Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η εποχή του παλαιοκομματισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ Ρ/ Σ «ΣΚΑΪ 100,3» 
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ


Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να καλημερίσουμε την κυρία Φώφη Γεννηματά, εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Καλή σας ημέρα κυρία Γεννηματά και καλή επιτυχία στο νέο έργο που έχετε αναλάβει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλή σας ημέρα κυρία Κοσιώνη και σε όσους μας ακούνε.  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κυρία Γεννηματά, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το κλίμα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες. Ξέρετε, έχω την αίσθηση και εγώ και πολλοί πολίτες με τους οποίους συναναστρέφομαι, ότι παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια φάση κρίσης που έχει αλλάξει τα πάντα, οι πολιτικοί εξακολουθούν να λειτουργούν σαν να μην άλλαξε τίποτε. Και αναφέρομαι σε αυτή τη βροχή ρουσφετολογικών τροπολογιών που κατατίθενται στη Βουλή, αλλά αναφέρομαι - και θα τα πιάσουμε ξεχωριστά, απλώς τα θέτω εξαρχής - και στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες τη νύχτα στη Βουλή, που δίνει μια δυνατότητα προνομιακής μεταχείρισης των κομμάτων, σε σχέση με τα χρέη τους στις Τράπεζες. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουν τώρα οι πολιτικοί;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία Κοσιώνη, θα ξεκινήσω με μια πολύ καθαρή θέση: θεωρώ ότι η εποχή του παλαιοκομματισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας. Θεωρώ ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες στο χώρο μας και έχουμε κάνει μια προσπάθεια να ανοίξουμε μια νέα σελίδα, κατανοώντας ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική για την πορεία μας μέχρι σήμερα και να βάλουμε στο λόγο μας ειλικρίνεια, κυρίως, και υπευθυνότητα. Έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο Έλληνας πολίτης, που αγωνιά, που φοβάται για το αύριο, να ξέρει ότι αυτά που ακούει είναι πράγματα στα οποία μπορεί πράγματι να βασιστεί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και βέβαια έχει σημασία, όμως φαίνεται ότι τα λόγια απέχουν πολύ από τις πράξεις κυρία Γεννηματά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έρχομαι πολύ συγκεκριμένα να σας πω, για το πώς θα πρέπει να συναντιούνται τα λόγια και οι πράξεις. Όσον αφορά τις τροπολογίες όλων αυτών των ημερών: χθες, υπήρξε πρωτοβουλία του κόμματός μας, από τον ίδιο τον Πρόεδρο, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος έβαλε ένα πλαίσιο στη λειτουργία και είπε ότι, ακριβώς για να μην έχουμε τελευταία στιγμή φωτογραφικές τροπολογίες, θα πρέπει να έχουμε κανόνες, με βάση τους οποίους θα εγκρίνονται και θα προωθούνται αυτές οι τροπολογίες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να βάλω εδώ μια παρένθεση και να πω ότι το κόμμα σας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το 2009, είχε θέσει όριο ως προς αυτό το θέμα. Είχε πει, δηλαδή, θυμάμαι τότε ο κ. Παπανδρέου, τέλος οι τροπολογίες, οι άσχετες τροπολογίες, μέσα σε άσχετα νομοσχέδια.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και τηρήθηκε αυτό. Απλώς, καταλαβαίνετε ότι...
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αλλά καταργήθηκε στη συνέχεια.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τηρήθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευλαβικά και όλο το προηγούμενο διάστημα. Απλώς, αυτή τη στιγμή, εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχει στενότητα χρόνου. Θα πρέπει κάποια πράγματα να προωθηθούν οπωσδήποτε, γι΄ αυτό λοιπόν εμείς βάλαμε το πλαίσιο και είπαμε ότι θα πρέπει οι τροπολογίες, που θα γίνονται αποδεκτές και θα προχωρούν, να έχουν σχέση, είτε με την εφαρμογή του προγράμματος, να είναι αναγκαίες επομένως...
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, εδώ δεν μιλάμε γι΄ αυτό όμως. 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, να έχουν συζητηθεί, γιατί μια Κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να συνεργάζεται και να συναποφασίζει, ότι κάποια πράγματα τα αποδέχεται και προχωρούν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σωστά.  Πλην όμως, δεν είναι αυτό που συμβαίνει εδώ.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω και για την τροπολογία για τα κόμματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, δεν αναφέρομαι στα κόμματα, αναφέρομαι στις φωτογραφικές τροπολογίες, που κατά κόρον κατατίθενται αυτό το χρονικό διάστημα και, φυσικά, αυτές δεν είναι τροπολογίες - δεν θα το συζητούσαμε - που αφορούν στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακριβώς. Το τρίτο ζήτημα, στο οποίο εμείς στεκόμαστε, είναι ότι θα πρέπει να είναι τροπολογίες που λύνουν πολύ επείγοντα ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν να καθυστερήσουν και να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκλογών.
                        Αν θέλετε, γι΄ αυτό έγινε και ολόκληρη συζήτηση χθες και για την τροπολογία που είχε φέρει ο κ. Βορίδης, που επιχειρούσε να ξανακλείσει ένα επαγγελματικό χώρο, που το ΠΑΣΟΚ είχε ανοίξει με τη διαδικασία όλων των προηγούμενων μηνών. Και είδατε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία τελικά αποσύρθηκε και δεν προχώρησε, μετά από την παρέμβαση που κάναμε από χθες το πρωί, πάρα πολύ δυναμικά.
                        Έρχομαι τώρα στο θέμα της τροπολογίας για τα κόμματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πριν έρθουμε στο θέμα για τα κόμματα, κυρία Γεννηματά, αυτή ήταν μια τροπολογία για την οποία έγινε φασαρία. Υπάρχουν μια σειρά από τροπολογίες που κατατίθενται αυτές τις μέρες, τις ξέρετε και εσείς καλά, που δεν προκαλούν τόσο σάλο, δεν προκαλούν τόσο σαματά και μπορεί και να περάσουν.
                        Γι΄ αυτό λέμε, τι διασφάλιση έχει αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πολίτης, τι διασφαλίσεις μπορεί να δώσει το πολιτικό σύστημα στον Έλληνα πολίτη, ότι δεν ξαναμπαίνει σε αυτή την πελατειακή λογική, η οποία μας οδήγησε εδώ όπου μας οδήγησε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς, γι΄ αυτό χθες μιλήσαμε για τα τρία κριτήρια και δεν μιλήσαμε γενικώς. Η συζήτηση αυτή έγινε με τα στελέχη του κόμματός μας, που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και απευθύνεται φαντάζομαι και σε στελέχη του κόμματός σας, γιατί δεν φέρνουν μόνο τα άλλα κόμματα τέτοιες τροπολογίες.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όπως ξέρετε, υπήρχε σύσκεψη με τα στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, γιατί ακριβώς θέλουμε να είναι πάρα πολύ στενή η σχέση και ο συντονισμός ανάμεσα στο κόμμα, τα στελέχη μας της Κυβέρνησης και στη λειτουργία της Βουλής. Θέλουμε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στο έργο της Κυβέρνησης, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου και το έχουμε κάνει σαφές.
                        Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες λειτουργίας. Και αυτούς τους κανόνες λειτουργίας, τους θέσαμε χθες πολύ ξεκάθαρα, στη σύσκεψη που κάναμε. Και νομίζω ότι αυτή η κατεύθυνση του Προέδρου δεσμεύει όλα τα στελέχη και τη λειτουργία τους από εδώ και πέρα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να έρθουμε στην τροπολογία, λοιπόν, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Φαντάζομαι είναι ένα θέμα, για το οποίο έχετε και γνώση, λόγω και της θητείας σας στο Υπουργείο Εσωτερικών κυρία Γεννηματά. Πόσο λογικό είναι να απολαμβάνουν τα κόμματα προνόμια, ειδικά αυτή την εποχή, που ο οποιοσδήποτε πολίτης, η οποιαδήποτε επιχείρηση που χρωστά, όχι να τα απολαύσει μπορεί, ούτε καν να τα σκεφτεί; 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή τη στιγμή, αυτό που  γίνεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι ότι, η τελευταία δόση του 2011 και οι δύο δόσεις του 2012, θα είναι ακατάσχετες και ανεκχώρητες. Και αυτό, γιατί τα κόμματα θα πρέπει με διαφάνεια και καθαρότητα να έχουν πόρους και να μπορέσουν να κάνουν τις εκλογές.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα αυτά τα χρήματα δεν ήταν εγγύηση προς τις Τράπεζες κυρία Γεννηματά;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν γίνεται καμία διευκόλυνση στα κόμματα, σε σχέση με την ουσία του δανεισμού τους. Απλώς, οι συγκεκριμένες δόσεις δεν θα μπορούν να κατασχεθούν, γιατί τα κόμματα θα πρέπει να μπορούν να κάνουν εκλογές και οι πόροι τους θα πρέπει να είναι διαφανείς.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό από μόνο του, που λέτε, ότι αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να κατασχεθούν, πείτε μου ειλικρινά, αν μπορεί να ισχύσει για έναν απλό πολίτη, για μια επιχείρηση η οποία χρωστά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία Κοσιώνη, το θέμα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και μεγάλο ζήτημα. Νομίζω, όμως, πως δεν πρέπει να συσχετιστεί με αυτό που συζητάμε, το εάν θα πρέπει να είναι καθαρά τα έσοδα των κομμάτων σε μια τελική ευθεία για τις εκλογές.
                        Αν θέλετε να συζητήσουμε το θέμα του δανεισμού των πολιτών και των επιχειρήσεων, θέλω να σας θυμίσω...
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μιλώ για την ηθική διάσταση και για το μήνυμα που στέλνει, κυρία Γεννηματά, αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αμέσως, θα σας πω δύο σημεία. Θέλω να σας θυμίσω ότι εμείς έχουμε κάνει τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την οποία τώρα επιχειρούμε να βελτιώσουμε. Ο κ. Κουτρουμάνης είναι σε διαρκή συνεννόηση με τα ευρωπαϊκά όργανα, έτσι ώστε να μπορέσει να καταθέσει τροπολογία, που θα βελτιώνει τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν. Και να σας θυμίσω ότι έχει γίνει ρύθμιση με το «Παρακαταθηκών και Δανείων» για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μη τα συγχέουμε αυτά όμως, κυρία Γεννηματά, γιατί εγώ σας μιλάω ειλικρινά για το μήνυμα που εκπέμπει το πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή απέναντι στον κόσμο. 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το μήνυμα που εκπέμπει το πολιτικό σύστημα είναι πως δεν έχει καμία ρύθμιση που να το διευκολύνει, ως προς το δανεισμό του και τις υποχρεώσεις του προς τις Τράπεζες. Θα πρέπει, όμως, σε αυτή την τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, να είναι πάρα πολύ καθαρά τα θέματα των οικονομικών των κομμάτων. Θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, να ξέρει ο κόσμος από πού προέρχονται οι πόροι. Πρέπει τα κόμματα να μπορέσουν να κάνουν εκλογές, πρέπει να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Και άρα, κανείς δεν είναι ευτυχής που βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση, για να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές.
                        Από εκεί και πέρα, να προσθέσω και την άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση. Ως Υπουργείο Εσωτερικών, το προηγούμενο διάστημα, είχαμε ξεκινήσει τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και είχαν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις, για το πώς θα πρέπει να μειωθεί και η χρηματοδότηση των κομμάτων - γιατί και τα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν βάρος από όλη αυτή την υπόθεση της οικονομικής κρίσης - καθώς επίσης και για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες, με τις οποίες θα πρέπει να γίνεται η χρηματοδότηση.
                        Νομίζω ότι οι προτάσεις που είχαμε καταθέσει ως Υπουργείο σε αυτή την Επιτροπή είναι μια πολύ καλή βάση συζήτησης, ώστε αμέσως μετά τις εκλογές να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. 
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα. Να έρθουμε τώρα στις εκλογές, κυρία Γεννηματά. Φαίνεται ότι μας χωρίζουν λίγες εβδομάδες πλέον από τις κάλπες και, δυστυχώς, βλέπουμε ότι ελάχιστος λόγος γίνεται για τα πολλά και τα δύσκολα που έρχονται αμέσως μετά. Αντιθέτως, βλέπουμε τα κόμματα να αντιπαρατίθενται για θέματα μικρότερα. Θα ακούσουμε την αλήθεια σε αυτή την προεκλογική περίοδο; Μια προεκλογική περίοδο, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη από όσες έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχετε δίκιο και θεωρώ ότι είναι ίσως οι πιο σημαντικές εκλογές μετά το 1974, αυτές που έχουμε μπροστά μας. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει διάλογος, το κόμμα μας πιστεύει ότι πρέπει να γίνει εξαντλητικός διάλογος. Εξάλλου, γι΄ αυτό προτείναμε και χθες να μπορέσουν να γίνουν δύο debates μεταξύ των δύο αρχηγών, ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, και δύο με όλους τους αρχηγούς.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για εξηγήστε το μας αυτό λίγο παραπάνω, διότι ήδη ακούω αντιδράσεις δεξιά και αριστερά. Όχι μόνο για τον αριθμό των debates των τεσσάρων, αλλά και για την επιλογή του debate μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Και ως προς το τελευταίο, οι αμφισβητήσεις, όπως καταλαβαίνετε, και οι αντιρρήσεις έχουν να κάνουν και με τα δημοσκοπικά ποσοστά των δύο κομμάτων.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει μια εξαντλητική συζήτηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, άρα, ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά, αλλά βεβαίως δεν πρέπει να αποκλειστούν και τα υπόλοιπα κόμματα, και γι΄ αυτό προτείνουμε άλλα δύο debates, με όλους τους αρχηγούς.
                        Νομίζω ότι η πρότασή μας είναι ολοκληρωμένη, δεν αφήνει κανέναν απέξω. Πρέπει να ακουστεί ισότιμα η άποψη όλων των κομμάτων σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Και θεωρούμε ακριβώς, ότι πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα διαλόγου και η κατάθεση των προτάσεων από τα κόμματα για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ο κόσμος αγωνιά, θέλει να ακούσει απαντήσεις και, νομίζω, πρέπει...
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Απαντήσεις δίνετε κυρία Γεννηματά, όμως; Διότι πολλά ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για νέα μέτρα, που θα απαιτηθούν ήδη από τον Μάιο. Και δεν μιλώ για τα μέτρα του 2013 - 2014, που νομίζω ότι όλοι πλέον τα έχουμε εμπεδώσει ότι αυτά θα προσδιοριστούν και θα έρθουν τον Ιούνιο. Μιλώ για συμπληρωματικά μέτρα, που πιθανότατα θα χρειαστούν για να κλείσουν οι τρύπες του 2012, όπως αυτές θα διαμορφωθούν. Μιλώ για τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρύτατο επίπεδο εκτός συνόρων αυτή την περίοδο, για νέα προσαρμογή στους μισθούς, πράγματα που ακούει ο κόσμος να συζητιούνται, να λέγονται, να αναλύονται, όμως, δεν νομίζω ότι τυγχάνει ακριβούς ενημέρωσης από τους ανθρώπους που τον εκπροσωπούν στο πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε κυρία Κοσιώνη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τα μέτρα που αφορούν το 2013 και το 2014, όπως και εσείς πολύ σωστά είπατε, τα οποία θα πρέπει να εξειδικευτούν στην πορεία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα θέματα που αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2012, που είναι ήδη ψηφισμένα από τη Βουλή και υπογεγραμμένα και συμφωνημένα από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, άρα, και από τη Νέα Δημοκρατία, και από το ΠΑΣΟΚ.
                        Το τρίτο σημείο, στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι ότι όλοι γνωρίζουμε πως έχουμε υποχρέωση να ακολουθήσουμε και να υλοποιήσουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί.  
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γι΄ αυτά, θα ακούσουμε συγκεκριμένα; Θα βγείτε προεκλογικά και θα πείτε στο λαό ότι έρχεται ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, αυτά είναι που μας περιμένουν; Διότι μέχρι στιγμής, ακούμε γενικώς και αορίστως για ανάπτυξη, ακούμε για καλύτερη διαχείριση των  πόρων του ΕΣΠΑ, ακούμε τη Νέα Δημοκρατία να λέει ότι θα αποκαταστήσει τις συντάξεις, ότι θα κόψετε το χαράτσι. Τέτοια πράγματα ακούει αυτή τη στιγμή ο κόσμος κυρία Γεννηματά και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας είπα και πριν κυρία Κοσιώνη, ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε επιπλέον, είναι ότι δεν είναι εποχή για παροχολογίες και για έναν πολιτικό λόγο προηγούμενων ετών, άλλων εποχών που, όπως πάρα πολύ εύστοχα είπατε στην αρχή, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά. Είναι η ώρα της αλήθειας, της ειλικρίνειας και της υπευθυνότητας, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς.
                        Άρα, έχουμε μετά την ολοκλήρωση του PSI μία μεγαλύτερη σταθερότητα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό μας δίνει μια δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το κλίμα. Φτάνουμε πιο κοντά στην προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος και, άρα, θα πρέπει να αρχίσουμε να  βλέπουμε πώς εμείς θα οργανώσουμε τη χώρα μας.
                        Να μιλήσουμε για το νέο κράτος, το οποίο πρέπει να είναι επιτελικό. Να μιλήσουμε για ένα φορολογικό σύστημα σταθερό, που θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη σταθερότητα και για τις επενδύσεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να μιλήσετε, όμως, επιτρέψτε μου, και με πλήρη ειλικρίνεια για τις περαιτέρω θυσίες που θα απαιτηθούν από τον κόσμο. Ο κόσμος που έχει απαντήσει ξέρετε στα ξερά διλήμματα, δηλαδή στο δίλημμα «θέλετε Ευρώπη, ευρώ, μια οικονομία βιώσιμη ή όχι», τα έχει απαντήσει αυτά και λέει «ναι, θέλω να είμαι κομμάτι της Ευρώπης, θέλω να έχω μια οικονομία βιώσιμη, αλλά θέλω και να μπορώ να επιβιώνω».
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ωραία, υπάρχουν δύο ζητήματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μου επιτρέπετε να τα αναλύσουμε μετά τους τίτλους των ειδήσεων κυρία Γεννηματά, για να έχετε το χρόνο;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.
(Τίτλοι ειδήσεων)
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είμαστε εδώ στον «ΣΚΑΙ 100,3» και στο «Σημείο Αιχμής» και συνεχίζουμε τη συζήτηση που έχουμε με την εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, την κυρία Γεννηματά.
                        Να επαναφέρω το ερώτημα, με το οποίο διακόψαμε τη συζήτησή μας: ο κόσμος, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει πει τι θέλει, έχει πει ότι θέλει η χώρα του να είναι στο ευρώ και έχει πει ότι θέλει να εξυγιανθεί η οικονομία του. Το ερώτημα λοιπόν που έχουν όλοι είναι πώς αυτό θα γίνει, με το λαό να επιβιώνει και όχι να υφίσταται τραγικές καταστάσεις και πολύ πιο επώδυνα μέτρα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλω να ξεκινήσω από το ότι εμείς έχουμε στόχο και υποχρέωση, αν θέλετε, να αποφύγουμε τις οριζόντιες περικοπές και ιδιαίτερα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, πάθατε και μάθατε κυρία Γεννηματά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Προσπαθούμε. Θέλω να πω ότι σ' αυτή την προεκλογική περίοδο, αλλά και μετά από αυτήν, πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας και η υποχρέωσή μας. Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα για την επισκόπηση των δαπανών του κράτους, έτσι ώστε να δούμε πώς από εκεί μπορεί να γίνουν οι επόμενες περικοπές και, άρα, να μην ξαναπάμε σε περικοπή των μισθών και των συντάξεων.
                        Από εκεί και πέρα, ταυτόχρονα με την περικοπή των δαπανών, θα πρέπει να δουλέψουμε στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, γιατί ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε την προοπτική της ανάπτυξης. Δειλά, με σταθερά βήματα, μικρά...
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όλα αυτά θα τα παρουσιάσετε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, συγκεκριμένα;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς έχουμε μιλήσει ήδη, κυρία Κοσιώνη, για την προοπτική και το στόχο της αυτοδύναμης Ελλάδας. Και αυτό ακριβώς το μοντέλο είναι που θα αναπτύξουμε στην προεκλογική περίοδο. Ο τόπος χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, να φύγουμε από τη λογική μόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής, να δούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και να δούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο, που μπορεί να υποστηρίξει τα επόμενα βήματα της χώρας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το σύνθημά σας λοιπόν είναι «Αυτοδύναμη Ελλάδα». Σας ακούω τελευταία να μιλάτε και για πρωτιά του ΠΑΣΟΚ. Είναι και αυτό ένα σύνθημα ή πραγματικά το πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί; Θέλω να πω, πόθεν προκύπτει; Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανέβηκαν, τουλάχιστον με βάση τη δική μας δημοσκόπηση, λίγο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρ' όλα αυτά το κόμμα σας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύω πως είναι ένας εφικτός στόχος. Αλλά εκτός από τη δική μου πίστη, ότι είναι εφικτός ο στόχος της πρωτιάς και της νίκης για το ΠΑΣΟΚ, εγώ θεωρώ ότι πρέπει για τον τόπο να είναι πρώτο το ΠΑΣΟΚ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί το λέτε αυτό; Μέχρι στιγμής, δημοσκοπικά ξαναλέω, ο κόσμος επιβραβεύει, τουλάχιστον ως πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος εμφανίζεται απογοητευμένος κυρίως από τη διετία του ΠΑΣΟΚ.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ θα έλεγα να είμαστε πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με την αξιολόγηση των δημοσκοπήσεων όλο αυτό το διάστημα, γιατί είναι πολύ ρευστές οι συνθήκες και, άρα, θα έλεγα να περιμένουμε και το επόμενο διάστημα για να βγάλουμε συμπεράσματα.
                        Το λέω αυτό, γιατί εγώ είδα την ψυχή της παράταξης, που έδωσε το «παρών» στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είδα τους ανθρώπους που, όπως είπατε και εσείς πριν, αισθάνονται και την αγανάκτηση, και τη δυσαρέσκεια, όμως, ξέρουν ότι στα επόμενα στάδια, στο επόμενο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί να δώσει και πάλι μια προοδευτική πρόταση και να βγάλει τον τόπο από την κρίση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αναρωτιέμαι, όμως, πώς θα πείσετε τον κόσμο, τη βάση σας, γενικά τους πολίτες στους οποίους απευθύνεστε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει μυαλό, έχει αλλάξει, έχει αναθεωρήσει, έχει κάνει την αυτοκριτική του. Θέλω να πω, είναι ένα «συγνώμη» αρκετό; Πρώτα απ' όλα, για να πιάσουμε το «συγνώμη» του κ. Βενιζέλου. Δεύτερον, με ποιον τρόπο θα σηματοδοτήσετε αυτή τη νέα εποχή, την αλλαγή;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θεωρώ ότι η αυτοκριτική είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων, γιατί όταν κάποιος αντιλαμβάνεται πού έχουν γίνει τα λάθη, τότε μπορεί και να τα αποφύγει, και να μην τα επαναλάβει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αρκεί να το θεωρεί και όχι να είναι έτσι λόγια στον αέρα. Διότι ένα «συγνώμη» είναι εύκολο να το πει κανείς.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κρινόμαστε όλοι γι' αυτό, θα κριθούμε και στην πορεία. Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι το να λέει ένας αρχηγός κόμματος «συγνώμη» στον Ελληνικό λαό, είναι μια σημαντική στιγμή αυτοκριτικής.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Νέα πρόσωπα θα δούμε στο ΠΑΣΟΚ;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω και για τα νέα πρόσωπα. Πιστεύω, όμως, ότι δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, γιατί ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα, μπορεί να έγιναν κάποια λάθη, μπορεί να κάναμε λάθος διατυπώσεις - αν θέλετε - στο παρελθόν, να υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας, κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπιση και την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά έγιναν και σημαντικά πράγματα όλο αυτό το διάστημα. Και δεν θα πρέπει να τα ισοπεδώνουμε. Και ο κόσμος το ξέρει αυτό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καμία διάθεση ισοπεδωτική δεν υπάρχει, τουλάχιστον από την πλευρά μου, όμως, η μεγάλη εικόνα λέει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας...
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν μιλώ για σας, μιλώ για τη δημόσια συζήτηση συνολικότερα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, το αντιλαμβάνομαι, η μεγάλη εικόνα όμως δυστυχώς είναι ότι η χώρα έχει φλερτάρει με το γκρεμό, με τη χρεοκοπία, κάποιες δεκάδες φορές αυτά τα δύο χρόνια.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στάθηκε όμως όρθια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πώς στάθηκε όρθια;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στάθηκε όρθια, χάρις στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών - το πρώτο είναι αυτό, και δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς και να το υποβαθμίζει, βεβαίως. Αλλά στάθηκε όρθια και χάρις στις προσπάθειες που έγιναν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έφτασε στη συμφωνία τον Οκτώβριο, για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κάτι που πριν λίγο καιρό χαρακτηριζόταν καταστροφή βεβαίως, διότι να μην ξεχνάμε ότι φτάσαμε στην αναδιάρθρωση του χρέους μας, επειδή αποτύχαμε να διαχειριστούμε το χρέος μας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν φτάσαμε στην αναδιάρθρωση, επειδή αποτύχαμε να το διαχειριστούμε. Φτάσαμε στην αναδιάρθρωση, όταν οι εταίροι μας μπορούσαν να στηρίξουν την αναδιάρθρωση. Νομίζω πως υπάρχει διαφορά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει, αυτή είναι μια άλλη ανάγνωση, αλλά νομίζω ότι δεν θα γινόταν αναδιάρθρωση, εάν δεν είχαμε φτάσει σε αδιέξοδο. Θυμάστε τότε, την πρώτη εποχή, που απαγορευόταν να πούμε τη λέξη «αναδιάρθρωση».
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει πολύ σημαντική διαφορά σ' αυτή την προσέγγιση. Εγώ θεωρώ ότι το γεγονός ότι διασφαλίσαμε αυτή τη συμφωνία, το γεγονός ότι δεν φυγομαχήσαμε, καθίσαμε και δώσαμε τη μάχη, στηρίξαμε μια Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, η οποία κατάφερε να σφραγίσει αυτή τη συμφωνία και να μιλάμε σήμερα για ένα πιο σταθερό περιβάλλον, να μιλάμε για το γεγονός ότι έχουμε πάρει 100 δις από τις πλάτες του Ελληνικού λαού και τις πληρώνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ότι έχουμε μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους σε ετήσια βάση και, άρα, αυτά τα χρήματα που θα φύγουν από εμάς, θα μπορούν να αξιοποιηθούν κάπου αλλού, ότι αυτό δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για να μπορούμε να μιλάμε επιτέλους για ανάπτυξη, μιας και δεν βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά οφέλη. Είναι πολύ σημαντικά κέρδη και δείχνουν ότι οι θυσίες που έκανε ο κόσμος δεν χάθηκαν. Και νομίζω ότι από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, θα πρέπει να διασφαλιστούν ακριβώς αυτές οι θυσίες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και τι θα γίνει αν αυτές οι εκλογές δεν δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση; Θα συνεργαστείτε τα κόμματα μεταξύ σας;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας είπα και πριν, ότι είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο να είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Και το λέω αυτό, γιατί πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος ανοίγει τη συζήτηση για τις ευρύτερες συνεργασίας και συναινέσεις, με ποιο τρόπο, με ποια βάση, με ποια προοπτική εμείς θέλουμε να πετύχουμε...
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και τι εννοείτε; Μπορεί αυτό καλύτερα να το κάνει το ΠΑΣΟΚ, απ' ό,τι μπορεί να το κάνει η Νέα Δημοκρατία;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όπως ακούσατε ίσως, στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για την αυτοδυναμία του κόμματός τους. Μιλούν για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι ώστε να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και είναι φανερό ότι, για άλλη μια φορά, δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν αντιλαμβάνεται πού βρισκόμαστε και βάζει τα εθνικά συμφέροντα κάτω από τα μικροκομματικά οφέλη.
                        Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι θέλουμε να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ακριβώς για να μπορέσει να εξασφαλίσει ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Θα πρέπει επιτέλους να τοποθετηθούν τα κόμματα, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, που πιστεύουν στην παραμονή της στην Ευρωζώνη, υπεύθυνα και ρεαλιστικά. Και να τοποθετηθούν σ' αυτή την πορεία για τις εκλογές απέναντι στον Ελληνικό λαό, που μας παρακολουθεί. Γιατί δεν μπορείς να λες «ναι» στην Ευρωζώνη, «ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά «όχι» στο πρόγραμμα. Θα πρέπει επιτέλους να ακουστούν συγκεκριμένες προτάσεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό τώρα το λέτε με αναφορά στη Δημοκρατική Αριστερά καταλαβαίνω, και υπάρχουν και αρκετά στελέχη σας, τα οποία στην πιθανότητα μιας μετεκλογικής συνεργασίας, τοποθετούνται υπέρ μιας συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά και όχι με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ μιλώ για ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με κόμματα προοδευτικά, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική του τόπου. Νομίζω ότι όσοι το πιστεύουν αυτό, έχουν μια σημαντική ευκαιρία σ' αυτή την πορεία προς τις εκλογές, να τοποθετηθούν υπεύθυνα και με ειλικρίνεια απέναντι στον Ελληνικό λαό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα των διαγραμμένων. Ξέρουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι συζητήσεις στα αρμόδια κομματικά όργανα. Μπορείτε να μας πείτε αν έχετε καταλήξει στο τι θα κάνετε, στο πώς θα κινηθείτε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, αυτό είναι ένα θέμα που θα το χειριστούν τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ και, πάρα πολύ γρήγορα, θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις. Επειδή όμως με ρωτήσατε, για το αν θα δούμε νέους ανθρώπους στο ΠΑΣΟΚ, θέλω να σας πω ότι ο στόχος και η κατεύθυνση που έχει δώσει ο Πρόεδρος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, είναι να υπάρξει 60% ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό ακριβώς επιχειρείται αυτή τη στιγμή.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι εύκολο αυτό; Διότι διαβάζουμε, ακούμε, μαθαίνουμε ότι δεν βρίσκετε εύκολα πρόσωπα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω ότι αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα, η προσέλευση που έχουμε και το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων, είναι αρκετά ικανοποιητικά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μακάρι να το δούμε αυτό, νομίζω είναι κάτι που ζητούν όλοι και από όλα τα κόμματα, σε αυτή τη φάση.
                        Σας ευχαριστώ θερμά, καλή σας ημέρα και καλή επιτυχία στη νέα δύσκολη δουλειά που έχετε αναλάβει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.