Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας



Σοφία Μαυρίδου: Ουσιαστικό και αποτελεσματικό το έργο των υπηρεσιών της Π.Ε.Πιερίας


Ο απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση,  που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5  Απριλίου 2012, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.


Στην παρέμβασή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου έκανε μια εκτενή αναφορά στο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τονίζοντας ότι ανταποκρίθηκε σε όλους τους στόχους που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  είχε θέσει απέναντι στους πολίτες και αφορούν στην
προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, στην αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας ως οργανισμού, στην ικανοποίηση των αναγκών των αποδεκτών των υπηρεσιών της και στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας ως οργανισμού.


«Η Π.Ε.Πιερίας  καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε ο κάθε αναπτυξιακός στόχος που τίθεται από την Π.Κ.Μ. να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα της περιοχής και να οδηγεί σε πραγματική ανάπτυξη και πρόοδο» είπε χαρακτηριστικά  η Σοφία Μαυρίδου.



Αναφερόμενη στα πεπραγμένα των Διευθύνσεων της Π.Ε.Πιερίας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εξήρε το έργο των υπηρεσιών,  χαρακτηρίζοντάς   το ουσιαστικό και αποτελεσματικό. «Η  προσπάθεια  που καταβάλλει η Π.Ε. Πιερίας να προσφέρει στους πολίτες της υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, οι υπηρεσιακές μονάδες της στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους έχουν πράξει τα μέγιστα ώστε οι υποθέσεις των πολιτών αλλά και η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης να διασφαλίζονται με τον πιο πρόσφορο τρόπο» δήλωσε η Σοφία Μαυρίδου.


Ειδικότερα, για τη Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού, υπογράμμισε ότι
με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, κλήθηκε να διαχειριστεί τις συμβατοποιημένες υποχρεώσεις της προγενέστερης διοικητικής αρχής καθώς και τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα μέσα από νέες διαδρομές ελέγχων και εγκρίσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναλυτικότερα, μέσα στο 2011 ολοκληρώθηκε η απογραφή του προσωπικού, η  απογραφή των οικονομικών στοιχείων και  η πλήρης αντιστοίχισή τους, ενώ ολοκληρώθηκε το α’ μέρος της απογραφής ακινήτων, λοιπών περιουσιακών στοιχείων και  Εξοπλισμού.


Σημαντικός είναι  ο απολογισμός της Π.Ε., Πιερίας στον Τομέα των Τεχνικών Έργων,  που  κατά το 2011  για τα έργα του Προγράμματος Έργων και Μελετών της Π.Ε. Πιερίας χρηματοδοτούμενου από ΚΑΠ, ιδίους Πόρους, Τόκους και Ο.Σ.Κ. αναφέρεται ότι: ήταν σε εξέλιξη συνολικά 46 συνεχιζόμενα έργα και 6 μελέτες ενώ εισήχθησαν 40 νέα έργα και 4 νέες μελέτες.


 Ένα μεγάλο μέρος των έργων, όπως είπε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  αφορούν σε συγκοινωνιακά έργα, υλοποιήθηκαν όμως και έργα αγροτικής ανάπτυξης (αγροτικής οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά), υποδομές εκπαίδευσης και αθλητισμού, έργα λιμενικά, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης του τουρισμού, ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας, κ.α. Αποπερατώθηκαν 18 τεχνικά έργα συμβατικού προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ., υπεγράφησαν συνολικά 4 συμβάσεις συνολικού ύψους 814.500 ευρώ, ενώ οι συνολικές πληρωμές κατά το 2011 ανήλθαν σε 2.250.000 ευρώ περίπου. Την ίδια ώρα, όπως  τόνισε,  ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα που αφορούν στην ανάπτυξη και βελτίωση του αγροτικού τομέα, στην αλιεία, στην εκπαίδευση, στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, στον τουρισμό και στα λιμενικά έργα.


Το 2011  εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.174.227 ευρώ., υπεγράφησαν νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 2.876.458 ευρώ και συγκεκριμένα:  «Η ανέγερση του Λυκείου της Κονταριώτισσας» ύψους 2.767.418 ευρώ, «Σύνταξη ειδικού σχεδίου διαχείρισης της περιοχής Εθνικού Δρυμού Ολύμπου» ύψους 109.040 ευρώ, αποπερατώθηκαν τα παρακάτω έργα του ΕΣΠΑ και του Γ ΚΠΣ: Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών αποβλήτων (ΧΑΕΕΑ) Νομού Πιερίας, πρ/σμού 130.778 ευρώ (ΕΣΠΑ), ανακαίνιση εξωτερικού υδραγωγείου ύδρευσης συνδέσμου κοινοτήτων Ν.Πιερίας (Γ ΚΠΣ, συνολικού ύψους πληρωμών 5.476.848 ευρώ) Τουριστικό Αγκυροβόλιο Πλαταμώνα (Γ ΚΠΣ, πρ/σμού 2.320.000 ευρώ).



«Η ένταξη στο ΕΣΠΑ το 2011 δύο λιμενικών έργων που αφορούν στην πόντιση δύο τεχνητών υφάλων στις θαλάσσιες περιοχές Κίτρους και Λιτοχώρου αναμένεται να ενδυναμώσουν την παραγωγή και τους αλιείς ενώ θα έχουν ευνοϊκά αποτελέσματα και στον εμπλουτισμό της θαλάσσιας βιοποικιλότητας» ,δήλωσε η Σοφία Μαυρίδου, που πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή του Μακρυγιάλου καθώς παράγεται το 30% της Ελληνικής παραγωγής μυδιών. Η Π.Ε.Πιερίας, είπε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,   έχει εντάξει στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό την εκπόνηση μελέτης για την καθιέρωση των μυδιών Πιερίας ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Στη φάση ολοκλήρωσης ήταν η ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στη θαλάσσια περιοχή της Β. Πιερίας. Παράλληλα, η υλοποίηση από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας δυο μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων (αρδευτικά της Κατερίνης και των Ρυακίων) που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη θα βελτιώσουν πολύ τις συνθήκες άρδευσης και την αύξηση της παραγωγής στο Νομό.


«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες παραγωγής εισοδήματος στην Πιερία. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέσα στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλει να βελτιώσει και να αναδείξει την ιδιαίτερη ταυτότητα των αγροτικών προϊόντων συμπεριέλαβε στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό την εκπόνηση μελετών για τις αναπτυξιακές προοπτικές και την καθιέρωση πολλών τοπικών ποιοτικών προϊόντων της ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης», επεσήμανε η Σοφία Μαυρίδου.  Παράλληλα, ενημέρωσε ότι  με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής διοργανώνει ημερίδες για σημαντικά αγροτικά θέματα και συμμετέχει σε εκδηλώσεις  και δράσεις σχετικές με την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.


Για τη  Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν την αμεσότητα εξυπηρέτησης των πολιτών που συναλλάσσονται με τη Διεύθυνση να κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι το πολύ πέντε (5) ημέρες. Όσον αφορά τη  Διεύθυνση Ανάπτυξης,  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  επεσήμανε ότι εντάσσει στο Πρόγραμμα Έργων και Μελετών του 2011 νέα έργα βελτίωσης και ανέγερσης σχολικών κτιρίων, καθώς και έργα εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ έχει προβλέψει στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για την τριετία 2012-2014, πιστώσεις και σ' αυτό τον τομέα.


Για τον τομέα του τουρισμού, η Σοφία Μαυρίδου, υπενθύμισε ότι σε συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής  με θέμα  τον Όλυμπο έγινε η παρουσίαση των προτάσεων της ΠΕ Πιερίας για την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξή του, στο πλαίσιο του «Χαρακτηρισμού της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών», καθώς όπως είπε η Πιερία,  έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη για τη διαχείριση του Ολύμπου μετά από μια σειρά ανοιχτών συσκέψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Αξιοσημείωτο,  είναι το έργο της Διεύθυνσης  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας μέσα από ελέγχους και χορήγηση αδειών λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε  φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, την υλοποίηση μέτρων  κοινωνικής μέριμνας , την υλοποίηση του προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών και την  κατάθεση πρότασης  για ίδρυση «Κοινωνικού Ιατρείου» στην Κατερίνη.

Τέλος,  για το  Τμήμα Υδροοικονομίας και  Περιβάλλοντος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, είπε ότι  εξυπηρετεί τους πολίτες προς την κατεύθυνση της έκδοσης: αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων,  αδειών και γνωμοδοτήσεων για διάθεση και διαχείριση αποβλήτων & απορριμμάτων, γνωμοδοτήσεων σε επιτροπές ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων,   βεβαιώσεων υδροληπτικών έργων και  λοιπών διοικητικών πράξεων εφαρμογής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.