Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα πρέπει ν’ αποκτήσει αμέσως κυβέρνηση


Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά
left-red-arrowΣτη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σαμαρά, του είπα και συμφωνήσαμε βεβαίως σ’ αυτό, πως η χώρα πρέπει ν’ αποκτήσει αμέσως κυβέρνηση. Οι σχετικές διαδικασίες κατά τη γνώμη μου πρέπει να ολοκληρωθούν οπωσδήποτε μέσα στην αυριανή ημέρα.
Το δεύτερο σημείο αφορά την άριστη λύση που πρέπει να επιδιώξουμε. Η άριστη λύση χωρίς καμία αμφιβολία είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, με τη συμμετοχή των 4 πολιτικών δυνάμεων στις οποίες αναφέρθηκα κι εχθές: Της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.
Βεβαίως, οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα χθες το βράδυ ιδίως, αλλά και σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, είναι απολύτως απογοητευτικές. Θα έλεγα καλύτερα ότι οι δηλώσεις του είναι πολιτικά και δημοκρατικά, προκλητικές.
Γιατί αυτό που πολύ απλά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με το στόμα του Προέδρου του, του κ. Τσίπρα, είναι ότι οφείλουμε όλοι οι υπόλοιποι να σχηματίσουμε το ταχύτερο, μια κυβέρνηση η οποία μπορεί και πρέπει να σχηματιστεί κοινοβουλευτικά, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει καμία άλλη πολιτική, οφείλει να εφαρμόσει πολιτικά τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό είναι αντιφατικό, αντιδημοκρατικό, αδιέξοδο, απειλητικό. Αυτή η τοποθέτηση δικαιώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τα όσα είπα χθες μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να επιλέγουν την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης και να περιμένουν στη γωνία την αποτυχία της κυβέρνησης ή, καλύτερα, να προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αποτυχία της κυβέρνησης, δηλαδή για την αποτυχία της χώρας.
Αυτό είναι μια στάση εθνικά και κοινωνικά ανεύθυνη. Ο λαός στις χθεσινές δεύτερες εκλογές, απεφάσισε:
-          Πρώτον, την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
-          Δεύτερον, τη διατήρηση των κεκτημένων της δανειακής σύμβασης και την αναθεώρηση των όρων που μας έχουν επιβληθεί μέσα σ’ ένα συντηρητικό ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό και δε βοηθούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
-          Και τρίτον, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή συνεργασίας και συστράτευσης.
Αυτή η εντολή δεν γίνεται απ’ όλους, δυστυχώς, αντιληπτή. Άρα το πιο κρίσιμο για μας αυτή τη στιγμή είναι να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό εύρος συνεργασίας. Και αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι αύριο το βράδυ.
Είναι επίσης προφανές ότι ακόμη και γι’ αυτούς που θα επιλέξουν τη θέση της αντιπολίτευσης, υπάρχει εθνικό καθήκον υπευθυνότητας και σύμπραξης, ώστε η χώρα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εσωτερικά, αλλά ιδίως στη διαπραγμάτευσή της στο εξωτερικό.
 Πρέπει να στείλουμε προς το εσωτερικό, προς τον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ενότητας, κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας, φυσικά και προοπτικής. Και πρέπει να στείλουμε προς το εξωτερικό ένα μήνυμα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης. Και σ’ αυτό οφείλουν να βοηθήσουν όλες οι δυνάμεις.
Είναι επίσης προφανές, ότι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα τώρα, προτάσσονται όλων των άλλων ερωτημάτων. Δηλαδή του ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός και ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης αυτής. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν ν’ απαντηθούν πάρα πολύ εύκολα, μόλις επιλύσουμε και πρέπει να επιλύσουμε αμέσως τα μείζονα πολιτικά θέματα στα οποία αναφέρθηκα.
Άρα, αυτό που έχει σημασία είναι να μην καθυστερούμε. Η πρότασή μου να παρακαμφθεί η πρώτη φάση των διερευνητικών εντολών και να προχωρήσουμε αμέσως με την κοινή βούληση όλων των πολιτικών αρχηγών στη δεύτερη φάση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τώρα αναγκαστικά πρέπει να συνδυαστεί με το γεγονός ότι ήδη ο κ. Σαμαράς έλαβε και βρίσκεται σε εξέλιξη, η δική του πρώτη διερευνητική εντολή.
Η διερευνητική εντολή του κ. Σαμαρά όπως του είπα, πρέπει να έχει ως κατάληξη αύριο τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων και πιο συγκεκριμένα των 4 κομμάτων στα οποία έχω αναφερθεί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.