Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Βενιζέλος: Ανάγκη συγκρότησης εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης




Είχαμε μια αναλυτική, ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει κυβέρνηση το ταχύτερο. Συμφωνήσαμε πως πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης βαίνει παράλληλα προς την ανάγκη να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία πρέπει να φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Δηλαδή των όρων που μας επιβλήθηκαν, παρά τη βούλησή μας, σε πολλά σημεία στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης. Γιατί τότε βασικός στόχος ήταν να πετύχουμε τη σύναψη της σύμβασης, τη μείωση του χρέους. Να φέρουμε την Ελλάδα δηλαδή σε ένα σημείο ασφάλειας, να υπάρχει ένα κεκτημένο ως βάση εκκίνησης για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης. Για τη φάση της αναθεώρησης που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και από την ίδια τη σύμβαση.
Σε αυτή την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση και επιβεβλημένη η αποδοχή της πρόσκλησης για τη συμμετοχή και δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση. Γιατί δεν πρόκειται για το ζήτημα της κυβέρνησης, αλλά για το ζήτημα του μέλλοντος της χώρας.
Για το σχηματισμό της κυβέρνησης και για την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης σημασία έχει βεβαίως το προγραμματικό πλαίσιο. Το προγραμματικό πλαίσιο το έχουμε προτείνει προεκλογικά. με την επιστολή μου προς τους αρχηγούς των κομμάτων, που περιλαμβάνει τα οκτώ γνωστά σημεία.
Στα οκτώ γνωστά σημεία νομίζω ότι, ούτως ή άλλως, υπάρχει εκ των πραγμάτων σύγκλιση. Γιατί αυτά που έχουμε πει προεκλογικά είναι μια αυτονόητη και προφανής εθνική στρατηγική. Είναι αυτά για τα οποία ψήφισε υπέρ η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία και η επιλογή των προσώπων. Δεν θα μιλήσω μόνο για φερεγγυότητα προσώπων που είναι κάτι το αυτονόητο και το απολύτως αναγκαίο, αλλά το ελάχιστο. Χρειάζεται επιπλέον και καταλληλότητα των προσώπων, τα οποία θα κουβαλήσουν το βάρος της διακυβέρνησης, αν και ακόμη πιο κρίσιμος είναι ο ρόλος των προσώπων που θα μετάσχουν στην διαπραγματευτική διαδικασία.
Είμαι αισιόδοξος από τη συνάντηση με τον κ. Φώτη Κουβέλη. Έχουμε πολύ μεγάλο βαθμό σύγκλισης απόψεων και έχει τώρα πολύ μεγάλη σημασία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Γιατί πρέπει να στείλουμε στο εξωτερικό ένα μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας της χώρας και στο εσωτερικό, δηλαδή στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ασφάλειας και προοπτικής, γιατί οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αρχίσουν να χαμογελούν και πάλι.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.