Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η συμμετοχή του Λυκείου Λιτοχώρου στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος









 Το Γενικό Λύκειο Λιτοχώρου ολοκλήρωσε την παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών (projects) για τη σχολική χρονιά 2011- 2012 με μια εκδήλωση έκπληξη στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Ήταν ένας συνδυασμός εκπαιδευτικής επίσκεψης και  παρουσίασης, αφορμή για την οποία στάθηκε η θεματική μιας εκ των τριών ερευνητικών εργασιών που ανέλαβαν μαθητές της Α΄Λυκείου  και αφορούσε στη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης αρχαίου δράματος.
            Στον αυθεντικό χώρο του αρχαίου θεάτρου παρουσιάστηκαν εκτεταμένα αποσπάσματα του έργου του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» με επιμέλεια και ευθύνη της ομάδας μαθητών της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας.
 Η παράσταση συμπληρώθηκε και με αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, δραματοποιημένα από μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου για τις ανάγκες μιας πιο δυναμικής παιδαγωγικά και γνωστικά προσέγγισης του κειμένου στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών. «Συγκεκριμένα εκπαιδευτικός του σχολεόυ μας είπε ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη εντάσσεται σε μια συστηματική εφαρμογή  εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων  του σχολείου στην προσπάθεια να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν με τρόπο βιωματικό ως συντελεστές και ως θεατές της παράστασης τις βαθύτερες αποχρώσεις του αρχαίου δράματος. Παράλληλα αποτελεί μια εναλλακτική διδακτική πρόταση, που ξεπερνά τα στενά όρια της σχολικής τάξης, φέρνοντας κοντά το σύγχρονο νεανικό κοινό με τα δημιουργήματα του αρχαίου ελληνικού λόγου και της σκέψης, όπως αυτά λειτουργούν σήμερα στο φυσικό τους χώρο».
 Θα πρέπει να πούμε ότι τις επόμενες μέρες ο «Προμηθέας Δεσμώτης» ταξιδεύει στην Αρχαία Μεσσήνη για να πάρει μέρος  στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Πιο συγκεκριμένα και για όσους βρεθούν εκεί κοντά, το πάντα ανήσυχο σχολείο του νομού μας τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο ρωμαϊκό θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης θα επαναλάβει την παράσταση του αρχαίου Δίου που  συγκίνησε όλους όσοι παρευρέθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης του σχολείου συνέβαλε η τοπική κοινωνία του Λιτοχώρου   με τη συγκινητική ηθική και οικονομική υποστήριξη που προσέφεραν τοπικοί φορείς και ιδιώτες.Στο σημείο αυτό συντελεστής της εκπαιδευτικής δράσης μας τόνισε χαρακτηριστικά:
«Σε καιρούς δύσκολους, όπως αυτοί που ζούμε στις μέρες μας,σε μια κοινωνία διχασμένη,διαψευσμένη,τραυματισμένη τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύουν ότι τόσο το σχολείο όσο και η κοινωνία μπορούν να προωθήσουν με μικρές αλλά και μεγαλύτερες πολιτικές πράξεις την παιδεία και τον πολιτισμό στο τόπο μας, με μια αλληλεγγύη σκέψης και πράξης, που ωθεί στην έξοδο από το στενά ατομικό με δυναμική κοινωνική παρουσία».

·         Οι εκπαιδευτικοί και μαθητές που συμμετείχαν στις παραπάνω δράσεις είναι :
 από την A΄ Λυκείου με το έργο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου:
Σκηνοθεσία, επιμέλεια παράστασης : Παπαϊωάννου Γιώργος ΠΕ10
Θεωρητική και ιστορική προσέγγιση του έργου : Καρατζίδου Γιώτα ΠΕ02
Οργάνωση παραγωγής: Αμπάδου Μελιτινή ΠΕ09, Μαθητές: Μαρνέλας Κωνσταντίνος, Γκούντα Ευαγγελία, Μανουσιάκη Αθηνά  ,Κουλιάνου Αθανασία
 Υπόδυση ρόλων:Κάκκαλος Νικόλαος,Καντζιούρης Αλέξανδρος,Βασίλας  Δημήτριος,Καραηλιά Βασιλική,Αγγέλης Αθανάσιος,Μαρνέλας Κων/νος,Μαυρουδή Λυδία,Βάρκα Μυρσίνη,Γκούντα Ευαγγελία,Κουλιάνου Αθανασία,Κουντουργιώτη Αντιγόνη,Μανουσιάκη Αθηνά,Νικοπούλου Ελένη,Πουρλιώτη Μαρία,Νίκα Μαρία,Κυρίτση Ρένια
Ομάδα σκηνοθεσίας: Μαυρουδή Λυδία, Καραϊλιά Βασιλική, Βάρκα Μυρσίνη ,Κουντουργιώτη Αντιγόνη, Αγγέλης Αθανάσιος     
 Ομάδα σκηνογραφίας:Γκίνη Άρτεμη, Βασίλας Δημήτρης ,Βασίλα Αικατερίνη, Δημητρίου Γεώργιος, Καρτσιούκα  Αθανασία, Λαγογιάννης Κων/νος.
Ομάδα ενδυματολογίας:Καραϊλιά Βασιλική, Γκίνη Άρτεμη, Βασίλα Αικατερίνη.
Ομάδα μουσικής επιμέλειας: Αρμεντσούδης Αλέξανδρος, Καντζιούρης  Αλέξανδρος ,Φουρκιώτης Αθανάσιος .
Ομάδα μακιγιάζ: Γκίνη Άρτεμη, Βασίλα Αικατερίνη.
Ερμηνεία τραγουδιών:  Γερολιόλιου Θεοδώρα (μαθήτρια  Β΄ Λυκείου ).
  • Από την Β΄Λυκείου με αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή:
Σκηνοθεσία, διδασκαλία δραματοποίησης : Παπαϊωάννου Γιώργος ΠΕ10
Διδασκαλία μαθήματος: Καρατζίδου Γιώτα ΠΕ02, Μουσιαντά Χριστίνα ΠΕ02
Υπόδυση ρόλων:Γκόλια Ακριβή,Δερβίση Μαρτίνα, Δημητρίου Ηλίας, Ζησκάτα Αικατερίνη, Λαλίδης Κων/νος, Προκόβα Κων/να, Σιτζόγλου Παναγιώτης ,Τζόγκα Μαρία,Τσέλεκας Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.