Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που του αναλογούσαν.





Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε την εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, την κυρία Φώφη Γεννηματά.
                        Κυρία Γεννηματά, καλημέρα σας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πού βρισκόμαστε; Υπάρχει ακόμη ελπίδα σχηματισμού κυβέρνησης, κατά τη γνώμη σας, ή να ετοιμαζόμαστε για εκλογές στις 10 ή 17 Ιουνίου;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί τις συναντήσεις και τις προσπάθειές του, εγώ θέλω να διατηρώ την ελπίδα, γιατί δεν είναι απλώς ελπίδα σχηματισμού μιας κυβέρνησης, είναι ελπίδα προοπτικής για την Ελλάδα. Και θέλω να επισημάνω εδώ ότι, απέναντι σε αυτή την πρόσκληση, εμείς σεβόμαστε και τον Πρόεδρο, αλλά κυρίως σεβόμαστε τους πολίτες.
                        Και θέλω να καταγγείλω και από εδώ, από τη δική σας ραδιοφωνική εκπομπή, ότι η χθεσινή άρνηση του κ. Τσίπρα να συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση, δεν είναι απλώς μια προσβολή στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και της προσπάθειας που κάνει, είναι προσβολή απέναντι στους Έλληνες πολίτες που τον ψήφισαν, ζητώντας του να εξασφαλίσει μια άλλη προοπτική για τη χώρα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό; Δεν έχει δικαίωμα ο Αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος να πει, εμείς δεν συμμετέχουμε σε καμία συνεργασία; Εκτιμούμε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να πάει ξανά σε εκλογές; Είναι πολιτικό του δικαίωμα αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω, όμως, ότι αυτό το δικαίωμα, που λέτε εσείς, θα πρέπει να το κρίνουν και οι πολίτες και, βεβαίως, έχουμε δικαίωμα να το κρίνουμε όλοι. Προσωπικά, πιστεύω ότι η επανάληψη των εκλογών είναι καταστροφική για τη χώρα. Το λέγαμε και πριν από τις εκλογές, γι' αυτό ακριβώς καταδικάζαμε τη στάση του κ. Σαμαρά, ο οποίος μιλούσε για αυτοδύναμη κυβέρνηση, που φαινόταν ότι ήταν μια προοπτική εκτός πραγματικότητας.
                        Γι' αυτό, σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα όσα λέγαμε και πριν. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας, τα έσοδα καταρρέουν, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Το να βρεθούμε σε χειρότερη οικονομική κατάσταση απ' ό,τι ήμασταν πριν ένα μήνα, χωρίς μάλιστα να έχει δοθεί μια διέξοδος... Γιατί, τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Ποια θα είναι η διαφοροποίηση μετά τις επόμενες εκλογές; Θα είμαστε ξανά σε αδιέξοδο. Από ένα κόμμα, μάλιστα, που πιστεύει στην απλή αναλογική.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν τελειώσετε, θα σας πω εγώ ποια θα είναι η διαφορά. Η διαφορά θα είναι ότι το μπόνους δεν θα το πάρει αυτή τη φορά η ΝΔ, έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι, επομένως, θα μπορούσε να υλοποιηθεί έτσι το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης, που έχω ακούσει τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι προτιμάει. Δηλαδή, μια Κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα, αυτή την προοπτική την είχε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να σας πω.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς την είχε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Παίρνοντας τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα τρία αυτά κόμματα δεν βγάζουν 151.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα, ο κ. Σαμαράς δεχόταν να στηρίξει αυτή την προοπτική. Ο κ. Τσίπρας είχε στα χέρια του τη δυνατότητα να σχηματίσει την Κυβέρνηση της Αριστεράς που επεδίωκε και να πάει να συνομιλήσει με τους εταίρους μας και δεν την αξιοποίησε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως φοβήθηκε ότι μπορεί να του τραβήξετε το χαλί εσείς και ο κ. Σαμαράς, αν ξεφύγει από τα όρια που θα του έχετε θέσει;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ νομίζω ότι φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες. Φοβήθηκε να μιλήσει, να πει όλη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Εμείς τους είπαμε ότι δεχόμαστε πρωθυπουργό από την Αριστερά, ότι δεν θέλουμε συμμετοχή στην κυβέρνηση και βάλαμε ως μοναδικό όρο την παραμονή στο ευρώ και τη βελτίωση των συνθηκών για τον Έλληνα πολίτη.
                        Δεν  μπόρεσε να εγγυηθεί την παραμονή στο ευρώ. Και νομίζω ότι θα πρέπει, εάν τελικώς πάμε στις επόμενες εκλογές, να μιλήσουν με μία γλώσσα αυτή τη φορά, γιατί τώρα μιλούν με δύο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μου είπατε ότι δεν...
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σε όλη την προεκλογική περίοδο, μιλούσαν για καταγγελία του μνημονίου. Είναι ο κ. Αλαβάνος αυτός που βγαίνει και λέει ότι, καταγγελία του μνημονίου, σημαίνει επιστροφή στη δραχμή και ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, αλλά ούτε αυτόν τον ακούνε. Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει ο κ. Αλαβάνος.
                        Και στην επιστολή προς το εξωτερικό, δεν μιλούν καθόλου για καταγγελία, μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση. Τους δώσαμε τη δυνατότητα να πάνε να κάνουν την επαναδιαπραγμάτευση, με δική τους κυβέρνηση και την αρνήθηκαν. Τι θέλουν τέλος πάντων; Πού οδηγούν τη χώρα; Υπάρχει η πολυτέλεια, αυτή τη στιγμή, να κάνουμε τέτοια μικροκομματικά παιχνίδια;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπατε πριν από λίγο ότι ζητήσατε διαβεβαίωση ότι θα μείνουμε στο ευρώ πριν κάνει τη διαπραγμάτευση και δεν σας την έδωσε. Μήπως γι' αυτό δεν προχώρησε στην Κυβέρνηση της Αριστεράς, για την οποία μιλάτε με ανοχή της ΝΔ; Μήπως δηλαδή τα όρια που του θέσατε, δεν του επέτρεπαν μια ελεύθερη διαπραγμάτευση και αυτή θα μπορεί να την κάνει την επομένη των εκλογών;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εάν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, προσωπικά, είναι η επιστροφή στη δραχμή, αυτό θα πρέπει να το πει ξεκάθαρα. Εμείς, συζητώντας για το ΠΑΣΟΚ, με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή και έχουμε αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα, έχουμε κάνει κάτι ξεκάθαρο: ότι εμείς θα υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Την ευρωπαϊκή προοπτική στη χώρα μας.
                        Γιατί εδώ, είναι σαφέστατο ότι υπάρχει ένα κόμμα, που παίζει αυτή τη στιγμή με την προοπτική της χώρας στην Ευρώπη. Εμείς, αυτό δεν πρόκειται να το χαρίσουμε σε κανέναν και θα υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μέχρι τέλους. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό εξασφαλίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εντάξει τώρα, μην είστε υπερβολική, γιατί σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε στο μνημόνιο, χωρίς να ρωτήσει το λαό το 2009.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ΠΑΣΟΚ δεν μας έβαλε στο μνημόνιο, αλλά έχετε δίκιο ότι ανέλαβε μια ευθύνη μεγαλύτερη από αυτήν που του αναλογούσε. Στο μνημόνιο, μας έβαλε η κρίση και τα δεδομένα που παραλάβαμε το 2009 - το τεράστιο έλλειμμα και το χρέος.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το ξέρω αυτό, κυρία Γεννηματά. Αν η Κυβέρνησή σας είχε αξιοποιήσει το πρώτο εξάμηνο με διαφορετικό τρόπο, δεν το ξέρω αν θα ήμασταν αναγκασμένοι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και το γνώριζε πολύ καλά και η ΝΔ, η οποία...
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και εν πάση περιπτώσει, αν το ΠΑΣΟΚ πίστευε ότι ο καλύτερος δρόμος ήταν το μνημόνιο, με βάση το ότι, προεκλογικά, μας είχε πει άλλα πράγματα, «λεφτά υπάρχουν» κ.λπ., έπρεπε να ρωτήσει τον Ελληνικό λαό. Μπορεί ο λαός να αποφάσιζε δραχμή και όχι μνημόνιο. Μπορεί να προτιμούσε τη χρεοκοπία.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Χατζηνικολάου, σε αυτό έχετε δίκιο και αυτό προσπάθησα να ολοκληρώσω προηγουμένως. Έλεγα, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που του αναλογούσαν.
                        Εκτιμήσαμε τότε ότι ήταν ένας μονόδρομος, δεν βρίσκαμε άλλη επιλογή και διέξοδο μπροστά μας. Η χώρα κινδύνευε να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και σηκώσαμε ένα τεράστιο βάρος. Αν με ρωτάτε σήμερα - αυτό είναι κάτι που το είχα πει και τότε, αλλά δεν έχει σημασία - θεωρώ ότι αυτό έπρεπε να το έχουμε μοιραστεί με περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Έπρεπε να έχουμε εξηγήσει ακριβώς τι συμβαίνει στον Ελληνικό λαό και έπρεπε, είτε να είχε γίνει τότε το δημοψήφισμα, είτε να έχουμε ξαναπάει σε εκλογές, για να σταθούν όλοι απέναντι στις ευθύνες τους. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, αυτά τα 2,5 χρόνια, κρύβονται πίσω από το ΠΑΣΟΚ όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη και, κυρίως, να κοιτάξουμε τους Έλληνες πολίτες στα μάτια.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά υπάρχουν πολίτες που βλέπουν το πιάτο τους το μεσημέρι άδειο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχετε επίσης πολύ δίκιο, κ. Χατζηνικολάου. Και γι' αυτό, εγώ αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να δουλέψω, για να εξασφαλίσω μια προοπτική σε αυτούς τους ανθρώπους. Γι' αυτό ασχολούμαστε, αυτή τη στιγμή, με την πολιτική.
                        Ο άνεργος, αυτός που έχει κλείσει την επιχείρησή του, αυτός που έχει δει το μισθό του να μειώνεται έχει ανάγκη από μια χώρα, που θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και θα του δώσει προοπτική. Όχι από μια χώρα που θα καταρρεύσει, θα πάει πίσω στη δραχμή και οι μόνοι που θα κερδίσουν, είναι αυτοί που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και θα έρθουν να μας αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Ποιον εξυπηρετεί, τελικά, ο καθένας με τη στάση του;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ την κυρία Φώφη Γεννηματά, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.