Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Έναρξη σεμιναρίου εκπαίδευσης προσωπικού φύλαξης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων


Ξεκίνησε σήμερα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δύο χιλιάδων (2.000) ατόμων, που αποτελούν το προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και των χώρων αυτών. 

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε είκοσι τρεις (23) πόλεις, σε όλη την επικράτεια, με την επιμέλεια του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνδρομή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 9 Απριλίου. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καταρτίστηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού, για τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού φύλαξης και την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με την ασφάλεια των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και χώρων. 

Κατά την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) στην Αθήνα, παραβρέθηκαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου. 

Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται σε κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, των Αστυνομικών Υπηρεσιών και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, από εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό των Φορέων αυτών. Έτσι, σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την Τρίπολη, όπου το σεμινάριο καλύπτει του Νομούς Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας. 

Στο ΚΕ.ΜΕ.Α. παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Γρηγόριος Μπαλάκος, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α), κ. Μιχάλης Τσινισιζέλης, ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, κ. Σωτήρης Τσενές, Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛΑΣ, επίτιμος Διευθυντής Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μουσείων – Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Μαρία Λαγογιάννη, η Διευθύντρια της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας κα. Ελένη Παναγοπούλου, ο Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Νικόλαος Καλτσάς, η Διευθύντρια της Γ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κα. Ελένη Μπάνου, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. 

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος στο χαιρετισμό του δήλωσε: «Καλημέρα σας. Αυτό που έγινε στην Ολυμπία, πριν από λίγο καιρό, είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο δικαίως νομίζω θορύβησε όλους μας και φαίνεται ότι για πρώτη φορά σε μια τέτοια περίσταση κινδύνεψε μια ανθρώπινη ζωή. Τα ευρήματα, τα οποία είναι μέσα στα μουσεία είναι τεράστιας αξίας για τη χώρα μας, αλλά ένα πράγμα το οποίο δε μπορούμε να ρισκάρουμε με κανένα τρόπο, είναι οι ανθρώπινες ζωές, που έχουν διαταχθεί να τα φυλάνε. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Το δεύτερο πράγμα, το οποίο έδειξε αυτό το συμβάν, είναι ότι πολλά από τα προβλήματα τα οποία έχουμε, δεν είναι τόσο πολύ ούτε στα αισθήματα, ούτε στους ανθρώπους, αλλά στις διαδικασίες τις οποίες ακολουθούμε για να προστατεύουμε αυτά τα μνημεία. Και στις δύο περιπτώσεις που είχαμε, ήτανε πρόβλημα διαδικασιών κυρίως. Το τρίτο όμως κομμάτι, είναι ότι ήταν η πρώτη ένοπλη ληστεία, που έχει γίνει σε μουσείο, εδώ και τουλάχιστον αρκετά χρόνια. Και αυτό δείχνει ότι το επίπεδο της ετοιμότητας το οποίο υπάρχει δεν είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αυτά τα μνημεία. Δε μπορούμε να είμαστε χαλαροί, ούτε με τα ευρήματα, ούτε με τις ανθρώπινες ζωές. Δε μπορούμε να θεωρούμε ότι η φύλαξη αυτών των μνημείων και αυτών των μουσείων είναι απλώς μια δουλειά ρουτίνας. Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό, που θέλει πολύ πιο σωστές διαδικασίες και πολύ πιο σωστό τρόπο λειτουργίας. Για αυτό και η βοήθεια που παίρνουμε από την Ελληνική Αστυνομία είναι πολύ πολύτιμη. Η συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ των δύο Υπουργείων, είναι απολύτως απαραίτητη, αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα και αν θέλουμε να φυλάξουμε τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, έτσι όπως πρέπει. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία για τη βοήθεια που μας έχει δώσει μέχρι σήμερα, τόσο στο να βρίσκουμε τα αρχαία, τα οποία έχουνε κλαπεί, όσο και να προστατεύουμε αυτά που έχουμε. Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ και ελπίζω τα σεμινάρια αυτά να φανούν πολύ χρήσιμα σε όλους». 

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου επεσήμανε: «κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ, κυρίες και κύριοι, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στους χώρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, το ΚΕ.ΜΕ.Α. Θα έλεγα ότι είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Και είναι πολύ σημαντική γιατί τολμήσατε κ. Υπουργέ την έννοια της ασφάλειας, την παράμετρο της ασφάλειας, να την εισάγετε πραγματικά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Και κατανοούμε όλοι σήμερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, τόσο το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, τη σημασία που έχει η λήψη των απαιτούμενων μέτρων ασφάλειας και στους αρχαιολογικούς μας χώρους και κυρίως στα μουσεία, όπου φυλάσσονται πολιτιστικοί θησαυροί με ιδιαίτερη εθνική σημασία. Έχουμε όλοι μας υποχρέωση να συμβάλουμε για να διαμορφώσουμε ένα επίπεδο ασφαλείας υψηλό, ώστε οι πολιτιστικοί θησαυροί, αυτά που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στην Ιστορία. Σήμερα αρχίζουμε. Η εκπαίδευση χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια. Εμείς υποσχόμαστε, την προσπάθεια αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού να τη στηρίξουμε, γιατί πραγματικά την πιστεύουμε. Προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στο προσωπικό το οποίο ασχολείται με τη φύλαξη των μουσείων. Διαθέτει την απαιτούμενη ευαισθησία και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί πραγματικά σε αυτά τα δύσκολα και λεπτά καθήκοντα. Πολιτισμός και ασφάλεια, συνυπάρχει. Σας ευχαριστούμε πολύ». 

Επιπλέον, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

Δημοσιογράφος: Κ. Γερουλάνε, για αυτή την πρωτοβουλία, είναι η πρώτη φορά που εκπαιδεύονται αρχαιοφύλακες από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Σωστά; 

Υπουργός Πολιτισμού: Ναι, είναι η πρώτη φορά που οργανώνουμε έτσι τον τρόπο λειτουργίας μεταξύ των δύο Υπουργείων, για να μπορεί το φυλακτικό προσωπικό των μουσείων μας να είναι πάντα σε ετοιμότητα. Είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία που έχουμε κάνει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω. Όπως γνωρίζετε μετά την Ολυμπία όλα τα μουσεία και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν αναβαθμιστεί, όσον αφορά στην προστασία τους. Σε αυτό έχει συμβάλει πολύ σημαντικά η Αστυνομία και το θεωρούμε απολύτως απαραίτητο σε μία εποχή που τα πράγματα έχουν αλλάξει, και που τόσο η ασφάλεια των ανθρώπων που δουλεύουν στα μουσεία, όσο βεβαίως και των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι πρώτης σημασίας. 

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στην εξέλιξη των ερευνών, έχει κάτι καλό, ευχάριστο να μας ανακοινώσετε; 

Υπουργός Πολιτισμού: Αυτά τα πράγματα καλό είναι να τα χειρίζεται μόνο η Αστυνομία γιατί ξέρει τι πρέπει να πει και πότε, και θα παραπέμψω εκεί. 

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στο σεμινάριο, θεωρείται ότι αρκεί; Θα υπάρξει και συνέχεια; 

Υπουργός Πολιτισμού: Το σεμινάριο είναι μία από αρκετές κινήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή. Η προστασία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και με την αρωγή της Αστυνομίας και η εκπαίδευση και η αλλαγή των διαδικασιών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει ένας κακοποιός, είναι οι πρώτες προτεραιότητες και το έργο που ήδη έχει ξεκινήσει. Από εκεί και πέρα, η αναβάθμιση με διάφορες υποδομές, που μπορεί να βοηθήσουν την ασφάλεια των μουσείων, είναι το επόμενο βήμα το οποίο θα ακολουθήσει. 

Δημοσιογράφος: Εξαιρετικά. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. 

Δημοσιογράφος: Κ. Οικονόμου έχετε εκπαιδεύσει φουρνιές και φουρνιές δημοσίων υπαλλήλων, που εμπλέκονται με θέματα ασφαλείας. Τώρα έχουμε τους φρουρούς των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαιολογικών μουσείων. Πόσο σημαντικά θα αποτρέψουμε να είναι στόχοι οι αρχαιολογικοί μας χώροι, με την εκπαίδευση των φυλάκων; 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ε. Οικονόμου: Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εγκαινιάζει τα σεμινάρια για να παρέχει μία εξειδικευμένη εκπαίδευση στο φυλακτικό προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού, που ασχολείται ειδικότερα στα μουσεία. Όπως τόνισε και ο κ. Υπουργός Πολιτισμού οφείλουμε πρώτα να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή του φυλακτικού προσωπικού, αλλά παράλληλα και την εθνική μας κληρονομιά, από πλευράς αρχαιολογικών θησαυρών. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση γιατί το περιβάλλον ασφάλειας σίγουρα αλλάζει και έχουμε υποχρέωση, μετά τις τελευταίες εγκληματικές ενέργειες που όλοι μας γνωρίζουμε, να αντιδράσουμε. Και το σημαντικό είναι ότι η Πολιτεία αντιδρά γρήγορα, αντιδρά προς τη σωστή κατεύθυνση και εγκαινιάζουμε σήμερα αυτά τα σεμινάρια, τα οποία θα έχουν συνέχεια και συνέπεια. 

Δημοσιογράφος: Κ. Υπουργέ έχετε να δηλώσετε κάτι σχετικά με μια προκήρυξη που κυκλοφόρησε χθες στο διαδίκτυο για την επίθεση με βόμβα στο μετρό; 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ε. Οικονόμου: Οι έρευνες από πλευράς Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται με συνέπεια, με υπομονή και με επιμονή για να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη. 

Δημοσιογράφος: Αυτοί έχουν αναγγείλει ότι δεν είναι το τελευταίο τους χτύπημα. Σας ανησυχεί αυτό το γεγονός; 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ε. Οικονόμου: Εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά, όπως τόνισα, ούτως ώστε όσοι εμπλέκονται σε θέματα τρομοκρατίας και σε κάθε άλλη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.