Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μαρία Μίχου: Αυτοψία στις πληγείσες καλλιέργειες




-         Εκτεταμένες και σε μεγάλο εύρος καλλιεργειών οι ζημιές στην Πιερία, από τις νεροποντές του περασμένου Σαββατοκύριακου.
-         Επικοινωνία της υπ. Βουλευτού με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ν. Μαραβέγια και τον ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης

Η Υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Μαρία Μίχου επισκέφθηκε τις περιοχές του Δήμου Ελαφίνας και του Δήμου Δίου – Ολύμπου, στις οποίες όπως αρχικά ενημερώθηκε από τους αγρότες, έγιναν εκτεταμένες ζημιές σε πλήθος καλλιεργειών.

Τα προβλήματα εστιάζονται τόσο στις δενδρώδεις (κεράσια) όσο και στις ετήσιες καλλιέργειες, (καπνοκαλλιέργειες, κηπευτικά, βαμβάκια) σε όλο τον Νομό.

«Από την επίσκεψή μου στις ζημιωμένες καλλιέργειες, διαπιστώσαμε μαζί με τους παραγωγούς μεγάλες ζημιές στα καπνοχώραφα, στα καλαμπόκια, στα βαμβάκια. Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την έξοδο των νερών από κανάλια, τα οποία κατέκλυσαν τα αγροτεμάχια. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε ολικές επαναφυτεύσεις και επανασπορές. Η βροχόπτωση του Σαββάτου στην Πιερία, ήταν πρωτοφανούς έντασης».
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σε επικοινωνία της κας Μίχου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ναπολέων Μαραβέγια, η υποψήφια Βουλευτής ζήτησε την άμεση εκτίμηση των ζημιών από το προσωπικό του ΕΛΓΑ, καθώς και τη μετακίνηση προσωπικού εάν χρειαστεί, από άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να γίνει ταχύτατα και σωστά η εκτίμηση και η εξατομίκευση των ζημιών στα χιλιάδες στρέμματα που χτυπήθηκαν από την πρωτοφανή βροχόπτωση.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Μετά από επικοινωνία και με το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ της Θεσσαλονίκης, έχω εικόνα από όλο το Νομό Πιερίας» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μίχου.
Οι ζημιές αφορούν ακόμη και τις ελαιοκαλλιέργειες, οι οποίες βρίσκονται στην ανθοφορία. Στις περιπτώσεις δε των καπνοπαραγωγών που θα προχωρήσουν σε επαναφυτεύσεις, θα αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της εξεύρεσης νέων φυτών. Τέλος θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη του κόστους επαναφύτευσης και επανασποράς και στους καπνοπαραγωγούς και σε όσους βαμβακοπαραγωγούς υποχρεωθούν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους. Το ποσό πρέπει να γίνει προσπάθεια να καταβληθεί σύντομα, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγροεφόδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.