Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Εθνικό Βραβείο Ενεργειακής Σφαίρας 2012 στην Πιερική Αναπτυξιακή






 

Η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε.-Ο.Τ.Α. υιοθέτησε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προηγούμενου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έναν οριζόντιο άξονα υποστήριξης της ενεργειακής αποδοτικότητας και της εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα προγράμματα που υλοποίησε τοπικά για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης. Αυτός ο οριζόντιος άξονας δημιούργησε ένα εσωτερικό έργο με τίτλο: Ενεργειακή Αποδοτικότητα για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και με το ακρωνύμιο RURAL…GREEN. Το έργο RURAL…GREEN τέθηκε σε εφαρμογή από την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε.-Ο.Τ.Α. από το 2003 μέχρι τον Ιούνιο του 2009, την ίδια περίοδο που τα προγράμματα του 3ου Πλαισίου Στήριξης για την αγροτική ανάπτυξη ήταν επίσης ενεργά στην περιοχή παρέμβασης του νομού Πιερίας.



Το συγκεκριμένο έργο της Πιερικής Αναπτυξιακής υποβλήθηκε προς αξιολόγηση στα Βραβεία Ενεργειακής Σφαίρας (Energy Globe Awards) τα οποία βραβεύουν εξαίρετα έργα παγκοσμίως και επιλέγονται από ειδική επιστημονική επιτροπή. Η Πιερική Αναπτυξιακή επιλέχθηκε μετά την διαδικασία αξιολόγησης για την απονομή του Εθνικού Βραβείου Ενεργειακής Σφαίρας 2012 (National Energy Globe Award 2012) ως φορέας υλοποίησης σημαντικού έργου στον τομέα της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Είναι η δεύτερη φορά,  που η Πιερική Αναπτυξιακή βραβεύεται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού, καθιστώντας την πανευρωπαϊκά ως έναν παγιωμένο φορέα σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, μετά το 2007. Η απονομή του Εθνικού Βραβείου έλαβε χώρα την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου η Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής,  Σοφία Μαυρίδου,  παρέλαβε το βραβείο από τον Εμπορικό Ακόλουθο της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, κύριο  Bruno Freytag. Ο κ. Freytag εξήρε την προσφορά της Πιερικής Αναπτυξιακής στον τομέα της ενέργειας, μέσω των συνεχών εφαρμογών και έργων που υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που οδήγησε στην επιλογή του έργου της ανάμεσα από 1000 έργα που υποβλήθηκαν από 100 χώρες. Επιπλέον, υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των στελεχών της Πιερικής Αναπτυξιακής, γεγονός που αποδεικνύεται από το συνεχόμενα έργα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, από τις βραβεύσεις σε διεθνές επίπεδο και από τις προσκλήσεις σε συνέδρια για παρουσίαση των αποτελεσμάτων των έργων της.


Η Ενεργειακή Σφαίρα είναι σήμερα το πιο έγκυρο και αναγνωρισμένο βραβείο στον τομέα του περιβάλλοντος,  που τιμά κάθε χρόνο εταιρίες και έργα που προωθούν την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων και την εφαρμογή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όλα τα βραβευμένα έργα συγκεντρώνονται στη βάση δεδομένων της Energy Globe, που είναι διαθέσιμη για όλους τους ενδιαφερόμενους και αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική βάση για τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της εφαρμογής συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Ο γενικός στόχος του βραβευθέντος έργου RURAL…GREEN ήταν η επίτευξη εξοικονόμησης ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% μέσο όρο στις επενδύσεις (επιχειρήσεις αγροτικών περιοχών,  όπως αγροτουριστικές μονάδες, μικρές μονάδες οικοτεχνίας, μικρές μεταποιητικές μονάδες) που χρηματοδοτήθηκαν από επιχειρησιακά προγράμματα και κοινοτικές πρωτοβουλίες αγροτικής ανάπτυξης που υλοποιήθηκαν τοπικά από την Πιερική Αναπτυξιακή.  Σκοπός ήταν να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές για την ενσωμάτωση των αρχών της αειφορίας του βιοκλιματικού σχεδιασμού και με την ευρύτερη έννοια της οικολογικής κατασκευής των κτιρίων που χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από την Πρωτοβουλία LEADER+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ειδικός στόχος του συνολικού σχεδιασμού των κτιρίων όσον αφορά την ενέργεια, το μικροκλίμα της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και των υλικών που χρησιμοποιούνται είναι η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση προς τις αρχές της αειφορίας, προσαρμοσμένες στις συνθήκες της Πιερίας.

Η βιωσιμότητα του έργου RURAL…GREEN σε οικονομικούς όρους, περιλάμβανε δύο τύπους δράσεων:

• Τη χρήση των χρηματοδοτικών πόρων που διατίθενται για την επένδυση. Αντί της προσπάθειας να ελαχιστοποιηθεί το αρχικό κόστος ήταν προτιμότερο να επιλεγεί λύση που έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και είναι καλύτερης ποιότητας.
• Την ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού κόστους, του κόστους ύδρευσης, του κόστος συντήρησης και του κόστους των μελλοντικών παρεμβάσεων.


Η συνεχής και έντονη παρουσία της ΠΙΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε. ως ενεργός και ευαισθητοποιημένος Ευρωπαίος εταίρος στην προσπάθεια για την εξασφάλιση ενός ισορροπημένου ενεργειακού μέλλοντος παγιώνεται και βραβεύεται σε διεθνές επίπεδο.

Η ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., συμμετέχει ενεργά σε σύνολο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αναφορικά στον τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενώ αποτελεί μέλος Πανευρωπαϊκών Δικτύων Αειφορίας και Ενέργειας και αποτελεί μόνιμο συνεργάτη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.