκους, που θα κεφαλαιοποιηθούν στο τέλος της δανειακής περιόδου. Παράταση για 50 χρόνια στην εξόφληση. Όλα αυτά είναι εφικτά. Αρκεί να υπάρχει η Ελλάδα, να υπάρχει οικονομία, να υπάρχουν τράπεζες, να υπάρχουν οι δόσεις του δανείου, να αποδεχτούμε τη μείωση του χρέους. Να αποδεχτούμε το κεκτημένο που κάναμε πραγματικότητα χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.







Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής μας βάσης, που είναι σάρκα από τη σάρκα μας αποκόπηκε από το ΠΑΣΟΚ. Αυτούς τους θέλουμε και τους περιμένουμε στο σπίτι τους. Δεν θέλουμε εκείνους τους καιροσκόπους, τους εκφραστές του κρατισμού και του συντεχνιασμού που αναζήτησαν άλλη πολιτική στέγη για να συνεχίσουν τις ίδιες καταδικασμένες πρακτικές.

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την επιλογή του να αναλάβει μόνο τη διαχείριση της μεγάλης εθνικής κρίσης, ανέλαβε μόνο του τις ευθύνες που ανήκαν σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Το πλήρωσε με μια συντριπτική ήττα, με την αποκοπή ενός μεγάλου μέρους της κοινωνικής μας βάσης, των δικών μας ανθρώπων που είναι σάρκα από τη σάρκα του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Απευθύνουμε κάλεσμα στους δικούς μας ανθρώπους να γυρίσουν στο σπίτι τους, να γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ. Τους περιμένουμε. Τους θέλουμε. Τους θέλουμε πάντα μαζί μας. Θέλουμε να μας ακούσουν, να μας κρίνουν, να μας στηρίξουν και πάλι. Αλλά δεν θέλουμε εκείνους τους καιροσκόπους που οικοδόμησαν επί 10ετίες μια πολιτική στον κρατισμό και στο συντεχνιασμό και τώρα αλλάζουν στέκι αναζητώντας άλλους τρόπους για να συνεχίσουν τις ίδιες καταδικασμένες πρακτικές. Αυτά τα βαρίδια ας μείνουν στη νέα τους στέγη. Οι αγνοί αγωνιστές, οι απλοί πολίτες, οι δικοί μας άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να μας ακούσουν και να έρθουν μαζί μας.

Από τις 18 του μηνός όμως αρχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύσταση της παράταξης. Για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη παράταξη της υπεύθυνης κεντροαριστεράς

1. Ξεκινάμε. Για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη των ονείρων μας. Για την παράταξη που μπορεί να ξαναενώσει κάθε προοδευτικό δημοκράτη, αριστερό πολίτη. Για τη μεγάλη παράταξη της υπεύθυνης κεντροαριστεράς. Για μια παράταξη που είναι υπερήφανη για την ιστορική της διαδρομή και το έργο της. Έχει υποστεί το ΠΑΣΟΚ πολύ σκληρή κριτική. Είναι πολλοί αυτοί που επιτίθενται, είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να απαξιώσουν και να προσβάλουν την παράταξη. Η απάντησή μας είναι: όχι κανείς δεν μπορεί να προσβάλει, να ταπεινώνει, να απαξιώνει την παράταξη. Τους δημοκρατικούς πολίτες. Το ιστορικό έργο, την προσφορά που αρχίζει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και φτάνει στον Ανδρέα Παπανδρέου, για να μνημονεύσω μόνο αυτούς που έχουν πεθάνει.
3. Έχουμε μια τεράστια ιστορική και πολιτική υποχρέωση. Πρέπει να δώσουμε ξανά στην Ελληνίδα και τον Έλληνα και ιδίως το νέο άνθρωπο χαμόγελο, αισιοδοξία, ελπίδα, προοπτική, σιγουριά. Κανείς δεν είναι μόνος και εγκαταλελειμμένος στη διάρκεια αυτής της μεγάλης εθνικής κρίσης. Αρκεί εμείς να πάρουμε την υπόθεση αυτή επάνω μας, αρκεί εμείς να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας. Δε συμβιβαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ του 13,2%. Είναι για μας ένα ξεκίνημα, με αφετηρία, ένα στοίχημα, να ξανακάνουμε τη διαδρομή που έκανε το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Kαι να φτάσουμε γρήγορα, καλά, στο μεγάλο ρεύμα της νίκης που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.