Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΦΩΦΗ: Βρεθήκαμε σε συνθήκες πολέμου ως κυβέρνηση χωρίς να το γνωρίζουμε και να το περιμένουμε



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία  Γεννηματά, ο   πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σε αυτές τις εκλογές πρέπει να  ειπωθούν  αλήθειες  στους πολίτες. Εκτός  από την παρουσίαση   του μέλλοντος χωρίς ωραιοποιήσεις, αυτό σημαίνει και  ουσιαστική αυτοκριτική,  με  συγκεκριμένες αναφορές σε  λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η αυτοκριτική για μας δεν είναι ρητορικό σχήμα, είναι μέρος της επίλυσης των προβλημάτων. Ζητήσαμε  συγνώμη σε όλους τους τόνους για την υποτίμηση της κρίσης, για άστοχες προεκλογικές διατυπώσεις που δημιούργησαν προσδοκίες, για τις όποιες καθυστερήσεις και αμφιθυμίες δείξαμε ως κυβέρνηση το πρώτο διάστημα. Βρεθήκαμε σε συνθήκες πολέμου χωρίς να το γνωρίζουμε και να το περιμένουμε. Αυτό δεν είναι δικαιολογία αλλά η πραγματικότητα. Καμία άλλωστε άλλη πολιτική δύναμη δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τόσο σοβαρή κρίση, εκτός από τη ΝΔ που γνώριζε και δραπέτευσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο ήταν  κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο λάθος της  τελευταίας  διετίας;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το μεγαλύτερο και βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα είναι η αδυναμία μας να πείσουμε τους πολίτες ότι ο δρόμος που επιλέξαμε ήταν η μοναδική επιλογή σωτηρίας. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε ο κάθετος αρνητισμός που συναντήσαμε από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα να συζητήσει με ειλικρίνεια τις αιτίες του προβλήματος και να πάρουμε κοινές αποφάσεις για την επίλυσή του. Είναι η ώρα της αυτοκριτικής για όλους όχι μόνο για μας που πήραμε εν γνώσει μας το πολιτικό κόστος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: To ΠΑΣΟΚ  με  το νέο  πρόεδρο  του κάνει  μια  νέα  αρχή. Πριν αναλάβετε τη θέση  της  εκπροσώπου σας  είχα ακούσει να λέτε  ότι το «αρχίζουμε» δεν σημαίνει  πως πρέπει  να σβήσετε  πλήρως το παρελθόν  της παράταξης. Ποια είναι τα στοιχεία  που πρέπει να κρατήσετε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η αλλαγή της ηγεσίας, σηματοδοτεί για μας ένα νέο ξεκίνημα.   Αυτό δεν σημαίνει ότι σβήνουμε το παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με όλες τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν σε αυτό τον τόπο μετά τη μεταπολίτευση. Το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, τη στήριξη της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας . Το ίδιο ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπο με την κρίση. Δεν λιποτάκτησε , δεν παραιτήθηκε. Η Ελλάδα στάθηκε όρθια, με τις θυσίες των πολιτών.
Κατανοούμε την κριτική όμως δεν πρέπει να φτάσουμε στην ισοπέδωση. Εκτός από οριζόντιες περικοπές έγιναν και  σημαντικές αλλαγές:   το άνοιγμα επαγγελμάτων, η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, οι   δραστικές αλλαγές στην υγεία, ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, η  συνταγογράφηση, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, οι  αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, οι  τομές στη τοπική αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη.
Η πιο σπουδαία συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι κατάφερε να κλείσει την συμφωνία του Οκτωβρίου και με τον Βαγγέλη Βενιζέλο Υπουργό Οικονομικών υλοποίησε   με επιτυχία το PSI.  Εκατό και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ φεύγουν από τις πλάτες του Ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας προβληματίζουν τα ευρήματα  πρόσφατων δημοσκοπήσεων ότι το 50% και  πλέον των ερωτηθέντων δεν   δείχνουν   ενδιαφέρον για τις εκλογές όπως κι ότι ένα  επίσης υψηλό ποσοστό δηλώνει ότι θα πάει στις  κάλπες   για να καταψηφίσει   τα δύο μεγάλα  κόμματα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες αρχίζουν σιγά-σιγά και μετατοπίζονται  από τη θέση, «διαμαρτύρομαι, οργίζομαι, θυμώνω», και βρίσκονται σε ένα στάδιο περίσκεψης. Περιμένουν  να ακούσουν από τα κόμματα τις λύσεις και τις προτάσεις. Άλλοι λένε όχι στην Ευρώπη. Κάποιοι θέλουν την Ευρώπη αλλά  όχι το πρόγραμμα. Ο κος Σαμαράς θέλει απλά να γίνει πρωθυπουργός. Εμείς πιστεύουμε ότι τώρα  που δημιουργείται ένα πιο σταθερό περιβάλλον μπορούμε να περάσουμε από την υλοποίηση του προγράμματος και της δανειακής σύμβασης σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Χώρας. Ήδη ο πρόεδρος παρουσίασε πέντε συγκεκριμένα σημεία, που μπορούν να κάνουν πολύ πιο φιλικό και αναπτυξιακό το περιβάλλον του Ιουνίου για τον ελληνικό λαό και ιδίως για τον πιο αδύναμο πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αυτοκτονία  του 77χρονου συνταξιούχου, έχει στείλει κάποιο μήνυμα στους πολιτικούς σχηματισμούς;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν χρειαζόταν η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου για να καταλάβουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το τραγικό αυτό γεγονός έδωσε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η στείρα καταγγελία και η απόγνωση συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Είναι ώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και αυτές που έχουν μόνο στόχο τη διαμαρτυρία, να συνειδητοποιήσουν την ιστορική ευθύνη τους και να μιλήσουν για ρεαλιστικές λύσεις που θα αποτρέψουν την απελπισία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ θα δεχόταν  να  στηρίξει μια  κυβέρνηση συνεργασίας   με  τη Ν.Δ.   και  πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, εφόσον  το κόμμα  του  έρθει πρώτο  στις εκλογές;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα την πάρει ο Βαγγέλης  Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί να είναι πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές για να μπορέσει να διαμορφώσει τις συμμαχίες που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι συνθήκες που ζούμε και θα ζούμε για αρκετό χρονικό διάστημα δεν επιτρέπουν τον πολιτικό ναρκισσισμό του παρελθόντος. Επιβάλλουν ανάληψη δύσκολων αποφάσεων και διαμόρφωση ευρύτατων συναινέσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως  κρίνετε  την προειδοποίηση  του  προέδρου της Ν.Δ.  ότι  διαφορετικά   θα επιμένει σε επαναληπτικές  εκλογές;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: O  κ. Σαμαράς δεν καταλαβαίνει ότι η χώρα έχει αλλάξει εποχή. Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν. Φαίνεται όμως στις δημοσκοπήσεις ότι και ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν συμμερίζεται την αγωνία του αφού το 50% επιλέγει τη λύση της συνεργασίας  και όχι της αυτοδυναμίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Λοβέρδος έχει  προτρέψει  τα κόμματα  να ξεκαθαρίσουν από  την προεκλογική περίοδο   τη στάση   τους σε σχέση  με το εύρος των μετεκλογικών   τους συνεργασιών, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Το  ΠΑΣΟΚ  θα προσδιορίσει με  σαφήνεια  το πλαίσιο των δικών του δυνατοτήτων πριν τις κάλπες;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει τρόπος να βγούμε ενωμένοι από αυτή τη μεγάλη κρίση, αρκεί να αποφασίσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, να βοηθήσουμε όλους όσους έχουν πραγματική ανάγκη, να εμπεδώσουμε με οργανωμένο τρόπο το αίσθημα ασφάλειας που έχει χαθεί στις πόλεις μας, να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Για   να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν οριστικά το λαϊκισμό που ροκανίζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και να βρούμε το θάρρος να πούμε την  αλήθεια στους πολίτες: ή θα τα καταφέρουμε ενωμένοι ή θα καταστραφούμε όλοι μαζί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.